Sunday, June 21, 2009

Μας απειλούν με «μαύρη λίστα»

Μας απειλούν με «μαύρη λίστα»


Νέους νόμους θα εγκρίνει η Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη για ρύθμιση της δομής, των αρμοδιοτήτων και της οργάνωσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (EK), για την επίτευξη καλύτερης εφαρμογής του νόμου για τις υποθέσεις διαφάνειας, πληροφόρησης και αποτελεσματικότερης εποπτείας εκ μέρους της Επιτροπής, που θα βοηθήσουν ενδεχομένως στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

Στην κίνηση αυτή προχωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία μετά από έντονες πιέσεις που δέχθηκαν οι κυπριακές Αρχές από τις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες, για πληροφορίες που αφορούν οικονομικές συναλλαγές, για υπό διερεύνηση οικονομικά εγκλήματα και παρανομίες, αλλά βρήκαν τις πόρτες κλειστές, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να απειλήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία με «μαύρη λίστα».
Το θέμα απασχόλησε σε ευρεία έκταση την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η οποία αποφάσισε τη σύνταξη τροποποιητικού νομοσχεδίου, με την έγκριση και ψήφιση του οποίου, την ερχόμενη Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής, θα επιτρέπεται η διαβίβαση πληροφοριών και διαβίβαση στοιχείων για οικονομικές συναλλαγές φυσικών ή νομικών προσώπων. Η πληροφόρηση θα γίνεται προς το Διεθνή Οργανισμό Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς, γνωστού και ως ΙΟSCO, ο οποίος διερευνά κατηγορίες για οικονομικά εγκλήματα και παράνομες οικονομικές δραστηριότητες. Ο IOSCO με τη σειρά του τις διαβιβάζει στις ενδιαφερόμενες χώρες-μέλη του. Οι πληροφορίες και τα στοιχεία θα αφορούν αγορές ή πωλήσεις στο Χρηματιστήριο, στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς (κάτοχος, κίνηση, συναλλαγές κτλ.) για άλλα περιουσιακά στοιχεία, αλλά και για το κατά πόσον υπάρχει οικονομική αξιοπιστία για το πρόσωπο ή την εταιρεία ή ακόμα και για το πόσο υπήρξε περίπτωση κήρυξης πτώχευσης ή όχι. Στις πληροφορίες αυτές συμπεριλαμβάνονται στοιχεία του προσώπου, δηλαδή εθνικότητα, φωτοτυπία διαβατηρίου ή άλλων ταξιδιωτικών εγγράφων. Όλες οι πληροφορίες που θα διαβιβάζονται, θα εμπίπτουν στον τομέα των Επιτροπών Κεφαλαιαγορών.


Η υπογραφή μνημονίου
Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών κατά τη συζήτηση που διεξήχθη για το καυτό θέμα που προέκυψε με τις απειλές από πλευράς ΗΠΑ, για συμπερίληψη της Κύπρου στη λεγόμενη «μαύρη λίστα», και παρά την αντίθετη άποψη και την αυστηρή κριτική που άσκησε η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αντιγόνη Παπαδοπούλου εναντίον των ΗΠΑ, ότι «είναι οι πρώτες που ακολουθούν αδιαφανείς διαδικασίες, αφού κάθονται σε γυάλινο σπίτι και δεν μπορούν να ρίχνουν πέτρες», η Κύπρος θα πρέπει να προχωρήσει στην υπογραφή του πολυμελούς μνημονίου με τον Οργανισμό IOSCO, ώστε να καταστεί πλήρες μέλος του. Ως εκ τούτου, όπως τονίστηκε, θα είναι υποχρεωμένη να διαβιβάζει τις πληροφορίες προς το Διεθνή Οργανισμό ΙΟSCO και από εκεί προς τα υπόλοιπα μέλη του, και ως εκ τούτου και προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ασκούν πιέσεις και παρεμβάσεις προς την Κύπρο μέσω της πρεσβείας τους στη Λευκωσία. Η αμερικανική Πρεσβεία παρεμβαίνει συνεχώς, προκειμένου να τροποποιηθεί τάχιστα η σχετική νομοθεσία και να υπογραφεί το μνημόνιο IOSCO, με την εκβιαστική προειδοποίηση ή τον εκβιασμό πως, εάν δεν ψηφιστεί έγκαιρα, η Κύπρος θα μπει στον κατάλογο των μη συνεργαζόμενων κρατών όσον αφορά αυτές τις διαδικασίες και θα περάσουν αρκετά χρόνια για να καταφέρει να βγει από αυτό τον κατάλογο και να μπει στις συνεργαζόμενες χώρες, όπως λέγονται όσες είναι μέλη του Διεθνούς Οργανισμού. Ως προς το νομοσχέδιο για τις προϋποθέσεις διαφάνειας, όπως εξήγησε στην Επιτροπή Οικονομικών ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργος Χαραλάμπους, λόγω της ελλιπούς κυπριακής νομοθεσίας στον τομέα αυτό, η Κύπρος αδυνατούσε να ανταποκριθεί σε αιτήματα από το εξωτερικό για την παροχή συγκεκριμένων πληροφοριών, που θα βοηθούσαν ενδεχομένως στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος. Γι’ αυτό και οι υποδείξεις και τα παράπονα που διατυπώθηκαν εκ μέρους της εδώ πρεσβείας των ΗΠΑ, όπως είπε, αναφερόμενος στην απειλή για συμπερίληψη της Κύπρου σε «μαύρο κατάλογο» κρατών, που δεν συμμορφώνονται με τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεν ανταλλάσσουν πληροφορίες για εντοπισμό διακινητών χρήματος από παράνομες δραστηριότητες.


Επείγει η αλλαγή της νομοθεσίας
ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ του στη «Σ», ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργος Χαραλάμπους ανέφερε ότι η Κύπρος είναι μέλος του IOSCO, αλλά με ειδικό καθεστώς και βρίσκεται στον κατάλογο υπό την ονομασία «appendix B». Κάτι που μειώνει αισθητά το κύρος και την αξιοπιστία της Κύπρου. Στη συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι «η Κύπρος δεν υπέγραψε ακόμα το μνημόνιο με τον IOSCO, ώστε να γίνει πλήρες μέλος, γιατί το απαγόρευε η υφιστάμενη ημεδαπή νομοθεσία που διέπει την ΕΚ». Πρόσθεσε ακόμα πως «για κάποιον λόγο, στην ισχύουσα νομοθεσία υπάρχει πρόνοια που απαγορεύει στην Κύπρο να διαβιβάζει πληροφορίες προς τρίτες χώρες, πλην των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), εάν η Κύπρος δεν έχει άμεσο ενδιαφέρον. Είναι αυτή η πρόνοια, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚ, που δεν επέτρεπε στην Επιτροπή να υπογράψει το μνημόνιο με το Διεθνή Οργανισμό IOSCO. Ωστόσο, όπως εξήγησε, «αυτή η πρόνοια έχει διαγραφεί κι έτσι τώρα ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη ένταξη της Κύπρου στο Διεθνή Οργανισμό για την ανταλλαγή πληροφοριών με τρίτες χώρες, εάν κι εφόσον ψηφισθεί την ερχόμενη Πέμπτη το τροποποιητικό νομοσχέδιο. Σε περίπτωση μη ψήφισής του, εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος να ζητήσουν εκ νέου οι ΗΠΑ να χαρακτηρισθεί η Κύπρος ως μη συνεργάσιμη χώρα», σημείωσε ο κ. Χαραλάμπους.


Κάποιοι αδιαφορούσαν…
ΑΙΣΘΗΣΗ προκάλεσε η δήλωση του κ. Χαραλάμπους στη «Σ» όταν ρωτήθηκε για ποιον λόγο φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει και να απειλείται τώρα η Κύπρος να βρεθεί στη «μαύρη λίστα» και να χαρακτηρισθεί ως μη συνεργαζόμενη χώρα στον τομέα της διαβίβασης στοιχείων για παράνομες οικονομικές συναλλαγές και ξέπλυμα χρήματος. Όπως αποκάλυψε ο κ. Χαραλάμπους, «το τροποποιητικό νομοσχέδιο βρίσκεται στην Επιτροπή Οικονομικών από τον περασμένο Οκτώβρη, αλλά πάντα κάτι άλλο, πιο επείγον, προέκυπτε προς συζήτηση. «Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Κύπρο», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚ, «ξεκίνησε μετά από έρευνες και πληροφορίες που είχαν, σύμφωνα με τις οποίες κάποια πρόσωπα εμφανίζονταν να διακινούν χρήματα μέσω Κύπρου, με αποτέλεσμα να ζητούν από εμάς στοιχεία τα οποία δεν μπορούσαμε να δώσουμε».

SIMERINI

No comments:

Share |