Friday, July 15, 2011

Eλληνικές τράπεζες: Περνούν τα stress tests σύμφωνα με την WSJ


Eλληνικές τράπεζες: Περνούν τα stress tests σύμφωνα με την WSJ

Οι ελληνικές τράπεζες -με την πιθανή εξαίρεση της ΑΤΕbank- θα περάσουν τα «τεστ αντοχής» (stress tests) της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), τα αποτελέσμστα των οποίων δημοσιεύονται σήμερα, αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Και τούτο σε πείσμα της υψηλής τους έκθεσης σε ελληνικά ομόλογα και με δεδομένη την απόφαση της ΕΒΑ να συμπεριλάβει στα tests το ενδεχόμενο κρατικής χρεοκοπίας. Τραπεζικοί αναλυτές που επικαλείται το δημοσίευμα υποστηρίζουν ότι οι περισσότερες τράπεζες διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών ομολόγων στα «τραπεζικά βιβλία» τους (banking books), με διακράτηση έως τη λήξη των τίτλων και τα εν λόγω χαρτοφυλάκια δεν θα «τεσταριστούν» έναντι σεναρίων χρεοκοπίας.

Fitch

Σε «βελούδινη» υποβάθμιση των μεγάλων ελληνικών τραπεζών προχώρησε χθες η Fitch, μία ημέρα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε CCC

. Και τούτο διότι η αξιολόγηση της ΕΤΕ, της Alpha, της EFG Eurobank, της Πειραιώς και της ATEbank υποβαθμίστηκε κατά δύο βαθμίδες (σε B- από B+ προηγουμένως), έναντι τεσσάρων βαθμίδων που ήταν η υποβάθμιση του ελληνικού δημοσίου.

Σημειώνεται ότι η Fitch παράλληλα υποβάθμισε και σειρά καλυμμένων ομολογιών που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες, διατηρώντας ωστόσο τις αξιολογήσεις σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να συνεχίσουν να γίνονται αποδεκτές ως ενέχυρο στις πράξεις αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |