Saturday, February 25, 2012
Βυθίζονται οι τιμές ακινήτων
Βυθίζονται οι τιμές ακινήτων
Μείωση για έβδομο συνεχές τρίμηνο παρουσιάζουν οι τιμές οικιστικών ακινήτων, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, που δείχνουν ότι σε ορισμένες περιοχές η μείωση είναι διψήφια.
Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η κρίση στην αγορά οικιστικών ακινήτων συνεχίζεται χωρίς να υπάρχουν στον ορίζοντα ενδείξεις για αναστροφής της πτωτικής πορείας των τιμών, αφού η ρευστοτική στενότητα και η μεγάλη προσφορά εξακολουθούν να πιέζουν τις αξίες.
Το τρίτο τρίμηνο του 2011, οι τιμές οικιών και διαμερισμάτων σημείωσαν μείωση 0,9% σε τριμηνιαία βάση.
Η μείωση ήταν μεγαλύτερη στις τιμές διαμερισμάτων (1,4%), σε σύγκριση με αυτή των τιμών των οικιών ( 0,6%).
Όπως είναι αναμενόμενο, τονίζεται, λόγω του μεγάλου διαθέσιμου αποθέματος διαμερισμάτων που δημιουργήθηκε την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση, οι τιμές των διαμερισμάτων δέχονται μεγαλύτερες πιέσεις από την υποτονική ζήτηση σε σύγκριση με τις τιμές των οικιών.
Καταγράφηκε μείωση στις τιμές των οικιών των παραλιακών πόλεων με τη μεγαλύτερη να σημειώνεται στην Πάφο, όπου οι τιμές μειώθηκαν κατά 2,6%.
Η Αμμόχωστος σημείωσε και τις μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές οικιών και διαμερισμάτων σε σύγκριση με τις άλλες επαρχίες.
Σε ετήσια βάση, οι τιμές των ακινήτων παρουσιάζουν μείωση 5,5% κυρίως λόγω της μείωσης στις τιμές των διαμερισμάτων, που υποχώρησαν κατά 6,6%. Οι τιμές των οικιών υποχώρησαν κατά 4,9%.
Όλοι οι ανά επαρχία δείκτες τιμών κατοικιών σημείωσαν μείωση για την εν λόγω περίοδο, με τις μεγαλύτερες να καταγράφονται στην επαρχία Πάφου (10,7%) και ακολούθως στην επαρχία Αμμοχώστου (7,7%), ενώ τη μικρότερη μείωση σε ετήσια βάση κατέγραψαν οι τιμές των κατοικιών της επαρχίας Λευκωσίας (0,8%).
Σε ετήσια βάση, η επαρχία Λευκωσίας παρουσίασε και τις μικρότερες μειώσεις στους δύο επιμέρους δείκτες οικιών και διαμερισμάτων, 0,8% και για τους δύο.
Η επαρχία Πάφου κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση στις τιμές διαμερισμάτων (15,8%), ενώ τις μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των οικιών κατέγραψε η επαρχία Λεμεσού (5,9%).
Παρά τη μείωση που παρατηρείται στις τιμές τα τελευταία χρόνια, ο δείκτης της ΚΤ βρίσκεται σε πιο ψηλά επίπεδα από ότι στις αρχές του 2007.
source: stockwatch.com.cy
Στο ναδίρ το οικονομικό κλίμα
Στο ναδίρ το οικονομικό κλίμα
Οριακή επιδείνωση σημείωσαν το Φεβρουάριο του 2012 οι οικονομικές προσδοκίες ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για συρρίκνωση της οικονομίας.
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα οικονομικών προσδοκιών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας παρουσίασε μείωση της τάξης των 1,2 μονάδων το Φεβρουάριο του 2012 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο πέφτοντας σε ιστορικό χαμηλό, στις 77,1 μονάδες, κυρίως λόγω της επιδείνωσης του κλίματος στις κατασκευές και στους καταναλωτές.
Το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών τονίζει ότι τους τελευταίους μήνες ο δείκτης έχει υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός που προδιαγράφει περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας τα επόμενα τρίμηνα.
Καταναλωτές
Το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές παρουσίασε επιδείνωση σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Οι καταναλωτές αξιολογούν πιο αρνητικά από τον περασμένο μήνα την οικονομική κατάσταση της Κύπρου, τόσο τους τελευταίους όσο και τους επόμενους 12 μήνες.
Αρνητικότερες είναι και οι προσδοκίες τους όσον αφορά την οικονομική τους κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες. Οι εκτιμήσεις τους για την ανεργία παρουσίασαν χειροτέρευση συγκριτικά με τον περασμένο μήνα.
Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, περισσότεροι καταναλωτές αναμένουν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές τους επόμενους 12 μήνες. Οι πλείστοι δεν θεωρούν την τρέχουσα χρονική στιγμή ως κατάλληλη για αποταμίευση αλλά ούτε και για μεγάλες αγορές. Αντίθετα, λιγότεροι καταναλωτές σε σύγκριση με τον Ιανουάριο αξιολόγησαν αρνητικά την οικονομική τους κατάσταση τους τελευταίους 12 μήνες
Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -46 από -43 τον προηγούμενο μήνα.
Ιδιαίτερα αρνητικό είναι και το κλίμα στις κατασκευές, κυρίως λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Συγκεκριμένα ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στις κατασκευές σημείωσε το Φεβρουάριο τη χαμηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ιστορικά.
Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα περισσότερες επιχειρήσεις αξιολογούν αρνητικότερα την οικοδομική τους δραστηριότητα, όπως επίσης και τα υπό εξέλιξη έργα τους (current overall order books). Περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν μείωση στην απασχόλησή τους, ενώ οι προσδοκίες τους για τις τιμές πώλησης τους επόμενους μήνες παραμένουν στα αρνητικά επίπεδα του προηγούμενου μήνα
Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -60 από -55 τον προηγούμενο μήνα.
Στη μεταποίηση το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω επιδείνωσης των προσδοκιών. Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -21 από -18.
Στα ίδια επίπεδα λιανικό, υπηρεσίες
Όσον αφορά τον τομέα των υπηρεσιών, το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με τον Ιανουάριο. Η αξιολόγηση των επιχειρήσεων για τη ζήτηση τους κατά τους τελευταίους τρεις μήνες παρέμεινε στα ίδια αρνητικά επίπεδα με τον περασμένο μήνα, ενώ οι προσδοκίες τους για την απασχόληση τους επόμενους τρεις μήνες δεν παρουσίασαν σημαντική μεταβολή.
Λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με τον Ιανουάριο αναμένουν μείωση στη ζήτηση και στις τιμές πώλησης τους επόμενους τρεις μήνες. Αντίθετα, περισσότερες επιχειρήσεις, συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, αξιολόγησαν αρνητικά την οικονομική τους κατάσταση και την απασχόληση τους τελευταίους τρεις μήνες
Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων στον τομέα των υπηρεσιών παρέμεινε στο -23, όσο ήταν και τον Ιανουάριο.
Στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα παρουσίασε οριακή χειροτέρευση σε σύγκριση με τον Ιανουάριο λόγω επιδείνωσης των προσδοκιών.
Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν πως αναμένουν μείωση στις πωλήσεις τους και στις παραγγελίες προς τους προμηθευτές τους επόμενους τρεις μήνες.
Τα τρέχοντα αποθέματα των επιχειρήσεων παρουσιάζονται οριακά αυξημένα συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Το Φεβρουάριο λιγότερες επιχειρήσεις δήλωσαν μείωση στις πωλήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες και λιγότερες απάντησαν ότι αναμένουν μείωση στην απασχόληση τους επόμενους τρεις μήνες. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις τιμές πώλησης τους επόμενους τρεις μήνες παραμένουν αμετάβλητες από το Δεκέμβριο 2011 που καταγράφηκε πρόθεση για μείωση τιμών.
Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -30 από -29 τον προηγούμενο μήνα.
source: stockwatch.com.cy
Subscribe to:
Posts (Atom)