Sunday, February 13, 2011

Η ισχύς εν τη ενώσει και των εταιρειών


Η ισχύς εν τη ενώσει και των εταιρειών

Η ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος, αλλά και η διάθεση των εταιρειών να ενώσουν δυνάμεις με ανταγωνιστές, σε μία προσπάθεια να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν απροσδόκητες προκλήσεις, έχουν οδηγήσει σε ένα κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, που δημοσιεύονται στη Wall Street Journal, από τις αρχές του έτους έχουν ανακοινωθεί συμφωνίες αξίας 338 δισ. δολαρίων παγκοσμίως.

Το ποσό είναι αυξημένο κατά 25% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, με την κινητικότητα να είναι ιδιαίτερα αυξημένη στις ΗΠΑ. Η αξία των συμφωνιών στις οποίες εμπλέκονται αμερικανικές εταιρείες είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με πέρυσι.

Το μέγεθος των συμφωνιών είναι επίσης πολύ μεγαλύτερο. Από τις αρχές της χρονιάς έχουν ανακοινωθεί συνολικά 12 εξαγορές ή συγχωνεύσεις αξίας άνω των 5 δισ. δολαρίων. Εξ αυτών οι οχτώ είναι, σύμφωνα με τη Dealogic, σε αμερικανικό έδαφος.

Την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχαν πραγματοποιηθεί μόνο δύο συμφωνίες τέτοιου μεγέθους στις ΗΠΑ. Σε επίπεδο κλάδων, εντονότερες τάσεις συγκέντρωσης καταγράφονται σε αυτούς της ενέργειας, εξόρυξης μεταλλευμάτων, αλλά και διαχείρισης χρηματιστηρίων.

Δύο από τις μεγαλύτερες συμφωνίες είναι η συγχώνευση των Duke Energy και Progress Energy ύψους 13,7 δισ. δολαρίων και η εξαγορά της Massey Energy από την Alpha Natural Resources ύψους 7,1 δισ. δολαρίων.

Αξιοσημείωτη είναι η υποδοχή που συναντούν οι συμφωνίες στις αγορές μετοχών.

Τα μεγάλα εταιρικά deals ανέκαθεν συνέβαλαν στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Συνήθως, όμως, ήταν οι εταιρείες, που εξαγοράζονταν, εκείνες που έβλεπαν τη μετοχή τους να επιδίδεται σε ράλι. Αντιθέτως οι αγοραστές έτειναν να δέχονται πιέσεις. Το τελευταίο διάστημα το μοτίβο αυτό έχει αλλάξει

. Οι μετοχές των επιχειρήσεων, που εξαγοράζουν ανταγωνίστριες, καταγράφουν επίσης μεγάλα κέρδη, σε μία ένδειξη ότι οι επενδυτές πιστεύουν πως τα οφέλη από την κίνησή τους αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερα από το κόστος της. Αυτό συμβαίνει ακόμη και στις περιπτώσεις, που οι επιχειρήσεις καταβάλλουν υψηλό πρίμιουμ για την εξαγορά.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Danaher. H εταιρεία ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι θα αποκτήσει τον έλεγχο της Beckman Coulter έναντι 5,87 δισ. δολαρίων.

Η συμφωνία αποτιμά την μετοχή της Beckman στα 83,50 δολάρια- ποσό 45% υψηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα της μετοχής πριν διαρρεύσουν οι πληροφορίες για τις συνομιλίες των δύο εταιρειών.

Παρά το υψηλό αντίτιμο, αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας η Danaher είδε τη μετοχή της να ενισχύεται περισσότερο από 2%, καθώς οι επενδυτές θεώρησαν ότι πρόκειται για μία στρατηγικής σημασίας κίνηση με ισχυρές προοπτικές.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |