Saturday, October 31, 2009

WTO: Σημάδια ανάκαμψης στο παγκόσμιο εμπόριο


WTO: Σημάδια ανάκαμψης στο παγκόσμιο εμπόριο


Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας αντανακλώνται και στην πορεία των διεθνών εμπορευματικών ροών, όπως καταδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (World Trade Organisation – WTO).

Στις 28 Οκτωβρίου ο WTO έδωσε στη δημοσιότητα επικαιροποιημένα στοιχεία για τις διεθνείς εμπορευματικές ροές του 2009, στα οποία καταγράφεται (στο β’ τρίμηνο του έτους) αναστροφή της πτωτικής τάσης που έγινε ιδιαίτερα αισθητή από το δ’ τρίμηνο του 2008 και έπειτα.

Όπως σημειώνεται, οι διεθνείς εμπορευματικές ροές κατέγραψαν σημαντική ενίσχυση στο α’ εξάμηνο του 2008, με αποτέλεσμα στο σύνολο του έτους να εμφανίζουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης 15%, οριακά χαμηλότερα από το 16% του 2007, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια κρίση οδήγησε σε απότομη πτώση από το Σεπτέμβριο του 2008 και έπειτα. Μάλιστα ο ρυθμός μεταβολής του 2008 διαμορφώθηκε υψηλότερα και από τον ετήσιο μέσο όρο 12% της περιόδου 2000-2008.

Η παγκόσμια κρίση είχε διαφορετικό αντίκτυπο στις διάφορες περιοχές της υφηλίου, έγινε ωστόσο παντού αισθητή στις πλήρεις διαστάσεις της στο δ’ τρίμηνο του 2008. Η μεγαλύτερη επιδείνωση καταγράφηκε στην Ευρώπη, με πτώση 16% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2007, ενώ οι εξαγωγές της Ασίας και της Β. Αμερικής υποχώρησαν 5% και 7% αντίστοιχα (σε ετήσια βάση).

Μία αξιοσημείωτη εξέλιξη υπήρξε η πτώση των ενδοπεριφερειακών συναλλαγών σε μεγαλύτερο βαθμό έναντι των δια-περιφερειακών. Οι εμπορευματικές ροές εντός της Ε.Ε. μάλιστα, της περιφέρειας με τον υψηλότερο βαθμό οικονομικής ολοκλήρωσης, υποχώρησαν 18%έναντι πτώσης 9% εντός της Ασίας και 10% στη Β. Αμερική.

Το πρώτο τρίμηνο του 2009 υπήρξε ακόμη χειρότερο, σύμφωνα με τα στοιχεία του WTO, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Ενδεικτικό είναι ότι στην Ασία οι εμπορευματικές ροές υποχώρησαν κατά 29% (από 9%).


Τα πιο πρόσφατα τριμηνιαία στοιχεία ωστόσο, που αφορούν το β’ τρίμηνο του 2009, αποτυπώνουν μία τάση αναστροφής αυτής της πτωτικής τάσης, με τις παγκόσμιες εμπορευματικές ροές να ενισχύονται κατά 8% (από τρίμηνο σε τρίμηνο), αν και σε ετήσια βάση εμφανίζονται μειωμένες κατά 33%.


Υπηρεσίες

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι εξαγωγές σε εμπορικές υπηρεσίες ενισχύθηκαν 12% το 2008, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από το 19% του 2007. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για το α’ τρίμηνο του 2009 δείχνουν πτώση 19%, σύμφωνα με τον WTO.



Ήδη το 2008, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στις ΗΠΑ που μαζί αντιπροσωπεύουν το 60% των παγκόσμιων εξαγωγών εμπορικών υπηρεσιών, καταγράφηκε σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με το 2007, στο +10% και +11% αντίστοιχα.

Στις οικονομίες της BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) οι ρυθμοί ανάπτυξης διατηρήθηκαν σχεδόν αμετάβλητοι και σημαντικά υψηλότερα του παγκόσμιου μέσου όρου, ενώ ενδεικτικές είναι οι επιδόσεις της Ρωσίας (+30%) και της Βραζιλίας (+27%) σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η κρίση επηρέασε κυρίως εκείνες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διακίνηση αγαθών, όπως οι μεταφορές, και παρά το γεγονός ότι κάποιοι κλάδοι εμφανίζονται πιο ανθεκτικοί σε σχέση με τις εμπορευματικές ροές, υπάρχουν τομείς όπως π.χ. ο τουρισμός που ενδέχεται να αποδειχθούν εξαιρετικά ευάλωτοι στις «δευτερεύουσες» συνέπειες της κρίσης αν οι ιδιωτικές επενδύσεις και η κατανάλωση παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Κατάταξη

Στην κατάταξη βάσει μεριδίου στο παγκόσμιο εμπόριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί τα πρωτεία με μερίδιο 17,1%, εξαιρουμένων των ενδοκοινοτικών συναλλαγών. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ με μερίδιο 14,1%, ενώ Τρίτη κατατάσσεται η Κίνα με μερίδιο 10,4%.

Ακολουθούν οι Ιαπωνία, Καναδάς που συμπληρώνουν το “top-5” με ποσοστά 6,3% και 3,6% αντίστοιχα.


Συμπεριλαμβάνοντας τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές στην Ε.Ε., τότε την πρώτη θέση παγκοσμίως καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ με μερίδιο 10,6%, ακολουθεί η Γερμανία με μερίδιο 8,2%, ενώ το “top-5” συμπληρώνουν οι Κίνα, Ιαπωνία και Γαλλία, με ποσοστά 7,9%, 4,8% και 4,0% αντίστοιχα.

capital.gr

No comments:

Share |