Thursday, April 1, 2010

Κέρδη στην Ασία - σε υψηλά 2 ετών ο Nikkei

Κέρδη στην Ασία - σε υψηλά 2 ετών ο Nikkei


Σε κλίμα αισιοδοξίας διεξάγονται οι συναλλαγές στα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας Tankan στην Ιαπωνία και τα στοιχεία για τις εξαγωγές της Νότιας Κορέας.

Ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας της Κίνας PMI ανήλθε στις 55,1 μονάδες τον Μάρτιο, από τις 52 μονάδες το Φεβρουάριο, βελτιωμένη για 13ο διαδοχικό μήνα.

Εμφανώς βελτιωμένο εμφανίζεται επίσης το επιχειρηματικό κλίμα στην ιαπωνική οικονομία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο της τριμηνιαίας έρευνας Tankan.

Ο δείκτης μεγάλων βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών, ο οποίος καταγράφει το κλίμα που κυριαρχεί μεταξύ των κορυφαίων στελεχών τους, διαμορφώθηκε στο -14, από -25 στην προηγούμενη έρευνα του Δεκεμβρίου. Πρόκειται μάλιστα για το τέταρτο συνεχές τρίμηνο κατά το οποίο ο δείκτης σημειώνει βελτίωση.

Ωστόσο, το γεγονός ότι εμφανίζει ακόμη αρνητική τιμή σημαίνει ότι, παρά τη σημαντική άνοδο από το χαμηλό-ρεκόρ στο -59 τον Μάρτιο του 2009, οι «απαισιόδοξες» επιχειρήσεις συνεχίζουν να είναι περισσότερες από τις «αισιόδοξες». Οι μεγάλες βιομηχανίες αναμένουν επίσης περαιτέρω βελτίωση του δείκτη έως τον Ιούνιο, στα επίπεδα του -8.

Στο μεταξύ, ταχύτερος του αναμενόμενου εμφανίστηκε το Μάρτιο και ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών της Νότιας Κορέας. Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 35,1% το Μάρτιο, στα 37,68 δισ. δολάρια, με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για αύξηση 31,7%. Ανοδικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές, αυξημένες κατά 48,8% στα 35,49 δισ. δολάρια, διαμορφώνοντας εμπορικό πλεόνασμα ύψους 2,2 δισ. δολαρίων.

Ο δείκτης MSCI Asia Pacific, ενισχύεται 0,9% στις 126,20 μονάδες, μετά από άνοδο 6% το Μάρτιο

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei κατέγραψε κέρδη 1,39% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλό περίπου 2 ετών, στις 11.244.40 μονάδες. Ενισχυμένος 0,66% έκλεισε ο ευρύτερος Topix.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng κινείται ανοδικά κατά 0,94%. Θετικά πρόσημα εμφανίζουν και οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Κίνας, με τον Shanghai Composite στο +1,15% και τον Shenzhen Composite στο +1,64%. Ο ευρύτερος CSI 300 ενισχύεται σε ποσοστό 1,31%.

Στη Νότια Κορέα ο Kospi σημειώνει κέρδη 1,55%, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν ενισχύεται 1,17%.

Στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 σημειώνει κέρδη 0,25%, ενώ ο ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με άνοδο 0,66%

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινείται ανοδικά κατά 0,49%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 1,26%

source: capital.gr

No comments:

Share |