Thursday, February 16, 2012
Πορτογαλία: Στο 14% σκαρφάλωσε η ανεργία το δ΄ τρίμηνο
Πορτογαλία: Στο 14% σκαρφάλωσε η ανεργία το δ΄ τρίμηνο
ΛΙΣΑΒΟΝΑ (Dow Jones) – Στο 14% σκαρφάλωσε το ποσοστό ανεργίας στην Πορτογαλία το δ΄ τρίμηνο από 12,4% το γ΄ τρίμηνο όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία καθώς η χώρα συνεχίζει να εφαρμόζει τα αυστηρά μέτρα λιτότητας στο πλαίσιο του προγράμματος των 78 δισ. ευρώ που συμφώνησε με τους πιστωτές της.
Οι άνεργοι ανήλθαν σε 771.000 το δ΄ τρίμηνο αυξημένοι κατά 12% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο.
Το μέσο ποσοστό ανεργίας για το 2011 ήταν 12,7%, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε εκτιμήσει το ποσοστό ανεργίας της Πορτογαλίας για το 2011 στο 12,6%. Για το 2012, περιμένει η ανεργία να σκαρφαλώσει στο 13,6%, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά να διαμορφωθεί στο 13,4%.
source: capital.gr
ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας
ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας των ΗΠΑ, εμφανίζοντας σημάδια βελτίωσης της αγοράς εργασίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 13.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 348.000 την εβδομάδα που έληξε στις 11 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν ανοδικά στις 361.000 από τις αρχικές 358.000 αιτήσεις.
Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση κατά 7.000.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2008, όταν οι ΗΠΑ βρίσκονταν στο αρχικό στάδιο ύφεσης.
Επιπλέον, ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε κατά 1.750 στις 365.250, ενώ οι συνεχιζόμενες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 100.000 στα 3.426.000 για την εβδομάδα έως τις 4 Φεβρουαρίου.
source: capital.gr
ΗΠΑ: Αύξηση 1,5% στις ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών
ΗΠΑ: Αύξηση 1,5% στις ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών
H οικοδομική δραστηριότητα βελτιώθηκε τον Ιανουάριο, αλλά όχι αρκετά για να δώσει το σήμα πως ο στεγαστικός κλάδος είναι έτοιμος να ανακάμψει από τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
Οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών αυξήθηκαν 1,5% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 699.000, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.
Τα στοιχεία ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν ότι οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών θα αυξάνονταν στις 677.000.
source: capital.gr
Τα χρέη μαμούθ απειλούν την οικονομία
Τα χρέη μαμούθ απειλούν την οικονομία
Τα χρέη μαμούθ που έχουν συσσωρεύσει τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ανισορροπίες της κυπριακής οικονομίας, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που κτυπάει καμπανάκι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στην έκθεση η Επιτροπή, μεγάλο μέρος των προβλημάτων που παρουσιάζει η κυπριακή οικονομία σχετίζεται με το υπερβολικό δανεισμό που έχει διοχετευθεί στον ιδιωτικό τομέα.
Το χρέος των κυπριακών νοικοκυριών είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ μετά την Ιρλανδία φθάνοντας το 289% του ΑΕΠ τη στιγμή που το σχετικό όριο σύμφωνα με τις μετρήσεις της Κομισιόν είναι 160%.
Στο Λουξεμβούργο το ιδιωτικό χρέος το 2010 έφθασε το 254% του ΑΕΠ και στην Πορτογαλία το 249%. Στην Ελλάδα το ύψος του ιδιωτικού χρέους είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και περιορίζεται στο 124% του ελληνικού ΑΕΠ.
Το ιδιωτικό χρέος στην Κύπρο καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από σημαντικά στοιχεία ενεργητικού που διαθέτει το σύστημα, αλλά φαίνεται να τροφοδοτεί την ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση, με ανάλογες συνέπειες στην οικονομία.
Η συσσώρευση μεγάλου ιδιωτικού χρέους θεωρείται από την Επιτροπή μια από τις μεγαλύτερες αδυναμίες της κυπριακής οικονομίας και θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω εξέτασης στο πλαίσιο της νέας έκθεσης που ετοιμάζει για τις οικονομικές ανισορροπίες χωρών μελών.
Πέραν της συσσώρευσης ιδιωτικού χρέους, η Κύπρος έχει αρνητική πρωτιά και στη ροή πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα, που φθάνει το 30% του ΑΕΠ ενώ το σχετικό όριο στην Ευρώπη είναι 15%. «Το 2010 η πιστωτική επέκταση ξεπέρασε το ενδεικτικό όριο του 15% μόνο στην Κύπρο», αναφέρει στην έκθεση της η Επιτροπή.
Τόσο η Κύπρος όσο και άλλες έντεκα χώρες έχουν τεθεί εκ νέου υπό το μικροσκόπιο της Επιτροπής λόγω των ανισορροπιών που παρουσιάζουν οι οικονομίες τους.
Πέραν του ιδιωτικού χρέους, οι ποιοτικές μετρήσεις της Επιτροπής εντοπίζουν αρκετά προβλήματα στην κυπριακή οικονομία.
Στα πλείστα κριτήρια, η Κύπρος αποκλίνει σημαντικά από τα όρια που περιλαμβάνει η σχετική έκθεση της Επιτροπής.
Μια από τις πιο ισχυρές ενδείξεις των προβλημάτων που παρουσιάζει η οικονομία είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Ενώ ο μέρος όρος για το όριο για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στη διάρκεια τριών ετών είναι μεταξύ -4/ +6% του ΑΕΠ στην Κύπρο ανέρχεται στο -12,1%.
Σημαντικές ανισορροπίες παρουσιάζει η Κύπρος και στο μερίδιο της για εξαγωγές που συρρικνώθηκε με τριπλάσιο ρυθμό 19,4% από ότι το σχετικό όριο (6%).
Επιπλέον, οι τιμές των ακινήτων στην Κύπρο συρρικνώθηκαν με ρυθμό 6,6% έναντι αύξησης 6% που είναι το όριο στην Ευρώπη.
source: stockwatch.com.cy
SocGen: «Βουτιά» 88,6% στα τριμηνιαία κέρδη
SocGen: «Βουτιά» 88,6% στα τριμηνιαία κέρδη
Μεγάλη πτώση της τάξεως του 88,6% εμφάνισαν τα κέρδη της Societe Generale το τέταρτο τρίμηνο, εξαιτίας των «τοξικών» στοιχείων ενεργητικού στην επενδυτική της τράπεζα και των νέων απομειώσεων ελληνικού χρέους.
Συγκεκριμένα, τα κέρδη της Νο2 εισηγμένης τράπεζας της Γαλλίας υποχώρησαν στα 100 εκατ. ευρώ από 874 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, έναντι προβλέψεων για κέρδη ύψους 190 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδά της σημείωσαν πτώση 12,4% και διαμορφώθηκαν στα 6,01 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για 5,81 δισ. ευρώ.
Η γαλλική τράπεζα εμφάνισε απώλειες 162 εκατ. ευρώ εξαιτίας της συμμετοχής της στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
source: naftemporiki.gr
Moody's: Υπό επιτήρηση 114 ευρωπαϊκές τράπεζες
Moody's: Υπό επιτήρηση 114 ευρωπαϊκές τράπεζες
Σε καθεστώς επιτήρησης έθεσε η Moody's 114 ευρωπαϊκές τράπεζες, σε συνέχεια της πρόσφατης υποβάθμισης του αξιόχρεου μιας σειράς κρατών εξαιτίας της κρίσης χρέους.
Σε καθεστώς επιτήρησης έθεσε η Moody's 114 ευρωπαϊκές τράπεζες, σε συνέχεια της πρόσφατης υποβάθμισης του αξιόχρεου μιας σειράς κρατών εξαιτίας της κρίσης χρέους.
Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος έθεσε υπό επιτήρηση την αξιολόγηση μεγάλων γαλλικών τραπεζών, όπως οι BNP Paribas Societe Generale Credit Agricole και Natixis, καθώς και ένα μακρύ κατάλογο πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Πορτογαλία καθώς και σκανδιναβικών χωρών.
Μεταξύ αυτών, τραπεζικοί κολοσσοί όπως οι γερμανικές Deutsche Bank και Commerzbank οι βρετανικές Royal Bank of Scotland και HSBC, η ολλανδική ING, η ισπανική Santander και η ιταλική Unicredit.
Συνολικά, υπό επιτήρηση τέθηκαν 24 χρηματοοικονομικοί όμιλοι στην Ιταλία, 21 στην Ισπανία, 10 στη Γαλλία, 9 στη Βρετανία, 8 στην Αυστρία, 8 στη Δανία, 7 στη Γερμανία, και 6 στην Πορτογαλία και την Ολλανδία. Στη Σουηδία τέθηκαν υπό επιτήρηση 5 τράπεζες, στη Σλοβενία 4, στην Ελβετία 2 και από μια στη Φιλανδία, τη Νορβηγία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.
Υπενθυμίζεται ότι η Moody's υποβάθμισε πρόσφατα το αξιόχρεο της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας, ενώ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο απώλειας της αξιολόγησης «ΑΑΑ» από την Βρετανία, τη Γαλλία και την Αυστρία.
source: naftemporiki.gr
ΗΠΑ: Αμετάβλητη η βιομηχανική παραγωγή
ΗΠΑ: Αμετάβλητη η βιομηχανική παραγωγή
Αμετάβλητη παρέμεινε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, ωστόσο η αύξηση του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκε προς τα πάνω σημαντικά, σύμφωνα με τη Φέντεραλ Ριζέρβ.
Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι η παραγωγή του Δεκεμβρίου αυξήθηκε κατά 1% έναντι ανόδου 0,4% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής του Ιανουαρίου κατά 0,8%.
source: naftemporiki.gr
ΗΠΑ: Ανοδος του μεταποιητικού δείκτη Empire Φεβρουαρίου
ΗΠΑ: Ανοδος του μεταποιητικού δείκτη Empire Φεβρουαρίου
Στις 19,5 μονάδες - τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2010 - ανήλθε ο μεταποιητικός δείκτης Empire το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη Φέντεραλ Ριζέρβ Νέας Υόρκης.
Πρόκειται για την τέταρτη συνεχή άνοδο που σημειώνει ο δείκτης μετά τη βύθισή του κάτω από το μηδέν την περίοδο από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2011.
Το μέγεθος της ανόδου ξάφνιασε πάντως τους αναλυτές, οι οποίοι ανέμεναν μικρότερη αύξηση του δείκτη στις 15 μονάδες από 13,5 μονάδες που ήταν τον Ιανουάριο.
source: naftemporiki.gr
Subscribe to:
Posts (Atom)