Saturday, May 8, 2010

ΗΠΑ: Λουκέτο έβαλαν τέσσερις ακόμη τράπεζες


ΗΠΑ: Λουκέτο έβαλαν τέσσερις ακόμη τράπεζες

Στις 68 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των τραπεζών που έχουν κλείσει από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Πρόκειται για τις «The Bank of Bonifay», «Access Bank», «Towne Bank» και «1st Pacific Bank».

Η χρεοκοπία των τεσσάρων αυτών τραπεζών θα κοστίσει στο αμερικανικό Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων 213,7 εκατ. δολάρια.

source: capital.gr

Η τέφρα κλείνει πάλι αεροδρόμια


Η τέφρα κλείνει πάλι αεροδρόμια

Κλείνουν εκ νέου τα αεροδρόμια σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία.

Δεκαπέντε αεροδρόμια,πρόκειται να κλείσουν το Σάββατο στη βόρεια Ισπανία εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία, ανακοινώθηκε από την Υπηρεσία Ελέγχου Εναερίου Κυκλοφορίας.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα κλείσουν εννέα αεροδρόμια μεταξύ των οποίων της Λα Κορούνια, Σαντατέρ, Βαγιαδολίδ, Σαλαμάγκα και Λεόν,αλλά στη συνέχεια προστέθηκαν και άλλα έξι μεταξύ των οποίων του Μπιλμπάο και του Σαν Σεμπαστιάν.

Το κλείσιμο αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις έξι το απόγευμα, τοπική ώρα.

Το νέφος από την Παρασκευή το βράδυ επηρεάζει και τμήμα της Πορτογαλίας και ορισμένες πτήσεις ακυρώθηκαν για σήμερα από και προς το αεροδρόμιο του Πόρτο.

Στη βόρεια Πορτογαλία τα αεροδρόμια έκλεισαν ή αναμένεται να κλείσουν, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη βόρεια Ισπανία και τμήματα της νότιας Γαλλίας, αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εναέριας κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την Eurocontrol, περίπου 25.000 πτήσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο στην Ευρώπη, από 30.342 που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Λονδίνου, το νέφος της τέφρας αναμένεται να κατευθυνθεί μετά την Κυριακή προς την περιοχή της Μεσογείου και την Ιταλία.

source: capital.gr

Το χειρότερο πενθήμερο για το μήνα Μάιο στην ιστορία του Dow


Το χειρότερο πενθήμερο για το μήνα Μάιο στην ιστορία του Dow


H Wall Street χθες

Με απώλειες που ξεπέρασαν το 5,5% ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς στη συνεδρίαση της Παρασκευής διατηρήθηκε το κλίμα νευρικότητας και ανησυχίας που είχε διαμορφωθεί μετά τη χθεσινή πρωτοφανή βουτιά.

Στις συναλλαγές της τελευταίας ημέρας της εβδομάδας η μεταβλητότητα ήταν έντονη με τους δείκτες να διευρύνουν τις απώλειες κάθε φορά που φαινόταν ότι άρχιζαν να ανακάμπτουν ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το εύρος των συναλλαγών για το Dow Jones έφτασε τις 340 μονάδες.

Συνολικά για την εβδομάδα ο βιομηχανικός δείκτης υποχώρησε 5,7%, πτώση η οποία είναι η μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2008 καθώς τις τελευταίες τέσσερις ημέρες έχασε 772 μονάδες, ενώ σημειώνεται πως ήταν η χειρότερη εβδομάδα στην ιστορία του για το μήνα Μάιο.

Ο S&P 500 έχασε 6,4%, ήτοι η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το Μάρτιο του 2009, ενώ o Nasdaq σημείωσε πτώση 8%, έχοντας καταγράψει συνολικές απώλειες 10% από τα υψηλά της 23ης Απριλίου φτάνοντας σε περιοχή διόρθωσης.

Άνοδο 88% σημείωσε στην εβδομάδα ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης “φόβου” της αμερικανική αγοράς. Συγκεκριμένα, ο δείκτης λίγο πριν το κλείσιμο έφτασε τις 41,43 μονάδες με άνοδο 26%, για να κλείσει τελικά στις 40,95 μονάδες.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 140,72 μονάδες (-1,34%) κλείνοντας στις 10.379,60 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 54 μονάδων (-2,33%) και έκλεισε στις 2.265,64 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 17,28 μονάδων (-1,53%) κλείνοντας στις 1.110,87 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόλις 4 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 26 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Kraft Foods κλείνοντας στα 30,07 δολ. με άνοδο 0,86 δολ. ή σε ποσοστό 2,94%. Ακολούθησαν η Coca Cola με κέρδη 0,71% και κλείσιμο στα 52,67 δολ. και η Verizon, η οποία έκλεισε στα 28,19 δολ. με άνοδο 0,64%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η American Express (-4,47%), η Hewlett-Packard (-3,31%) και η Cisco (-3,05%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Ελληνικά ADRs

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,1 δολ. ή σε ποσοστό 3,61% και έκλεισε στα 2,67 δολάρια. Το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,25 δολ. ή σε ποσοστό 4,67% και έκλεισε στα 5,10 δολ.

Στο χώρο της οικονομίας, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ συνέχισε να προσθέτει θέσεις φτάνοντας μάλιστα τον υψηλότερο ρυθμό σε διάστημα τεσσάρων ετών, ωστόσο το ποσοστό ανεργίας σημείωσε άνοδο, υποδεικνύοντας ότι η αγορά εργασίας χρειάζεται ακόμα χρόνο για να ανακάμψει.

Οι θέσεις εργασίας εκτός του αγροτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 290.000 τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από το Μάρτιο του 2006. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση των θέσεων κατά 180.000.

Ωστόσο, ο δείκτης ανεργίας αναρριχήθηκε στο 9,9% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να μείνει αμετάβλητος στο 9,7% του Μαρτίου.

Από το χώρο των αποτελεσμάτων, κέρδη ανακοίνωσε η American International Group για το πρώτο τρίμηνο του 2010, από ζημιές την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε πως τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,45 δισ. δολ. ή 2,16 δολ. ανά μετοχή από ζημιές 4,35 δισ. δολ. ή 39,67 δολ. ανά μετοχή το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,21 δολ. ανά μετοχή. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet Research τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 74 cents ανά μετοχή.

Τα κέρδη από ασφαλιστικές δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 2,2 δισ. δολ. προ φόρων το πρώτο τρίμηνο του 2010 από 908 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2009. Παρά τα 481 εκατ. δολ. σε ζημιές από καταστροφές το 2010, η μονάδα Γενικών Ασφαλειών κέρδισε 879 εκατ. δολ. το τρίμηνο από 710 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε κέρδη 5,31% κλείνοντας στα 38,7 δολ.

Αύξηση κερδών και πωλήσεων παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο η εταιρεία τροφίμων Kraft Foods σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Τα κέρδη της εταιρείας, χάρη και στην πώληση του κλάδου της πίτσας και την εξαγορά της βρετανικής Cadbury, αυξήθηκαν στα 1,88 δισ. δολ., ή 1,16 δολ. ανά μετοχή, από 660 εκατ. δολ., ή 45 σεντς ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα σημείωσαν άνοδο 26% στα 11,3 δισ. δολ.

Σημειώνεται ότι αναλυτές σε δημοσκόπηση της a FactSet Research τοποθετούσαν τα κέρδη της Kraft στα 43 σεντς ανά μετοχή και τις πωλήσεις στα 10,98 δισ. δολ. Για το 2010 η εταιρεία αναμένει κέρδη τουλάχιστον 2,35 δολ. ανά μετοχή

Κέρδη προ φόρων εμφάνισαν οι δραστηριότητες της HSBC Holdings στις ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν τριών ετών καθώς υποχώρησαν οι προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε ανακοίνωση της για την πορεία του ομίλου το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου η HSBC επισήμανε ότι βελτιώθηκαν τα προ φόρων κέρδη σε ολόκληρο τον όμιλο σε σύγκριση με πέρυσι, λόγω των καλών αποδόσεων από το τμήμα της επενδυτικής τραπεζικής και τις χαμηλότερες προβλέψεις, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο διευθύνων σύμβουλος Michael Geoghegan δήλωσε ότι η απόδοση έως σήμερα για το β΄ τρίμηνο είναι "ικανοποιητική". Η HSBC δεν έδωσε νούμερα για τα κέρδη του ομίλου, ωστόσο επισήμανε ότι η απόδοση ήταν καλύτερη σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009. Η μετοχή της τράπεζας σημείωσε κέρδη 0,19% στα 46,78 δολ.

source: capital.gr

Harrods sold to Qatar Holdings for £1.5bn as Mohamed al-Fayed retires


Harrods sold to Qatar Holdings for £1.5bn as Mohamed al-Fayed retires

Harrods, the world famous department store, has been sold for more than £1.5bn to the Qatari royal family, Times Online can confirm.

Mohamed al-Fayed, the Egyptian owner of the London landmark, has decided to retire and will hand over the reins to Qatar Holding.

The firm was chosen because they would "maintain the traditions of Harrods", said Ken Costa, chairman of Lazard International - the investment bank advising the family trust on the deal.

Fayed received advances from Gulf-based suitors in the last two months, but initially offered them “two fingers” in a vehement refusal.

“People approach us from Kuwait, Saudi Arabia, Qatar. Fair enough, but I put two fingers up to them all,” Fayed said last month.

“It is not for sale. This is not Marks & Spencer or Sainsbury. It is a special place that gives people pleasure. There is only one Mecca.”

But today Costa confirmed that the owner of Fulham football club has changed his mind.

"After 25 years as chairman of Harrods, Mohamed al-Fayed has decided to retire and to spend more time with his children and grandchildren,” Costa said.

Costa said Fayed’s family trust agreed to sell because Qatar Holding had “both the vision and financial capacity” to support the long-term growth of Harrods.

Fayed “wished to ensure that the legacy and traditions that he has built up in Harrods would be continued”, he added.

The Egyptian has invested around £400m in the Knightsbridge icon to restore it to its former glory, including £75m for an Egyptian-themed escalator flanked by sphinxes.

Qatar Holding, which handles investments for the Middle Eastern state’s royals, will become only the fifth owner of Harrods since its creation in 1840.

source: timesonline.co.uk

Barclays' Ricci testifies as trial phase wraps up


Barclays' Ricci testifies as trial phase wraps up

NEW YORK (Reuters) - Rich Ricci, the Barclays executive who was tasked with putting together its purchase of Lehman Brothers assets after its bankruptcy in 2008, said on Friday that he was told to make a deal that would add to the company's profits. Ricci, who is now co-chief executive of Corporate & Investment Banking, said during live testimony in a bankruptcy hearing that he was tasked with keeping Barclays' bank capital out of harm's way.

source: iii.co.uk

Συμφωνία Eurogroup για ενεργοποίηση πακέτου


Συμφωνία Eurogroup για ενεργοποίηση πακέτου


Οι ηγέτες των 16 χωρών-μελών της ευρωζώνης ενέκριναν οριστικά την ενεργοποίηση του πακέτου βοήθειας ύψους 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα για περίοδο τριών ετών.

Οπως ανακοίνωσε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, η απόφαση ήταν ομόφωνη και η πρώτη δόση θα δοθεί πριν την κρίσιμη ημερομηνία της 19ης Μαϊου.

Παράλληλα, οι ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν έτοιμοι επί της αρχής να ενισχύσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία στη ζώνη του ευρώ.

source: euro2day.gr

Fed Η Ελλάδα μπορεί να εμποδίσει την ανάκαμψη ΗΠΑ


Fed Η Ελλάδα μπορεί να εμποδίσει την ανάκαμψη ΗΠΑ



Εάν η κρίση χρεών στην Ελλάδα προκαλέσει νέα χρηματοοικονομική αναστάτωση, θα καταφέρει πλήγμα στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος της Federal Reserve.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Φιλαδελφείας, ο κ. Charles Plosser, δήλωσε ότι πιστεύει πως στις ΗΠΑ δρομολογείται μια βιώσιμη ανάκαμψη, με ανάπτυξη περί το 3,5% φέτος και του χρόνου.

«Ενας κίνδυνος που υπάρχει όσoν αφορά της προβλέψεις αυτές είναι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα… και το ενδεχόμενο ντόμινο σε άλλες χώρες της ευρωζώνης με ανάλογα προβλήματα στα ελλείμματα,» δήλωσε ο κ. Plosser.

source: euro2day.gr

Το «ντόμινο» των 4 τρισεκατομμυρίων


Το «ντόμινο» των 4 τρισεκατομμυρίων



«Να γιατί δεν πρόκειται να πτωχεύσει η Ελλάδα», υποστηρίζουν παράγοντες της ελληνικής αγοράς αξιολογώντας τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, στον οποίο αναφέρονται αναλυτικά όλα τα χρέη των εμπλεκόμενων ευρωπαϊκών χωρών μεταξύ τους: Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιρλανδίας (πηγή Bank for International Settlement, The New York Times, στοιχεία 31ης/12/2009).

Σύμφωνα με τους παράγοντες αυτούς, οι επιπτώσεις ενός ελληνικού default θα είναι τόσο μεγάλες για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα πλήξει καίρια ακόμη τις ισχυρότερες οικονομίες της. Άρα, λογικό είναι να σπεύσουν όλοι προκειμένου ένα τέτοιο καταστροφικό σενάριο, τελικά να αποφευχθεί.

Με τη γλώσσα των αριθμών

Έχουμε λοιπόν και λέμε. Η Ελλάδα οφείλει συνολικά πάνω από 236 δισ. δολάρια, εκ των οποίων 76 δισ. στη Γαλλία, 45 δισ. στη Γερμανία, 15 δισ. στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και 9,7 δισ. στην Πορτογαλία, καθώς και 6,9 δισ. στην Ιταλία.

Όπως πολλοί υποστηρίζουν, το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας θα εντείνει το ήδη υπάρχον πρόβλημα της Πορτογαλίας.

Με δεδομένα μάλιστα τα spreads στα πορτογαλικά ομόλογα, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η μεσογειακή αυτή χώρα θα χρηματοδοτεί μέσω του ψηφισθέντος πακέτου στήριξης την Ελλάδα με 5%, όταν η ίδια θα καταβάλει ακόμη πιο υψηλά επιτόκια προκειμένου να αντλήσει τα δικά της δάνεια!


Σε περίπτωση όμως, ενός default στην Πορτογαλία, τότε το πρόβλημα θα μεταφερθεί ταχύτατα στην Ισπανία, καθώς γύρω στο 1/3 του πορτογαλικού δημόσιου χρέους (86 από τα 286 δισ. δολάρια) κατέχονται από ισπανικά χέρια… Επιπλέον, η Πορτογαλία οφείλει 47 δισ. δολάρια στη Γερμανία, 45 δισ. στη Γαλλία και 24 δισ. στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνοψίζοντας λοιπόν, έχουμε και λέμε: Αν πτωχεύσουν Ελλάδα και Πορτογαλία, θα επηρεαστούν αθροιστικά κρατικά χρέη: 87,3 δισ. $ προς Ισπανία, 120 δισ. προς Γαλλία, 92 δισ. προς Γερμανία και 39 δισ. προς Ηνωμένο Βασίλειο!

Όπως προαναφέραμε ωστόσο, έντονο πρόβλημα θα υπάρξει και για την Ισπανία, η οποία εκτός από το ότι έχει δανείσει με 86 δισ. την Πορτογαλία, έχει δανειστεί 220 δισ. από τη Γαλλία, 238 δισ. από τη Γερμανία, και 114 δισ. από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην περίπτωση δηλαδή, που Ελλάδα και Πορτογαλία πτωχεύσουν και παρασύρουν στη συνέχεια και την Ισπανία, τότε θα τεθούν αθροιστικά εν αμφιβόλω: χρέη 340 δισ. δολάρια προς τη Γαλλία, 330 δισ. προς τη Γερμανία και 153 δισ. προς το Ηνωμένο Βασίλειο, που ήδη διαθέτει «βεβαρημένα» μακροοικονομικά μεγέθη…

Η πραγματικότητα όμως θα είναι σε κάθε περίπτωση πολύ χειρότερη, καθώς πέρα από τα χρέη των κρατών, θα επηρεαστούν και τα όποια δάνεια των επιχειρήσεων και οι όποιες απαιτήσεις που θα υπάρχουν από τις εταιρείες των χωρών, οι οποίες θα πτωχεύσουν.

Για παράδειγμα, μια ενδεχόμενη πτώχευση του πορτογαλικού κράτους θα συμπαρέσυρε πολλές τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους δεν θα πλήρωναν τους προμηθευτές τους από την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.λπ.

Επιπρόσθετα, υψηλότατες απομειώσεις θα είχαν οι γερμανικοί, ισπανικοί, βρετανικοί, κ.α. όμιλοι που έχουν παρουσία στην Πορτογαλία.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι σε περίπτωση που πτωχεύσει η Ελλάδα, τα πράγματα δεν χειροτερεύουν απλά για το λεγόμενο ευρωπαϊκό νότο, αλλά ακόμη και για τις ισχυρότερες οικονομίες της «γηραιάς ηπείρου»…

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα των κρατικών χρεών στην ευρωζώνη πιο κάτω.

http://www.euro2day.gr/dm_documents/EuropesWebOfDebt_iA4Ke.pdf


source: euro2day.gr

Το αποτέλεσμα διογκώνει τα προβλήματα της Βρετανίας


Το αποτέλεσμα διογκώνει τα προβλήματα της Βρετανίας


Το γεγονός ότι οι βρετανικές εκλογές δεν ανέδειξαν νικητή δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο για την πορεία της βρετανικής οικονομίας. Το ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας παραμένει ασαφές, όποιος όμως και να είναι, το βέβαιον είναι ότι θα είναι μέρος της μειοψηφίας και ίσως να μην μπορεί ή να μην επιθυμεί να λάβει τα δραστικά μέτρα που επιβάλλονται να παρθούν για την οικονομία της Βρετανίας.

Η Βρετανία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να γίνει ακόμη μια χώρα της Ευρώπης με μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και ακαθόριστη πολιτική δύναμη για να το ελέγξει. Η σύμπραξη δύο κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι ένα θέμα που αναμένεται να λήξει εντός των προσεχών ημερών.

Κανένα όμως από τα κόμματα δεν διαθέτει ισχυρή λαϊκή εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η επόμενη κυβέρνηση, είτε μια μειοψηφική Συντηρητικοί είτε μια σύμπραξη Εργατικών και Φιλελευθέρων Δημοκρατικών, είναι πολύ πιθανό να έρθει αντιμέτωπη με ισχυρή αντιπολίτευση. Αυτό καταδεικνύει μια αδύναμη και πολύ πιθανά μικρής διάρκειας κυβέρνηση. Η πολιτική εξέλιξη αυτή παρουσιάζει, όμως, και αρνητικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις της χώρας, καθώς είναι πολύ πιθανό να έρθουν αντιμέτωπες με νέα υψηλή φορολογία.

Οι φόβοι για μία νέα ακόμη ισχυρότερη οικονομική ύφεση στη Βρετανία ίσως ενταθούν στο άμεσο μέλλον. Οι επιχειρήσεις είναι πιθανό να παγώσουν τυχόν προγραμματισμένες επενδύσεις και προσλήψεις προσωπικού, έως ότου τουλάχιστον το πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας γίνει πιο ξεκάθαρο και το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μικρότερο.

Το γενικότερο κλίμα αναμένεται να επηρεάσει και τους καταναλωτές, ύστερα και από την αύξηση του ΦΠΑ τον περασμένο Ιανουάριο και τη λήξη του προγράμματος χρηματοδότησης για την απόσυρση αυτοκινήτων. Ο κίνδυνος επιστροφής της Βρετανίας σε οικονομική ύφεση, φέτος, συνεχώς αυξάνεται.

Οι οίκοι αξιολόγησης προβλέπεται να είναι προβληματισμένοι από τον κίνδυνο πολιτικής αναποφασιστικότητας και αδύναμης ανάπτυξης. Είχαν παραμείνει ανεκτικοί έως τώρα ενός δημοσιονομικού ελλείμματος, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει να είναι το μεγαλύτερο για την Ε.Ε. το 2010, στο 12% του ΑΕΠ της χώρας.

Η αρχική αντίδραση της αγοράς κρατικών ομολόγων παρατηρείται σταθερή, όμως η στερλίνα [GBP=X] υποχώρησε σχεδόν σε χαμηλά ενός έτους έναντι του δολαρίου.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη Βρετανία είναι τα βρετανικά κρατικά ομόλογα να ακολουθήσουν την πορεία της στερλίνας [GBP=X] , αυξάνοντας τις αποδόσεις και καθιστώντας την οικονομική κατάσταση της χώρας ακόμη χειρότερη.

source: naftemporiki.gr

Βγήκε από την ύφεση η Ισπανία


Βγήκε από την ύφεση η Ισπανία


Η Ισπανία βγήκε από την ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, αντιστρέφοντας την επί επτά τρίμηνα πορεία συνεχούς αρνητικής ανάπτυξης της οικονομίας, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Η χώρα κατέγραψε αύξηση κατά 0,1%του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση. Οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η θετική επίδραση από τα νέα στοιχεία ενδεχομένως να μην κρατήσει για πολύ.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία αγγίζει το 20%, ενώ και ο μεγάλος αριθμός χρέους του ιδιωτικού τομέα επηρεάζει αρνητικά την οικονομία της χώρας. Η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στα τέλη Απριλίου, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση υποτιμά το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Στη Γερμανία άνοδο 4% σημείωσαν οι βιομηχανικές εξαγωγές για το Μάρτιο.

Μεγάλη άνοδο 26,7% σημείωσαν και οι εξαγωγές στον κατασκευαστικό τομέα της χώρας. Στην Ιταλία, τα έσοδα από τη φορολογία σημείωσαν πτώση 1,3% για το πρώτο τρίμηνο, κατά 1,13 δισεκατομμύριο ευρώ. Απρόσμενα αυξήθηκε και το εμπορικό έλλειμμα της Γαλλίας.

source: naftemporiki.gr
Share |