Monday, March 10, 2008

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Πρόστιμα ύψους 660.000 για χειραγώγηση της «Γερμανός»

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Πρόστιμα ύψους 660.000 για χειραγώγηση της «Γερμανός»

ΠΡΟΣΤΙΜΑ συνολικού ύψους 660.000 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, με αφορμή τον έλεγχο που διενήργησαν οι νομικές υπηρεσίες της σχετικά με τη συναλλακτική δραστηριότητα της εταιρείας Γερμανός.

Πιο συγκεκριμένα, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ στον Π. Γερμανό και σε μια ομάδα προσώπων συνδεδεμένων με τον Π. Γερμανό ή στελεχών της εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα από 100.000 ευρώ στους κ.κ. Σ. Μάρρα και Σ. Κόπολα, από 80.000 ευρώ στους κ.κ. Γ. Διαμαντή και Α. Παναγιώτου και 20.000 ευρώ στον κ. Ι. Κότσιρα, διότι με τη συναλλακτική τους συμπεριφορά στο διάστημα 15.12.2005-23.3.2006 προέβησαν επανειλημμένα σε στήριξη της τιμής της μετοχής «Γερμανός ΑΒΕΕ» κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας στην οποία υπολογίζεται η τιμή κλεισίματος, κατά παράβαση του Ν. 3340/2005 για κατάχρηση αγοράς.

Για την ίδια υπόθεση επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 80.000 ευρώ στην EFG Eurobank [EFGr.AT] ΑΧΕΠΕΥ διότι δεν έλαβε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την αποτροπή της ανωτέρω παραβατικής συμπεριφοράς. Διευκρινίζεται ότι από τις 24.3.2006 μέχρι την ημερομηνία σύναψης της συμφωνίας εξαγοράς της εταιρείας «Γερμανός ΑΒΕΕ» από την εταιρεία «Cosmote [COSr.AT] A.E.» (9.5.2006) δεν διαπιστώθηκε από τον έλεγχο της Επιτροπής οποιαδήποτε άλλη παραβατική συμπεριφορά. Κατά το επίμαχο διάστημα, η μετοχή της εταιρείας ενισχύθηκε κατά 38%.

Η χθεσινή απόφαση αποτελεί την κατάληξη αρκετών διαβουλεύσεων των μελών της Διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και δύο συνεδριάσεων του ΔΣ ενώ μεσολάβησε και η ερμηνεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών(CESR) η οποία ήταν σύμφωνη με τη γνωμοδότηση της ελληνικής ΕΚ.

Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων σε βάρος υψηλόβαθμων στελεχών του ΟΤΕ, της εταιρείας Γερμανός και της Eurobank Χρηματιστηριακή μελετάει η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευσταθία Σπυροπούλου, που βρίσκεται στην τελική φάση της έρευνάς της για την υπόθεση εξαγοράς της «Γερμανός» από την Cosmote

Της εισαγγελικής έρευνας είχε προηγηθεί επίσκεψη τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Βάσω Παπανδρέου, Χρ. Βερελής και Γ. Φλωρίδης) στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, στον οποίον έκαναν σχετικές καταγγελίες. Κατόπιν εντολής του κ. Σανιδά, ξεκίνησε η προκαταρκτική εξέταση, πριν από περίπου ένα χρόνο.

Εχουν ήδη εξεταστεί με την ιδιότητα του υπόπτου, για την κατηγορία της απιστίας (κακούργημα), ο πρόεδρος του ΟΤΕ [OTEr.AT] Παν. Βουρλούμης και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Cosmote Ευ. Μαρτιγόπουλος. Επίσης, εξετάστηκαν με την ιδιότητα του υπόπτου, για το αδίκημα της κακουργηματικής χειραγώγησης της μετοχής, ο Πάνος Γερμανός και στελέχη της Eurobank Χρηματιστηριακή. Υπενθυμίζεται ότι τόσο το αδίκημα της χειραγώγησης όσο και αυτό της εκμετάλλευσης εμπιστευτικών πληροφοριών αντιμετωπίζονται με βάση τη νέα χρηματιστηριακή νομοθεσία ως κακουργήματα.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |