Wednesday, June 4, 2008

Αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη

Αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη

Σημαντικές αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη έχει επιφέρει η δραστηριοποίηση στην Κύπρο ξένων τραπεζών, αλλά και ο οξύς ανταγωνισμός που υπάρχει μεταξύ των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οι ξένες τράπεζες, κυρίως αυτές από την Ανατολική Ευρώπη, διεκδικούν με αξιώσεις σημαντικά μερίδια αγοράς τόσο στις πιστώσεις, όσο και στις χορηγήσεις. Το συνολικό τους μερίδιο φθάνει περίπου το ένα έκτο της αγοράς. Κερδισμένες από τον έντονο ανταγωνισμό για μερίδια αγοράς είναι και οι μεγάλες τράπεζες, που κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος σε βάρος μικρότερων τραπεζών. Μεγάλος χαμένος της τραπεζικής «πίττας» φαίνεται να είναι ο συνεργατισμός, που απώλεσε σε ένα χρόνο τρεις ποσοστιαίες μονάδες τόσο στις χορηγήσεις, όσο και στις καταθέσεις.

Η περίληψη στα στοιχεία των τραπεζικών μεριδίων των δεδομένων για άλλες τράπεζες αναδεικνύει το μέγεθος των αλλαγών που έχουν επέλθει στην τραπεζική αγορά από τη δραστηριοποίηση στην Κύπρο τραπεζών, όπως οι BNP Paribas, Kommunalkredit International Bank, Russian Commercial Bank, Κτηματική Τράπεζα Κύπρου, Banka Transilvavia, Barcays Bank.

Οι ξένες τράπεζες για τις οποίες υπάρχουν μόνο συγκεντρωτικά στοιχεία ανέβασαν το μερίδιο αγοράς τους στις χορηγήσεις στο 15,42% από 12,81% ένα χρόνο πριν, κερδίζοντας 2,6 ποσοστιαίες μονάδες. Στο πρόσθετο μερίδιο των ξένων τραπεζών περιλαμβάνεται το ποσοστό της Eurobank, αλλά και αυτό της Τρ. Πειραιώς. Προς το παρόν οι δύο τράπεζες αρνούνται να παραχωρήσουν στοιχεία στην ΚΤ, αλλά γνώστες του θέματος υπολογίζουν ότι το μερίδιο τους είναι μικρότερο του 1%.

Η StockWatch υπολογίζει για πρώτη φορά στα μερίδια αγοράς τα στοιχεία για ξένες τράπεζες, καθώς έχουν συσσωρευτεί επαρκή ιστορικά στοιχεία που να επιτρέπουν διαχρονικές συγκρίσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τις δύο πρώτες θέσεις στις χορηγήσεις διατηρούν η Τρ. Κύπρου και η Marfin Popular που σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο αύξησαν το μερίδιο αγοράς τους κατά 0,5% έκαστη. Το μερίδιο αγοράς της Τρ. Κύπρου τέλος Απριλίου έφθασε το 24,43% από 23,93% που ήταν τέλος Απριλίου 2007. Και το μερίδιο αγοράς της Marfin έφθασε το 16,27% από 15,73% τέλος του περσινού Απριλίου.

Tρίτη στην κούρσα των χορηγήσεων εξακολουθεί να παραμένει η Alpha Bank που μεγεθύνει το πιστωτικό της χαρτοφυλάκιο με τους ταχύτερους ρυθμούς. Αυτό εξηγεί και την αύξηση του μεριδίου κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Αντίθετα, το μερίδιο αγοράς της Ελληνικής Τράπεζας συρρικνώθηκε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Πτώση σημειώνεται και στο μερίδιο του συνεργατισμού στις χορηγήσεις. Από 23,83% που κατείχε τέλος Απριλίου 2007 τώρα κατέχει 20,79%.

Μικρή μείωση στα μερίδια τους σημειώνουν ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης, η Universal Bank, η Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως και η Εμπορική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης το φετινό Απρίλιο εκτοξεύθηκε στο ιστορικό ψηλό του 35,3%.

Καταθέσεις

Η δραστηριοποίηση στο νησί ξένων τραπεζών φέρνει ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές στον καταθετικό χάρτη. Το μερίδιο αγοράς τους έφθασε το 14,06% από 8,11% τον Απρίλιο του 2007, σημειώνοντας άνοδο 6 ολόκληρων ποσοστιαίων μονάδων.

Τις τρεις πρώτες θέσεις διατηρούν η Τρ. Κύπρου, Marfin και Ελληνική με μερίδια αγοράς 27,6%, 19,75% και 9,93% αντίστοιχα. Η BOCY και Ελληνική σημείωσαν μείωση του μεριδίου αγοράς της κατά 1,5% και 0,6% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα η Marfin σημειώνει αύξηση των ποσοστών της κατά 0,2%. Η Alpha Bank ανέβασε το μερίδιο αγοράς της στις καταθέσεις στο 6,01% από 5,56%.

Όπως και στις χορηγήσεις, έτσι και στις καταθέσεις τα ΣΠΙ απώλεσαν μερίδιο αγοράς.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |