Sunday, March 20, 2011

Μάχη με το χρόνο στη Φουκουσίμα


Μάχη με το χρόνο στη Φουκουσίμα


Τα ιαπωνικά συνεργείας αποκατέστησαν την ηλεκτροδότηση στους αντιδραστήρες Νο 1 και Νο 2 αλλά δεν μπορούν - προσώρας - να σταθεροποιήσουν την θερμοκρασία στους αντιδραστήρες Νο 3 και No 4, ενώ όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπο της Ιαπωνίας, ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα 1 δεν θα επαναλειτουργήσει ποτέ.

Ο αριθμός των νεκρών, και αγνοούμενων υπερβαίνει τις 20.000, ενώ αναλυτές θεωρούν ότι θα αυξηθεί περαιτέρω.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην ευρύτερη περιοχή η ανίχνευση αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας σε διάφορα τρόφιμα (γάλα, σπανάκι) αλλά και σε νερό στο Τόκιο.

"Ραδιενέργεια που υπερβένει τα φυσιολογικά όρια στην Ιαπωνία, ανιχνεύτηκε σε δείγμα γάλακτος στην επαρχία Φουκουσίμα και σε έξι δείγματα σπανακιού στην επαρχία Ιμπαράκι", τόνισε ο κ. Εντάνο.

Η Ιαπωνία αναβάθμισε την Παρασκευή το επίπεδο συναγερμού στο 5 (από 4) στην κλίμακα διεθνούς πυρηνικής κρίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της International Atomic Energy Agency, της διεθνούς υπηρεσίας ατομικής ενέργειας που λειτουργεί υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε ότι η κατάσταση στην Φουκουσίμα είναι «πολύ σοβαρή», ενώ ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ τόνισε ότι η Ιαπωνία δίνει "μάχη με το χρόνο", όσονα αφορά την κρίσιμη προσπάθεια αποθέρμανσης των αντιδραστήρων.


source: euro2day.gr

No comments:

Share |