Monday, May 16, 2011

Η χαλαρότερη εξυγίανση της ευρωζώνης


Η χαλαρότερη εξυγίανση της ευρωζώνης

Τη μικρότερη δημοσιονομική αναπροσαρμογή μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης αναμένεται να πετύχει η Κύπρος την επόμενη διετία, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 5,3% του ΑΕΠ που ήταν το 2010 σε 2,6% το 2012, δηλαδή κατά περίπου €470 εκ.

Αντίθετα, η Επιτροπή προβλέπει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί οριακά την επόμενη διετία στο 4,9% του ΑΕΠ ή κατά €70 εκ.

Η διαφορά μεταξύ των δύο προβλέψεων αντιστοιχεί με €400 εκ., και προκύπτει παρά την ομοιότητα των προβλέψεων σε ότι αφορά το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης.

Επιτροπή και υπουργείο συμφωνούν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% το 2011 και κοντά στο 2,5% το 2012.

Εντούτοις η Επιτροπή δεν έχει πειστεί ότι θα υπάρξει η αναμενόμενη από το υπουργείο αύξηση στα έσοδα για να καλύψει την αύξηση των δαπανών και τα μη επαναλαμβανόμενα περσινά έσοδα (π.χ. από τα κέρδη της Κεντρικής Τράπεζας).

Η εκτίμηση της ΕΕ ότι η Κύπρος θα πετύχει τη μείωση του ελλείμματος κατά μόλις 0,4 ποσοστιαίες μονάδες αποτελεί μικρή βελτίωση από προηγούμενες της προβλέψεις, και οφείλεται κυρίως στην επιβολή αριθμού φορολογιών το 2010 και το 2011.

Η βελτίωση είναι ωστόσο μια από τις μικρότερες στην ευρωζώνη, φέρνοντας την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση καθώς τους επόμενους μήνες αναμένεται να προσφύγει σε διεθνή δανεισμό για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να πείσει τους πιστωτές ότι η διαφαινόμενη επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών το πρώτο τρίμηνο του 2011 είναι αναστρέψιμη και ότι το πλάνο εξυγίανσης είναι αποτελεσματικό.

Με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η StockWatch, οι μόνες χώρες που θα έχουν μικρότερη δημοσιονομική αναπροσαρμογή ή ακόμα και δημοσιονομική επιδείνωση την επόμενη διετία είναι η Εσθονία και το Βέλγιο.

Η Εσθονία ξεκινά όμως από πλεόνασμα το 2010 που θα μετατραπεί σε σχετικά μικρό έλλειμμα ίσο με το 2,4% του ΑΕΠ το 2012. Το Βέλγιο δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση εδώ και ένα περίπου χρόνου που διεξήχθηκαν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Στην Ελλάδα η Επιτροπή προβλέπει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί κατά 1,2% την επόμενη διετία, στην Ιρλανδία κατά 23,6%, στην Πορτογαλία κατά 4,6% και στην Ισπανία κατά 3,9%.

Η εκτίμηση της Επιτροπής για το μέγεθος της δημοσιονομικής αναπροσαρμογής στην Κύπρο προκύπτει παρά την αναγνώριση της επίδρασης που θα έχουν στα δημόσια οικονομικά οι φόροι που επιβλήθηκαν τον τελευταίο χρόνο σε καύσιμα, καπνικά προϊόντα, τρόφιμα, φάρμακα και στις τράπεζες.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |