Monday, March 15, 2010

Almunia: "Μακροπρόθεσμο" ενδεχόμενο το ΕΝΤ


Almunia: "Μακροπρόθεσμο" ενδεχόμενο το ΕΝΤ

Η δημιουργία ταμείου έκτακτης ανάγκης για τη διάσωση οικονομιών της Ευρωζώνης μπορεί να αποτελέσει ένα “μακροπρόθεσμο” ενδεχόμενο, δήλωσε σήμερα ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα ανταγωνισμού Joaquin Almunia σε συνέδριο στη Μαδρίτη.

“Ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο είναι κάτι που θα σκεφτούμε σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Almunia, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Ωστόσο, “δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας την πολυτέλεια να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα χωρίς να σκεφτούμε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα,” τόνισε ο επίτροπος της Ε.Ε. προσθέτοντας πως η συντονισμός για τους προϋπολογισμούς πρέπει να βελτιωθεί και να ενισχυθεί ώστε η Ευρωζώνη να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς.


Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Το ΕΝΤ να μπορεί να αποβάλει μία χώρα από την ΟΝΕ

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Capital.gr ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, δήλωσε ότι η ζώνη του ευρώ χρειάζεται μεγαλύτερη επιτήρηση και κυρώσεις στο θέμα της εποπτείας των μελών της, συμπεριλαμβανομένης της εξουσίας για την αποβολή μιας χώρας αν επιδεινωθούν δραματικά τα δημοσιονομικά της.

Αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση του Eurogroup, ο Schaeuble δήλωσε πως το θέμα της Ελλάδας θα είναι στην ατζέντα αν και διευκρίνισε πως οι υπουργοί Οικονομικών δεν αναμένεται να εγκρίνουν ένα συγκεκριμένο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

"Χρειαζόμαστε (ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο) γιατί χρειαζόμαστε πιο αυστηρούς κανονισμούς", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild. Πρόσθεσε πως οι κανονισμοί αυτοί θα πρέπει να περιλαμβάνουν "πιο αυστηρή επίβλεψη και ισχυρότερες κυρώσεις".

"Χρειαζόμαστε... στις πιο ακραίες περιπτώσεις, τη δυνατότητα όταν μια χώρα δεν είναι σε θέση να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά της, να αποχωρεί από την κοινότητα του ευρώ", αναφέρει μεταξύ άλλων ο Schaeuble.

Ο Schaeuble δήλωσε πως η ενσωμάτωση των κανονισμών αυτών στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο -το οποίο θα μπορούσε να δίνει βοήθεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα- θα χρειαστεί χρόνο και θα πρέπει να εξασφαλίσει πρώτα το πράσινο φως από τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

source: capital.gr

No comments:

Share |