Wednesday, June 22, 2011

Φόρος €1000 σε κερδοφόρες εταιρείες


Φόρος €1000 σε κερδοφόρες εταιρείες

Φόρο €1000 προτίθεται να επιβάλει η κυβέρνηση σε 100 χιλ. περίπου κερδοφόρες επιχειρήσεις με στόχο την άντληση πρόσθετων εσόδων €100 εκ. ετησίως, το 2011 και το 2012.

Όπως δήλωσαν μετά τη σύσκεψη με τον Πρόεδρο Χριστόφια οι Πρόεδροι της ΟΕΒ Φίλιος Ζαχαριάδης και του ΚΕΒΕ Μάνθος Μαυρομμάτης, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα εξασφαλίσει από το συγκεκριμένο μέτρο €100 εκ. επί δύο χρόνια.

Στόχος είναι το μέτρο να εφαρμοστεί από την 1/7/2011, όπως και το μέτρο συνεισφοράς των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα ύψους €70 εκ. για δύο χρόνια.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), Φίλιος Ζαχαριάδης, δήλωσε πιο συγκεκριμένα ότι «με το μέτρο αυτό, το οποίο θα τεθεί στα συλλογικά όργανα της Ομοσπονδίας, θα βελτιωθούν περαιτέρω τα δημοσιονομικά του κράτους».

Χαρακτήρισε επίσης πολύ σοβαρό και το θέμα του εκσυγχρονισμού του συνταξιοδοτικού του δημόσιου τομέα και εξέφρασε την πεποίθηση να αντιμετωπιστεί σύντομα και αυτό το πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), Μάνθος Μαυρομμάτης, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο καθυστέρησης λήψης μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης. Πρέπει να δοθούν προς τα έξω τα σωστά μηνύματα διότι η κυπριακή οικονομία δεν αντέχει περαιτέρω υποβαθμίσεις», τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης με τη σειρά του στην αντιμετώπιση το συντομότερο δυνατόν του συνταξιοδοτικού συστήματος του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Στα πλαίσια αυτά, συνέχισε, «ανταποκρινόμενη στην έκκληση του Προέδρου Χριστόφια, δηλώνουμε ότι οι επιχειρήσεις που σημειώνουν κέρδη είναι έτοιμες να εξετάσουν θετικά την ετήσια συνεισφορά της τάξης των €1000 για τα δύο χρόνια».

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι το μέτρο θα αφορά όλες τις εταιρείες, κυπριακές και ξένες που είναι εγγεγραμμένες στον Έφορο Εταιρειών και πραγματοποιούν κέρδη τα τρία τελευταία χρόνια.

Τις πιο πάνω δηλώσεις επιβεβαίωσαν σε διαδοχικές δηλώσεις αμέσως μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης.

«Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ίδιο θετικό κλίμα με τη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των συνδικάτων», ανέφερε ο κ. Στεφάνου, εκφράζοντας την ευαρέσκεια του.

Παράλληλα, είπε, «στο ίδιο θετικό κλίμα έγινε και μια πρώτη συζήτηση για το θέμα της επαναξιολόγησης της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας».

Οι εργοδοτικές οργανώσεις δεσμεύτηκαν, είπε, να συζητήσουν το θέμα αυτό στα συλλογικά τους όργανα και θα επανέλθουν το συντομότερο σε συζήτηση επί του ζητήματος.

Η κυβέρνηση, σημείωσε ακόμη ότι «θα συνεχίσει την προσπάθεια της για αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας».

Από πλευράς του ο κ. Σταυράκης επιβεβαίωσε ότι «τα έσοδα από το μέτρο υπολογίζονται στα €100 εκ. το χρόνο», εξηγώντας.

«Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 170 χιλ. εγγεγραμμένες εταιρείες, το 70% ξένες και το υπόλοιπο 30% κυπριακές. Σίγουρα κάποιες είναι ανενεργές και υπάρχουν αμφιβολίες εάν θα μπορέσουν να συνεισφέρουν, ενώ με το μέτρο θα προστατευθούν και οι μικρές οικογενειακές εταιρείες. Με βάση όμως αυτών των στοιχείων, εάν πληρώσουν οι 100 χιλ. όντως το ποσό που θα εισπραχτεί θα είναι €100 εκ.», είπε.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |