Wednesday, July 20, 2011

SOS απελπισίας από την ΑΗΚ


SOS απελπισίας από την ΑΗΚ

Ζημιές €8 εκατομμύρια το μήνα για την Aρχή Ηλεκτρισμού. Αυξάνονται 10%-22% οι διατιμήσεις, ρήτρα καυσίμων και ειδικό τέλος. Αγωγές για αποζημιώσεις.Λευκωσία: Χωρίς ρευστό ουσιαστικά ούτε για τα επόμενα καύσιμα, αλλά ούτε και για να πληρώσει τα ενοίκια των γεννητριών που θα συμφωνήσει να μπουν εσπευσμένα και έκτακτα στην παραγωγή για τους επόμενους μήνες, πόσο μάλλον για κανονική εξυπηρέτηση υφιστάμενων υποχρεώσεων και για εξασφάλιση των πέραν των 1.5 δις ευρώ για αποκατάσταση του Βασιλικού, βρίσκεται η ΑΗΚ.

Χθες, διεύθυνση, διοίκηση και εργαζόμενοι απηύθυναν στη Βουλή και προς όλους, το «ΜayDay» του ημικρατικού οργανισμού, ζητώντας άμεση και πολύπλευρη βοήθεια εκτός και εντός Κύπρου.

Σύμφωνα με έγγραφο της Οικονομικής Διεύθυνσης της ΑΗΚ προς τον Εκτελεστικό Διευθυντή, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, για τις οικονομικές επιπτώσεις - πέραν των καταστροφών υποδομής - από την έκρηξη στο Μαρί, η ΑΗΚ έχει μείνει «ταπί», ενώ πέραν των άλλων προβλημάτων πρέπει να αντιμετωπίσει απώλεια καθαρών εσόδων της τάξης των 8 εκατ. ευρώ τον μήνα, με απώλεια εισοδημάτων και αύξηση του κόστους καυσίμων. Μάλιστα, η Οικονομική Διεύθυνση του ημικρατικού οργανισμού προειδοποιεί ότι δεν συστήνεται η ενοικίαση επιπλέον γεννητριών, «χωρίς την εκ των προτέρων εξασφάλιση υψηλότερης τιμής πώλησης ή άλλων αποζημιώσεων καθ' ό,τι θα δημιουργήσει πρόσθετες οικονομικές επιπτώσεις που η Αρχή δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει».

Επιπλέον γίνονται εισηγήσεις για αντιμετώπιση της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης, με:
•Άμεσο δανεισμό και εξασφάλιση αύξησης παρατραβήγματος από τράπεζες. •Γρηγορότερη παραχώρηση δόσης δανείου 50 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που σίγουρα θα επιδιώξει αναβολή της.
•Αναθεωρημένο προϋπολογισμό με έντονη συγκράτηση δαπανών (όπως για συμπληρωματικές επενδύσεις, υπογειοποίηση δικτύων κ.τ.λ) και λειτουργικών εξόδων.
•Διάλογος με συντεχνίες για μείωση απολαβών σε ποσοστό αντίστοιχο που θα αποφασιστεί για κυβερνητικούς.
•Διερεύνηση πιθανότητας λήψης νομικών μέτρων κατά παντός υπευθύνου.
•Πληρωμή μόνο των άμεσης πληρωμής τιμολογίων προμηθευτών.
•Έγκαιρη είσπραξη λογαριασμών και σκληρή εισπρακτική αντιμετώπιση για ξενοδόχους - βιομήχανους που τυγχάνουν τώρα προτεραιότητας στην παροχή.
•Αναστολή καταβολής φόρων στο κράτος. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στην έκθεση της Οικονομικής Διεύθυνσης ΑΗΚ και της Επιτελικής Ομάδας Οικονομικών, ότι εκτός των πιο πάνω μέτρων, «για να μπορέσει να συνεχίσει η ΑΗΚ ως δρώσα επιχείρηση (going concern)», θα πρέπει να αναπληρωθούν οι υπολειπόμενοι χρηματικοί πόροι μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του Σταθμού με μέτρα όπως:
•Εξασφάλιση αποζημιώσεων από Κυπριακή Δημοκρατία.
•Χρέωση υπηρεσιών Δημόσιας Ωφέλειας.
•Αυξήσεις στις βασικές διατιμήσεις σε συνδυασμό με αύξηση ρήτρας καυσίμων και επιβολή ειδικού τέλους.


Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που αναφέρονται, για να εξισορροπήσει τις τρέχουσες ζημιές παραγωγής λόγω των ακριβότερων καυσίμων και της μειωμένης απόδοσης στην παραγωγή, θα πρέπει να αυξηθεί κατά 22% η ρήτρα καυσίμων και ακόμα 10% έως 22% οι βασικές διατιμήσεις. Ερωτηθείς από τον «Φ» ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Γιώργος Σιαμμάς, για το πότε προτίθεται να εγκρίνει αυξήσεις σε λογαριασμούς και σε ποιο ύψος θα είναι αυτές, ο ίδιος περιορίστηκε να αναφέρει πως δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, το όλο θέμα είναι επί τάπητος και πως είναι ανοικτό το θέμα των κρατικών αποζημιώσεων προς ΑΗΚ.

Η κατάσταση ρευστότητας του οργανισμού πάντως χειροτερεύει και από το γεγονός ότι η μονάδα αφαλάτωσης, που θα έδινε έναντι των 33 εκατ. που έδωσε ως δαπάνες κατασκευής και θα την αγόραζε το Ταμείο Συντάξεων, όπως και σημαντικά ποσά για ακίνητα.

Βέβαια, την ίδια ώρα που έχει ενώπιόν του αυτά τα προβλήματα ζωής ή θανάτου, ο ημικρατικός οργανισμός, βρίσκεται και υπό ατμόν στην κυριολεξία, για να διατηρήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό παραγωγικές τις εναπομείνασες μονάδες παραγωγής σε Δεκέλεια και Μονή, με τους τεχνικούς υπευθύνους να αναγκάζονται συχνά-πυκνά να ξεπερνούν τα όρια. Τα 60 ΜWσε ώρες αιχμής που φτάνουν μέχρι τα 100ΜWτο βράδυ από τα κατεχόμενα, έδωσαν πέραν από τη δυνατότητα μείωσης των διακοπών, μια σημαντική ανάσα για συντήρηση μηχανών, γεγονός που επέτρεψε στην ΑΗΚ να αλλάξει από κόκκινο σε πορτοκαλί το σήμα κινδύνου για πλήρες μπλακ άουτ. Στοιχεία του «Φ» δείχνουν ότι μόνο κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας κατά τις ώρες αιχμής, παρουσιάστηκαν τρία σχεδόν διαδοχικά προβλήματα σε μονάδες παραγωγής, τα οποία αντιμετωπίστηκαν χωρίς να γίνει αισθητό στους καταναλωτές. Αν τα ίδια προβλήματα παρουσιάζονταν πριν την παροχή από τα κατεχόμενα, οι διακοπές τις χθεσινές μεσημβρινές ώρες, θα ήταν πολλαπλάσιες.

Μείωση διακοπών και πρόγραμμα

Ο Υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, ανακοίνωσε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, ότι θα υπάρχει συνεχής παροχή ηλεκτρικής ενέργειας τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα, σταθεροποίηση των διακοπών παροχής έως και 2 ώρες και 15 λεπτά με καταρτισμό προγράμματος πολύ σύντομα ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τις ώρες διακοπής και πως δεν υπάρχει σκέψη για επιβάρυνση των λογαριασμών της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου. Θα διατηρηθεί παράλληλα η συνεχής παροχή ενέργειας στις τουριστικές περιοχές, στα ξενοδοχεία και σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες και σε μεγάλο βαθμό και στις βιομηχανίες. Επίσης, τροχιοδρομούνται απλοποιημένες διαδικασίες για προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


source: philenews.com

No comments:

Share |