Wednesday, October 6, 2010

ΔΝΤ: Αυξάνει τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης


ΔΝΤ: Αυξάνει τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης

Στην αύξηση των εκτιμήσεων του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2010 και το 2011 προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιώντας παράλληλα για το εμφάνιση της σταδιακής και άνισης ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεση για την παγκόσμια οικονομία προβλέπει πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7% φέτος και 1,5% το 2011, ενώ στην έκθεση του Απριλίου έκανε λόγο για ανάπτυξη 1% και 1,3% αντίστοιχα.

Το ΔΝΤ σκιαγραφεί ένα μέτριο outlook για τις μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) σημειώνοντας ωστόσο πως οι δημοσιονομικές και ανταγωνιστικές ανισορροπίες σε Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία μπορούν να προκαλέσουν μείωση του ρυθμού ανάπτυξης.

Επίσης το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της Βρετανίας το 2010 στο 1,7% από 1,2% αλλά μείωσε την πρόβλεψή του για το 2011 στο 2% από 2,1%.

ΗΠΑ

Η ήδη υποτονική οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ ενδέχεται να εξασθενίσει ακόμη περισσότερο σε σχέση με τις εκτιμήσεις κατά τα επόμενα τρίμηνα, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ προειδοποιεί για πιθανές αλυσιδωτές συνέπειες για την ευρύτερη παγκόσμια οικονομία.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, στην έκθεσή του για το Παγκόσμιο Οικονομικό Outlook του Οκτωβρίου, το ΔΝΤ κάνει λόγο για δυσοίωνες προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ, προβλέποντας ότι η ανεργία θα παραμείνει «πεισματικά υψηλά» ενώ η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει συγκρατημένη.

«Το πιο πιθανό ενδεχόμενο για την οικονομία των ΗΠΑ είναι μια μια συνεχής αλλά αργή ανάκαμψη, με την ανάπτυξη να είναι πολύ πιο αδύναμη συγκριτικά με προηγούμενες περιόδους ανάκαμψης, δεδομένου του βάθους της ύφεσης», αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του.

Κινήσεις από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ενδέχεται αν έχουν ευρύτερες επιπτώσεις, προειδοποίησε το ΔΝΤ στην έκθεσή του. Οι ανησυχίες σχετικά με την μακροπρόθεσμη δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παγκόσμια αύξηση των επιτοκίων, μαζί και με άλλους κινδύνους.

«Οι διαταραχές στην εμπιστοσύνη για την οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμια αύξηση στα premium κινδύνου μετοχών και ομολόγων», αναφέρεται στην έκθεση.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί 2,6% το τρέχον έτος και 2,3% το 2011. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι έντονα αναθεωρημένες από αυτές του Ιουλίου όταν το Ταμείο έκανε λόγο για 3,3% ανάπτυξη το τρέχον έτος και 2,9% το 2011.

Διεθνές επίπεδο

Συνολικά για την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ εκτιμά πως θα εμφανίσει ανάπτυξη 4,8% το 2010 και 4,2% το 2011. Για τις αναπτυσσόμενες χώρες το ΔΝΤ αναμένει ανάπτυξη 7,1% το 2010 ενώ για τις αναπτυγμένες 2,7%.


source: capital.gr

No comments:

Share |