Wednesday, April 10, 2013

S&P: Αναθεωρεί το outlook της Κύπρου σε "σταθερό" λόγω "πακέτου"



Τo outlook της αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε "σταθερό" από "αρνητικό" αναβάθμισε η Standard & Poor΄s, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας σε "CCC/C".

Ο οίκος επισημαίνει ότι η αναθεώρηση του outlook αντανακλά την προσδοκία του πως η κυπριακή κυβέρνηση θα συμφωνήσει με τους όρους του προγράμματος ύψους έως 10 δισ. ευρώ που έχει συμφωνήσει με τους διεθνείς πιστωτές και πως η πρώτη δόση του δανείου θα αποδεσμευτεί έγκαιρα ώστε η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στην υποχρέωση της 4ης Ιουνίου που απορρέει από την ωρίμανση Ευρωομολόγου. "Αντιλαμβανόμαστε πως το δάνειο των ESM-ΔΝΤ θα δοθεί με χαμηλό επιτόκιο και με μακρά ωρίμανση", επισημαίνει ο οίκος.

Ωστόσο προειδοποιεί πως η υποβάθμιση είναι πιθανή εάν η κυπριακή κυβέρνηση -κόντρα στις εκτιμήσεις της S&P- απορρίψει την αναθεωρημένη δανειακή σύμβαση ή αν η χώρα επιδείξει αδυναμία εκπλήρωσης των όρων του μνημονίου της αργότερα το τρέχον έτος.

Το βασικό σενάριο της S&P εξακολουθεί να προβλέπει ότι η Κύπρος θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. Παρ΄ολ΄αυτά -σημειώνει ο οίκος- φαίνεται πιθανό ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που επιβλήθηκαν πρόσφατα θα συνεχίσουν να ισχύουν με κάποια μορφή προκειμένου να προστατέψουν τις τράπεζες της Κύπρου από τη φυγή καταθέσεων.

Η S&P αναμένει πως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Κύπρου θα διευρυνθεί αρχικά σε περισσότερο από το 10% του ΑΕΠ καθώς οι εξαγωγές επιχειρηματικότητας και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών υποχωρούν. Ο δανεισμός από την τρόικα και το ευρωσύστημα είναι πιθανό να χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ελλείμματος εξωτερικής χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Κατά την άποψη της S&P, οι οικονομικές προοπτικές της Κύπρου παραμένουν δύσκολες βραχυπρόθεσμα. Ο οίκος εκτιμά πως η ανάπτυξη της χώρας εξαρτάται από το σημαντικό αναπροσανατολισμό της οικονομικής βάσης, που πιθανώς θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη offshore κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Η αποδιόγκωση του δημόσιου τομέα αλλά και του τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, καθώς και του τραπεζικού τομέα, θα επιφέρει σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της S&P η οικονομία της Κύπρου θα συρρικνωθεί σε ποσοστό 20% μεταξύ του 2013 και του 2016. Η αδύναμη ανάπτυξη και οι προοπτικές της απασχόλησης ίσως έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη λαϊκή και πολιτική στήριξη του φιλόδοξου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και ίσως εγείρουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους.

source: capital.gr

Μηδενική αύξηση στα ενοίκια μέχρι το 2015 αποφάσισε το Υπουργικό


Το Υπουργικό Συμβούλιο, συνεκτιμώντας την όλη κατάσταση και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αποφάσισε όπως για την επόμενη διετία, από 22/4/2013 μέχρι 21/4/2015, ισχύσει μηδενικό ποσοστό αύξησης του ενοικίου στις ελεγχόμενες περιοχές, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Επιπρόσθετα, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Υπουργικό Συμβούλιο «αποφάσισε όπως για τη διετία αυτή μην εκδοθεί διάταγμα για αύξηση ενοικίου στις δυσπραγούσες περιοχές».

Αυτό, εξήγησε, «κρίθηκε αναγκαίο λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί συμπολίτες μας και ειδικότερα μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενοικιαστές ακινήτων, καταστημάτων ή γραφείων, στους οποίους χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε συνεργασία και να καταβάλουμε προσπάθεια για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν». 

«Γι’ αυτό γίνεται έκκληση στους ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία ενοικιάζονται σε συνανθρώπους μας ή επιχειρήσεις, όπως, πέρα από τη μηδενική αύξηση, αν είναι δυνατό να υπάρξει μια κοινή συνεννόηση στα πλαίσια της αλληλεγγύης ακόμη και για μείωση του ενοικίου», είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
Συνέχισε λέγοντας ότι «πράγματι, σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνούμε πρέπει να βρεθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα που έχουμε σήμερα και χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε επειγόντως». 

Κληθείς να διευκρινίσει τους όρους «ελεγχόμενες» και «δυσπραγούσες περιοχές», ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε ότι «οι ελεγχόμενες περιοχές είναι αυτές που εμπίπτουν στο Νόμο περί Ενοικιοστασίου, είναι περίπου το 75% των ακινήτων που ενοικιάζονται στον τόπο μας, ίσως και περισσότερο».

Πρόσθεσε ότι «δυσπραγούσες είναι περιοχές που είναι καθορισμένες με βάση διάταγμα και για τις οποίες, λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκονται, τα ενοίκια είναι πολύ χαμηλά». 
Ερωτηθείς σχετικά με τις εξοικονομήσεις που θα έχει το κράτος από την ενοικίαση κυβερνητικών κτηρίων, ο κ. Νικολάου είπε ότι υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις όπου μετά από συνεννόηση του κράτους με τους ιδιοκτήτες, οι ιδιοκτήτες επέδειξαν περισσότερη υπευθυνότητα και αποδέχθηκαν μια σημαντική μείωση των ενοικίων.

«Την ίδια υπευθυνότητα», συνέχισε, «ζητούμε να επιδείξουν και οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές ώστε να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ τους για μείωση του ενοικίου για να μπορεί ο καθένας να ανταποκριθεί και το ενοίκιο να μην σκοτώνει μια επιχείρηση ή δραστηριότητα». 
Τέλος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι το θέμα ηγέρθη σε χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ακινήτων και την ΠΟΒΕΚ (Γενική Συνομοσπονδία Παγκύπριων Οργανώσεων Βιοτεχνών, Επαγγελματιών και Καταστηματαρχών), όπου σημειώθηκε συναντίληψη όλων προς αυτή την κατεύθυνση.

source: kathimerini.com.cy

Προσωρινή άρση της διαδικασίας κατά των ακάλυπτων επιταγών


Στην αναστολή της λειτουργίας του ΚΑΠ  για τις ακάλυπτες επιταγές προχωρεί η Κεντρική Τράπεζα, η οποία έδωσε σήμερα σχετικές εντολές στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με πηγές από την Κεντρική Τράπεζα, η απόφαση αυτή λήφθηκε με σκοπό, όπως μας λέχθηκε,  να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, λόγω του γεγονότος ότι οι τράπεζες ήταν κλειστές για περίπου δύο εβδομάδες, προέκυψαν πολλά προβλήματα σε σχέση με τις επιταγές. Γι αυτό και προσωρινά δεν θα καταχωρούνται πρόσωπα που έχουν εκδώσει αυτές τις μέρες ακάλυπτες επιταγές στη μαύρη λίστα της Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες, οι οποίοι τις  περισσότερες φορές δεν έφεραν ευθύνη για τις ακάλυπτες επιταγές.
Γι αυτό και η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή του ΚΑΠ, μέχρι να ολοκληρωθούν οι λογιστικές εργασίες απορρόφησης της καλής Λαϊκής από την Κεντρική Τράπεζα.
Το ΚΑΠ αποτελεί μέτρο πρόληψης του προβλήματος ακάλυπτων επιταγών και προνοεί όπως  σε ενδεχόμενο σφράγισμα μιας ακάλυπτης επιταγής μέχρι και τρεις φορές, τότε αυτόματα παγώνουν οι λογαριασμοί της εταιρείας που εξέδωσε την επιταγή και των φυσικών προσώπων που υπογράφουν για την συγκεκριμένη εταιρεία. Εφαρμόζεται επίσης σε περίπτωση που το συνολικό ποσό οποιασδήποτε ακάλυπτης ή ακάλυπτων επιταγών υπερβαίνει το ποσό των €2.000.

Σκοπός του ΚΑΠ  είναι να λειτουργεί ως μοχλός πίεσης  για την εξόφληση λογαριασμών, για την προστασία των επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων.
source: sigmalive.com
Share |