Friday, January 14, 2011

SEC: Ξεκινά έρευνα για δωροδοκίες στον κλάδο των financials


SEC: Ξεκινά έρευνα για δωροδοκίες στον κλάδο των financials


Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ξεκίνησε μια ευρεία έρευνα σε αρκετές εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου, προκειμένου να διαπιστώσει εάν δωροδόκησαν κρατικά επενδυτικά funds, για να εξασφαλίσουν τις επενδύσεις τους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει, η έρευνα εν μέρει επικεντρώνεται στο εάν οι τράπεζες, τα hedge funds και οι private equity εταιρείες, δωροδόκησαν στελέχη των funds (placement agents) προκειμένου να κερδίσουν πρόσβαση σε κρατικά κεφάλαια΄.

Ένας agent που εργάζεται με ένα κρατικό επενδυτικό fund, μπορεί να θεωρηθεί και κρατικό στέλεχος, και η εμπλοκή σε ένα τέτοιο deal, μπορεί να υπόκειται σε συγκεκριμένη νομοθεσία που αφορά σε διαφθορά (FSCPA).

«Η SEC υιοθετεί μια ευρεία άποψη για το ποιος θεωρείται κρατικό στέλεχος. Αντίστοιχα, μπορούμε να περιμένουμε από τη SEC να θεωρεί τους υπαλλήλους των κρατικών επενδυτικών funds ως κυβερνητικούς υπαλλήλους σύμφωνα με τη νομοθεσία FSCPA, και μπορεί να παρακολουθεί στενά τις σχέσεις με συμβούλους ή agents που μπορεί να έχουν σχέσεις με κρατικούς ομίλους.

Η φύση της έρευνας φέρνει στη μνήμη διάφορες υποθέσεις κρατικής διαφθοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι διαχειριστές κεφαλαίων κατηγορήθηκαν για δωροδοκία, μεταξύ των οποίων και επιχορηγήσεις προεκλογικών εκστρατειών, ώστε να κερδίσουν συμβόλαια από τα δημόσια συνταξιοδοτικά funds.

Η υπηρεσία υιοθέτησε νέους κανονισμούς πέρυσι, για να περιορίσει αυτές τις τακτικές.

source: capital.gr

No comments:

Share |