Monday, July 5, 2010
Moody's: Υποβαθμίζει Marfin και Τράπεζα Κύπρου
Moody's: Υποβαθμίζει Marfin και Τράπεζα Κύπρου
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης και των καταθέσεων της Marfin Popular Bank και της Τράπεζα Κύπρου προέβη ο οίκος Moody΄s. Σημειώνεται ότι ο οίκος διατήρησε το outlook των αξιολογήσεων αρνητικό.
Συγκεκριμένα, η Moody's υποβάθμισε τη Marfin Popular Bank σε «Baa2/Prime-2» από «A3/Prime-1», ενώ τη Τράπεζα Κύπρου σε «A3/Prime-2» από «A2/Prime-1». Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε τη διατήρηση της αξιολόγησης καταθέσεων και χρέους για την Ελληνική Τράπεζα (Hellenic Bank Public) σε «Baa2/Prime-2».
Οι ανωτέρω υποβαθμίσεις είναι αποτέλεσμα της σημαντικής έκθεσης των συγκεκριμένων τραπεζών στην ελληνική οικονομία μέσω της παρουσίας τους στη χώρα, καθώς και της σχετικής δυναμικότητάς τους στη διαχείριση της συνεπαγόμενης πίεσης που ασκείται στους ισολογισμούς, την κερδοφορία και την κεφαλαιακή της βάση. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι ανησυχίες για τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία, καθώς και τις αποδόσεις της εγχώριας αγοράς ακινήτων.
source: reporter.gr
Κίνα: Η αγορά με τα περισσότερα IPOs φέτος
Κίνα: Η αγορά με τα περισσότερα IPOs φέτος
Τον τίτλο της αγοράς με τις περισσότερες δημόσιες εγγραφές φέτος αναμένεται να λάβει η κινεζική, καθώς οι εταιρείες πρόκειται να διαθέσουν μετοχές ύψους 500 δισ. γουάν (74 δισ. δολαρίων) στη Σαγκάη και στη Σενζεν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της PricewaterhouseCoopers, στα χρηματιστήρια της Κίνας θα λάβουν χώρα 300 δημόσιες εγγραφές το 2010, έναντι 99 το προηγούμενο έτος.
Δύο διεθνείς εταιρείες και μια που ελέγχεται από Κινέζους μετόχους και είναι εισηγμένη στο εξωτερικό, θα κάνουν το ντεμπούτο τους στη Σαγκάη στο β΄ εξάμηνο, όπως σχολιάζει ο Frank Lyn, επικεφαλής αναλύσεων της κινεζικής αγοράς για την PwC.
Φέτος οι εταιρείες έχουν συγκεντρώσει 208,4 δισ. γουάν από τις 171 δημόσιες εγγραφές στην Κίνα, και είναι πολύ κοντά στο να ξεπεραστούν τα ποσά που συγκεντρώθηκαν σε κάθε ένα από τα δύο προηγούμενα έτη.
source: capital.gr
TPG και Goldman Sachs σχεδιάζουν την εξαγορά της Ontex
TPG και Goldman Sachs σχεδιάζουν την εξαγορά της Ontex
Την εξαγορά της εταιρείας Ontex από την Condover, έναντι 1,2 δισ. ευρώ, φέρονται να εξετάζουν η αμερικανική TPG και η Goldman Sachs Group, σύμφωνα με όσα ανέφεραν πρόσωπα προσκείμενα στην υπόθεση στο Dow Jones Newswires.
Η συμφωνία, η οποία ενδέχεται να ολοκληρωθεί εντός και αυτής της εβδομάδας, αποτελεί μέρος του προγράμματος διάθεσης της Candover, η οποία σταμάτησε τις επενδύσεις στις αρχές του έτους, ένα χρόνο μετά την αποτυχία της Candover Investments, που αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή της, να εκπληρώσει οικονομικές της δεσμεύσεις.
Το μέλλον της Candover παραμένει αβέβαιο, ενώ το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε συζητήσεις για πιθανή εξαγορά της από τρίτη εταιρεία.
Οι TPG και Goldman Sachs προσδοκούν να επεκτείνουν την εταιρεία στην Ευρώπη, την Αλγερία και την Κίνα, μέρη στα οποία η εταιρεία δραστηριοποιείται ήδη.
source: capital.gr
Ισπανία-Βαρκελώνη: Φόρος στους τουρίστες
Ισπανία-Βαρκελώνη: Φόρος στους τουρίστες
Η Βαρκελώνη σχεδιάζει να φορολογεί τους τουρίστες που την επισκέπτονται με 1 ευρώ το άτομο για κάθε ημέρα διαμονής, προκειμένου να αντισταθμίσει τη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων για την προώθηση της πόλης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Τουρισμού της Βαρκελόνης, ο Γκαμπριέλ Γκιλέρα.
"Εξετάζουμε αυτή την πιθανότητα" που θα μπορούσε να περιλαμβάνεται στο επόμενο στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό της πόλης, δήλωσε ο Γκιλέρα.
Η Βαρκελώνη θα ακολουθήσει έτσι το παράδειγμα άλλων μεγάλων τουριστικών πόλεων, όπως το Παρίσι, που επιβάλλει φόρο διαμονής τον οποίο οι τουρίστες πληρώνουν στα ξενοδοχεία που διαμένουν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia τα έσοδα από αυτό τον φόρο θα πηγαίνουν "κατά 100%" στην προώθηση της πόλης.
Ακόμα όμως κι αν τελικά αυτό το μέτρο υιοθετηθεί, δεν θα ισχύσει από φέτος το καλοκαίρι.
source: capital.gr
Οι 10 κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500
Οι 10 κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500
Τράπεζες, τεχνολογικές εταιρίες και βιομηχανίες κυριαρχούν στον κατάλογο με τους 10 μεγαλύτερους κερδισμένους του α΄εξαμήνου, μεταξύ των μετοχών του αμερικανικού δείκτη S&P 500, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το πρακτορείο MarketWatch.
Αντιθέτως, μετοχές από τους κλάδους υγείας και υγιεινής, ενέργειας και πρώτων υλών, δεσπόζουν στους μεγάλους χαμένους της Wall Street κατά την εξεταζόμενη περίοδο.
Οι 10 μεγάλοι κερδισμένοι
1. Zions Bancorp (Τράπεζα) +68.1%
2. Akamai Technologies (Τεχνολογία) +60.1%
3. Huntington Bancshares (Τράπεζα) +51.8%
4. Millipore Corp. (Υγεία, υγιεινή) +47.4%
5. SanDisk Corp. (Τεχνολογία) +45.1%
6. Cummins Inc. (Βαριά βιομηχανία) +42%
7. Titanium Metals (Μέταλλα) +40.5%
8. Smith International (Τεχνολογίες ενέργειας) +38.6%
9. KeyCorp (Τράπεζα) +38.6%
10. Novell (Τεχνολογία) +36.9%
Οι 10 μεγάλοι χαμένοι
1.Nvidia Corp. (Τεχνολογία) -45.4%
2. Dean Foods (Υπεραγορά)-44.2%
3. AK Steel (Χαλυβουργία)-44.2%
4. Monsanto (Αγροτικά προϊόντα)-43.5%
5. Anadarko Petroleum (Πετρέλαιο)-42.2%
6. King Pharmaceuticals (Φάρμακα)-38.1%
7. Alcoa (Αλουμίνιο)-37.6%
source: euro2day.gr
Travis Perkins: Εξαγορά της BSS Group έναντι $847,3 εκατ.
Travis Perkins: Εξαγορά της BSS Group έναντι $847,3 εκατ.
Στην εξαγορά της BSS Group έναντι 557,6 εκατ. λιρών ($847,3 εκατ.) θα προχωρήσει η εταιρεία κατασκευαστικών υλικών Travis Perkins. Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία το ανά μετοχή τίμημα ανέρχεται σε 435,8 πέννες ενώ για κάθε μετοχή της BSS η Travis Perkins θα πληρώσει 232,91 πέννες σε μετρητά και 0,2608 της κάθε νέας μετοχής που θα εκδώσει.
Σύμφωνα με την Travis Perkins η εξαγορά θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση τουλάχιστον 25 εκατ. λιρών το 2013 και θα αυξήσει σημαντικά τα κέρδη το 2011.
source: capital.gr
IMF: Κάτω τα χέρια από τον εταιρικό φόρο
IMF: Κάτω τα χέρια από τον εταιρικό φόρο
Ηχηρό ράπισμα είσπραξε σήμερα η κυβέρνηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) για το πακέτο εξυγίανσης που προωθεί, με τους τεχνοκράτες του διεθνούς οργανισμού να υποστηρίζουν δημοσίως πως το μεγαλύτερο σκέλος της δημοσιονομικής εξυγίανσης πρέπει να προκύψει από τη συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου και να τονίζουν την ανάγκη διατήρησης των φορολογικών πλεονεκτημάτων που έχει η Κύπρος.
Οι τεχνοκράτες του IMF προβλέπουν πως «ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ θα είναι μηδενικός ή ελαφρώς πιο κάτω από το μηδέν το 2010, ακολουθούμενος από μια μέτρια ανάκαμψη το 2011 και μια σταδιακή επιτάχυνση τα επόμενα χρόνια». Εκτιμούν ότι το έλλειμμα θα σταθεροποιηθεί στο 6% το 2010 προτού αρχίσει να υποχωρεί.
Αναλύοντας τα προκαταρκτικά συμπεράσματα και τις βασικές συστάσεις του κλιμακίου για το 2010, οι τεχνοκράτες του Διεθνούς Οργανισμού τόνισαν πως η πρώτιστη πρόκληση πολιτικής για την Κύπρο είναι το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια. Απέδωσαν το έλλειμμα στην αύξηση του κρατικού μισθολογίου και των μη στοχευμένων παροχών, αλλά και «στο τέλος της αλματώδους ανάπτυξης του τομέα των ακινήτων» που «προκάλεσε μια διαρκή απώλεια στα σχετιζόμενα εισοδήματα, τα οποία δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα ακόμη και όταν η οικονομία ανακάμψει».
Για μείωση του ελλείμματος στα επίπεδα κάτω του 3% μέχρι το 2012, το IMF ζητά τη λήψη «θαραλλέων μέτρων». Σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει λάβει «κάποια σημαντικά πρώτα βήματα». Αυτά τα μέτρα «θα βοηθήσουν στη διατήρηση του ελλείμματος κοντά στο περσινό επίπεδο του 6% του ΑΕΠ», σημειώνουν οι τεχνοκράτες, αλλά απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες.
«Τέτοια μέτρα πρέπει να επικεντρωθούν πρωτίστως στη μείωση των δημοσίων δαπανών μέσω συγκεκριμένα της μείωσης του κρατικού μισθολογίου και της καλύτερης στόχευσης των κοινωνικών παροχών, ενόψει του μεγάλου μεγέθους του δημοσίου τομέα (κοντά στο 50% του ΑΕΠ)».
Μπαίνοντας ως σφήνα στην εγχώρια πολιτική συζήτηση για την αύξηση του εταιρικού φόρου, το IMF τονίζει «την ανάγκη να διατηρηθούν οι φορολογικοί συντελεστές χαμηλά ώστε να διαφυλαχθεί η ελκυστικότητα της κυπριακής οικονομίας στους επενδυτές». Απαντώντας σχετική ερώτηση, τόνισαν πως «το φορολογικό σύστημα έκανε την Κύπρο αυτό που είναι σήμερα» και σημείωσαν πως δεν πρέπει να καταστραφεί.
«Οι επιλογές που θα πρέπει να τύχουν μελέτης περιλαμβάνουν προσαρμογή της αύξησης των μισθών στο δημόσιο τομέα μέσω των προσαυξήσεων, εισαγωγή των εισφορών των κυβερνητικών υπαλλήλων έναντι των μη χρηματοδοτημένων συντάξεών τους και μεταρρύθμιση του θεσμού της ΑΤΑ».
Σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα, το IMF αναφέρει ότι «ο τραπεζικός τομέας παραμένει εύρωστος υποβοηθούμενος από την προσήλωση του στη διεξαγωγή παραδοσιακών τραπεζικών δραστηριοτήτων και τη διατήρηση ενός συντηρητικού ισολογισμού».
Σημειώνουν ότι με βάση τα stress tests της ΚΤ, «το τραπεζικό σύστημα έχει την ικανότητα να απορροφήσει περαιτέρω κραδασμούς», παρά την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σύμφωνα με το IMF τόσο οι τραπεζικές ηγεσίες όσο και οι εποπτικές αρχές λειτούργησαν ορθά στην πρόσφατη επιβράδυνση της οικονομίας. Απαντώντας ερώτηση για το εποπτικό σύστημα της Κύπρου σε σχέση με την ταχύρρυθμη πιστωτική επέκταση του 2007 και του 2008, οι τεχνοκράτες σημείωσαν ότι η ΚΤ λειτούργησε ορθά σε σχέση με τους κανονισμούς για την προληπτική ρευστότητα και τόνισαν πως και το management των ίδιων τραπεζών λειτούργησε ορθά, στη βάση του μοντέλου παραδοσιακής τραπεζικής.
source: stockwatch.com.cy
Βρετανία: Χειρότερος των εκτιμήσεων ο PMI υπηρεσιών Ιουνίου
Βρετανία: Χειρότερος των εκτιμήσεων ο PMI υπηρεσιών Ιουνίου
ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Ο βρετανικός τομέας υπηρεσιών συνέχισε να αναπτύσσεται τον Ιούνιο αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με το Μάιο, καθώς υποχώρησαν οι νέες εργασίες και η εμπιστοσύνη, όπως έδειξαν τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Ο δείκτης PMI των υπηρεσιών υποχώρησε στις 54,4 μονάδες τον Ιούνιο από 55,4 μονάδες το Μάιο, όπως ανακοίνωσαν ο ερευνητικός όμιλος Markit και το Chartered Institute of Purchasing & Supply.
Τα στοιχεία ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων, με τους αναλυτές σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires να τοποθετούν τον δείκτη στις 55,0 μονάδες.
Ένδειξη πάνω από τις 50,0 μονάδες υποδεικνύει ανάπτυξη του κλάδου, ενώ κάτω από το συγκεκριμένο μέγεθος υποδεικνύει συρρίκνωση του κλάδου.
"Τα στοιχεία του Ιουνίου δίνουν μια ανησυχητική εικόνα για τον βρετανικό κλάδο υπηρεσιών καθώς η εμπιστοσύνη γνώρισε σημαντικό πλήγμα από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για περικοπές των δαπανών", δήλωσε ο David Noble, διευθύνων σύμβουλος του CIPS".
Οι υπεύθυνοι παραγγελιών εξέφρασαν μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο οι περικοπές στον προϋπολογισμό και η αύξηση του ΦΠΑ να κλίνουν τη ζυγαριά και να ενισχύσουν την πιθανότητα νέας ύφεσης της βρετανικής οικονομίας", σημείωσε. he said.
Ο δείκτης εμπιστοσύνης κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στα 14 χρόνια που πραγματοποιείται η έρευνα, μετά τις ανακοινώσει του υπουργού Οικονομικών για μεγάλες περικοπές στον έκτακτο προϋπολογισμό.
source: capital.gr
Daiwa Agrees to Buy KBC Business for About $1 Billion
Daiwa Agrees to Buy KBC Business for About $1 Billion
July 5 (Bloomberg) -- Daiwa Securities Group Inc., Japan’s second-largest brokerage, agreed to buy KBC Groep NV’s convertible bond unit and its Asia equity derivatives business for about $1 billion.
Under the agreement, Daiwa is paying about $200 million for assets and about $800 million for the trading position, the companies said in a joint statement today. The transaction is subject to regulatory approval and is expected to be completed early in the fourth quarter, according to the release.
Daiwa Chief Executive Officer Shigeharu Suzuki is expanding broking and investment banking operations globally after ending a decade-long venture with Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. in December. The acquisition will help Daiwa boost revenue at its equities and bond business by about 15 billion yen ($171 million) annually, said Kenichi Kanda, a Tokyo-based spokesman.
“With this acquisition we demonstrate our commitment not just to growing in Asia, but also to building a globally competitive derivatives business,” Toshinao Matsushima, global head of markets at Daiwa, said in the statement.
The brokerage in April posted an unexpected quarterly loss even as main local rival Nomura Holdings Inc., which bought Lehman Brothers Holdings Inc.’s Asian and European operation in 2008, returned to profit.
Daiwa earned 121 billion yen from its equities and bond businesses in the fiscal year ended March 31, Kanda said.
KBC, Belgium’s biggest bank by market value, said the transaction will result in an increase in its Tier 1 capital ratio of 10 basis points. Over the last two years, the Global Convertible Bond and Asia Equity Derivatives units contributed about 2 percent of KBC Groep’s profit, the company said.
A basis point is 0.01 percentage point.
source: bloomberg.com
Τράπεζες:Πόσο αντέχουν-Τι δείχνουν τα stress test
Τράπεζες:Πόσο αντέχουν-Τι δείχνουν τα stress test
Oλα τα φώτα αυτήν τη στιγμή είναι στραμμένα στον τραπεζικό κλάδο, καθώς από τις αντοχές του αλλά και τις δυνάμεις του θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό η πορεία της ευρύτερης αγοράς.
Μάλιστα, το θέμα δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και δεν είναι διόλου τυχαίο ότι οι ειδήσεις σχετικά με την κάλυψη των αναγκών των πιστωτικών ιδρυμάτων σε ρευστότητα και τα crash tests που ετοιμάζει και «τρέχει» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καταλαμβάνουν βασική θέση στην ειδησεογραφία.
Ειδικά αυτήν την περίοδο, η πτώση των μετοχικών αξιών τους το 2010, ως απόρροια της κρίσης των κυβερνητικών χρεών, έχει φέρει στο προσκήνιο τα stress tests των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς κρίνεται απολύτως αναγκαίο να απεικονιστούν η πραγματική τους κατάσταση αλλά και οι «αντοχές» τους σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης.
Όπως προκύπτει από τη «γλώσσα των αριθμών», οι ελληνικές τράπεζες δεν υστερούν -και συχνά μάλιστα πλεονεκτούν- σε σχέση με αυτές του ευρωπαϊκού Νότου, σε μία σειρά κρίσιμους δείκτες: κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1), κεφαλαιακής διάρθρωσης (χορηγήσεις προς καταθέσεις), αποτελεσματικότητας (κόστος προς έσοδα). Πιθανή, ωστόσο, αχίλλειο πτέρνα για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα ενδέχεται να αποτελέσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τομέας τον οποίο οι διοικήσεις των τραπεζών θεωρούν πρώτης προτεραιότητας.
Τα τεστ κοπώσεως, τα αποκαλούμενα stress tests, των ευρωπαϊκών τραπεζών αποτελούν το κλειδί για την επόμενη μέρα στις αγορές, αφού πλέον οι μετοχικές αποδόσεις του κλάδου είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα κρίσιμα στοιχεία των λογιστικών τους καταστάσεων.
Τα σημεία-βαρόμετρα στον τραπεζικό χάρτη είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό των δανειακών τους χαρτοφυλακίων, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις, οι δείκτες Tier 1 και ο αντίστοιχος κόστους προς έσοδα. Ίσως ο πλέον κυρίαρχος παράγοντας, ή το «κλειδί» της αβεβαιότητας για την επόμενη διετία των τραπεζικών μεγεθών, να είναι οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL ratio), στοιχείο το οποίο προκαλεί και έντονη αβεβαιότητα για τα καθαρά κέρδη τα επόμενα χρόνια.
Την περίοδο 2003 - 2008, οι ελληνικές, αλλά και οι ευρωπαϊκές τράπεζες σημείωναν συνεχείς μειώσεις στον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (non performing loans - NPLs), ως αποτέλεσμα της βελτίωση στη διαχείριση των κινδύνων αλλά και σε μεγάλο βαθμό λόγω των ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών στην παγκόσμια οικονομία. Το διάστημα 2009 - 2011 η καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων των αναλυτών για την κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων στο σύνολό τους προέρχεται κυρίως από την αύξηση των προβλέψεων ως προς τα δάνεια σε ποσοστό κοντά στο 5% το 2010 από 4,5% το 2009.
Η βασική ανησυχία για τις ελληνικές τράπεζες ήταν ότι δεν είχαν «τεσταριστεί» σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες όπως αυτές που διαμορφώνονται σήμερα τόσο στο εγχώριο οικονομικό περιβάλλον όσο και στις περισσότερες χώρες της ΝΑ. Ευρώπης, και τα αποτελέσματα του 2009 το επιβεβαίωσαν. Ωστόσο, η εικόνα τώρα βαραίνει σε μεγάλο βαθμό από τις εγχώριες δραστηριότητές τους και πολύ λιγότερο από αυτές στο εξωτερικό, αφού οι σημαντικές αυξήσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προέρχονται από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα και όχι από το εξωτερικό!
--- Η εικόνα τώρα
Ωστόσο, «τρέχοντας» τα τεστ κοπώσεως για ένα μεγάλο δείγμα από ευρωπαϊκές τράπεζες, και κυρίως από χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, προκύπτει ότι τα δεδομένα για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα δεν είναι τόσο «μαύρα».
Με εξαίρεση τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι ελληνικές τράπεζες κλαδικά τοποθετούνται κοντά ή και καλύτερα σε σύγκριση με τους μέσους όρους των ευρωπαϊκών τραπεζών τόσο σε κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης όσο και σε δείκτες κόστους προς έσοδα και δανείων προς καταθέσεις. Πάντως, παρά την ευνοϊκή «χροιά» που αποδίδουν τα τεστ στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, η επιμέρους εικόνα των 7 ελληνικών τραπεζών μόνο κοινή δεν εμφανίζεται, αφού είναι φανερό ποιες βρίσκονται σε καλύτερη θέση από τις υπόλοιπες.
* Οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς τις χορηγήσεις για τις ελληνικές τράπεζες αποτελούν τελικά τον αδύναμο κρίκο στην αλυσίδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μέσοι δείκτες NPLs για τις μεγάλες ελληνικές και κυπριακές τράπεζες (Εθνική, Alpha, EFG, Πειραιώς, ΑΤΕ, Marfin P.Β. και Κύπρου) διαμορφώνονται πολύ υψηλότερα από τους μέσους όρους.
Για το 2009, ο μέσος όρος των 7 εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων είναι 6,3% και για φέτος προβλέπεται σε 8,8% έναντι 4,5% και 4,9% για τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Με εξαίρεση τα ιταλικά πιστωτικά ιδρύματα, που κινούνται επίσης πολύ πάνω από τον μέσο όρο με 5,8% το 2009 και 7,7% το 2010, οι ισπανικές τράπεζες δείχνουν ότι βρίσκονται σε καλύτερη θέση με 4,3% και 4,9%, ενώ πολύ χαμηλούς δείκτες NPLs εμφανίζουν οι πορτογαλικές τράπεζες με 2,7% και 3%, πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Μεταξύ των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων η ATEbank και η EFG Eurobank εμφανίζουν τα υψηλότερα NPLs με 10% και 9,6% για το 2010, ενώ 6,3% σημειώνει η Τράπεζα Πειραιώς και 6,9% η Τραπεζα Κυπρου. Για τις ελληνικές και τις κυπριακές τράπεζες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα επιδείξουν αύξηση 38% το 2010 έναντι 18% για τον μέσο όρο της Ευρώπης και 26% στην Πορτογαλία, 11% στην Ισπανία και 37% στην Ιταλία. Συνεπώς, οι δείκτες NPLs αποτελούν το αδύναμο στοιχείο για τις ελληνικές τράπεζες.
* Ένα από τα όπλα στη «φαρέτρα» των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων για την αντιμετώπιση του παραπάνω μειονεκτήματος είναι τα κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης Tier 1. Ο δείκτης Tier 1 των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών το 2009 υπολογίζεται σε 10,6% έναντι 10,3% για το 2010, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για το 2009 και το 2010 διαμορφώνεται σε ποσοστά 10,1% και 10,2% αντίστοιχα.
Συνεπώς, φαίνεται ότι όντως οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και επειδή τα κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης είναι εκείνα που διαθέτουν την υψηλότερη ποιότητα και έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν πλήρως ζημίες σε συστηματική βάση, δίνουν σημαντικό credit στις ελληνικές και κυπριακές μετοχές.
Σε αντίθεση, τα πορτογαλικά πιστωτικά ιδρύματα, με Tier 1 8,5% και 8,6% για το 2009 και το 2010, παρά τους χαμηλούς δείκτες NPLs που εμφανίζουν, είναι πολύ λιγότερο κεφαλαιοποιημένα και πολύ περισσότερο ευάλωτα σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν παρόμοιες συνθήκες με τα ελληνικά.
Το ίδιο ισχύει και στις ιταλικές τράπεζες με Tier 1 της τάξεως μόλις του 8%, τόσο για το 2009 όσο και για το 2010, ενώ σε καλύτερη κατάσταση σε όρους κεφαλαίων εμφανίζονται οι ισπανικές με Tier 1 9,2% και 9,4% για το 2009 και το 2010 αντίστοιχα. Από τις ελληνικές τράπεζες, η Alpha Bank και η EFG Eurobank εμφανίζουν Tier 1 η πρώτη 11,7% και 11,4% για τα δύο έτη και 11,5% και 11,2% η δεύτερη. Οι μόνες με εκτιμώμενο Tier 1 χαμηλότερο από τον μέσο όρο είναι η ATEbank και η Τράπεζα Πειραιώς. Το συμπέρασμα από τους δείκτες Tier 1 είναι υπέρ των ελληνικών τραπεζών.
* Σημαντική παράμετρος για την κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι οι δείκτες μόχλευσης, δηλαδή οι δείκτες δανείων προς καταθέσεις. Οι 7 ελληνικές και κυπριακές τράπεζες και σε αυτόν τον δείκτη κινούνται χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι πορτογαλικές και οι ισπανικές εμφανίζονται με υπέρμετρη μόχλευση στον ισολογισμό τους, λαμβάνοντας υπόψη και τους δείκτες Tier 1. Ο εγχώριος μέσος όρος για το 2009 ήταν 105% έναντι 116,6% για τις ευρωπαϊκές και εκτιμάται σε 108,7% το 2010 έναντι 111,2% για την Ευρώπη.
Ωστόσο, η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank και η EFG Eurobank κινούνται πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, με προβλεπόμενο δείκτη δανείων προς καταθέσεις για το 2010 της τάξεως του 123,7%, του 122,5% και του 121,1%. Ο χαμηλός δείκτης της Εθνικής Τράπεζας «ελαφραίνει» υπέρμετρα τον μέσο όρο, ενώ μόνο η Τραπεζα Κυπρου εμφανίζεται με δείκτη δανείων προς καταθέσεις κάτω του 100%.
Οι πορτογαλικές τράπεζες έχουν δείκτες 158,9% και 162,6% για τα έτη 2009 και 2010, ενώ οι ισπανικές 149% και 143,6%! Οι ιταλικές τράπεζες κινούνται ακόμα χαμηλότερα και από τις ελληνικές με μέσους όρους 100,5% για το 2009 και 97,9% για το 2010. Με τους δείκτες Tier 1 και δάνεια προς χορηγήσεις σε ανώτερα επίπεδα από τον μέσο όρο, τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες βελτιώνουν την εικόνα των ιδιαίτερα αρνητικών NPLs.
* Η τελευταία κατηγορία σύγκρισης είναι ο δείκτης κόστους προς έσοδα, σημαντικός δείκτης αποτελεσματικότητας για τη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι ελληνικές τράπεζες και σε αυτόν κινούνται χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης, ενώ είναι μία ακόμα κατηγορία στην οποία τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα φαίνεται να υπερτερούν σε σχέση τόσο με τις πορτογαλικές όσο και με τις ιταλικές τράπεζες. Ο μέσος δείκτης κόστους προς έσοδα των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών είναι 54,1% για το 2009 και εκτιμάται ότι θα κινηθεί ανοδικά στο 56,7% το 2010.
Οι αντίστοιχοι ελληνικοί μέσοι όροι είναι 52,2% για το 2009 και 52,4% για το 2010. Οι τίτλοι των EFG Eurobank, Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζας Κύπρου και Alpha Bank βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ συνολικά η εικόνα του εγχώριου τραπεζικού κλάδου είναι σαφώς σε καλύτερη θέση, με εξαίρεση μόνο τις ισπανικές τράπεζες οι οποίες εμφανίζουν δείκτες ιδιαίτερα χαμηλούς: 40,4% για το 2009 και 41,8% για το 2010. Στον αντίποδα, υψηλή κοστολογική βάση σημειώνουν οι πορτογαλικές και οι ιταλικές τράπεζες με δείκτες κόστους προς έξοδα μεγαλύτερους από το 60% για όλα τα έτη.
* Σημαντική παράμετρος για την πορεία των τραπεζικών μετοχών είναι η προβλεπόμενη κερδοφορία και σε αυτόν τον τομέα οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται ότι «χωλαίνουν». Η εξέλιξη της κερδοφορίας των 7 ελληνικών τραπεζικών μετοχών είναι εμφανώς χαμηλότερη απ’ ό,τι ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων τόσο για το 2009 όσο και για το 2010, ως απόρροια βέβαια και των υψηλότερων δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων και προβλέψεων που συνεπάγονται.
Με -43,2% και -39% για το 2009 και το 2010 για τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες έναντι -12,7% για το 2009 και +10,4% για το 2010 που είναι ο μέσος όρος της Ευρώπης. Σε αυτήν την κατηγορία τόσο οι πορτογαλικές όσο και οι ισπανικές τράπεζες, παρότι θα κινηθούν αρνητικά για τα έτη 2009 και 2010, εντούτοις εμφανίζουν πολύ μικρότερους ρυθμούς πτώσης.
Οι πορτογαλικές τράπεζες για το 2010 εμφανίζουν εκτιμώμενη μεταβολή κερδών ανά μετοχή -9,3% και -28,7% για το 2009, οι ισπανικές -12,7% το 2009 και μόλις -1,6% το 2010, ενώ οι ιταλικές -8,9% το 2009, αλλά +10,4% το 2010. Τέλος, οι αποδόσεις στο ταμπλό είναι μία ακόμα παράμετρος. Οι ελληνικές μετοχές από τις αρχές του 2010 έχουν χάσει τη μισή αξία τους, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι -21,2%. Οι πορτογαλικές, ισπανικές και ιταλικές κινούνται μεν με μεγαλύτερες απώλειες από τον μέσο όρο, αλλά με τις μισές απώλειες από ό,τι ο ελληνικός δείκτης.
--- Οι αποδόσεις
Μεταξύ των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών τη χειρότερη απόδοση στο πρώτο εξάμηνο του έτους εμφανίζει η Τράπεζα Πειραιώς με -58,5% και ακολουθεί η EFG Eurobank με -53,4%. Ωστόσο, με εξαίρεση την Τραπεζα Κυπρου, της οποίας η απόδοση βρίσκεται πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο -28,8%, τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Alpha Bank κινούνται με απώλειες άνω του 50%. Επίσης, από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα στην ευρωπαϊκή αγορά τα ελληνικά εμφανίζουν τη μεγαλύτερη πτώση.
Στον αντίποδα, ισχυρά κέρδη εμφανίζει η Royal Bank of Scotland με 57,1%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος στην Τουρκία σημειώνει σημαντική άνοδο. Με μέση πρόβλεψη για αύξηση κατά 59% στα κέρδη του 2009 και με εκτιμώμενη θετική μεταβολή για το 2010 στο 11,6%, τα κέρδη για τον τουρκικό τραπεζικό κλάδο ξεπερνούν το 25% από τις αρχές της φετινής χρονιάς.
Ταυτόχρονα, οι αυστριακές τράπεζες, με επίσης σημαντική έκθεση στη νοτιοανατολική Ευρώπη, εμφανίζονται με πολύ μικρότερες ζημίες. Οι γερμανικές τραπεζικές μετοχές σημειώνουν μικρές ζημίες, ενώ για τα γαλλικά πιστωτικά ιδρύματα η κάμψη είναι μεγάλη με εξαίρεση τη Natixis, αφού η Credit Agricole και η Société Générale εμφανίζουν απώλειες πάνω από 30% από τις αρχές του 2010.
--- Οι μυστικές συναντήσεις και ο αντίλογος
Η πιθανότητα χρεοκοπίας ενός κράτους-μέλους πρέπει ή όχι να περιλαμβάνεται στα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών; Η συζήτηση για το εάν θα πρέπει να περιλαμβάνεται ένα τέτοιο κριτήριο έχει ενταθεί τον τελευταίο καιρό. Από τη μία πλευρά θεωρείται απαραίτητο, από την άλλη εκτιμάται πως μια τέτοια κίνηση ενδεχομένως να δημιουργήσει αναστάτωση, καθώς θα θεωρηθεί ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αξιολογούν ως πιθανή μια τέτοια εξέλιξη.
«Το βασικό ζήτημα είναι εάν τα stress tests θα περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους μιας χώρας», είχε αναφέρει και ο κ. Bill Winters, πρώην διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan. «Η αρμόζουσα και συνήθης μεθοδολογία θα πρέπει να σχεδιαστεί το ταχύτερο δυνατόν ώστε να εκτιμά και την ανθεκτικότητα των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης και της έκθεσης στον πιστοληπτικό κίνδυνο μιας χώρας, έτσι ώστε να συμβαδίζει με τις ανησυχίες της αγοράς σχετικά με τέτοιες εκθέσεις», αναφέρει ανεπίσημο ευρωπαϊκό έγγραφο.
«Εάν δεν περιλαμβάνουν το ρίσκο χρεοκοπίας ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε., η σημασία των stress tests θα είναι περιορισμένη και η αγορά θα τα ξεχάσει αμέσως», σημείωνε ο κ. Konrad Becker, αναλυτής της Merck Finck στο Μόναχο. Οι διεργασίες για τη διαμόρφωση των stress tests εντείνονται φανερά αλλά και μυστικά. Η «Financial Times Deutschland» αποκαλύπτει μυστική συνάντηση μεταξύ στελεχών της Bundesbank και της χρηματοοικονομικής επιτροπής BaFin καθώς και στελεχών του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου με θέμα τα stress tests.
Όπως αποκαλύπτεται, θα μετέχουν, μεταξύ άλλων, η Deutsche Bank, η Commerzbank και οι περιφερειακές κρατικές τράπεζες, οι Landesbanken, ώστε να συζητηθούν τα κριτήρια, το χρονοδιάγραμμα, ο αριθμός των τραπεζών που θα συμμετέχουν και ο τρόπος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Όπως δήλωσε στο γερμανικό κοινοβούλιο στις 25 Ιουνίου και ο κ. Axel Weber, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα stress tests -που προς το παρόν προβλέπεται να περιλαμβάνουν μόνο τα μεγάλα διασυνοριακά πιστωτικά ιδρύματα- ενδεχομένως να επεκταθούν ώστε να αφορούν σε 100 τράπεζες.
Δείτε πιο κάτω τους πίνακες όπου αναφέρονται οι σημαντικότεροι δείκτες για την αξιολόγησή τους το 2009 και 2010, τα κρίσιμα μεγέθη για τα τεστ κοπώσεως, η αξιολόγηση ελληνικών και κυπριακών τραπεζών και τα κέρδη και οι αποδόσεις στο ταμπλό.
http://www.euro2day.gr/dm_documents/020710_kerdi_apodoseis_Z-Ak2.pdf
http://www.euro2day.gr/dm_documents/020710_axiologisi_ellhnikon_kypriakon_PgBa5.pdf
http://www.euro2day.gr/dm_documents/020710_deiktes_axiologisis_iPzey.pdf
http://www.euro2day.gr/dm_documents/020710_koposeos_ODNNx.pdf
source: euro2day.gr
Toyota: Ανάκληση 91.903 αυτοκινήτων στην Ιαπωνία
Toyota: Ανάκληση 91.903 αυτοκινήτων στην Ιαπωνία
Στην ανάκληση 91.903 οχημάτων των πολυτελών μοντέλων της Lexus και Crown λόγω κατασκευαστικών αστοχιών προχωρά η Toyota Motor, όπως γνωστοποίησε η εταιρεία στο ιαπωνικό υπουργείο Μεταφορών.
Την περασμένη εβδομάδα η Toyota είχε ανακοινώσει ότι αναμένεται να ανακληθούν περίπου 180.000 οχήματα των συγκεκριμένων μοντέλων που έχουν πωληθεί στο εξωτερικό.
Ορισμένα οχήματα ενδεχομένως να παρουσιάζουν πρόβλημα στο ελατήριο της βαλβίδας στη μηχανή τους, το οποίο προκαλεί έναν ασυνήθιστο θόρυβο ή προκαλεί αστάθεια. Η μηχανή θα μπορούσε να επιβραδύνει εν κινήσει, και στη χειρότερη περίπτωση να μην μπορεί να ξεκινήσει πάλι, αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Η Toyota έχει λάβει συνολικά 220 παράπονα για το πρόβλημα, χωρίς όμως να υπάρχουν αναφορές για ατυχήματα που να συνδέονται με αυτό.
Τα μοντέλα που αφορά η ανάκληση είναι τα Toyota Crown, Lexus IS350, GS350, GS450h, GS460, LS460, LS600h, LS600hL.
source: naftemporiki.gr
BP: Πάνω από 3 δισ.δολ. το κόστος της πετρελαιοκηλίδας
BP: Πάνω από 3 δισ.δολ. το κόστος της πετρελαιοκηλίδας
Στα 3,12 δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχεται μέχρι στιγμής το κόστος για την αντιμετώπιση της καταστροφής από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού για την ΒΡ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.
Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται το κόστος περιορισμού της πετρελαιοκηλίδας, καθαρισμού του πετρελαίου, καθώς και της προσπάθειας να σταματήσει να διαρρέει πετρέλαιο, αλλά και της πληρωμής αποζημιώσεων 147 εκατ. δολαρίων σε μερικούς από τους πληγέντες.
Ωστόσο η εταιρεία προειδοποίησε για ακόμα μια φορά ότι το συνολικό κόστος της πετρελαιοκηλίδας ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερο.
Από την ημέρα της έκρηξης στην πλωτή πλατφόρμα άντλησης της BP έχουν περισυλλεγεί συνολικά 585.400 βαρέλια πετρελαίου, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η εταιρία και προσθέτει πως από σήμερα επαναλαμβάνονται οι επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν διακοπεί εξαιτίας του κυκλώνα Αλεξ.
Η BP έχει ήδη αναπτύξει 900 χιλιόμετρα πλωτών φραγμάτων κατά μήκος των αμερικανικών ακτών για να εμποδίσει την επέκταση της πετρελαιοκηλίδας.
Περίπου 44.500 μέλη συνεργείων, 6.563 πλοία και 113 αεροπλάνα συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στον Κόλπο του Μεξικού.
source: naftemporiki.gr
Lloyds: Προς πώληση μονάδας private equity έναντι $500 εκατ.
Lloyds: Προς πώληση μονάδας private equity έναντι $500 εκατ.
Η Lloyds Banking Group ανακοίνωσε σήμερα ότι η μονάδα της Bank of Scotland Integrated Finance θα προχωρήσει στη πώληση χαρτοφυλακίου 40 ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity) στη κοινοπραξία της Cavendish Square Partners.
Η τράπεζα διευκρίνισε ότι η κοινοπραξία θα ανήκει σε ποσοστό 70% στη Coller Capital, με το υπόλοιπο 30% να παραμένει στη Lloyds.
Η Coller θα πληρώσει περίπου 504 εκατ. δολ. σε μετρητά στο πλαίσιο της συμφωνίας, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Η Lloyds ανακοίνωσε ότι η συμφωνία υλοποιείται στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την πώληση παγίων που δεν βρίσκονται στον βασικό πυρήνα των δραστηριοτήτων της. Το τελευταίο εξάμηνο η Lloyds έχει πουλήσει έξι μονάδες της και έχει αντλήσει πάνω από 750 εκατ. λίρες.
source: capital.gr
Subscribe to:
Posts (Atom)