Saturday, July 4, 2009

Σχέδιο για μείωση των κινδύνων στην αγορά παραγώγων

Σχέδιο για μείωση των κινδύνων στην αγορά παραγώγων

Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers ξεκίνησαν οι έρευνες για μείωση των κινδύνων στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές σε παράγωγα.

Η δημιουργία ενός κεντρικού συστήματος εκκαθάρισης θεωρείται το σημείο-«κλειδί» για τη μείωση των κινδύνων που συνιστούν στις χρηματοοικονομικές αγορές οι εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές σε παράγωγα, σύμφωνα με τις προτάσεις που παρουσίασε χθες η Κομισιόν και οι οποίες απέχουν πολύ από τις αντίστοιχες αμερικανικές.

Η Ε.Ε. θα μελετήσει επίσης το ενδεχόμενο να μεταφέρει περισσότερες συναλλαγές στα καθιερωμένα χρηματιστήρια, εξετάζοντας ταυτόχρονα τη δημιουργία ενός οίκου αποθήκευσης δεδομένων για την ενίσχυση της διαφάνειας των συναλλαγών και προωθώντας την τυποποίηση των συμβολαίων, σύμφωνα πάντα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Οι προτάσεις, οι οποίες ενδεχομένως να θεσμοθετηθούν προς το τέλος του έτους, αποτελούν μία προσπάθεια περιορισμού των κινδύνων στην παγκόσμια εξωχρηματιστηριακή αγορά παραγώγων αξίας 600 τρισ. δολαρίων, μετά την κατάρρευση τραπεζών, όπως η Lehman Brothers.

O Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρουσίασε τον προηγούμενο μήνα αντίστοιχο σχέδιο το οποίο θα απαιτεί από τα τυποποιημένα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα να φέρουν την εγγύηση συστημάτων εκκαθάρισης. Ωστόσο, το κοινοτικό σχέδιο δεν προχωρά στα πιο ριζικά μέτρα που προωθούν οι ΗΠΑ και τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στη δημιουργία κεντρικού συστήματος εκκαθάρισης των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών, γεγονός που έδωσε ανάσα ανακούφισης στους τραπεζικούς κύκλους.

Ο επίτροπος της Ε.Ε. για την εσωτερική αγορά Τσάρλι Μακρίβι, άρχισε έρευνα στο συγκεκριμένο τομέα πέρυσι τον Οκτώβριο, ένα μήνα μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, η οποία ήταν ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην παγκόσμια εξωχρηματιστηριακή αγορά παραγώγων. Τα συμπεράσματα της έρευνας του Μακρίβι μαζί με τις προτάσεις που δημοσιεύθηκαν χθες υπογραμμίζουν την ανάγκη τυποποίησης των συμβολαίων - διαδικασία που βρίσκεται ήδη καθ΄ οδόν.

«Η Κομισιόν θα αξιολογήσει περαιτέρω τα υπέρ και τα κατά της διοχέτευσης περισσότερου όγκου συναλλαγών σε παράγωγα σε διαφανείς χρηματιστηριακές αγορές», σύμφωνα με τις προτάσεις. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι χρειάζεται πιο ενδελεχής μελέτη, επειδή η προώθηση εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών σε ένα χρηματιστήριο θα μπορούσε να περιορίσει τα οφέλη για τους καταναλωτές, για παράδειγμα την ικανότητα εκτέλεσης μεγάλου όγκου εντολών.

Η Διεθνής Ενωση Swaps και Παραγώγων (ISDA) ανακοίνωσε ότι όλοι όσοι εκτίθενται σε πιστωτικούς κινδύνους θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το είδος της συναλλαγής που τους ταιριάζει καλύτερα.

naftemporiki

No comments:

Share |