Wednesday, September 28, 2011

''Χάθηκαν'' καταθέσεις 1,577 δισ. ευρώ τον Αύγουστο


''Χάθηκαν'' καταθέσεις 1,577 δισ. ευρώ τον Αύγουστο


Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 69,828 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, από 71,404 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα. Σε ετήσια βάση οι καταθέσεις αυξήθηκαν με ρυθμό 3,2%.

Οι επιδόσεις του κυπριακού τραπεζικού συστήματος στην παραγωγή νέων δανείων και στην προσέλκυση νέων καταθέσεων έρχονται να προστεθούν στην αλυσίδα κακών ειδήσεων για την πορεία της κυπριακής οικονομίας. Μέσα σε ένα μήνα, τον Αύγουστο, χάθηκαν καταθέσεις ύψους 1,577 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια αυξήθηκαν οριακά κατά 287,5 εκατ. ευρώ. Αν και οι επιδόσεις ενός μήνα δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν μια ολόκληρη χρονιά, ωστόσο αποτυπώνουν τις δυσκολίες της συγκυρίας. Τα νοικοκυριά μειώνουν τις καταθέσεις τους, αλλά και το δανεισμό τους.

Οι καταθέσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 69,828 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, από 71,404 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα. Σε ετήσια βάση οι καταθέσεις αυξήθηκαν με ρυθμό 3,2% (ήταν 67,712 δισ. ευρώ τον περσινό Αύγουστο), ιδιαίτερα χαμηλός σε σύγκριση με τις επιδόσεις των προηγούμενων μηνών.

Οι πιέσεις στις καταθέσεις αφορούν τόσο τους ξένους όσο και τους κύπριους. Οι καταθέσεις των κατοίκων Κύπρου μειώθηκαν κατά 826 εκατ. ευρώ (43,727 δις. ευρώ τον Αύγουστο από 44,539 δις. ευρώ τον Ιούλιο), των κατοίκων της ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 218 εκατ. ευρώ (5,247 δις. ευρώ από 5,463 δις. ευρώ) και των κατοίκων τρίτων χωρών κατά 534,2 εκατ. ευρώ (20,856 δισ. ευρώ από 21,401 δισ, ευρώ).

Σε ετήσια βάση (σύγκριση Αύγουστου 2011 με Αύγουστο 2010) οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών αυξήθηκαν κατά 5,7% και των κατοίκων της ευρωζώνης κατά 39,4%, ενώ των κατοίκων Κύπρου μειώθηκαν κατά 1%.

Τα δάνεια
Στα δάνεια, το συνολικό υπόλοιπο αυξήθηκε (από 65,985 δις. ευρώ τον Ιούλιο σε 66,260 δισ. ευρώ τον Αύγουστο), αλλά οι επιδόσεις επιβραδύνονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων μειώθηκαν στα 14,885 δισ. ευρώ από 14,975 δισ. ευρώ, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν οριακή αύξηση 0,1% (3,463 δισ. ευρώ από 3,438 δισ. ευρώ).

Τα υπόλοιπα των δανείων προς κατοίκους Κύπρου αυξήθηκαν σε 51,923 δισ. ευρώ, τον Αύγουστο, από 51,621 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, καταγράφοντας αύξηση 8,3% σε ετήσια βάση.

Δείτε εδώ τους αναλυτικούς πίνακες.

Η Ευρώπη
Σε επίπεδο ευρωζώνης η προσφορά χρήματος και τα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν με πιο γρήγορους ρυθμούς τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη απ’ ό,τι τον προηγούμενο μήνα, μειώνοντας τις πιθανότητες να ληφθεί απόφαση μείωσης των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ, στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δείχνουν ότι τα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 2,6% τον Αύγουστο φέτος σε σχέση με τη ίδια περίοδο πέρσι, υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έρχεται νέα πιστωτική κρίση.

Η ροή των δανείων σε εταιρείες ήταν κατά 13 δισ. ευρώ ψηλότερη τον Αύγουστο απ’ ό,τι τον Ιούλιο κάτι που σηματοδότησε την επιστροφή στην ανάπτυξη μετά από πτώση που σημειώθηκε τον Ιούλιο κατά 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με τα αναμενόμενα στοιχεία οικονομικού κλίματος στη Γερμανία αυτή την εβδομάδα, θα αποδυναμώσουν φωνές που ζητούν από την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια. Οι αγορές είχαν αρχίσει να υπολογίζουν ότι πιθανή μείωση μπορούσε να αποφασιστεί από την ερχόμενη εβδομάδα.

Αν βασιστεί κανείς τουλάχιστον στα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, μια μείωση των επιτοκίων θα ήταν πρόωρη, δήλωσε ο οικονομολόγος της ING Carsten Brzeski.

Ο δείκτης της προσφοράς χρήματος της Ευρωζώνης Μ3, που η ΕΚΤ θεωρεί ως βασικό δείκτη για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε σε ετήσιο ρυθμό της τάξης του 2,8% τον Αύγουστο σε σύγκριση με 2,1% τον Ιούλιο και τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ήταν γύρω στο 1,9%.

Στα 2,3%, ο τριμηνιαίος μέσος όρος της ανάπτυξης του Μ3 παραμένει αρκετά πιο χαμηλά από το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ της τάξης του 4,5%, πάνω από το οποίο η Τράπεζα προβλέπει ότι θα υπάρχουν κίνδυνοι για τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα τιμών.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Lorenzo Bini Smaghi ανέφερε την Τρίτη ότι η δράση αυτών που χαράζουν πολιτική θα είναι αποφασιστική για να παρεμποδιστεί η μετατροπή της οικονομικής επιβράδυνσης σε κάτι περισσότερο από μια προσωρινή ύφεση.



source: kathimerini.com.cy

No comments:

Share |