Saturday, August 2, 2008

Πιο αυστηρούς κανόνες λειτουργίας εισηγείται η Κομισιόν

Πιο αυστηρούς κανόνες λειτουργίας εισηγείται η Κομισιόν

Πιο αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας και ενιαίο καθεστώς εποπτείας για τους διεθνούς οίκους αξιολόγησης εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τσάρλι ΜακΚρίβι.
Σε σχετική ανακοίνωσή της η Κομισιόν επισημαίνει ότι η πρόσφατη πιστωτική κρίση κατέδειξε πως οι συγκεκριμένοι οργανισμοί θα πρέπει να υπόκεινται σε «απαιτητικούς» όρους λειτουργίας προκειμένου να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα στις αξιολογήσεις επενδυτικών εργαλείων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνεται, είναι αναγκαία η προώθηση ενός ενιαίου εποπτικού συστήματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι οίκοι αξιολόγησης, όπως οι Moody's, S&P και Fitch, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής όταν ξέσπασε η πιστωτική κρίση πριν από ένα χρόνο. Κατηγορήθηκαν ότι δεν κατάφεραν να αποτιμήσουν σωστά το μέγεθος του ρίσκου ορισμένων σύνθετων, δομημένων επενδυτικών εργαλείων. Δεν ήταν δε λίγοι εκείνοι που άφησαν να εννοηθεί ότι η υποβάθμιση των κινδύνων ήταν σκόπιμη, καθώς οι ίδιοι οίκοι που είχαν βοηθήσει στη δημιουργία των νέων επενδυτικών εργαλείων καλούνταν παράλληλα να τα αξιολογήσουν.

Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τσάρλι ΜακΚρίβι, έχει επανειλημμένα ζητήσει πιο αυστηρό πλαίσιο, τονίζοντας ότι η «αυτορρύθμιση απέτυχε».


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |