Friday, October 15, 2010

Bernanke: Έτοιμη η Fed να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη


Bernanke: Έτοιμη η Fed να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη

Την ετοιμότητα της Federal Reserve να διαθέσει περαιτέρω στήριξη στην οικονομία αν χρειαστεί επανέλαβε ο πρόεδρος της τράπεζας, Ben Bernanke μιλώντας σήμερα σε συνέδριο της Federal Reserve Bank of Boston για τη νομισματική πολιτική.

"Η οικονομική ανάπτυξη προχωρά με ρυθμό που είναι λιγότερο έντονος απ΄ ό,τι θα θέλαμε", σημείωσε ο επικεφαλής της Fed, ενώ πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της τράπεζας "είναι προετοιμασμένη να διαθέσει πρόσθετη στήριξη αν χρειαστεί στην οικονομική ανάκαμψη και προκειμένου να οδηγήσει τον πληθωρισμό σε επίπεδα συμβατά με την αποστολή της".

Στη διαδικασία αυτή, υπογράμμισε, οι αξιωματούχοι της Fed "θα εξετάσουν το πιθανό κόστος και τους κινδύνους", ενώ τόνισε ότι η πολιτική της Fed "θα διαμορφωθεί με βάση τις εισερχόμενες πληροφορίες και το outlook για την οικονομία και τις χρηματοοικονομικές συνθήκες".

Ο επικεφαλής της Fed δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα, αν και σημείωσε ότι τα εμπειρικά στοιχεία από το προηγούμενο πρόγραμμα της τράπεζας για τις αγορές μακροπρόθεσμων τίτλων "έδειξαν πως το πρόγραμμα ήταν επιτυχές στην αποκλιμάκωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων στηρίζοντας έτσι την οικονομική ανάκαμψη".

Αναγνώρισε ταυτόχρονα ότι "ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης έχει επιβραδύνει τους τελευταίους μήνες και είναι πιθανόν να συνεχιστεί με ήπιο ρυθμό σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο", ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση του ότι "οι προϋποθέσεις για ενίσχυση της ανάπτυξης παραμένουν σε ισχύ".

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό outlook σημείωσε ότι "η ανάπτυξη το επόμενο έτος δεν αναμένεται να είναι πολύ πάνω από τη μακροπρόθεσμη τάση". Σε αυτό το πλαίσιο εκτίμησε ότι "οι νέες θέσεις εργασίας δεν θα υπερβαίνουν κατά πολύ την αύξηση στο μέγεθος του εργατικού δυναμικού, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ανεργία θα μειωθεί με αργούς ρυθμούς".

Εκτίμησε ωστόσο ότι η αύξηση της ανεργίας δεν οφείλεται σε δομικούς παράγοντες αλλά "στη ραγδαία συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας που ακολούθησε την χρηματοπιστωτική κρίση και τη συνεχιζόμενη υστέρηση στη ζήτηση από τότε".

Ο Bernanke δήλωσε παράλληλα ότι περιμένει να διατηρηθεί ο χαμηλός πληθωρισμός. "Με τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες σταθεροποιημένες και με τη σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα να περιορίζει τις κοστολογικές πιέσεις, φαίνεται πιθανό οι πληθωριστικές τάσεις να παραμείνουν υποτονικές για κάποιο χρονικό διάστημα".

source: capital.gr

No comments:

Share |