Wednesday, December 19, 2007

ΧΑΚ: Από 2 Ιανουαρίου μειώσεις τελών

ΧΑΚ: Από 2 Ιανουαρίου μειώσεις τελών

Τιμολογιακή πολιτική προς τα κάτω θα ακολουθήσει το ΧΑΚ από τις 2 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου, στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η καλύτερη διαχείριση του κόστους, ώστε να παραμείνει οικονομικά εύρωστο και να δημιουργήσει πρόσθετη αξία προς τους συντελεστές της αγοράς. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη φορά που το ΧΑΚ τροποποίησε τα τέλη του ήταν τον Ιανουάριο του 2005.

Η νέα πολιτική, όπως αναφέρεται, εντάσσεται στα πλαίσια των προσπαθειών του ΧΑΚ για συγχρονισμό με τα νέα δεδομένα που επιβάλλουν οι νέες ευρωπαϊκές οδηγίες και ιδιαίτερα η MiFid στις χρηματιστηριακές αγορές.

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν τη συνολική μείωση των ποσοστιαίων δικαιωμάτων επί του όγκου συναλλαγών και την τιμολόγηση εξειδικευμένων υπηρεσιών που προσφέρει σήμερα το ΧΑΚ. Δεν περιλαμβάνει την κατάργηση του συντελεστή 0,15% επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών που ζητούσε το ΧΑΚ και απέρριψε η κυβέρνηση.

Χθες σε δηλώσεις του στη StockWath, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματιστών, Χριστόδουλος Έλληνας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ατονεί το ενδιαφέρον προς το ΧΑΚ λόγω χαμηλότερων κοστών συναλλαγής στην Ελλάδα. «Αυτή η κατάσταση θα ενταθεί όταν η ελληνική κυβέρνηση αφαιρέσει το κόστος περί χρηματιστηριακών συναλλαγών ή να μειώσει περαιτέρω τα τέλη του», προειδοποίησε.

Το ΧΑΚ, όπως σημειώνει, θεωρεί ότι η νέα τιμολογιακή πολιτική θα συμβάλει και θα ενισχύσει την προσπάθεια για προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Κύπρο από ξένους θεσμικούς επενδυτές και θεματοφύλακες, οι οποίοι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το συνολικό κόστος για διενέργεια συναλλαγών.

Να σημειωθεί ότι το κυπριακό χρηματιστήριο προτίθεται να δώσει και σχέδιο κινήτρων στις ΚΕΠΕΥ σε περίπτωση που μέχρι το τέλος του 2008 αυξηθούν σημαντικά οι συναλλαγές και τα έσοδα του. Τα κίνητρα που θα δοθούν στις ΚΕΠΕΥ θα αφορούν την καταβολή και τη διανομή συνολικού ποσού £150 χιλ. στις αρχές του 2009, ανάλογα με τις πράξεις που θα κάνουν. Η καταβολή αυτού του ποσού θα γίνεται με τη ψήφιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ο οποίος θα κατατεθεί αρχές τους 2009 στη Bουλή των αντιπροσώπων.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |