Friday, December 28, 2007

ΚΤ: Διευθετήσεις για e-day

ΚΤ: Διευθετήσεις για e-day


Σε διευθετήσεις για τη διευκόλυνση του κοινού και των επιχειρήσεων να προμηθευτούν με κέρματα ευρώ για τις συναλλαγές τους τις πρώτες μέρες της εισαγωγής του νέου νομίσματος, προέβη η Κεντρική Τράπεζα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η 31η Δεκεμβρίου 2007 ορίστηκε ως ημέρα κατά την οποία οι τράπεζες δεν θα διενεργούν συναλλαγές με το κοινό, με εξαίρεση την αποδοχή καταθέσεων σε μετρητά. Παράλληλα έγιναν διευθετήσεις ώστε οι επιχειρήσεις και το κοινό να μπορούν να αγοράσουν συσκευασίες με κέρματα ευρώ μεταξύ των ωρών 10.00 π.μ. - 1.00 μ.μ. Η αγορά θα πρέπει να γίνεται σε μετρητά.

Πιο συγκεκριμένα, το κοινό μπορεί να προμηθευτεί συσκευασίες που περιέχουν 47 κέρματα ευρώ όλων των αξιών, συνολικής αξίας €17,09, που διατίθενται στην τιμή των £10 έκαστη. Αντίστοιχα, για τις επιχειρήσεις θα διατίθενται συσκευασίες που περιέχουν 615 κέρματα συνολικής αξίας €172 στην τιμή των £100,67. Επιπλέον, σημειώνεται ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2007 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα είναι ανοικτή για το κοινό, μόνο για αγορά των πιο πάνω συσκευασιών με μετρητά από τις 8.30 π.μ. μέχρι τις 2.30 μ.μ.

«Προτρέπεται το κοινό και οι επιχειρήσεις να εφοδιαστούν έγκαιρα με τις εν λόγω συσκευασίες για να διευκολυνθούν οι συναλλαγές σε μετρητά κατά τις πρώτες μέρες της εισαγωγής του ευρώ», τονίζεται.

Το κοινό θα μπορεί να προμηθευτεί χαρτονομίσματα ευρώ από Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές, αρκετές από τις οποίες θα δίνουν μόνο ευρώ από το απόγευμα της 31ης Δεκεμβρίου 2007.

Την 1 Ιανουαρίου 2008, παρά το γεγονός ότι είναι καθιερωμένη τραπεζική αργία, ένας μικρός αριθμός καταστημάτων τραπεζών και συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων σε όλες τις πόλεις θα λειτουργήσουν μεταξύ των ωρών 11.00 π.μ. και 2.00 μ.μ. για να διευκολύνουν το κοινό να ανταλλάξει κυπριακές λίρες με ευρώ (χαρτονομίσματα και κέρματα). Κατάλογος των καταστημάτων δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Τράπεζας και στις ιστοσελίδες των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οδηγίες για ευρώ

Η ΚΤ εξέδωσε σήμερα και πρακτικές οδηγίες για την υιοθέτηση του ευρώ. Η μετατροπή των χρηματικών ποσών από λίρες σε ευρώ θα γίνεται με την τιμή μετατροπής που καθορίστηκε ως €1 = £0,585274.

Από την 1.1.2008 όλες οι πληρωμές με μέσα εκτός των μετρητών, π.χ. ηλεκτρονικές πληρωμές με κάρτες, μεταφορές από τις τράπεζες με βάση εντολές ή εκτέλεση τρεχουσών οδηγιών (standing orders), επιταγές κ.λ.π. θα γίνονται σε ευρώ.

Ειδικά για τις επιταγές θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την 1.1.2008 πρέπει να είναι εκφρασμένες σε ευρώ, διαφορετικά δεν θα πληρώνονται. Επιταγές σε λίρες με ημερομηνία πριν την 1.1.2008 οι οποίες θα παρουσιαστούν για πληρωμή μετά την 1.1.2008 θα πληρώνονται στο αντίστοιχο ποσό σε ευρώ, για διάστημα μέχρι 6 μήνες από την ημερομηνία τους, σύμφωνα με τη συνηθισμένη πρακτική. Για παράδειγμα, επιταγή σε λίρες με ημερομηνία 20.12.2007 θα μπορεί να εξαργυρωθεί σε ευρώ μέχρι τις 19.6.2008.

Την 1.1.2008 οι τράπεζες και τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα (ΣΠΙ) ή άλλοι οργανισμοί όπου διατηρούνται λογαριασμοί θα μετατρέψουν το υπόλοιπο κάθε λογαριασμού από λίρες σε ευρώ, χωρίς οποιαδήποτε χρέωση. Θα εφαρμοστεί η τιμή μετατροπής (€1 = £0,585274) και θα γίνει στρογγυλοποίηση σε 2 δεκαδικά ψηφία, σύμφωνα με τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Το κοινό θα μπορεί να χρησιμοποιεί τις κυπριακές λίρες (χαρτονομίσματα και κέρματα) που διαθέτει για πληρωμές σε μετρητά για περίοδο ενός μηνός από την ημέρα εισαγωγής του ευρώ, δηλαδή μέχρι την 31.1.2008.

Το κοινό θα μπορεί να προμηθευτεί ευρώ από τις τράπεζες ή τα ΣΠΙ, τις Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές (αρκετές από τις οποίες θα δίνουν μόνο ευρώ από το απόγευμα της 31.12.2007) και από τις επιχειρήσεις ως ρέστα.

Οι επιχειρήσεις θα δέχονται μετρητά σε κυπριακές λίρες μέχρι την 31.1.2008, αλλά θα δίνουν ρέστα σε ευρώ.

Από τις 3.12.2007 υπάρχουν διαθέσιμες για το κοινό συσκευασίες εξοικείωσης με το ευρώ, δηλαδή μικρά σακουλάκια που περιέχουν 47 κέρματα ευρώ, όλων των αξιών, συνολικής αξίας €17,09. Οι συσκευασίες αυτές πωλούνται από τις τράπεζες, τα ΣΠΙ και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στην τιμή των £10.

Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα ειδικά πακέτα με κέρματα για τις επιχειρήσεις. Τα πακέτα αυτά περιέχουν 615 κέρματα ευρώ διαφόρων αξιών, συνολικής αξίας €172, και διατίθενται από τις τράπεζες, τα ΣΠΙ και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στην τιμή των £100,67.

Η ανταλλαγή κυπριακών λιρών με ευρώ θα γίνεται από τις τράπεζες και τα ΣΠΙ για περίοδο 6 μηνών από την υιοθέτηση του ευρώ, δηλαδή μέχρι 30.6.2008, χωρίς οποιαδήποτε χρέωση για ποσά μέχρι £1.000 ανά συναλλαγή για τα χαρτονομίσματα και μέχρι £50 ανά συναλλαγή για τα κέρματα. Παράλληλα, οι τράπεζες και τα ΣΠΙ θα δέχονται για κατάθεση οποιοδήποτε ποσό χαρτονομισμάτων και κερμάτων σε λίρες, χωρίς οποιαδήποτε χρέωση.

Η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να ανταλλάσει χωρίς οποιαδήποτε χρέωση και χωρίς ποσοτικό περιορισμό τα μεν κέρματα για περίοδο 2 ετών, δηλαδή μέχρι 31.12.2009, τα δε χαρτονομίσματα για περίοδο 10 ετών, δηλαδή μέχρι 31.12.2017.

Τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί πριν την 1.1.2008 αλλά θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε ισχύ μετά την ημερομηνία αυτή, π.χ. ενοικιαστήρια έγγραφα, πωλητήρια έγγραφα και συμβόλαια για αγορά υπηρεσιών ή προϊόντων, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και μετά την εισαγωγή του ευρώ με τους ίδιους όρους. Όπου γίνεται αναφορά στα συμβόλαια σε πληρωμή ή ποσό σε κυπριακές λίρες, η αναφορά αυτή θα θεωρείται αυτόματα ως αναφορά στο αντίστοιχο ποσό σε ευρώ.

Οι ομολογίες αποταμιεύσεως θα συνεχίσουν να ισχύουν και να συμμετέχουν στις κληρώσεις και μετά την εισαγωγή του ευρώ. Θα αποπληρώνονται στη λήξη τους σε ευρώ και τα χρηματικά βραβεία θα καταβάλλονται επίσης σε ευρώ.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |