Sunday, July 5, 2009

Τα ταξίδια των Κυπρίων μειώθηκαν 15%

Τα ταξίδια των Κυπρίων μειώθηκαν 15%

Ένα δίκλινο δωμάτιο τριάστερου ξενοδοχείου στον Πρωταρά για μία εβδομάδα κόστιζε πριν τρεις βδομάδες 637 ευρώ, ενώ τα εισιτήρια και η διαμονή μίας εβδομάδας στη Σκιάθο 600 ευρώ. Αν δεν έπεφταν οι τιμές λόγω γρίπης Α, όλοι θα έφευγαν εξωτερικό για διακοπές, εκτιμούν οι πράκτορες, αλλά τώρα επωφελείται ο εσωτερικός τουρισμός
Μέχρι πέρσι πολλοί Κύπριοι έκαναν και τρία και τέσσερα ταξίδια αναψυχής το χρόνο. Φέτος, εντούτοις, ελέω οικονομικής κρίσης (με την αναμονή της, περισσότερο) και εν μέσω της νεοεμφανισθείσας γρίπης, ακόμα κι αυτή η κάστα συμπατριωτών μας αναγκάζεται να αρκεστεί σε ένα ή δύο ταξίδια. Κάποιοι άλλοι βέβαια αρκούνται σε... κανένα ταξίδι. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες με τους οποίους συνομίλησε ο «Π» κάνουν λόγο για μειώσεις στις κρατήσεις της τάξης του 15%.Ενώ αρχές Ιουλίου του 2008 ολόκληρος ο Αύγουστος ήταν ήδη κλειστός με οργανωμένες εκδρομές, φέτος τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην. Ένα τηλέφωνο σε κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο θα σας πείσει: εύκολα βρίσκει κανείς θέση σε οργανωμένες εκδρομές, κάτι που πέρσι ήταν αδύνατο. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα φίλης που, ψάχνοντας για αεροπορικά εισιτήρια για Ηράκλειο, για τις 8 με 15 Αυγούστου, περί τα μέσα της προηγούμενης βδομάδας, πληροφορήθηκε ότι οι θέσεις που μένουν ακόμη άδειες είναι πολλές...

Παράλληλα, συμβαίνει το εξής ανήκουστο για τα κυπριακά δεδομένα: συνεχώς διαφημίζονται προσφορές για οργανωμένες εκδρομές τον Αύγουστο που μένουν ακόμη ασυμπλήρωτες, ενώ διόλου ευκαταφρόνητος είναι ο αριθμός των εκδρομών που ακυρώθηκαν, παρόλο που συμπεριλαμβάνονταν στα προγράμματα των ταξιδιωτικών γραφείων που ανακοινώθηκαν την 1η Μαΐου, στα πλαίσια της τουριστικής έκθεσης. Οι πράκτορες αναπολούν με νοσταλγία τις παλιές εποχές, τότε που οι οργανωμένες τους εκδρομές έκλειναν ήδη από τις αρχές της τουριστικής έκθεσης...<+SU_Mesotitlos>Οι προσφορές πέφτουν βροχήΣύμφωνα με τον Χρίστο Φιλίππου του Fly 2 Travel, φέτος είναι λίγοι οι Κύπριοι που θα προτιμήσουν τις οργανωμένες εκδρομές, ενώ οι περισσότεροι προτιμούν να κλείσουν φτηνά ξενοδοχεία ή να λιγοστέψουν τις μέρες διακοπών τους. Οι πλείστοι δε που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό προτιμούν να αγοράσουν τα αεροπορικά τους εισιτήρια και να κάνουν κράτηση σε κάποιο ξενοδοχείο, ακόμα και σε εστιατόρια και κλαμπ, μέσω ίντερνετ, καθώς το διαδίκτυο προσφέρει πιο συμφέρουσες τιμές. Ο τρόπος αυτός οργάνωσης ενός ταξιδιού on-line, διαδεδομένος εδώ και χρόνια στο εξωτερικό, έχει πια κατακτήσει και τον Κύπριο καταναλωτή.Αυτό βέβαια έχει αλυσιδωτές συνέπειες: οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, βλέποντας τις οργανωμένες τους εκδρομές να μην προτιμώνται, καταφεύγουν στη λύση των φθηνών προσφορών. Μεγάλο πλήγμα έχουν, απΆ ό,τι φαίνεται, δεχτεί και οι κρουαζιέρες, κυρίως αυτές εκτός ελληνικών νησιών, καθώς οι τιμές τους είναι μάλλον τσουχτερές και ο κόσμος δεν τις προτιμά. Βλέπουμε, λόγου χάρη, τις κρουαζιέρες που ξεκινούν από Κύπρο να είναι τόσο χαμηλά στις προτιμήσεις, που κάθε βδομάδα να πέφτει η τιμή τους, και στο τέλος να γίνεται προσφορά στους ταξιδιωτικούς πράκτορες για αγορά πακέτων με τα οποία η πρώτη θέση να είναι δωρεάν και η δεύτερη στη μισή τιμή! Συγκεκριμένη εταιρεία διοργάνωσης κρουαζιερών έχει ήδη ανακοινώσει προσφορές για Ζάκυνθο, Κω, Κεφαλλονιά και Σκιάθο, με τις οποίες το τρίτο άτομο ταξιδεύει δωρεάν!<+SU_Mesotitlos>Η Ελλάδα κρατά τα ηνίαΕν μέσω τουριστικής ύφεσης, η μόνη σταθερή αξία παραμένει η Ελλάδα, και κυρίως τα νησιά της, ως ο πρώτος στις προτιμήσεις προορισμός για τους Κύπριους. Δεύτερο σε προτίμηση έρχεται το Euro Disney του Παρισιού, και ακολουθούν η Γερμανία και η Κροατία, σύμφωνα με τον Αντώνη Θεοδωρίδη του Top Kinisis. Πάντως τα μακρινά ταξίδια εκτός Ευρώπης βρίσκονται μάλλον κάτω-κάτω στη λίστα των Κυπρίων... Κοστίζουν αρκετά, βλέπετε. Οι προβλέψεις των Αντώνη Θεοδωρίδη και Χρίστου Φιλίππου για το 2009 είναι δυσοίωνες. Δεν προβλέπουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί, εκτός αν καταφέρουν να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη του Κύπριου ταξιδιώτη. Το ίδιο αρνητικό κλίμα προβλέπεται μάλιστα ότι πιθανότατα να συνεχιστεί και κατά το 2010, καθώς η οικονομική κρίση θα κτυπήσει πιο βαθιά την οικονομία μας.

Όπως πληροφορηθήκαμε από τα ταξιδιωτικά γραφεία με τα οποία επικοινωνήσαμε, ο νέος ιός της γρίπης Α επηρέασε σε σημαντικό βαθμό την τουριστική βιομηχανία μας. Ο Αντώνης Θεοδωρίδης του Top Kinisis μάς πληροφόρησε ότι οι Κύπριοι διστάζουν να ταξιδέψουν και στο εξωτερικό, κυρίως μετά το σάλο που προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων στην επαρχία Αμμοχώστου. Από την άλλη, το ξένο τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας έχει επίσης επηρεαστεί, ενώ οι ακυρώσεις εκδρομών είναι πια σύνηθες φαινόμενο. «Ενώ σε άλλες χώρες προσπαθούν να προστατέψουν την τουριστική τους βιομηχανία καθησυχάζοντας τους πολίτες τους και τους ξένους τουρίστες, εμείς, με τον πανικό που σπέρνουμε, την καταστρέφουμε!», σημείωσε ο κ. Θεοδωρίδης.Ταυτόχρονα, η εμφάνιση δεκάδων κρουσμάτων του ιού στην επαρχία Αμμοχώστου, μείωσε τους αριθμούς των τουριστών στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά και έφερε στην πρώτη θέση των προτιμήσεων τη Λεμεσό και την Πάφο. Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες που εκτιμούν ότι, αν δεν εμφανιζόταν ο ιός στην Κύπρο, οι ξενοδόχοι δεν θα προέβαιναν σε μειώσεις των τιμών τους, παρόλο που διατυμπανίζουν το αντίθετο.<+SU_Mesotitlos>Ζητούν πληροφορίες πριν ταξιδέψουν. Επικοινωνήσαμε με την τηλεφωνική υπηρεσία πληροφόρησης για τη νέα γρίπη Α του Υπουργείου Υγείας, στο 22784848. ΑπΆ εκεί πληροφορηθήκαμε ότι καθημερινά περίπου 70 με 80 συμπατριώτες μας τηλεφωνούν για να πάρουν πληροφορίες για το νεοφανή ιό. Οι πλείστοι είναι άτομα που πρόκειται ή σκέφτονται να ταξιδέψουν και θέλουν πληροφορίες τόσο για τη χώρα προορισμού τους, όσο και για τον ίδιο τον ιό: τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουν, πόσο επικίνδυνος είναι, τα συμπτώματά του, κλπ. Δεν είναι και λίγοι αυτοί που τις διακοπές τους θα τις περάσουν εντός της Κύπρου και θέλουν πληροφορίες για την έξαρση του ιού στις διάφορες επαρχίες της χώρας μας. Υπάρχουν βεβαίως πάντα και τα... παράξενα: κάποιοι που παίρνουν, λόγου χάρη, τηλέφωνο και ζητούν... διάγνωση για το βήχα τους!

Φέτος προτιμούν το... σπίτι τους
Κρίση, γρίπη, ταραχές

Όπως μας πληροφόρησε ο Χρίστος Φιλίππου από το ταξιδιωτικό γραφείο Fly 2 Travel, το μειωμένο τουριστικό ρεύμα των Κυπρίων προς το εξωτερικό ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2008. Ήταν τότε που άρχισε για πρώτη φορά να γίνεται λόγος για οικονομική κρίση προ των πυλών. Επιπλέον, οι φασαρίες που ξέσπασαν στην Αθήνα αμέσως μετά τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικό, στις 6 Δεκεμβρίου, μείωσαν σημαντικά τα ταξίδια των Κυπρίων στην ελληνική πρωτεύουσα. Αν και η Αθήνα αποτελεί τον πλέον αγαπημένο προορισμό για τους Κύπριους και μέχρι πρόσφατα κατακλυζόταν κυριολεκτικά από συμπατριώτες μας που ταξίδευαν έστω και για ένα Σαββατοκύριακο για ψώνια και διασκέδαση, τον Δεκέμβριο η εικόνα ήταν διαφορετική. Ειδικά κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων, και στον απόηχο πάντοτε των ταραχών, μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των οργανωμένων εκδρομών στην Αθήνα.Όπως μας είπε ο κ. Φιλίππου, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες είχαν ήδη από την αρχή του έτους προβλέψει ότι η ταξιδιωτική κίνηση την περίοδο των γιορτών του Πάσχα θα αποτελούσαν οιωνό για τι θα ακολουθούσε και το καλοκαίρι. Και επιβεβαιώθηκαν: η ζήτηση για τις πασχαλινές εκδρομές στα ελληνικά νησιά (Κέρκυρα και Κεφαλλονιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την... Ανάσταση του Κυρίου) ήταν μειωμένη κατά 10% με 15%, ενώ δεν ήταν λίγες και οι ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής. Πράγματι, στο ίδιο μοτίβο κινείται και το τουριστικό ρεύμα εκτός Κύπρου κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Από τη μια η οικονομική κρίση που έχει κτυπήσει και την πόρτα των κυπριακών νοικοκυριών, από την άλλη ο ιός της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) που επελαύνει ανά το παγκόσμιο, κάνουν τους Κύπριους ταξιδιώτες να είναι πια επιφυλακτικοί προτού πάρουν απόφαση να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι. «Φέτος το σκέφτονται δυο φορές πριν φύγουν για διακοπές, ακόμη και εντός Κύπρου. Πέρσι πολύς κόσμος έφευγε αρχές Ιουλίου για διακοπές στα νησιά, καθώς ο καιρός τώρα είναι πολύ καλύτερος από τον Αύγουστο -εποχή των μελτεμιών. Όλες οι πτήσεις ήταν γεμάτες. Φέτος εντούτοις προσφέρονται εισιτήρια aller-retour για Μύκονο για αυτή τη βδομάδα με μόνο 100 ευρώ! Είναι τόσο μειωμένη η ζήτηση και οι θέσεις ήδη αγορασμένες από τους πράκτορες, που αναγκάζονται να τις δώσουν όσο-όσο».

politis.com.cy

No comments:

Share |