Sunday, September 5, 2010

Αποκλίσεις στις διεθνείς οικονομίες


Αποκλίσεις στις διεθνείς οικονομίες


Τα στοιχεία για την επέκταση του τομέα παροχής υπηρεσιών, τον Αύγουστο, έδειξαν την Κίνα και τη Γερμανία να αυξάνουν ταχύτητα και τις ΗΠΑ με τη Βρετανία και την Ισπανία να επιβραδύνονται.

Μεγαλύτερες αποκλίσεις εμφάνισε η ανάκαμψη της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως έδειξαν τα στοιχεία για την επέκταση του τομέα παροχής υπηρεσιών τον Αύγουστο, με την Κίνα και τη Γερμανία από τη μία να αυξάνουν ταχύτητα και τις ΗΠΑ με τη Βρετανία και την Ισπανία από την άλλη να επιβραδύνονται.

Ο ρυθμός ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, η οικονομία της οποίας εξαρτάται τα μέγιστα από τον τομέα παροχής υπηρεσιών, αν και δεν άλλαξε ουσιαστικά τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, έδειξε ότι υπάρχει αυξανόμενο χάσμα, με την άνοδο στη Γερμανία να αντισταθμίζεται από τη διολίσθηση της Ισπανίας σε συρρίκνωση.

Ο δείκτης της Markit για το συγκεκριμένο τομέα της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 55,9 τον Αύγουστο, από 55,8 τον Ιούλιο, όμως η ανάπτυξη ανάμεσα στις οικονομίες της περιοχής ήταν ανισομερής: η Γερμανία εμφάνισε εξαιρετικές επιδόσεις, η Γαλλία αρκετά καλές, η Ιταλία αναπτύχθηκε με μέτριο ρυθμό, ενώ η Ισπανία και η Ιρλανδία δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν ανάκαμψη.

Ο σχετικός δείκτης για την Ισπανία υποχώρησε στο 49,2, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που υποχωρεί κάτω από το ορόσημο του 50, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Στη Βρετανία, η δραστηριότητα στον τομέα παροχής υπηρεσιών αναπτύχθηκε τον προηγούμενο μήνα με το βραδύτερο ρυθμό από τον Απρίλιο του 2009, με αξιοσημείωτη πτώση στον τομέα πρόσληψης εργαζομένων.

Ο σχετικός δείκτης της Markit υποχώρησε στο 51,3 τον Αύγουστο, από 53,1 του Ιουλίου, πολύ περισσότερο απ' όσο είχαν προβλέψει αναλυτές. Αντίθετα, ο τομέας παροχής υπηρεσιών αναπτύχθηκε στην Κίνα με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάρκεια τεσσάρων μηνών, χάρη στην ισχυρή εσωτερική ζήτηση, με το σχετικό δείκτη να εκτινάσσεται στο 57,6, από 56,3. Ανάπτυξη καταγράφηκε και στις ΗΠΑ για όγδοο διαδοχικό μήνα, αν και ο ρυθμός ήταν βραδύτερος σε σχέση με τον Ιούλιο, αλλά και κατώτερος των προσδοκιών, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 51,5 από 54,3.

Σε μία γενική εκτίμηση, ο παγκόσμιος δείκτης της JP Morgan και για τις υπηρεσίες και για τη μεταποίηση έδειξε ότι και οι δύο τομείς έχασαν έδαφος τον Αύγουστο, διαμορφούμενος στο 53,9 από 54,6 του Ιουλίου, αν και παραμένει πάνω από το ορόσημο του 50.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |