Friday, March 30, 2012
Απογοήτευσαν τα αποτελέσματα της RIM
Απογοήτευσαν τα αποτελέσματα της RIM
Καθαρές ζημίες ύψους 125 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Research in Motion (RIM) για το τρίμηνο μέχρι τις 3 Μαρτίου, επικαλούμενη τη μείωση των εσόδων της. Ένα χρόνο νωρίτερα η κατασκευάστρια εταιρεία των κινητών τηλεφώνων Blackberry είχε εμφανίσει κέρδη 934 εκατ. δολαρίων.
Τα έσοδά της υποχώρησαν το εν λόγω διάστημα στα 4,2 δισ. δολάρια από 5,2 δισ. δολάρια που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Οι πωλήσεις των Blackberry μειώθηκαν κατά 21% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν στα 11,1 εκατομμύρια.
Εν τω μεταξύ, στο σύνολο του οικονομικού έτους η RIM εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, έναντι κερδών 3,4 δισ. δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα.
Τα αποτελέσματα ήταν χειρότερα των αναμενόμενων, με αποτέλεσμα οι μετοχές της εταιρείας να σημειώσουν μεγάλη πτώση στις μετασυνεδριακές συναλλαγές στη Wall Street.
source: naftemporiki.gr
ΗΠΑ: Σε υψηλό 13 μηνών ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης
ΗΠΑ: Σε υψηλό 13 μηνών ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2011 σημείωσε στο τέλος Μαρτίου ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η Thomson Reuters σε συνεργασία με το University of Michigan διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 76,2 από 75,3 μονάδες τον Φεβρουάριο και 74,3 μονάδες στα μέσα Μαρτίου ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση στις 74,5 μονάδες.
Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών σημείωσε άνοδο στις 86 μονάδες, επίσης υψηλό 13 μηνών, από 83 μονάδες τον Φεβρουάριο και 84,2 μονάδες στα μέσα του τρέχοντος μήνα ενώ ο δείκτης των προσδοκιών διαμορφώθηκε στις 69,8 μονάδες έναντι 68 και 70,3 μονάδων αντίστοιχα.
Ο δείκτης για τον πληθωρισμό σε ορίζοντας ενός έτους διαμορφώθηκε στο 3,9% από 3,3% και 4% στα μέσα Μαρτίου ενώ σε βάθος πέντε ετών διατηρήθηκε στο 3% σε σχέση με τα μέσα Μαρτίου ενώ τον Φεβρουάριο βρισκόταν στο 2,9%.
source: capital.gr
ΗΠΑ: Μικρότερος των εκτιμήσεων ο Chicago PMI τον Μάρτιο
ΗΠΑ: Μικρότερος των εκτιμήσεων ο Chicago PMI τον Μάρτιο
Πτώση από το υψηλό δέκα μηνών που κατέγραψε τον περασμένο μήνα σημείωσε το Μάρτιο ο δείκτης Chicago PMI για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγου σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Institute for Supply Management.
Ειδικότερα, ο δείκτης Chicago PMI υποχώρησε στις 62,2 από 64 μονάδες τον Φεβρουάριο ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 63 μονάδες.
Σημειώνεται ότι μετρήσεις πάνω από τις 50 μονάδες υποδεικνύουν επέκταση της δραστηριότητας.
Στα επιμέρους στοιχεία ο δείκτης παραγωγής αυξήθηκε στις 68,6 από 67,8 μονάδες, ενώ ο δείκτης νέων παραγγελιών σημείωσε πτώση στις 63,3 από 69,2 μονάδες.
Ο δείκτης των αποθεμάτων αυξήθηκε στις 57,4 από 49,6 μονάδες ενώ ο δείκτης απασχόλησης υποχώρησε στις 56,3 από 64,2 μονάδες.
source: capital.gr
«Φρένο» από ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία στις τιμές καυσίμων
«Φρένο» από ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία στις τιμές καυσίμων
Την αποδέσμευση στρατηγικών πετρελαϊκών αποθεμάτων εξετάζουν Γαλλία, ΗΠΑ και Βρετανία, επιχειρώντας να βάλουν «φρένο» στην αύξηση των τιμών των καυσίμων που πυροδοτεί η ιρανική κρίση και που διαταράσσει τις ήδη εύθραυστες προεκλογικές ισορροπίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Κίνηση που όπως αποκαλύπτει η Le Monde, επικαλούμενη γαλλικές προεδρικές πηγές, είναι «ζήτημα εβδομάδων»... Νωρίτερα μέσα στο μήνα, βρετανικές πηγές ανέφεραν ότι το Λονδίνο ήταν έτοιμο να αποδεχτεί την πρόταση της Ουάσιγκτον για την αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές καυσίμων που «καίνε» τον Μπάρακ Ομπάμα εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Και, ως φαίνεται, «καίνε» και το Νικολά Σαρκοζί...
Αύξηση
Η τιμή του αργού έχει αυξηθεί κατά 16% από την αρχή του έτους, φτάνοντας αυτόν τον μήνα τα 128 δολάρια το βαρέλι (μόλις 20 δολάρια κάτω από το επίπεδο-ρεκόρ που άγγιξε το 2008) ... τοποθετώντας στα 3,90 δολάρια το γαλόνι την τιμή των καυσίμων στις ΗΠΑ, οδηγώντας στο... ζενίθ τις τιμές καυσίμων στη Γαλλία. Και περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο το προεκλογικό σκηνικό... Στις ΗΠΑ, όπου δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos δείχνει ότι τα δύο τρίτα των Αμερικανών αποδοκιμάζουν τον τρόπο που ο δημοκρατικός πρόεδρος χειρίζεται την αύξηση στις τιμές καυσίμων, αν και οι περισσότεροι δεν τον κατηγορούν για την αύξηση αυτή -τ ο 36% των ερωτηθέντων θεωρούν ως κύριο υπαίτιο «τις πετρελαϊκές εταιρείες που θέλουν να αποκομίσουν κέρδη».
Στη Γαλλία, όπου τόσο ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ όσο και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν προαναγγέλλουν «πάγωμα» της τιμής των υγρών καυσίμων. Το λόγο, ωστόσο, πήρε χθες η γαλλική κυβέρνηση, με τον υπουργό Ενέργειας Ερικ Μπεσόν να επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Γαλλία να συμμετάσχει σε μία ενδεχόμενη αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων.
Ετυμηγορία ΙΕΑ
Προς το παρόν πάντως και οι τρεις χώρες περιμένουν την... ετυμηγορία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) που συνήθως συντονίζει την έκτακτη αποδέσμευση αποθεμάτων σε περιπτώσεις σοβαρών προβλημάτων στην παροχή πετρελαίου. Η επικεφαλής της ΙΕΑ Μαρία βαν ντερ Χόφεν κρίνει ότι δεν συντρέχει λόγος αυτή τη στιγμή, αφήνει πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο μονομερούς αποδέσμευσης αποθεμάτων. Σύμφωνα, ωστόσο, με έρευνα του Reuters, οι διακοπές στις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου ξεπερνούν το 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως και δεν αποκλείεται να αυξηθούν, όταν γίνει αισθητός ο αντίκτυπος των πετρελαϊκών κυρώσεων στο Ιράν ...στοιχεία που δίνουν σε ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία το επιχείρημα που χρειάζονται σε περίπτωση που αποφασίσουν να προχωρήσουν στην αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων. Και, όπως επισημαίνει πηγή της γαλλικής προεδρίας, «η χρησιμοποίηση των στρατηγικών αποθεμάτων δικαιολογείται διότι σχετίζεται με γεωπολιτικούς παράγοντες έντασης».
Το... τοπίο άλλωστε στο Ιράν παραμένει θολό, αν και η Τεχεράνη δηλώνει αισιόδοξη για επανάληψη των συνομιλιών με τους «6» στις 13 Απριλίου. Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων, αυστηρότερων κυρώσεων - κυρώσεις που δεν βρίσκουν αντίκρισμα όμως ούτε από την Τουρκία, ούτε από τα κράτη της ομάδας BRICS που δεν φαίνονται διατεθειμένες να διαρρήξουν τους στενούς δεσμούς οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς με το πετρελαιοπαραγωγό Ιράν.
source: stockwatch.com.cy
Γερμανία: Απρόσμενη μείωση των λιανικών πωλήσεων
Γερμανία: Απρόσμενη μείωση των λιανικών πωλήσεων
Πτώση σημείωσαν για δεύτερο συνεχή μήνα το Φεβρουάριο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, καθώς οι αυξημένες τιμές ενέργειας περιόρισαν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, οι πωλήσεις -προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό και στις εποχικές μεταβολές- υποχώρησαν κατά 1,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν είχαν μειωθεί κατά 1,2%. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξησή τους κατά 1,1%.
Σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, οι λιανικές πωλήσεις στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ενισχύθηκαν κατά 1,7%.
«Τα αδύναμα στοιχεία για το λιανεμπόριο δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούνται», σχολίασε οικονομολόγος της Nord LB στο Ανόβερο. «Η αγορά εργασίας είναι σε εξαιρετική κατάσταση, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει και έρχονται μεγάλες αυξήσεις μισθών», πρόσθεσε.
source: naftemporiki.gr
Βουλιάζουν οι προσδοκίες
Βουλιάζουν οι προσδοκίες
Επιδείνωση παρουσιάζουν οι οικονομικές προσδοκίες στην Ευρώπη και την Κύπρο, όπως προκύπτει από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκαν χθες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Κύπρο ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε κατά 2,2 μονάδες το Μάρτιο του 2012 στις 74,1 μονάδες από 76,3 μονάδες το Φεβρουάριο.
Είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2009 όταν η οικονομία συρρικνωνόταν με ρυθμό κοντά στο 2%.
Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, ο δείκτης μειώθηκε στο -43,1 το Μάρτιο από - 45,7 το Φεβρουάριο.
Στις κατασκευές ο δείκτης βελτιώθηκε στο -56,6 από -60 και στο λιανικό εμπόριο στο -27,9 από -29,8.
Στη βιομηχανία ο δείκτης επιδεινώθηκε φτάνοντας στο -25,6 από -21,2 και στον τομέα των υπηρεσιών στο -25,7 από -22,6 μονάδες το Φερβουάριο.
Στην ΕΕ ο δείκτης οικονομικού κλίματος μειώθηκε κατά 0,8 μονάδες στις 93,2 μονάδες από 94 μονάδες και στην ευρωζώνη κατά 0,1 μονάδα στις 94,4 μονάδες.
Τους δύο προηγούμενους μήνες, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη παρουσίαζε βελτίωση.
Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η μείωση αποδίδεται κυρίως στη μειωμένη εμπιστοσύνη στους τομείς της βιομηχανίας και των κατασκευών. Αντίθετα, η εμπιστοσύνη ενισχύθηκε όσον αφορά τον καταναλωτικό τομέα, τον τομέα των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου.
Μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών μελών της ΕΕ, τη μεγαλύτερη μείωση σημείωσε το οικονομικό κλίμα στο Ην. Βασίλειο(-2,5), στη Γερμανία (2,4), στην Ολλανδία (-1,3) και στην Ισπανία (-1,1).
Αντίθετα, βελτίωση σημειώθηκε στην Ιταλία (+3,5), στην Πολωνία (+2,2) και στη Γαλλία (+2,0)
source: stockwatch.com.cy
Η PetroChina ξεπέρασε την Exxon Mobil
Η PetroChina ξεπέρασε την Exxon Mobil
Η εταιρία PetroChina ξεπέρασε την κολοσσιαία Exxon Mobil το 2011 και κατέστη η μεγαλύτερη εισηγμένη παραγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία δημοσιοποίησε χθες ο κινεζικός όμιλος.
Η PetroChina ανακοίνωσε ότι την περασμένη χρονιά παρήγαγε 886,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, δηλαδή κατά μέσον όρο 2,43 βαρέλια την ημέρα, ενώ ο αμερικανικός όμιλος έφθασε τα 2,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Το 2010, η PetroChina παρήγε 2,35 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα, λιγότερα από τα 2,42 εκατ. βαρέλια την ημέρα της Exxon.
Ο κινεζικός πετρελαϊκός όμιλος εξήγησε ότι η παραγωγή του το 2011 κατέγραψε αύξηση 3,3% σε σύγκριση με το 2010.
Η PetroChina είναι θυγατρική της δημόσιας επιχείρησης China National Petroleum Corp (CNPC) εισηγμένη στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης.
Η Κίνα, οι ενεργειακές ανάγκες της οποίας αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό, είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια ενέργειας παγκοσμίως και η δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια μαύρου χρυσού στον κόσμο.
source: stockwatch.com.cy
Χάθηκαν 462 χιλ. θέσεις στην Ελλάδα
Χάθηκαν 462 χιλ. θέσεις στην Ελλάδα
Μεγάλους τριγμούς στην κοινωνική συνοχή και την αγορά εργασίας καταγράφει η τριμηνιαία έκθεση της διεύθυνσης απασχόλησης της Κομισιόν.
Από το 2009 μέχρι σήμερα το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 15%, προκαλώντας απώλεια 462.000 θέσεων απασχόλησης (περίοδος γ’ τρίμηνο 2009 – γ’ τρίμηνο 2011)
Η έκθεση της Κομισιόν καταγράφει πτωτική τάση στους μισθούς πριν καν ληφθούν τα πρόσφατα μέτρα, «βοηθώντας την ανταγωνιστικότητα αλλά προκαλώντας και οξύ κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα».
Το ποσοστό των Ελλήνων που δεν είναι σε θέση να καλύψουν βασικές διατροφικές τους ανάγκες φτάνει πλέον στο 11,6%, με το μέσο όρο της Ε.Ε. στο 8,1%, ενώ επιδεινώθηκε κατά 2,3% μέσα σε δύο χρόνια. Αντίστοιχη αύξηση σημειώθηκε στο ποσοστό ατόμων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
Η κρίση, επισημαίνεται, είχε πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις σε κράτη όπως η Ελλάδα που λαμβάνουν μέτρα λιτότητας. Η ανεργία των νέων βρέθηκε σε ιστορικό υψηλό -στο 50% στην Ελλάδα, όπως και στην Ισπανία. Στα ελληνικά νοικοκυριά καταγράφεται μεγάλη επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης (το ίδιο σε Ισπανία και Ρουμανία). Η ανεργία παραμένει πάρα πολύ κρίσιμη για την ηλικία 15-24 ετών φτάνοντας το 50% του εργατικού δυναμικού σε Ελλάδα και Ισπανία.
Ειδική μνεία γίνεται για τους ανέργους που δεν καταφέρνουν να βρουν δουλειά μετά από ένα χρόνο αναζήτησης (σε αυτή τη θέση βρίσκεται το 9,1% του εργατικού δυναμικού δηλαδή 355.000 άτομα). Η Κομισιόν αναφέρει ότι το επίδομα ανεργίας δίνεται μόνο για 12 μήνες και ως εκ τούτου «η φτώχεια ανάμεσα στους ανέργους είναι πιθανό να αναδειχθεί στο βασικότερο ζήτημα» για την Ελλάδα.
source: stockwatch.com.cy
Subscribe to:
Posts (Atom)