Wednesday, October 28, 2009

«Βουτιά» σημείωσαν οι κεφαλαιαγορές παγκοσμίως


«Βουτιά» σημείωσαν οι κεφαλαιαγορές παγκοσμίως

Σημαντικές ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στη Wall, αφού ο Dow Jones κινήθηκε στο -1,21% στις 9.763 μονάδες, ο S&P 500 βρέθηκε στο -1,95% στις 1.043 μονάδες και ο Nasdaq στο -2,67% στις 2.060 μονάδες. Ίδιο το κλίμα και στις ευρωαγορές, καθώς στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,32% στις 5.080,42 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 2,46% στις 5.496,27 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC κατέγραψε απώλειες 2,14% στις 3.663,78 μονάδες. Ρευστοποιήσεις στη Wall

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, μετά τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα και την πτώση στις πωλήσεις νέων κατοικιών, παρά την άνοδο στις παραγγελίες των διαρκών αγαθών. Ιδιαίτερες πιέσεις άσκησε στην αγορά η υποβάθμιση των προβλέψεων του αμερικανικού ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου από τη Goldman Sachs, καθώς και η νέα άνοδος που σημειώνει το δολάριο.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε σήμερα κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών, γεγονός που οι αναλυτές θεωρούν ότι είναι σημάδι για περεταίρω ρευστοποιήσεις.

Ανάπτυξη 2,7% «βλέπει» η Goldman Sachs για το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο τρίτο τρίμηνο, υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις από το 3%. Αύριο αναμένονται οι επίσημες προβλέψεις από την αμερικανική κυβέρνηση, για την οποία η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει να ανακοινώσει ανάπτυξη 3,2%, για πρώτη φορά μετά από συρρίκνωση τεσσάρων τριμήνων.

Με απώλειες 3% κινήθηκαν οι Alcoa, General Electric και Caterpillar, ενώ κέρδη 2,4% κατέγραψαν οι AT&T και Verizon.

Τη μεγαλύτερη πτώση από το 1987 κατέγραψε η Goodyear Tire & Rubber, η οποία βρέθηκε στο -21%, καθώς ανακοίνωσε ότι αναμένει λειτουργικές ζημιές από τις δραστηριότητες της στη Βόρεια Αμερική το τρέχον τρίμηνο. Αξίζει εδώ όμως να σημειωθεί ότι η εταιρεία ανακοίνωσε διπλασιασμό των κερδών το τρίτο τρίμηνο, ενώ οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 15%.

Στο -18% βρέθηκε η Apollo Group, καθώς υπήρξαν κατηγορίες από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) για αθέμιτες πρακτικές αναφορικά με το προσωπικό της εταιρείας. Η μητρική εταιρεία του Πανεπιστημίου του Phoenix αναμένει να καταβάλλει το ποσό των 80,5 εκατ. δολαρίων.

Στο -5,6% βρέθηκε η Lennar και η KB Home, μετά την πτώση ύψους 5,6% στις πωλήσεις νέων κατοικιών το Σεπτέμβρη.

Η υποβάθμιση της από την Goldman Sachs σε neutral από buy προηγουμένως, οδήγησε τη SanDisk να κλείσει απώλειες 5%.

Η ArcelorMittal υποχώρησε κατά 2%, καθώς εμφάνισε πτώση 76% στα καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου, τα οποία και διαμορφώθηκαν στα 903 εκατ. δολάρια.

Στον αντίποδα, με κέρδη 1,9% κινήθηκε η Motorola, ύστερα από αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «outperform» από «sector perform» από τη RBC Capital Markets.

Απώλειες στην Ευρώπη

Εκτεταμένες ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, στον απόηχο των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της SAP και της Canon, τα οποία απογοήτευσαν τους επενδυτές, πυροδοτώντας ανησυχίες για την ισχυροποίηση της παγκόσμιας ανάκαμψης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 σημείωσε απώλειες για τέταρτη φορά σε πέντε μέρες, υποχωρώντας κατά 1,7% στις 238,09 μονάδες. 'Βουτιά' 1,3% για τον MSCI Asia Pacific Index για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Ο SAP κατέγραψε απώλειες 7,5%, καθώς ανακοίνωσε ότι αναμένει μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων πτώση των πωλήσεων software, ενώ τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου ήταν κατώτερα των προσδοκιών.

Η κορυφαία γερμανική κατασκευάστρια software ανακοίνωσε αύξηση 11% στα καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου στα 435 εκατ. ευρώ (465 εκατ. δολάρια). Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 9,2% στα 2,51 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για καθαρά κέρδη ύψους 454 εκατ. ευρώ και πωλήσεις της τάξης των 2,63 δισ. ευρώ.

Πτώση 3,4% για την Canon, που ανακοίνωσε μείωση 56% στα καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου στα 36,7 δισ. γιεν (399 εκατ. δολάρια). Η Canon διατήρησε τις προβλέψεις της για πτώση 64% στα ετήσια καθαρά κέρδη και κάμψη 22% στις πωλήσεις.

Στο -4,8% βρέθηκε η BHP Billiton, στον απόηχο της πτωτικής πορείας των μεταλλευμάτων. Ακολούθως, στο -5,7% κινήθηκε η Rio Tinto, στο -5,9% η ThyssenKrupp και στο -7,8% η Kazakhmys.

«Βουτιά» 21% κατέγραψε η Bank of Ireland και 12% οι Allied Irish Banks εν μέσω ανησυχιών ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προβεί σε αλλαγές στους κανονισμούς, οι οποίοι σχετίζονται με τα κυβερνητικά πακέτα στήριξης που έχουν δεχτεί οι τράπεζες.

Στο -4,3% έκλεισε η ArcelorMittal, μετά την ανακοίνωση ότι σημείωσε λειτουργικά έσοδα ύψους 1,59 δισ. Ευρώ, «χάνοντας» τιςεκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίοι ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 1,78 δισ. Ευρώ. Ο CEO της εταιρείας Aditya Mittal ανέφερε ότι τα αποτελέσματα ολόκληρης της χρονιάς θα είναι αρνητικά.

Απώλειες 3,4% σημείωσε η BG Group η οποία σημείωσε πτώση 44% στα κέρδη τρίτου τριμήνου, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 484 εκατ. στερλίνες, ανακοινώνοντας ότι οι εργασίες στο Hasdrubal της Τυνησίας δεν θα ξεκινήσουν τελικά στα τέλη Νοεμβρίου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Τη μεγαλύτερη πτώση του έτους σημείωσε η TomTom, η οποία έκλεισε στο -17%, καθώς ο CEO της εταιρείας Harold Goddijn, δήλωσε ότι οι πωλήσεις της εταιρείας θα συνεχίσουν να υποχωρούν και το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

reporter.gr

No comments:

Share |