Sunday, August 23, 2009

UBS: Πολλοί οι νικητές από το διακανονισμό

UBS: Πολλοί οι νικητές από το διακανονισμό

Ο διακανονισμός στην υπόθεση της UBS χαρακτηρίστηκε ανά τον κόσμο νίκη των αμερικανικών φορολογικών αρχών (IRS), καθώς αναγκάζει την ελβετική τράπεζα να παραδώσει στοιχεία 4.450 μυστικών λογαριασμών. Τα στελέχη του ελβετικού τραπεζικού τομέα, ωστόσο, δεν βλέπουν την εξέλιξη ως «ήττα».

Αντιθέτως θεωρούν ότι ο διακανονισμός ήταν μία διπλωματική επιτυχία, με την κυβέρνηση να απομακρύνει την UBS από το πεδίο της μάχης, καταφέρνοντας παράλληλα να προστατεύσει την εθνική κυριαρχία και το κράτος Δικαίου της Ελβετίας.

Μερίδα Ελβετών πολιτικών και τραπεζιτών ανησυχούσαν ότι θα ήταν το αμερικανικό δικαστήριο, που θα υποχρέωνε την UBS να παραδώσει στοιχεία, κατηγορώντας την τράπεζα ή τα στελέχη της για ποινικό αδίκημα. Εάν η τράπεζα είχε αρνηθεί να συμμορφωθεί σε ενδεχόμενη τέτοια απόφαση του δικαστηρίου, θα είχε να αντιμετωπίσει μπροστά της πλειάδα προβλημάτων.

Η συμφωνία, που επετεύχθη την περασμένη Τετάρτη, απέτρεψε μία τέτοια εξέλιξη και έγινε δεκτή από τους Ελβετούς με ανακούφιση. «Και οι δύο πλευρές πήραν αυτό που ήθελαν» σχολάζει ο Τζέιμς Νέισον, εκπρόσωπος της Ένωσης Ελβετών Τραπεζών.

Βασικό στοιχείο του διακανονισμού είναι η διαδικασία βάσει της οποίας θα μεταφερθούν οι ταυτότητες των πελατών της UBS στις αμερικανικές φορολογικές αρχές μέσω μίας ειδικής ελβετικής επιτροπής.

H IRS ζήτησε τους λογαριασμούς πελατών, που έχουν διαπράξει «φορολογική απάτη και άλλα παρόμοια αδικήματα», χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει δημοσίως κάποια κριτήρια. Έτσι μία ειδική επιτροπή στην Ελβετία θα εξετάσει τους φακέλους και θα κρίνει ποια στοιχεία πρέπει να αποσταλούν στις ΗΠΑ. Το πρώτο επίσημο αίτημα από την IRS αναμένεται να φτάσει στην Ελβετία την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η επιτροπή θα είναι έτοιμη να αποστείλει δεδομένα το Σεπτέμβριο.

Φέτος η Ελβετία βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής ως προς τη νομοθεσία της περί τραπεζικού απορρήτου. Το μεγάλο «χαστούκι» ήρθε όταν ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης απείλησε να την εντάξει στη «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων. Θέλοντας να αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη ανακοίνωσε το Μάρτιο ότι θα υιοθετήσει τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για το τραπεζικό απόρρητο.

Το τελευταίο διάστημα υπέγραψε μάλιστα διμερείς συμφωνίες με έξι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες προβλέπουν την παροχή βοήθειας σε προσπάθειες πάταξης της φοροδιαφυγής, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με αρκετές ακόμη.

naftemporiki

No comments:

Share |