Tuesday, April 22, 2008

ΗΠΑ: Εξαπλώνεται η κρίση και στις μικρές τράπεζες

ΗΠΑ: Εξαπλώνεται η κρίση και στις μικρές τράπεζες

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ επιβράδυνση στις ΗΠΑ εξέθεσε όλα τα κακώς κείμενα του τραπεζικού τομέα, τα οποία συσσωρεύθηκαν σε καλές περιόδους. Τώρα, τα προβλήματα δεν περιορίζονται μόνο στους αμερικανικούς κολοσσούς, αλλά και σε μικρές και μεσαίου μεγέθους τράπεζες, όπως η Sovereign Bancorp.

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη διάρκεια της τελευταίας περιόδου ευφορίας, οι μικρότερες τράπεζες συνέστησαν δραστηριότητες σε άγνωστες αγορές ή άρχισαν να παρουσιάζουν νέα προϊόντα, ενώ παράλληλα αύξησαν το δανεισμό τους προσφέροντας χαλαρούς όρους και χαμηλότερα επιτόκια.

Οι περιφερειακοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί απέφυγαν το αρχικό «κύμα» προβλημάτων, καθώς πολλοί από αυτούς δεν εκτέθηκαν σε περίπλοκα χρεόγραφα εξασφαλισμένα με υποθήκη, όπως οι μεγάλες τράπεζες.

Καθώς όμως οι τιμές στέγης συνέχισαν να υποχωρούν και η οικονομία να επιβραδύνεται, ο αντίκτυπος έχει αρχίσει να γίνεται αισθητός και εδώ αφού ολοένα και περισσότερες μικρές και μεσαίου μεγέθους τράπεζες ανακοινώνουν ζημίες στο πρώτο τρίμηνο.

«Το κλίμα που επικρατεί είναι μία γενική παραίτηση - ότι οι καλές εποχές έχουν παρέλθει και ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο», εκτιμά ο Πάτρικ Ρούσνακ της AmericanWest Bancorp, η οποία διαθέτει 64 υποκαταστήματα και ανακοίνωσε στο πρώτο τρίμηνο ζημίες ύψους 3,3 εκατ. δολαρίων.

Συνολικά, τα κέρδη των 8.533 τραπεζών που ελέγχονται από τη Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) υποχώρησαν 84% στα 5,8 δισ. δολάρια στο τέταρτο τρίμηνο του 2007, σε χαμηλά επίπεδα 16 ετών.

Επίσης, λιγότερες από το ήμισυ των τραπεζών παρουσίασαν αύξηση των καθαρών εσόδων τους καθ΄ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τη FDIC, αυτό έχει να συμβεί τουλάχιστον από το 1984. Οι ρυθμιστικές αρχές αναμένουν αύξηση των πτωχεύσεων στον τραπεζικό τομέα, ειδικά μεταξύ των μικρότερων πιστωτικών οργανισμών που συχνά δεν έχουν μεριμνήσει να διαφοροποιήσουν τις δραστηριότητές τους ώστε να απορροφήσουν τις ζημίες σε έναν τομέα.

Επιπλέον, οι τράπεζες αυτές είναι λιγότερο ελκυστικές στα επενδυτικά κρατικά ταμεία και άλλους μεγάλους επενδυτές οι οποίοι έχουν διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε μεγαλύτερες τράπεζες.

Ωστόσο, παρά τις δυσοίωνες προοπτικές, ελάχιστοι αναλυτές προβλέπουν επανάληψη της κρίσης του τέλους της δεκαετίας του 1980.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |