Sunday, March 2, 2008

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ νέος πρόεδρος της Ρωσίας


Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ νέος πρόεδρος της Ρωσίας

Στην πρωθυπουργία με πρόεδρο τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ μεταπηδά ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μόσχα: Την οκταετή προεδρική θητεία του Βλαντιμίρ Πούτιν κλείνει ...τυπικά η εκλογή του Ντμίτρι Μεντβέντεφ με ποσοστό κοντά στο 65%και υψηλή συμμετοχή, σε μία εκλογική διαδικασία δίχως κανένα στοιχείο έκπληξης και με τις πάγιες διεθνείς και εσωτερικές αντιδράσεις για τις «δαγκάνες» του Κρεμλίνου...
Ο 52χρονος Ντμίτρι Μεντέντεφ, μέχρι πρότεινος πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού της Gazprom, είναι ο νεότερος ηγέτης της μετατσαρικής Ρωσίας και εξελέγη με ποσοστό που προσεγγίζει το 65%, απορροφώντας τη δημοτικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η καταμέτρηση των ψήφων στο 16% των εκλογικών τμημάτων δίνει στον Ντμίτρι Μεντβέντεφ (Ενωμένη Ρωσία) ποσοστό 64,55%, στον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ (Κομουνιστικό Κόμμα) 19,84%, στον Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι (LDRR) 12,74% και στον Αντρέι Μπογκντάνοφ (Δημοκρατικό Κόμμα) 1,5%.

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι δεδομένων των συνθηκών είναι ικανοποιητική η δεύτερη θέση, κατήγγειλε όμως παρατυπίες σε πολλές περιφέρειες και προανήγγειλε νομική δράση.

Το ποσοστό προσέλευσης των Ρώσων στις κάλπες προσσεγίζει το 60%, ισχυρό ποσοστό το οποίο επεδίωξε με ...καρότο και μαστίγιο το Κρεμλίνο για να αποκρούσει την κριτική για παρατυπίες και άνιση προεκλογική εκστρατεία.

Απειλές για αντίποινα σε περίπτωση αποχής, αλλά και φθηνό φαγητό, λοταρίες με προσφορές αυτοκινήτων ή προσκλήσεων για νυχτερινά κέντρα είναι μερικές μόνο από τις τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν για την προσέλκυση των ψηφοφόρων σε μία εκλογική αναμέτρηση που η έκβασή της ήταν ούτως ή άλλως προδιαγεγραμμένη.

Ψήφισαν Αμπχαζία και Υπερδνειστερία
Σε μια επίδειξη περαιτέρω κατοχύρωσης της de facto απόσχισής τους από τη Γεωργία και τη Μολδαβία αντιστοίχως, οι ηγέτες των μη αναγνωρισμένων διεθνώς αποσχισθεισών περιοχών της Αμπχαζίας και της Υπερδνειστερίας συμμετείχαν την Κυριακή στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της Ρωσίας.

Ο «πρόεδρος» της Αμπχαζίας Σεργκέι Μπαγκάπς ψήφισε σε εκλογικό τμήμα που λειτούργησε στο νοσοκομείο των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, οι οποίες σταθμεύουν στην περιοχή. Για τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων οι αστικές συγκοινωνίες μετέφεραν δωρεάν τους επιβάτες στα τρία εκλογικά τμήματα που στήθηκαν συνολικά για τις ρωσικές εκλογές.

Υπολογίζεται ότι το 80% των κατοίκων της αποσχισθείσας γεωργιανής επαρχίας της Αμπχαζίας έχουν ρωσικά διαβατήρια και συμμετέχουν δραστήρια σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στη Ρωσία.

Ο Ίγκορ Σμιρνόφ, «πρόεδρος» της Υπερδνειστερίας, τόνισε μπροστά στην κάλπη ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια η Ρωσία μεταμορφώθηκε και η Υπερδνειστερία στηρίζει τη συνέχεια στην πολιτική της, γι' αυτό και στην πρώτη του συνάντηση με τον νέο πρόεδρο θα του πει ότι «αντικειμενικά και από οικονομική και νομική άποψη, είναι καιρός να μας αναγνωρίσει».

Στην Υπερδνειστερία διαβιούν περίπου 110.000 Ρώσοι κάτοικοι, εκ των οποίων 85.000 έχουν δικαίωμα ψήφου. Στην περιοχή λειτουργούν συνολικά 23 εκλογικά τμήματα και μόλις άλλα δύο σε όλη την υπόλοιπη Μολδαβία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η ρωσική διπλωματία έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι η μονομερής ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου δημιουργεί προηγούμενο, που θα είναι δύσκολο να το αρνηθούν σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στις λεγόμενες «παγωμένες συγκρούσεις» στην πρώην ΕΣΣΔ.



Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ
Ο Μεντβέντεφ γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1965 στην Αγία Πετρούπολη, γενέτειρα του Πούτιν, σε μια οικογένεια πανεπιστημιακών. Αποφοίτησε το 1987 από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, το πανεπιστήμιο όπου σπούδασε και ο ίδιος ο Βλ.Πούτιν.

Στην περίοδο 1991-96 συνδύασε τη δουλειά του ως λέκτορα στη Νομική Σχολή με μία θέση εμπειρογνώμονα στην επιτροπή εξωτερικών σχέσεων της δημαρχίας της Αγίας Πετρούπολης, επικεφαλής της οποίας ήταν τότε ο νυν Ρώσος πρόεδρος.

Το 1999 μετακινήθηκε στη Μόσχα ως προσωπάρχης της κυβέρνησης και ηγήθηκε της πρώτης προεκλογικής εκστρατείας του Βλαντιμίρ Πούτιν το 2000.

Μετά την εκλογή του Πούτιν, έγινε αναπληρωτής προσωπάρχης του Κρεμλίνου, ενώ κατείχε παράλληλα ανώτερες θέσεις σε κρατικά ελεγχόμενες εταρείες, περιλαμβανομένης της προεδρίας του διοικητικού συμβουλίου της Gazprom, της γιγάντιας εταιρείας φυσικού αερίου.

Δύο χρόνια αφού έγινε προσωπάρχης του Κρεμλίνου, το 2003, ο Μεντβέντεφ διορίστηκε πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για τα κοινωνικά προγράμματα του προέδρου (φαρμακευτική περίθαλψη, στεγαστικά προγράμματα, γεωργία, κατασκευές, πολιτισμός).

Ο Μεντβέντεφ θεωρείται ότι ανήκει στην πιο φιλελεύθερη πτέρυγα του περιβάλλοντος του Πούτιν. Η κρατική τηλεόραση τον δείχνει να μιλάει με φοιτητές, διανοουμένους και φυσιογνωμίες του πολιτισμού, μολονότι ο Μεντβέντεφ αποφεύγει επιμελώς να εκφράσει τις δικές του πολιτικές απόψεις πέραν των κοινωνικών προγραμμάτων για τα οποία είναι αρμόδιος.

PHILELEFTHEROS.COM

No comments:

Share |