Wednesday, February 9, 2011

Μ. Βρετανία: Σε ιστορικό υψηλό το εμπορικό έλλειμμα το Δεκέμβριο


Μ. Βρετανία: Σε ιστορικό υψηλό το εμπορικό έλλειμμα το Δεκέμβριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Σε ιστορικό υψηλό διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Μ. Βρετανίας το Δεκέμβριο, ωθούμενο από τη σημαντική αύξηση των εισαγωγών, ειδικότερα των αεροσκαφών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Το εμπορικό έλλειμμα με τον υπόλοιπο κόσμο εκτινάχθηκε στα 9,2 δισ. λίρες το Δεκέμβριο, από 8,5 δισ. που είχε αναθεωρηθεί το Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας ONS.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα από το 1980 όταν ξεκίνησε η καταγραφή των μηνιαίων στοιχείων. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πολύ μικρότερο έλλειμμα στα 8,6 δισ. λίρες.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,5% το Δεκέμβριο από το Νοέμβριο, επισκιάζοντας την κατά 1,5% αύξηση των εξαγωγών. Οι εισαγωγές αεροσκαφών από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν ιδιαίτερα απότομα ενόψει της αύξησης του φόρου πωλήσεων για ορισμένα αεροσκάφη.

Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό έλλειμμα με χώρες εκτός Ε.Ε. διευρύνθηκε στα 5,8 δισ. λίρες, έναντι του αναθεωρημένου ελλείμματος 4,9 δισ. λιρών το Νοέμβριο.

Το εμπορικό έλλειμμα για το σύνολο του 2010 ήταν επίσης σε επίπεδο-ρεκόρ από το 1946, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων, στις 97,2 δισ. λίρες.



source: capital.gr

No comments:

Share |