Tuesday, June 3, 2008

Στα 124,25 δολάρια υποχώρησε η τιμή του αργού

Στα 124,25 δολάρια υποχώρησε η τιμή του αργού

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της είδησης ότι η Μαλαισία θα θέσει τέλος στον έλεγχο των τιμών της βενζίνης και μετά τις δηλώσεις του Μπερνάνκι ότι το ύψος του επιτοκίου στηρίζει την ανάπτυξη. Στην αποκλιμάκωση των τιμών συνέβαλε και η εκτίμηση ότι τα εβδομαδιαία αποθέματα αργού και βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν.
Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Ιουλίου για το αργό υποχώρησε κατά 2,8%, ή κατά 3,51 δολάρια και διαμορφώθηκε στα 124,25 δολάρια το βαρέλι. Απώλειες 2,8% ή 3,52 δολάρια κατέγραψε και το μπρεντ που βρέθηκε στα 124,50 δολάρια το βαρέλι.

Το ύψος του επιτοκίου του δολαρίου βρίσκεται σε επίπεδα τέτοια που προωθεί την ανάπτυξη και τη σταθερότητα των τιμών, υποστήριξε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, στην πρώτη ομιλία του για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας σε διάστημα δύο μηνών. Επίσης, ο κ. Μπερνάνκιτόνισε ότι οι αξιωματούχοι της νομισματικής πολιτικής παρακολουθούν με προσοχή της επίδραση του ασθενέστερου δολαρίου.

«Η Fed συνεργάζεται στενά με το υπουργείο οικονομικών αναφορικά με την παρακολούθηση των εξελίξεων στις ξένες αγορές συναλλάγματος και έχει πλήρη γνώση της επίδρασης της εξασθένησης του δολαρίου στην πορεία του πληθωρισμού» δήλωσε ο επικεφαλής της Fed.

Όσον αφορά τα πετρελαϊκά αποθέματα, εκτιμάται ότι τα αποθέματα βενζίνης αυξηθήκαν κατά 850.000 βαρέλια, από τα 206,2 εκατ. βαρέλια που ήταν μία εβδομάδα νωρίτερα. Επίσης, τα αποθέματα αργού υπολογίζεται ότι αυξήθηκαν κατά 200.000 βαρέλια, την εβδομάδα που έληξε στις 30 Μαΐου, από 311,6 εκατ. βαρέλια προηγουμένως

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
1129.35 ( 0.73%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
3284.32 ( 0.73%)

Όγκος: € 3,415,507

---

FTSE 100 INDEX 6,057.70 50.10 0.83%
CAC 40 INDEX 4,983.71 48.50 0.98%
DAX INDEX 7,019.13 10.36 0.15%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 12,402.85 -100.97 -0.81%
S&P 500 INDEX 1,377.65 -8.02 -0.58%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,480.48 -11.05 -0.44%

TO ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
Productivity and Costs
Dept of Labor


10:00 AM
ISM Non-Mfg Survey
ISM


10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy

ΗΠΑ: Αναπάντεχη ανοδος στις βιομηχανικές παραγγελίες

ΗΠΑ: Αναπάντεχη ανοδος στις βιομηχανικές παραγγελίες

Κατά 1,1% βελτιώθηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες του κλάδου των ΗΠΑ το μήνα Απρίλιο, διαψεύδοντας τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για οριακή άνοδο της τάξεως του 0,1%.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, ο δείκτης των βιομηχανικών παραγγελιών διαμορφώθηκε με μεικτές τάσεις, αφού οι παραγγελίες διαρκών αγαθών μειώθηκαν κατά 0,6%, ενώ οι παραγγελίες μη διαρκών αγαθών ανέβηκαν κατά 2,8%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρωταγωνιστές της ανόδου στάθηκαν οι παραγγελίες των παραγώγων του πετρελαίου, των οποίων η ανοδος ήταν 6,3% , καθώς και οι παραγγελίες ηλεκτρολογικού εξοπλισμού με ανοδο 28,1%.

Αντίστροφα, οι παραγγελίες Η/Υ έπεσαν κατά 22,5% , ενώ αυτές των επιβατικών αεροσκαφών μειώθηκαν κατά 24,4%.

REPORTER.GR

Στα 2,3 δισ. ευρώ η επίπτωση της κρίσης στην ελληνική οικονομία!

Στα 2,3 δισ. ευρώ η επίπτωση της κρίσης στην ελληνική οικονομία!

Η μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 75 ετών, μετά τη Μεγάλη Ύφεση του μεσοπολέμου, της περιόδου 1929-1933, είναι η σημερινή κρίση σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, από τη Γενική Διεύθυνση του Private Banking της Eurobank σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων του Αμερικανικού Κολλεγίου, τη Δευτέρα, 2/6. Ο κος Χαρδούβελης ανέλυσε τις αιτίες δημιουργίας και εξάπλωσης της κρίσης, καθώς και στις συνέπειές της.
Η κρίση ξέσπασε λόγω της ταυτόχρονης συνύπαρξης τριών παραγόντων: (1) φούσκα στις τιμές των ακινήτων σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ την περίοδο 2003-2006, η οποία έχει σπάσει, (2) ραγδαία εξάπλωση στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου (subprime), (3) μεταφορά του ρίσκου από τους ισολογισμούς των τραπεζών στο κοινό και τους επενδυτές μέσω τιτλοποιήσεων.

Μετά την πτώση της των τιμών των κατοικιών και τη δυσκολία των νοικοκυριών να πληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις τους, η κρίση επεκτάθηκε σε όλη την παγκόσμια χρηματοοικονομική αγορά.

Η αδιαφάνεια σχετικά με το ποια τράπεζα κατείχε τέτοιους τίτλους δημιούργησε κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης, αποφυγής δανεισμού στη διατραπεζική αγορά, αποφυγής δανεισμού στις αναπτυσσόμενες οικονομίες με μακροοικονομικά προβλήματα, αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού, κλήσεις καταβολής επιπλέον ενέχυρου σε ανοικτό δανεισμό (margin calls), εσπευσμένες πωλήσεις και πτώσεις των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, μειώσεις στις βαθμολογίες πιστοληπτικής ικανότητας από τους αξιολογικούς οίκους, χρεοκοπίες, και σημαντικές απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων στα χαρτοφυλάκια και τους ισολογισμούς των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων.

Η κρίση έφερε και την άμεση αντίδραση των κεντρικών τραπεζών, η οποία υπήρξε διαφορετική ανά χώρα ή περιοχή. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μείωσε τα επιτόκια από το 5,25% τον Ιούλιο του 2007 στο 2,0% τον Μάϊο του 2008, προσπαθώντας να δώσει ώθηση στην οικονομία και να αποφύγει την κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος, ενώ αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), συνεχίζει να δίνει έμφαση στη συγκράτηση του πληθωρισμού - σύμφωνα και με το καταστατικό της - και διατηρεί το βασικό επιτόκιο παρέμβασης σταθερό στο 4%. Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες επενέβησαν, επίσης, και με άλλους καινοτόμους τρόπους, παρέχοντας ρευστότητα και διευκολύνσεις.

Στη διατραπεζική αγορά, έως και το τέλος Μαϊου 2008, τα σημάδια της κρίσης παραμένουν, αφού τα περιθώρια διατραπεζικού δανεισμού παραμένουν υψηλά σε σχέση με τον αντίστοιχο κρατικό δανεισμό. Στις αγορές ομολόγων των αναδυόμενων οικονομιών, τα περιθώρια δανεισμού επίσης παραμένουν υψηλά.

Πτώση παρατηρείται όχι μόνο στα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά και στις τιμές των ακινήτων σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία.

Τα κανάλια επίδρασης της κρίσης στην ελληνική οικονομία είναι πολλά:

Πρώτον, τα επιτόκια δανεισμού του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών θα αυξηθούν. Το κράτος αναμένεται να πληρώσει 800 εκατ. επιπλέον σε τόκους φέτος, ενώ επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα πληρώνουν στα νέα δάνεια από μισή έως μία ποσοστιαία μονάδα τόκο επιπλέον, που μαζί με τις αναπροσαρμογές στα υφιστάμενα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, μεταφράζεται σε περίπου επιπλέον συνολικό ποσό τόκων 1,5 δις.

Συνολικά, η απώλεια 2,3 δις ισοδυναμεί με περίπου 1% του ΑΕΠ και συνεπάγεται μια αντίστοιχη μείωση στην κατανάλωση, τις επενδύσεις ή τις κοινωνικές δαπάνες.Δεύτερον, η πτώση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και ιδιαίτερα η επίπτωση στην Ευρωζώνη και τη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη μειώνουν τη ζήτηση για τα αγαθά που εξάγουμε και περιορίζουν το τουριστικό συνάλλαγμα. Επιπλέον, ο σημερινός βαθμός εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από την Ανατολική Ευρώπη είναι μεγάλος.

Τέλος, η πτώση των τιμών των κατοικιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που φαίνεται να ακολουθεί την πτώση στις ΗΠΑ, αναμένεται να μειώσει τη ζήτηση εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα από τους ξένους, γεγονός που πιθανόν να επιδράσει αρνητικά και στο χώρο της οικοδομής στην επαρχία και γενικότερα, στη αίσθηση του πλούτου του ελληνικού νοικοκυριού, με αποτέλεσμα τη μείωση στην κατανάλωση.


Πληθωρισμός

Οι διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2008 είναι έντονες, ιδίως στις αναδυόμενες οικονομίες, με κύριες πηγές την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, των πρώτων υλών και των τροφίμων. Οι αποπληθωρισμένες τιμές του πετρελαίου ξεπερνούν ακόμα και τα ιστορικά υψηλά της εποχής του πολέμου Ιράν – Ιράκ. Δυστυχώς, τα επίπεδα των τιμών αναμένεται να παραμείνουν υψηλά, καθώς η αύξηση στη ζήτηση προέρχεται κυρίως από τις αναδυόμενες οικονομίες.Οι αναδυόμενες οικονομίες δεν αναμένεται να επηρεαστούν τόσο πολύ από την αναμενόμενη πτώση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.Επιπλέον, σε επίπεδο προσφοράς, παραμένουν σημαντικά προβλήματα – πολιτικά και τεχνικοοικονομικά – στη διαδικασία διύλισης και παραγωγής. Όσον αφορά τα τρόφιμα, οι τιμές αυξήθηκαν, αν και λιγότερο από αυτές του πετρελαίου και των μετάλλων καθώς τα αποθέματα συρρικνώνονται και η αύξηση των εισοδημάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες οδηγεί σε εμπλουτισμό διατροφικών συνηθειών με κρέας.Η παραγωγή κρέατος συνεπάγεται μεγάλη ζήτηση για δημητριακά.Καθοριστική είναι και η αύξηση της ζήτησης αγροτικών προϊόντων για την παραγωγή βιοκαυσίμων, η οποία συνέβαλε στο 40% της αύξησης της ζήτησης το 2007 και αναμένεται να συνεχίζει να πιέζει προς τα πάνω τις τιμές των αγροτικών προϊόντων και την επόμενη διετία.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός παραμένει σταθερά υψηλότερος της Ευρωζώνης, καθώς η ενεργειακή ένταση της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Ευρωζώνης, καθιστώντας μας πιο ευάλωτους. Η σημαντική αύξηση της μέσης τιμής του πετρελαίου το 2008 συνεπάγεται αύξηση του πληθωρισμού κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες περίπου, δηλαδή από 2,9% το 2007 στο 4,1% το 2008. Επιπλέον, οι προηγούμενες αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών οδηγούν σε περαιτέρω άνοδο των τιμών, κυρίως μέσω των εισαγόμενων προϊόντων.

Οι ανισορροπίες και το μέλλον

Οι μακροχρόνιες ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας είναι ένα μεγαλύτερο και βαθύτερο πρόβλημα, που θα το κουβαλάμε και μετά το τέλος της διεθνούς κρίσης και το οποίο αρχίζει να προβληματίζει. Οι μακροχρόνιες ανισορροπίες, που πρέπει να έχουν προτεραιότητα στην οικονομική πολιτική είναι κυρίως το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και η γήρανση του πληθυσμού. Το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, την αγορά εργασίας και το δημόσιο τομέα, εμφανίζεται πλέον και σε μακροοικονομικό επίπεδο ως ένα διευρυνόμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών: 14,1% του ΑΕΠ το 2007, από περίπου 4% πριν την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ. Η Ελλάδα στη σχετική κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι 100η σε σύνολο 178 χωρών στην ευκολία άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας το 2007. Το πρότυπο ανάπτυξης της Ελλάδος την τελευταία δεκαπενταετία βασίστηκε στη διαρκή αύξηση της ζήτησης, μέσω της κατανάλωσης και των αναγκαίων επενδύσεων. Σήμερα ζούμε την εποχή της υπέρ-κατανάλωσης και υπό-παραγωγής. Δεύτερη σημαντική ανισορροπία κατά τον κ. Χαρδούβελη, είναι η γήρανση του πληθυσμού, που θα εντείνει τις δημοσιονομικές πιέσεις στο μέλλον, καθώς θα αυξηθούν δραματικά οι δαπάνες Υγείας και Συντάξεων.

Ο κ. Χαρδούβελης σημειώνει ότι οι ανισορροπίες δεν τιμωρούνται πλέον από την αγορά. Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχει αφαιρέσει έναν αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης ορισμένων ανισορροπιών. Ο μηχανισμός αυτός είναι η διακύμανση των μεταβλητών στις χρηματοοικονομικές αγορές, όπως τα επιτόκια και η συναλλαγματική ισοτιμία. Έτσι δεν υπάρχει αυτόματος μηχανισμός αφύπνισης των οικονομικών παραγόντων και της πολιτικής ηγεσίας. Σήμερα η υπέρ-κατανάλωση συνεχίζεται ανενόχλητα διότι φαίνεται να μην επιφέρει κάποιο κόστος στο νοικοκυριό ή στον πολιτικό ηγέτη, δίνοντας την ψευδαίσθηση της ευδαιμονίας και ανόδου του βιοτικού επιπέδου. Όμως, η υπέρ-κατανάλωση αυτή χρηματοδοτείται από τον μεγαλύτερο δανεισμό της χώρας και από τη σταδιακή εξαγορά των ελληνικών επιχειρήσεων και των ελληνικών ακινήτων από μη-κατοίκους. Ως αποτέλεσμα, στο μέλλον το βιοτικό επίπεδο αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά, αφού το εισόδημα των κατοίκων της Ελλάδας θα προέρχεται κυρίως από την εργασία και όχι τόσο από την κατοχή κεφαλαίου.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι μια πολιτική – μονόδρομος, ασχέτως πολιτικής ιδεολογίας. Η σωστή στρατηγική μεταρρυθμίσεων είναι να ξεκινήσουν εκεί που παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες ανισορροπίες και εκεί που μπορούν να πραγματοποιηθούν με μεγαλύτερη ευκολία, με τη μικρότερη αντίσταση από ομάδες συμφερόντων. Οι επενδύσεις στην Παιδεία, η οποία υποβαθμίζεται συνεχώς, πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα.

REPORTER.GR

GM: Σχέδια για περικοπές, κλείσιμο εργοστασίων λόγω των υψηλών τιμών βενζίνης

Τα σχέδιά της για περικοπές θέσεων εργασίας, περιορισμό των δαπανών και της έκθεσής της στην αγορά φορτηγών και SUV γνωστοποίησε σήμερα η General Motors στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει το ράλι των τιμών βενζίνης.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ρικ Βάγκονερ αποκάλυψε πως στα ανωτέρω σχέδια συμπεριλαμβάνεται το κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων παραγωγής φορτηγών στη Β. Αμερική.

Επιπλέον, η GM μελετά διάφορες επιλογές για το, γνωστό για την τεράστια κατανάλωση καυσίμου, Hummer, μεταξύ των οποίων και την πώλησή του.

«Οι συνθήκες στην οικονομία και την αγορά των ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί σημαντικά» δήλωσε ο Βάγκονερ, σημειώνοντας πως οι υψηλές τιμές της βενζίνης απομάκρυναν τους καταναλωτές από τα φορτηγά και τα SUV συντομότερα απ’ ό,τι ανέμενε η αυτοκινητοβιομηχανία.

NAFTEMPORIKI

Ευρωζώνη: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% στο α’ τρίμηνο

Με ρυθμούς υψηλότερους του αναμενόμενου «έτρεξε» η οικονομία της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του 2008, κυρίως χάρη στις αυξημένες επενδύσεις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Σύμφωνα με την Eurostat το ΑΕΠ στις 15 χώρες – μέλη της Ευρωζώνης αυξήθηκε, σε τριμηνιαία βάση, κατά 0,8%, έναντι 0,7% που ανέφερε στην προηγούμενη εκτίμησή της.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο κατά 2,2%, σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις του προηγούμενου μήνα.

NAFTEMPORIKI

Ευρωζώνη: 0,8% πάνω οι τιμές παραγωγού τον Απρίλιο

Αύξηση της τάξης του 0,8%, σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των οικονομολόγων, εμφάνισε σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών παραγωγού της Ευρωζώνης τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Eurostat Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν κατά 6,1%.

Όπως επισημαίνει, η κοινοτική στατιστική υπηρεσία, η άνοδός τους πυροδοτήθηκε κυρίως από την αύξηση του κόστους ενέργειας κατά 2%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και κατά 14,3%, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι τιμές των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα τρόφιμα, ενισχύθηκαν μόλις κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, ωστόσο εμφανίστηκαν αυξημένες κατά 4,8% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2007.

NAFTEMPORIKI

Χρονική επέκταση λειτουργίας αγορών ΧΑΚ

Χρονική επέκταση λειτουργίας αγορών ΧΑΚ

Το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, μέσα στα πλαίσια των συνεχών προσπαθειών του για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του αξιολογώντας ταυτόχρονα και εισηγήσεις συντελεστών της χρηματιστηριακής αγοράς, ανακοινώνει ότι έχει αποφασίσει τη χρονική επέκταση λειτουργίας των Αγορών του και συγκεκριμένα της Παράλληλης Αγοράς, της Εναλλακτικής Αγοράς και της Αγοράς των Επενδυτικών Οργανισμών ούτως ώστε να αρχίζει η λειτουργία τους στις 10:00 αντί στις 11:00 που ισχύει σήμερα.

Αναλυτικά, το ωράριο λειτουργίας όλων των Αγορών του ΧΑΚ, περιλαμβανομένης και της διαφοροποίησης αυτής, επισυνάπτεται στον πίνακα που ακολουθεί για σκοπούς πληρέστερης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού και των συντελεστών της Αγοράς ευρύτερα.

Οι σχετικές αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από την 17η Ιουνίου 2008.

STOCKWATCH.COM.CY

Στα €12 το ωρομίσθιο στην Κύπρο

Στα €12 το ωρομίσθιο στην Κύπρο

Χαμηλότερο του μέσου όρου της ΕΕ είναι το μεικτό εργατικό ωρομίσθιο της Κύπρου, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ωρομίσθιο στην Κύπρο διαμορφώθηκε το 2006 στα €11,98 έναντι €20,35 που ήταν το μέσο ωρομίσθιο στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα χαμηλότερα ωρομίσθια καταβάλλονται στη Βουλγαρία (€1,65 ), στη Ρουμανία (€2,68 ), στη Λετονία (€3,41) και στη Λιθουανία (€4,21). Στην Ελλάδα, το ωρομίσθιο ανέρχεται στα €13,37.

Αντίθετα, τα ψηλότερα ωρομίσθια συναντώνται στη Σουηδία (€32,16), στη Δανία (€31,98), στο Λουξεμβούργο (€31,98) και στο Βέλγιο (€31,58).

Όσον αφορά το εργατικό κόστος στην Κύπρο, το 84,9% διοχετεύεται σε μισθούς και το υπόλοιπο 15,1% σε συνεισφορές των εργοδοτών για κοινωνικές ασφαλίσεις. Το ύψος των συνεισφορών των εργοδοτών είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

STOCKWATCH.COM.CY

Συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας το Μάιο

Συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας το Μάιο

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ παρουσίασε η μεταποιητική δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο το Μάιο, ένδειξη της επιβράδυνσης της οικονομίας όχι μόνο σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη, Βρετανία, αλλά ακόμη και στις κορυφαίες αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης.

Στην Ελλάδα, η μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε στο 53,8, από το 54,4 του Απριλίου, αν και αναλυτές προβλέπουν ότι θα βελτιωθεί τους προσεχείς μήνες. Περαιτέρω επιβράδυνση σημείωσε ο δείκτης RBS/NTC της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον ίδιο μήνα, καθώς η παραγωγή των εργοστασίων παρέμεινε σε χαμηλά τριετίας, αν και τα στοιχεία ήταν ελαφρώς καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Αυτό ωστόσο που ανησυχεί περισσότερο την ΕΚΤ, η οποία προβληματίζεται ήδη τα μέγιστα από τον κλιμακούμενο πληθωρισμό, είναι το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης - Γερμανία και Γαλλία με τη σταθερότητα που παρουσίασαν αντιστάθμισαν τη συρρίκνωση στην Ισπανία και την Ιταλία.

Ο συγκεκριμένος δείκτης υποχώρησε στο 50,6 το Μάιο, από το 50,7 του Απριλίου, όμως ξεπέρασε τις αρχικές προβλέψεις, που έκαναν λόγο για 50,5. Επιπλέον, ο δείκτης παρέμεινε πάνω από το 50, που σηματοδοτεί το όριο ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη συρρίκνωση, όμως το γεγονός ότι συρρικνώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα δεν αφήνει και πολλές ελπίδες για ανάκαμψη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα χειρότερα στοιχεία όμως ήλθαν από τη Βρετανία, όπου η μεταποίηση δεν παρουσίασαν καμία απολύτως αύξηση για πρώτη φορά στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας το Μάιο, γεγονός που ενέτεινε τις ανησυχίες για μακρόχρονη και επώδυνη επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας. Ούτε και οι κορυφαίες αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης φαίνεται να παραμένουν αλώβητες από την επιβράδυνση της Ευρωζώνης, καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε στην Πολωνία και την Τσεχία.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, η μεταποιητική δραστηριότητα παρέμεινε χαμηλότερα από το ορόσημο του 50 το Μάιο για τέταρτο διαδοχικό μήνα, την ίδια στιγμή που οι πληθωριστικές πιέσεις εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2004.

NAFTEMPORIKI

WSJ: Προς αύξηση κεφαλαίου κατά τέσσερα δισ. δολ. η Lehman Brothers

Σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά τρία με τέσσερα δισ. δολάρια πιθανόν να προχωρήσει η Lehman Brothers σε μια προσπάθεια να στηρίξει τον ισολογισμό της, όπως αναφέρει σήμερα η Wall Street Journal, επικαλούμενη άτομα προσκείμενα στο θέμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα νέα κεφάλαια θα αντληθούν, κατά πάσα πιθανότητα, μέσω πώλησης κοινών μετοχών, η οποία θα περιορίσει, συνεπώς, τα ποσοστά των υφιστάμενων μετόχων.

Όπως επισημαίνει η WSJ, το ποσό που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει η εταιρεία υποδηλώνει ότι οι ζημίες της στο δεύτερο τρίμηνο τους έτους ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα 300 εκατ. δολάρια, τα οποία προβλέπουν ορισμένοι αναλυτές.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί κατά τη δημοσιοποίηση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της Lehman, την εβδομάδα που ξεκινάει στις 16 Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική εταιρεία αύξησε το μετοχικό της κεφάλαιο πέρυσι κατά έξι δισ. δολάρια, μέσω έκδοσης προνομιούχων μετοχών.

Ο εκπρόσωπός της Μαρκ Λέιν αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της WSJ.

NAFTEMPORIKI

Έχασε τη δικαστική μάχη με την JP Morgan η οικογένεια Πολέμη

Έχασε τη δικαστική μάχη με την JP Morgan η οικογένεια Πολέμη

Η οικογένεια των Ελλήνων εφοπλιστών Πολέμη έχασε τελικά την πολύμηνη δικαστική μάχη, με την οποία απαιτούσε αποζημίωση ύψους 700 εκατ. δολαρίων από την JP Morgan Chase, επικαλούμενη καταστροφικές επενδύσεις σε ρωσικά ομόλογα υψηλού ρίσκου.

Η αγωγή που κατέθεσε η οικογένεια Πολέμη, μέσω της εταιρείας της Springwell, στην οποία κατηγορεί την αμερικανική τράπεζα για «δόλιες και αμελείς συμβουλές» προς αυτήν, απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Σύμφωνα με την οικογένεια των Ελλήνων εφοπλιστών, οι κακές επενδυτικές συμβουλές της JP Morgan είχαν ως αποτέλεσμα να εμφανίσει η εταιρεία τους τεράστιες ζημίες και να αναγκαστεί να ματαιώσει την αγορά 20 νέων πλοίων.

NAFTEMPORIKI

Είναι δίκαια αποτιμημένες οι ελληνικές τράπεζες; Τι δείχνουν τα p/e

Είναι δίκαια αποτιμημένες οι ελληνικές τράπεζες; Τι δείχνουν τα p/e

Η τρέχουσα αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών αντιστοιχεί και αντικατοπτρίζει την πραγματική τους αξία; Το ερώτημα αυτό αποτελεί μονοπωλεί το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας , των θεσμικών , των μικροεπενδυτών αλλά και των τραπεζιτών.

Οι 7 μεγαλύτερες τράπεζες και εταιρίες του χρηματοοικονομικού τομέα συμπεριλαμβανομένης και της MIG εμφανίζουν κεφαλαιοποίηση 57,6 δις ευρώ καταγράφοντας πτώση περίπου 9% από τις αρχές του 2008. Το p/e για τον κλάδο διαμορφώνεται για το 2008 στο 10 αφού τα κέρδη των 7 μεγαλύτερων τραπεζών και εταιριών του χρηματοοικονομικού τομέα θα ανέλθουν στα 5,75 δις ευρώ περίπου. Λαμβάνοντας υπόψη , τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά , το γεγονός ότι στο α΄ τρίμηνο των τραπεζών καταγράφτηκε πτώση 20% περίπου στα κέρδη αλλά και τις κεφαλαιοποιήσειςτων ευρωπαϊκών τραπεζών προκύπτει ότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών σε αυτή την συγκυρία είναι ορθά αποτιμημένες.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Credit Agricole αποτιμάται στα 28 δις ευρώ , η BSCH στα 83 δις , η Uinicredito 59 δις η Deutsche Bank 36 δις και η HSBC 129 δις ευρώ. Αν είναι ορθά αποτιμημένες , μπορεί να υπάρξει έγκαιρη προεξόφληση θετικών ή αρνητικώνειδήσεων από το μέτωπο της κερδοφορίας ή της ανάπτυξης και να ενισχυθούν ή αντίστοιχα να υποχωρήσουν οι αποτιμήσεις;

Ανέκαθεν η κερδοφορία αποτελούσε τον καταλύτη που διαμόρφωνε τις αποτιμήσεις , όμως σε αυτή την συγκυρία το ειδικό βάρος των κερδών είναι μεγαλύτερο καθώς η επενδυτική κοινότητα δεν έχει πλέον την άνεση της ασφαλούς πρόβλεψης των κερδών. Τουναντίον υπάρχει ακόμη συσκότιση και ασάφεια αν και τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου αρχίζουν σε κάποιο μικρό βαθμό να ρίχνουν φως στην επενδυτική θολούρα. Κάθε τράπεζα εμφανίζει τις ιδιαιτερότητες της αλλά δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι στο β΄ τρίμηνο θα κριθεί η χρηματιστηριακή πορεία του κλάδου.

H κεφαλαιοποίηση της Εθνικής διαμορφώνεται στα 17,5 δις ευρώ και το p/e για το 2008 στο 10 περίπου.

Η Εθνική έδειξε αντοχές στο α΄ τρίμηνο ενώ στο β΄ τρίμηνο αναμένονται βελτίωση των ποιοτικών εσόδων.

Παρ΄ όλα αυτά ίσως η Εθνική εμφανίσει οριακή μείωση κερδών στο α΄ 6μηνο λόγω του γεγονότος ότι στο β΄ τρίμηνο του 2007 είχε εμφανίσει διαπραγματευτικά και έκτακτα κέρδη 280 εκατ ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση της Eurobank διαμορφώνεται στα 9,6 δις ευρώ και το p/e στο 9,3 με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008.

Στο α΄ τρίμηνο τα αποτελέσματα της Eurobank αντιμετωπίστηκαν ουδέτερα από την αγορά ωστόσο στο β΄ τρίμηνο αναμένεται βελτίωση των λειτουργικών εσόδων.

Η κεφαλαιοποίηση της Alpha banκ διαμορφώνεται στα 9,2 δις ευρώ και έχει περιορίσει την ψαλίδα από την Eurobank μόλις στα 400 εκατ ευρώ.

Η αγορά αντιμετώπισε τα αποτελέσματα της Alpha με θετικότερη ματιά ωστόσο μένει να αποδειχθεί αν το momentum που είχε δημιουργηθεί στο α΄ τρίμηνο θα έχει και συνέχεια.

Η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς ανέρχεται στα 7,1 δις ευρώ και αποτιμάται με βάση τα κέρδη του 2008 με p/e 11,5 που είναι και το υψηλότερο μεταξύ των μεγάλων τραπεζών. Μπορεί η Πειραιώς στο α΄ τρίμηνο να μην μείωσε τα ίδια της κεφάλαια όπως συνέβη περίπου σε όλες τις τράπεζες αλλά η αγορά θα διαμορφώσει σαφή εικόνα για την Πειραιώς στο β΄ τρίμηνο. Η κεφαλαιοποίηση της Marfin Popular διαμορφώνεται στα 4,4 δις ευρώ και αποτιμάται με βάση το p/e για το 2008 περίπου στο 8 δηλαδή καθίσταται η φθηνότερη τράπεζα. Ο πήχης για τα κέρδη του 2008 έχει αναπροσαρμοστεί και μάλλον θα ανέλθουν στα 550 εκατ ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Κύπρου ανέρχεται στα 5 δις ευρώ και το p/e για το 2008 στα 8,2 που αποτελεί την δεύτερη πιο φθηνή τράπεζα. Η κεφαλαιοποίηση της MIG διαμορφώνεται στα 4,9 δις ευρώ και το p/e στο 12 που είναι ρεαλιστικό. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η MIG συγκρινόμενη με εταιρίες συμμετοχών και private equity παγκοσμίως έχει επιδείξει την καλύτερη συμπεριφορά τις τελευταίες 40 ημέρες.

REPORTER.GR
Share |