Friday, July 8, 2011

ΗΠΑ: Απροσδόκητη άνοδος της ανεργίας στο 9,2% τον Ιούνιο


ΗΠΑ: Απροσδόκητη άνοδος της ανεργίας στο 9,2% τον Ιούνιο


Ελάχιστες νέες θέσεις εργασίας δημιούργησε τον Ιούνιο η αμερικανική οικονομία, ενώ ο δείκτης ανεργίας αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο για το 2011, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες ότι θα χρειαστούν χρόνια πριν καταφέρει να ανακάμψει η αγορά εργασίας.

Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε μόλις 18,000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Την ίδια στιγμή τα στοιχεία για τους δύο προηγούμενους μήνες αναθεωρήθηκαν καθοδικά κατά συνολικά 44.000 θέσεις και έδειξαν αυξήσεις κατά 25.000 θέσεις το Μάιο και 217.000 τον Απρίλιο.

Ο δείκτης ανεργίας, που συντάσσεται από ξεχωριστή έρευνα στα νοικοκυριά, αυξήθηκε για τρίτο συνεχή μήνα και διαμορφώθηκε στο 9,2% τον Ιούνιο από 9,1% το Μάιο, φτάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2010. Συνολικά 14,1 εκατ. Αμερικανοί δεν μπορούν να βρουν εργασία.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 125.000, ενώ περίμεναν ότι ο δείκτης ανεργίας θα παραμείνει αμετάβλητος στο 9,1%.

Τα τελευταία στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας έδειξαν ότι ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε 57.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο από 73.000 το Μάιο. Στον αντίποδα, ο κρατικός τομέας έχασε 39.000 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για την όγδοη διαδοχική υποχώρηση καθώς οι αμερικανικές πολιτείες και οι τοπικές κυβερνήσεις συνεχίζουν να κόβουν θέσεις εργασίας για να κλείσουν τα δημοσιονομικά τους κενά.

Έντονες πιέσεις σε ευρώ και δολάριο

Έντονη μεταβλητότητα παρατηρείται στην αγορά συναλλάγματος, καθώς μετά τις σοβαρές απώλειες που σημείωνε το ευρώ έναντι του δολαρίου λόγω των ανησυχιών για την Ιταλία, τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανεργία των ΗΠΑ επιφέρουν πλήγμα στο δολάριο με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν τα κέρδη του έναντι του ευρώ.

Ξαφνικά, το "φάντασμα" των ανησυχιών για τη μετάδοση της κρίσης χρέους πλανάται σήμερα πάνω από την Ιταλία, με τα spreads των ιταλικών ομολόγων να εκτινάσσονται σε υψηλά εννέα ετών, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν φήμες ότι ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Gulio Tremonti είναι κοντά στην παραίτηση.

Ωστόσο, η ιταλική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει τις φήμες, που ξέσπασαν μετά την έντονη κριτική του Silvio Brlusconi προς το πρόσωπο του Tremonti σε σημερινή του συνέντευξη στη La Republica. Οι ιταλικές τράπεζες δέχτηκαν έντονες πιέσεις με τη μετοχή της UniCredit να καταγράφει απότομη πτώση και να αναστέλλεται για λίγο η διαπραγμάτευσή της στο χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Επίσης, η σχετική ηρεμία που επικρατούσε μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από την ελληνική Βουλή δείχνει να «ξεθωριάζει» μετά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και την υποβάθμιση της Πορτογαλίας σε «junk».

Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,4322 δολάρια, σημειώνοντας απώλειες 0,26% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ενώ νωρίτερα υποχώρησε έως τα 1,4207.

«Όλα είναι θέμα αποδόσεων. Οι αγορές είναι όλο και πιο ευαίσθητες ακόμη και σε σχετικά μικρές κινήσεις», είπε ο Paul Robson, αναλυτής της RBS. Μετά τα βάσανα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, οι αγορές στρέφουν το βλέμμα σε χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στον πυρήνα της Ευρώπης και πλέον η προσοχή εστιάζεται στην Ιταλία, την Ισπανία και το Βέλγιο, σημείωσε.

Έναντι της στερλίνας το ευρώ κινείται πτωτικά σε ποσοστό 0,58% στις 0,8939 στερλίνες, ενώ σε σχέση με το ιαπωνικό γεν το ευρώ χάνει 0,92% στα 115,545 γεν. Έναντι του ελβετικού φράγκου το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα υποχωρεί σε ποσοστό 0,80% στα 1,2038 φράγκα.

Το δολάριο παρασύρεται σε πτώση από την αύξηση της ανεργίας, καταγράφοντας απώλειες 0,66% έναντι του ιαπωνικού γεν στα 80,67 γεν, ενώ σε σχέση με τη στερλίνα υποχωρεί σε ποσοστό 0,46% στα 1,6043 δολάρια ανά στερλίνα. Τέλος κινείται πτωτικά έναντι του φράγκου κατά 0,69% στα 0,8393 φράγκα.

source: capital.gr

No comments:

Share |