Saturday, May 10, 2008

Ελλάδα: Τι αλλάζει για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς λόγω χρεών

Τι αλλάζει για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς λόγω χρεών

ΣΕ ΝΕΕΣ νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία των συναλλασσομένων με τις τράπεζες προχωρεί η κυβέρνηση, όπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, και του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη.

Οπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπουν μεταξύ άλλων:


Ο κ. Κ. Καραμανλής τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της τις προτάσεις που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση.
-Απαγόρευση των πλειστηριασμών ακινήτων σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής τους αξίας.

-Υποχρεωτική διεξαγωγή των πλειστηριασμών αποκλειστικά και μόνο σε Ειρηνοδικεία, με σφραγισμένες προσφορές.

-Καθιέρωση περιόδου χάριτος στους δανειολήπτες που θα φτάνει τον ένα χρόνο, στη διάρκεια του οποίου μπορούν να επιδιώκουν και να πετυχαίνουν νέο διακανονισμό με την τράπεζα, έτσι ώστε να αποτρέπουν την κατάσχεση του ακινήτου.

-Διαμόρφωση μιας κλίμακας με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, έτσι ώστε να υπάρχει ομοιόμορφη αντιμετώπιση ανάλογων περιπτώσεων.

-Απαγόρευση της κατάσχεσης για χρέη στο Δημόσιο ή τις τράπεζες, οιουδήποτε μέρους του μηνιαίου μισθού, όταν δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ.

-Αύξηση του ποσού των 10 χιλιάδων ευρώ κάτω, από το οποίο δεν επιτρέπεται ο πλειστηριασμός μοναδικής κατοικίας.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της και τις προτάσεις που έχει καταθέσει προς την κατεύθυνση αυτή η αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοικτό διάλογο με την κοινωνία για τον εντοπισμό αναγκαίων, εφικτών μέτρων για την περαιτέρω προστασία των συναλλασσομένων με τις τράπεζες.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε την ύπαρξη αυξημένου τραπεζικού δανεισμού από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα αυτά εντοπίζονται «αφενός στις περιπτώσεις όπου επιβάλλονται καταχρηστικοί όροι, επιστρατεύονται παραπλανητικές διαφημίσεις και που εφαρμόζονται επιθετικές εμπορικές πρακτικές από τις τράπεζες» και «αφετέρου στις περιπτώσεις κατά τις οποίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν».

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τις τράπεζες να επιδείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα και σεβασμό της νομιμότητας λέγοντας: «Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν μπορεί ούτε να αδιαφορούν απέναντι σε τέτοια ζητήματα ούτε να καθυστερούν στις αναγκαίες ρυθμίσεις. Γνωρίζουν άλλωστε, ως βασικοί παράγοντες της οικονομίας, ότι η καλύτερη προστασία καταναλωτή σημαίνει μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν κατανοεί το βάθος και το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά αλλά και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

«Δεν μπορείτε να κρυφτείτε πίσω από τη διεθνή οικονομική κατάσταση», τόνισε στον πρωθυπουργό ο κ. Παπανδρέου και υπογράμμισε ότι τα επιτόκια στην Ελλάδα δεν είναι ανάλογα με αυτά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως ανέφερε ο κ. Καραμανλής. «Είναι ακριβότερο το χρήμα για το δανειολήπτη στην Ελλάδα και έχουμε τα υψηλότερα επιτόκια στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κι αυτό, γιατί δεν έχετε θωρακίσει την ελληνική οικονομία και, ιδιαίτερα, γιατί δεν φροντίσατε να προστατεύσετε το εισόδημα του μέσου Ελληνα, που πλήττεται από την κερδοσκοπία», πρόσθεσε.

O πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ζήτησε από την κυβέρνηση να μη γίνονται πλειστηριασμοί για περιπτώσεις πρώτης κατοικίας.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |