Sunday, September 21, 2008

Υποβλήθηκαν 212 αιτήσεις για επενδύσεις στην τ/κ πλευρά μέσα σε εννιά μήνες

Υποβλήθηκαν 212 αιτήσεις για επενδύσεις στην τ/κ πλευρά μέσα σε εννιά μήνες

Ποιοι ξένοι θέλουν να επενδύσουν στη Βόρεια Κύπρο;


Πριν εννέα μήνες, η διοίκηση Σογιέρ αποφάσισε την ίδρυση του "Τουρκοκυπριακού Γραφείου Ανάπτυξης Επενδύσεων", το οποίο υπάγεται στην ίδια, με σκοπό τη συγκέντρωση όλων των επενδύσεων υπό έναν ενιαίο φορέα. Επικεφαλής του γραφείου, ο Σογιέρ διόρισε μια Τουρκοκύπρια, η οποία είχε υπηρετήσει για χρόνια σε ψηλές και σημαντικές οικονομικές θέσεις στην Τουρκία. Η Αϊσέ Ντονμέζερ είχε ελκύσει πριν χρόνια την προσοχή του Σερντάρ Ντενκτάς, προσκλήθηκε στη χώρα από τον Σερντάρ προσωπικώς και διορίστηκε "Υπουργός Οικονομίας και Τουρισμού" στο συνασπισμό που σχημάτισε με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ). Αργότερα, η Αϊσέ Ντονμέζερ συζήτησε έντονα με τον Σερντάρ Ντενκτάς και παραιτήθηκε, επειδή δεν δέχτηκε να δοθεί άδεια για ένα "καζίνο" στην Κερύνεια. Η Ντονμέζερ κλήθηκε ξανά να αναλάβει καθήκοντα, αυτή τη φορά από τον Σογιέρ, και τοποθετήθηκε στη διεύθυνση του γραφείου που συστήθηκε. Το γραφείο διαθέτει εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο που θα υπηρετήσει για τρία χρόνια. Τα πέντε από τα μέλη του είναι αντιπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα. Ο ουσιαστικός σκοπός του γραφείου είναι να αποτελεί "Non-stop shop" για όσους επιθυμούν να επενδύσουν, δηλαδή να τους συμβουλεύει για τη διεκπεραίωση των διαδικασιών κάτω από έναν ενιαίο φορέα, να τους καθοδηγεί και να τους βοηθά σε θέματα γης και πιστώσεων. Το γραφείο ενοικιάζει γη μακροπρόθεσμα και φτηνά, κυρίως σε ξένους που επιθυμούν να επενδύσουν και προσφέρει ορισμένα "κίνητρα" για επενδύσεις. Εξασφαλίζονται διευκολύνσεις στο φόρο και στο τελωνείο σε όσους επενδυτές πάρουν "έγγραφο κινήτρων".


Η κ. Αϊσέ

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του "Πολίτη", η Αϊσέ Ντονμέζερ μου ανέφερε ότι οι περισσότερες αιτήσεις για επενδύσεις έγιναν στον τομέα του τουρισμού και της βιομηχανίας. Επιπλέον, είπε ότι υπάρχουν αιτήσεις και στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της γεωργίας. Η Ντονμέζερ σημείωσε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή πήραν προτάσεις για επενδύσεις από 25 ξένες εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται βρετανικές, γερμανικές και ισραηλίτικές εταιρείες. Η Ντονμέζερ διευκρίνισε τους τομείς ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών:


* "Δόθηκε γη 40 στρεμμάτων στο χωριό Καζιβερά κοντά στη Μόρφου για δημιουργία εγκατάστασης παραγωγής σκαφών αναψυχής.


* Στον τομέα της βιομηχανίας, δόθηκαν έξι στρέμματα στη Μια Μηλιά για ανέγερση διυλιστηρίου για παραγωγή βιοντίζελ από λίπη φυτικών αποβλήτων και φυτά με λιπαρούς σπόρους.

* Σχεδιάζουμε να αυξήσουμε στις δύο χιλιάδες σε πρώτο στάδιο και αργότερα στις τρεις χιλιάδες τη δυναμικότητα σε σκάφη αναψυχής, που αυτή τη στιγμή είναι σύνολο 500 περίπου. * Θα προσθέσουμε δυναμικότητα ακόμα 400 σκαφών αναψυχής στη Μαρίνα της Κερύνειας".

Η Ντονμέζερ είπε ότι κατά τους προσεχείς μήνες κλιμάκιο Τουρκοκυπρίων τεχνοκρατών προγραμματίζει να μεταβεί για ενημέρωση στο Λονδίνο σε επιχειρηματικούς κύκλους για τις δυνατότητες που υπάρχουν στο Βορρά για επενδύσεις, ενώ αργότερα ανάλογα κλιμάκια θα προβούν σε ενημέρωση στη Γερμανία και στο Ισραήλ.

Οι επενδυτές
Μέσα στους εννέα μήνες που πέρασαν από τη μέρα της λειτουργίας του "Τουρκοκυπριακού Γραφείου Ανάπτυξης των Επενδύσεων", που υπάγεται στον Φερντί Σογιέρ, υποβλήθηκαν 212 αιτήσεις για επενδύσεις, από τις οποίες οι 117 από Τουρκοκύπριους, οι 43 από την Τουρκία, οι 25 από ξένες χώρες (Ισραήλ, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία), οι 21 από κοινοπραξίες Τουρκοκυπρίων με συνέταιρους από τρίτες χώρες και οι 6 από Τουρκοκύπριους που ζουν στο εξωτερικό. Οι 79 από τις 212 αιτήσεις αφορούν σχέδια για τον τουρισμό, οι 77 για τη βιομηχανία, οι 9 για την υγεία, οι 7 για την εκπαίδευση, η μία για τη γεωργία και οι 30 για άλλους τομείς.


ΠΟΛΙΤΗΣ

No comments:

Share |