Monday, May 2, 2011

Ευρωζώνη: Στις 58 μονάδες ο μεταποιητικός PMI τον Απρίλιο


Ευρωζώνη: Στις 58 μονάδες ο μεταποιητικός PMI τον Απρίλιο


Με ταχύτερο ρυθμό αναπτύχθηκε ο μεταποιητικός τομέας της Ευρωζώνης τον Απρίλιο, παρά τις κάμψεις που σημειώθηκαν σε Ισπανία και Ιταλία και επισημαίνουν τα χάσματα εντός της ζώνης του ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο μεταποιητικός δείκτης Purchasing Managers Index ανήλθε στις 58 μονάδες από τις 57,5 μονάδες το Μάρτιο, ενισχυμένος με μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ο τελικός PMI ήταν υψηλότερος από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις των 57,7 μονάδων.

Ωστόσο, η ανάπτυξη οδηγήθηκε κυρίως από τα εργοστάσια της Γερμανίας και της Γαλλίας, με τη δραστηριότητα σε Ιταλία και Ισπανία να επεκτείνονται με μικρότερο βαθμό.

Οι διευρυνόμενες αποκλίσεις κάνουν δύσκολο το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της εφαρμογής ενός επιτοκίου που θα είναι κατάλληλο για όλα τα κράτη. Τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο και αναμένεται να προχωρήσει και σε περαιτέρω αύξηση, ιδιαίτερα αφού ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ ανήλθε σε υψηλό 30 μηνών και συγκεκριμένα στο 2,8% τον Απρίλιο.

Στα επιμέρους, ο μεταποιητικός PMI της Γερμανίας ανήλθε στις 62 μονάδες από τις 60,9 μονάδες, μέγεθος μεγαλύτερο των προσδοκιών, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης της Γαλλίας ενισχύθηκε στις 57,5 μονάδες από τις 55,4 μονάδες, φτάνοντας σε υψηλό 5 μηνών.

Αντίθετα, στην Ιταλία σημειώθηκε πτώση στις 55,5 μονάδες από τις 56,2 μονάδες το Μάρτιο, με τον μεταποιητικό δείκτης της Ισπανίας να υποχωρεί στις 50,6 μονάδες από τις 51,6 μονάδες.





source: capital.gr

No comments:

Share |