Tuesday, February 16, 2010

Η Goldman Sachs, τα παράγωγα και το κρυφό χρέος

Η Goldman Sachs, τα παράγωγα και το κρυφό χρέος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαμάχη για το πόσο καιρό γνωρίζαν οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. ότι η Ελλάδα χρησιμοποιούσε παράγωγα για να καλύψει το ολοένα και διογκούμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού. Η ελληνική κυβέρνηση απευθύνθηκε στην Goldman Sachs το 2002, προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 1 δις. δολαρίων με swap ελληνικό χρέος ύψους 10 δις. δολ. , σύμφωνα με τον τότε επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Χριστόφορο Σαρδελή. Ο κ. Σαρδελής τόνισε ότι η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε. Eurostat, γνώριζε το ελληνικό σχέδιο.


Εντούτοις ο εκπρόσωπος της Eurostat Johan Wullt τόνισε χθες ότι η Eurostat δεν έλαβε γνωση της συναλλαγής αυτής, παρά μόνο πρόσφατα. Η ύπαρξη των swap προκαλεί νέα ερωτηματικά για το κατά πόσο η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα εν λόγω συμβόλαια προκειμένου να συγκαλύψει την προσπάθειά της να ανταποκριθεί στα κριτήρια εισόδου στην Ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα προέβη σε ψευδή καταγραφή των στατιστικών της στοιχείων και αυτό δεν είναι σύνομο» τόνισε ο κ. Wolfgang Gerke, πρόεδρος του Bavarian Center of Finance με έδρα το Μόναχο και επίτιμος καθηγητής του European School of Business. «Η Ελλάδα πρέπει να εκδιωχθεί από την Ε.Ε. γιατί αλλιώς θα υπάρξουν κι άλλοι που θα ακολουθήσουν τα βήματά της και αυτό θα οδηγήσει σε μια επόμενη καταστροφή στις χρηματαγορές».

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. πίεσαν χθες την Αθήνα να αναφέρει λεπτομέρειες για τα currency swaps καθώς η σχετική έρευνα που έγινε από το υπουργείο Οικονομικών φανέρωσε μια σειρά από συμφωνίες με τράπεζες που ενδεχομένως να χρησιμοποιήθηκαν για να κρυφθεί το καλπάζον χρέος.

Eνα κρίσιμο ζήτημα που θα πρέπει να διερευνηθεί είναι κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση ήταν την εποχή εκείνη νομικά υποχρεωμένη να ειδοποιήσει την Eurostat. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου η χρήση των swaps ήταν τότε νόμιμη, αλλά τα συμβόλαια αυτά δεν είναι πλέον νόμιμα και η Ελλάδα δεν τα χρησιμοποιεί πλέον.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Wullt, η Eurostat ζήτησε από την Ελλάδα πληροφορίες για τα swaps από το 2007 και μετά, επισημαίνοντας πάντως ότι τα κράτη δεν είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν τις ρυθμιστικές αρχές όταν οι συμφωνίες είναι «μεμονωμένες». Πάντως ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Amadeu Altafaj τόνισε ακόμη ότι «είναι νόμιμος ο υπολογισμός των επιτοκίων των swaps και των ισοτιμιών των νομισμάτων με βάση τα ισχύοντα επιτόκια στην αγορά και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συνεκτιμηθεί».

source: reporter.gr

No comments:

Share |