Saturday, June 27, 2009

Στα ΕΛ.ΠΕ. περνούν 1.200 πρατήρια της BP

Στα ΕΛ.ΠΕ. περνούν 1.200 πρατήρια της BP



Tη μεταβίβαση στα ΕΛ.ΠΕ. των 1.200 πρατηρίων της ΒΡ στην Ελλάδα, ανακοίνωσαν χθες οι δύο εταιρείες. Το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε σε 359 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο αγοραστής αναλαμβάνει και υποχρεώσεις ύψους 40 εκατομμυρίων.

Η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση στα ΕΛ.ΠΕ. του συνόλου του εμπορικού δικτύου, των βιομηχανικών πελατών και των αποθηκευτικών χώρων (170.000 κυβικά μέτρα) της ΒΡ στην Ελλάδα, εκτός από τις πωλήσεις λιπαντικών και αεροπορικών καυσίμων. Επίσης 240 άτομα της ΒΡ θα εξακολουθήσουν να απασχολούνται στις δραστηριότητες που έχουν μεταβιβασθεί, ενώ το υπόλοιπο προσωπικό θα εξακολουθήσει να απασχολείται στις άλλες δραστηριότητες της BP

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, μέχρι το τέλος του χρόνου, η ΕΚΟ, ως εμπορική εταιρεία των ΕΛ.ΠΕ., καθίσταται η πρώτη σε μέγεθος, με περίπου 2.500 πρατήρια στο εσωτερικό της χώρας και 2.800 μαζί με αυτά του εξωτερικού.

Με βάση τις πωλήσεις καυσίμων τριμήνου 2009, το μερίδιο της ΕΚΟ θα ανέλθει σε 27,7%, ενώ θα ξεπερνάει το 30% στις βενζίνες.

Η εξέλιξη αυτή προδιαγράφει ευρύτερες αλλαγές στην εγχώρια αγορά, καθώς προσωρινά μένει μόνο μία διεθνής εταιρεία, η Shell Με την αναμενόμενη αποχώρησή της, στην εσωτερική αγορά θα δραστηριοποιούνται αποκλειστικά εταιρείες ελληνικών συμφερόντων.

Ως προς τις αιτίες που οδήγησαν την ΒΡ στην έξοδο από την Ελλάδα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία τα τελευταία χρόνια εφάρμοζε πολιτική υψηλών τιμών, σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Ετσι, ιδίως το τελευταίο 18μηνο, όταν δηλαδή οι τιμές των καυσίμων πήραν την ανιούσα, έχασε σημαντικά μερίδια.

Αυτά περιορίστηκαν στο 12,5% της εγχώρια αγοράς για το σύνολο των καυσίμων και στο 14,2% για τις βενζίνες το πρώτο τρίμηνο του 2009, όταν πριν από μία δεκαετία, μετά την εξαγορά του δικτύου της Μοbil, ήλεγχε περίπου 30% της αγοράς. Επιπλέον λόγος αποχώρησης θα πρέπει να θεωρηθεί η επιβολή προστίμου 30 εκατομμυρίων ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για εναρμονισμένη πρακτική μαζί με τη Shell.

Οσο για την τελευταία, σύμφωνα με πληροφορίες έχει θέσει όριο την 30ή Ιουνίου στους υποψήφιους αγοραστές για τις τελικές προσφορές τους. Μέχρι πρόσφατα υπήρχε σημαντική απόκλιση στην αποτίμηση της αξίας των πρατηρίων της Shell. Οι ενδιαφερόμενες ελληνικές εταιρείες (τουλάχιστον 3) προσέφεραν μεταξύ 350 και 450 εκατομμυρίων, ενώ η Shell ζητούσε πάνω από 600.

Εν τέλει, η συμφωνία BΡ-ΕΛ.ΠΕ. ενδεχομένως να διαμόρφωσε και το εύρος της αξίας, μέσα στο οποίο θα κυμανθεί η πώληση των περίπου 700 πρατηρίων της Shell στην Ελλάδα.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |