Wednesday, September 28, 2011

Επιστρέφει τα 51 εκατ. ευρώ στην Proton Bank ο Λ. Λαυρεντιάδης


Επιστρέφει τα 51 εκατ. ευρώ στην Proton Bank ο Λ. Λαυρεντιάδης


Το μεγαλύτερο deal στην ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης υπογράφεται δια χειρός Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στην υπόθεση «υπεξαίρεσης» 51 εκατομμυρίων ευρώ από την Proton Bank. Σε μια εντελώς πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα «αμερικάνικου» τύπου συμφωνία που επισφραγίστηκε κατ΄ αρχήν με τις υπογραφές του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, του διευθύνοντος συμβούλου της Proton Bank Γ. Τανισκίδη και του εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιάννη Δραγάτση που διερευνούσε την υπόθεση, έχουν συμφωνηθεί τα εξής:

-Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης επιστρέφει cash 51 εκατομμύρια ευρώ στην τράπεζα η οποία με ρητή δήλωσή της θα αναφέρει πώς ικανοποιήθηκε πλήρως από οποιεσδήποτε απαιτήσεις της για το συγκεκριμένο ποσό έναντι του επιχειρηματία.

-Ο εισαγγελέας Γ. Δραγάτσης προχωρεί στην έκδοση διάταξης αρχειοθέτησης της υπόθεσης και εξάλειψης του αξιοποίνου σε βάρος του επιχειρηματία στο οποίο αναφέρεται πώς «δεν διώκεται για την υπόθεση των 51 εκατομμυρίων ευρώ της Proton Bank". Ο οικονομικός εισαγγελέας στη συνέχεια επικυρώνει την αρχειοθέτηση. Εισαγγελικές πηγές αναφέρουν πώς αυτή η διάταξη θα αφορά μόνο τα 51 εκατομμύρια ευρώ κι όχι τυχόν άλλα ποσά που μπορεί να ανευρεθούν στη συνέχεια. Μάλιστα το ακαταδίωκτο αφορά μόνο τον Λ.Λαυρεντιάδη και τους συνεργάτες του που εμφανίζονται να εισέπρατταν τα δάνεια από την Proton κι όχι τα μέλη του ΔΣ της τράπεζας για τα οποία θα συνεχιστεί η έρευνα για τους όρους δανειοδότησης εταιριών του επιχειρηματία.

Ο Επίτροπος και το Θρίλερ

Από τις 12 το μεσημέρι εξελίσσεται ένα θρίλερ μετά την οριστική συμφωνία εισαγγελίας - Λαυρεντιάδη και του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας. Κι αυτό γιατί το Δ.Σ. της τράπεζας που συγκλήθηκε για να επικυρώσει τυπικά τη συμφωνία οδηγήθηκε σε αναγκαστική διακοπή καθώς ο επίτροπος Θ. Σαξώνης (ο οποίος διορίστηκε στην τράπεζα μετά την ανακίνηση της υπόθεσης από την Αρχή Ξεπλύματος) ζήτησε νέα προθεσμία ώστε να εξετάσει το κείμενο που θα υπογράψει η τράπεζα και -κατά πληροφορίες- να ενημερώσει την Τράπεζα της Ελλάδος. «Όλα κρέμονται σε μια κλωστή», έλεγε δικαστική πηγή, ενώ ήδη τα 51 εκατομμύρια βρίσκονται σε ειδικούς λογαριασμούς και θα εκταμιευθούν όταν συμφωνήσει το ΔΣ της τράπεζας. Πάντως για να επιτευχθεί (σε πρώτη φάση) αυτό το ιστορικό deal έπρεπε να συμβούν τρία πράγματα:

Α) Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Δραγάτσης με τη βοήθεια της Τράπεζας της Ελλάδος να σχηματίσει μια «βαριά» δικογραφία σε επίπεδο στοιχείων και να επιδείξει οξυδέρκεια και ταχύτητα. Τέτοια μάλιστα που η αντίδραση ενός τόσο έξυπνου επιχειρηματία όσο ο κ. Λαυρεντιάδης να είναι άμεση.

Β) Να εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα το αναθεωρημένο το 2010 άρθρο 384 του Ποινικού Κώδικα που αναφέρει επί λέξει: «Το αξιόποινο των κακουργημάτων των άρθρων 374 και 375 εξαλείφεται, αν ο υπαίτιος με δική του θέληση και πριν εξεταστεί με οποιονδήποτε τρόπο για την πράξη του από τις αρχές απέδωσε χωρίς παράνομη βλάβη κάποιου τρίτου το πράγμα ή ικανοποίησε εντελώς τον ζημιωμένο. Η μερική μόνο απόδοση ή ικανοποίηση εξαλείφει το αξιόποινο κατά το αντίστοιχο μόνο μέρος».

Γ) Επίσης αφενός να εκδηλώσει πρόθεση επιστροφής των χρημάτων ο επιχειρηματίας και αφετέρου να πειστούν οι εισαγγελείς να εφαρμόσουν τη διάταξη και να του δώσουν έγγραφο ακαταδίωκτου το οποίο θα μπορεί να επιδείξει σε επιχειρηματικούς ομίλους του εξωτερικού ώστε να ανακτήσει όσα μπορεί να έχασε ελέω του θορύβου γύρω απ΄ το όνομά του.

Το παρασκήνιο

Για να ευοδωθεί η συμφωνία χρειάστηκε να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Η υπόθεση «έσκασε» στα τέλη Ιουλίου και αμέσως ξεκίνησε η δικαστική έρευνα του κ. Δραγάτση. Στις αρχές Σεπτεμβρίου στα δικαστήρια της Ευελπίδων εμφανίστηκε με τον δικηγόρο του ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης με κάθε μυστικότητα. Εκεί χωρίς περιστροφές εξεδήλωσε πρόθεση να επιστρέψει τα χρήματα στην τράπεζα και να γίνει χρήση του άρθρου 384 Π.Κ (να εξαλειφθεί το αξιόποινο). Είναι χαρακτηριστικό ό,τι εντέλει το βασικό αγκάθι στις διαπραγματεύσεις δεν ήταν το τελικό ποσό που θα κατατεθεί, όσο η διατύπωση του κειμένου εκ μέρους της Εισαγγελίας που θα απαλλάσσει τον κ. Λαυρεντιάδη. Αυτός άλλωστε ήταν και ο όρος που έβαζε, δημιουργώντας για σχετική πίεση προς τις εισαγγελικές αρχές αφού ήδη η τράπεζα είχε συμφωνήσει. Ακολούθησαν ραντεβού με τον επικεφαλής του τμήματος οικονομικού εγκλήματος, εισαγγελέα Εφετών, Γρ. Πεπόνη, τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος, Παν. Νικολούδη και βασικά με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε. Η τελική διαμόρφωση του κειμένου συμφωνήθηκε μετά από αλεπάλληλα πολλές φορές εκρηκτικά ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών. Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν η αντίδραση των συνηγόρων του επιχειρηματία, του καθηγητή Νικ. Ανδρουλάκη και του γνωστού δικηγόρου Γιάννη Μαντζουράνη όταν δημοσιογράφοι ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στους διαδρόμους του Εφετείου. Απόλυτη σιωπή σε όλες τις ερωτήσεις.

Κέρδη όλων των πλευρών

Από αυτή την ιστορική δικαστική συμφωνία όλες οι πλευρές ουσιαστικά έχουν κάτι να κερδίσουν:

- Ο μεν Λ. Λαυρεντιάδης καταφέρνει μια δικαστική νίκη αφού επιστρέφει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, πετυχαίνοντας να μπορεί να επιδεικνύει ένα δικαστικό έγγραφο των ελληνικών αρχών σε ξένους επενδυτές που θα λέει πως δεν έχει δικαστικές εκκρεμότητες για την υπόθεση Proton. Επίσης είναι ξεκάθαρα διατυπωμένη η θεσή του πώς η συμφωνία δεν συνιστά ομολογία εγκληματικής δραστηριότητας, αλλά κίνηση απεμπλοκής των επιχειρήσεων του και συνεργατών του από δικαστικές περιπέτειες κοστοβόρες σε επίπεδο πρεστίζ.

- Η δε εισαγγελία μπορεί να περηφανεύεται πώς με την έρευνα, κυρίως του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, και τα στοιχεία της Αρχής Ξεπλύματος Χρήματος κατάφερε να «στριμώξει» τον επιχειρηματία, κάτι βέβαια που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.

- Όσον αφορά την τράπεζα, όταν στην επιχειρούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το ποσό που «μαζεύει» λέγεται πως μετά βίας φτάνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, τότε τα εκατομμύρια του κ. Λαυρεντιάδη είναι «μάννα εξ ουρανού».

Τι έψαχνε ο εισαγγελέας Δραγάτσης

- Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε με αφορμή το πόρισμα της Αρχής που οδήγησε στο πάγωμα των λογαριασμών του κ. Λαυρεντιάδη, στην παραίτηση του Δ.Σ. και τον ορισμό στη θέση του αντιπρόεδρου και διευθύνοντα συμβούλου τον κ. Γ. Τανισκίδη. Ο τελευταίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συμφωνία, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Η εισαγγελική έρευνα έψαχνε αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της απιστίας σε βάρος της Proton Bank από τα μέλη του ΔΣ της τράπεζας, της υπεξαίρεσης χρημάτων από τα ταμεία των εταιριών που σύναψαν δανειακές συμβάσεις με την Proton και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

- Το αδίκημα της απιστίας έγκειται στην ενδεχόμενη επισφάλεια από τη χορήγηση δανείων σε εταιρία συμφερόντων Λαυρεντιάδη. Όπως εξηγούν εισαγγελικές πηγές για την τυχόν διάπραξη το αδικήματος θα πρέπει να αποδειχτεί ότι ο κατηγορούμενος ως υπεύθυνος για τη διαχείριση της τράπεζας δεν προστάτευσε τα συμφέροντά της όπως είχε υποχρέωση. Αν δηλαδή τα δάνεια που έδινε ήταν επισφαλή (χωρίς εγγυήσεις) με αποτέλεσμα να ζημιωθεί η τράπεζα. Μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να σταθεί εάν αποδειχτεί ότι τα δάνεια δίνονταν με προνομιακό επιτόκιο 3-3,5% την ώρα που η τράπεζα έδινε επιτόκιο καταθέσεων της τάξης του 8-9%.

- Το αδίκημα της υπεξαίρεσης δεν αφορά τα ταμεία της τράπεζας καθώς ούτως ή άλλως τα χρήματα που έδωσε η Proton αφορούσαν νόμιμες δανειακές συμβάσεις, συνεπώς δεν εκταμιεύθηκαν παράνομα σε καμία περίπτωση, ανεξάρτητα από τους όρους της δανειακής σύμβασης που ερευνάται αν ήταν ζημιογόνοι για την τράπεζα. Αυτό που ερευνά ο εισαγγελέας είναι αν τα χρήματα αυτά (τα δάνεια) που δόθηκαν για συγκεκριμένους σκοπούς σε εταιρίες συμφερόντων Λαυρεντιάδη χρησιμοποιήθηκαν για αυτούς τους σκοπούς, αν παραμένουν στα ταμεία των εταιριών ή αν έχουν κάνει φτερά. Η υπεξαίρεση εν ολίγοις μπορεί να αφορά μόνον τα ταμεία των εταιριών και ουδόλως την τράπεζα. Σε περίπτωση δηλαδή που αποδειχτεί ότι η ανάληψη από υπάλληλο της Alapis έγινε για να μετακινηθούν τα χρήματα σε άλλο λογαριασμό κάποιας από τις δανειολήπτριες εταιρίες τότε δεν υφίσταται αδίκημα.

-Το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος για να στοιχειοθετηθεί απαιτείται να αποδεχτεί ότι η όλη διαδρομή του χρήματος είχε ως στόχο να νομιμοποιήσει «προϊόντα εγκλήματος».



source: capital.gr

Γερμανία: Σε υψηλό τριών ετών ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο


Γερμανία: Σε υψηλό τριών ετών ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο


Άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία το Σεπτέμβριο γεγονός που μειώνει τις πιέσεις προς την ΕΚΤ για μείωση του βασικού της επιτοκίου.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,6% από 2,4% τον Αύγουστο το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2008 όταν κι είχε διαμορφωθεί στο 2,9%.

Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,1% ενώ τον Αύγουστο ήταν μηδενικός.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 2,45 και το μηνιαίο στο 0,1%.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία η άνοδος στηρίχτηκε στην αύξηση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων καθώς των ειδών ρουχισμού και υπόδησης.

Σε εναρμονισμένη βάση, σύμφωνα με τα πρότυπα της Ε.Ε., ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,9% και ο μηνιαίος στο 0,1%.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση στις παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Αύγουστο


ΗΠΑ: Πτώση στις παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Αύγουστο


Απροσδόκητη πτώση σημείωσαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά υποχώρησαν κατά 0,1% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 201,76 δισ. δολ. όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο κατά 0,2%. Σημειώνεται πως τον Ιούλιο οι παραγγελίες είχαν αυξηθεί 4,1% ενώ τον Ιούνιο είχαν υποχωρήσει 1,1%.

Εξαιρουμένου του κλάδου των μεταφορών οι παραγγελίες υποχώρησαν 0,1%, ενώ εξαιρουμένου του αμυντικού κλάδου υποχώρησαν επίσης 0,1%.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα αργού


ΗΠΑ: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα αργού


Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 1,915 εκατ. βαρέλια στα 340,963 εκατ. βαρέλια, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση κατά μόλις 0,7 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 0,791 εκατ. βαρέλια στα 214,866 εκατ. βαρέλια, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο των αποθεμάτων κατά 0,9 εκατ. βαρέλια.

Τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 0,072 εκατ. βαρέλια στα 157,678 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα ενισχυθούν κατά 0,1 εκατ. βαρέλια.

Τέλος, η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας υποχώρησε στο 87,8% από 88,3% ενώ οι αναλυτές την τοποθετούσαν στο 87,6%.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για το γουάν προωθεί η Γερουσία



ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για το γουάν προωθεί η Γερουσία


Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση για της πολιτικής της Κίνας σε σχέση με το γουάν θα τεθεί σε ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα στη Γερουσία των ΗΠΑ παρά τις ανησυχίες πως μία τέτοια ενέργεια μπορεί να αυξήσει τις εντάσεις στο εμπόριο και να επιβραδύνει περαιτέρω την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Harry Reid, δήλωσε τόνισε πως δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από το εμπόριο της Κίνας ως δείκτης για την εργασία. “Είμαι σίγουρος πως το νομοσχέδιο θα εγκριθεί,” τόνισε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία.

Ένα σημαντικό μέτρο που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο προβλέπει την αντιμετώπιση από το υπουργείο Εμπορίου των υποτιμημένων νομισμάτων ως επιδότηση επιτρέποντας έτσι στις εταιρείες να ζητούν κατά περίπτωση την επιβολή αντισταθμιστικών δασμών σε εισαγωγές.

Οι αντίπαλοι του Reid αναγνωρίζουν πως το νομοσχέδιο θα περάσει από τη Γερουσία αλλά ελπίζουν να απορριφθεί από τη Βουλή η οποία ελέγχεται πό τους ρεπουμπλικανούς.

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών έως τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να εκδώσει την εξαμηνιαία έκθεσή του για τον αν κάποια χώρα χειραγωγεί το νόμισμά της ώστε να έχει αθέμιτα πλεονεκτήματα στο εμπόριο. Στις προηγούμενε πέντε εκθέσεις το υπουργείο καλούσε την Κίνα να κινηθεί ταχύτερα όσον αφορά στην ανατίμηση του γουάν αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει λόγο για χειραγώγηση.



source: capital.gr

''Χάθηκαν'' καταθέσεις 1,577 δισ. ευρώ τον Αύγουστο


''Χάθηκαν'' καταθέσεις 1,577 δισ. ευρώ τον Αύγουστο


Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 69,828 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, από 71,404 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα. Σε ετήσια βάση οι καταθέσεις αυξήθηκαν με ρυθμό 3,2%.

Οι επιδόσεις του κυπριακού τραπεζικού συστήματος στην παραγωγή νέων δανείων και στην προσέλκυση νέων καταθέσεων έρχονται να προστεθούν στην αλυσίδα κακών ειδήσεων για την πορεία της κυπριακής οικονομίας. Μέσα σε ένα μήνα, τον Αύγουστο, χάθηκαν καταθέσεις ύψους 1,577 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια αυξήθηκαν οριακά κατά 287,5 εκατ. ευρώ. Αν και οι επιδόσεις ενός μήνα δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν μια ολόκληρη χρονιά, ωστόσο αποτυπώνουν τις δυσκολίες της συγκυρίας. Τα νοικοκυριά μειώνουν τις καταθέσεις τους, αλλά και το δανεισμό τους.

Οι καταθέσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 69,828 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, από 71,404 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα. Σε ετήσια βάση οι καταθέσεις αυξήθηκαν με ρυθμό 3,2% (ήταν 67,712 δισ. ευρώ τον περσινό Αύγουστο), ιδιαίτερα χαμηλός σε σύγκριση με τις επιδόσεις των προηγούμενων μηνών.

Οι πιέσεις στις καταθέσεις αφορούν τόσο τους ξένους όσο και τους κύπριους. Οι καταθέσεις των κατοίκων Κύπρου μειώθηκαν κατά 826 εκατ. ευρώ (43,727 δις. ευρώ τον Αύγουστο από 44,539 δις. ευρώ τον Ιούλιο), των κατοίκων της ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 218 εκατ. ευρώ (5,247 δις. ευρώ από 5,463 δις. ευρώ) και των κατοίκων τρίτων χωρών κατά 534,2 εκατ. ευρώ (20,856 δισ. ευρώ από 21,401 δισ, ευρώ).

Σε ετήσια βάση (σύγκριση Αύγουστου 2011 με Αύγουστο 2010) οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών αυξήθηκαν κατά 5,7% και των κατοίκων της ευρωζώνης κατά 39,4%, ενώ των κατοίκων Κύπρου μειώθηκαν κατά 1%.

Τα δάνεια
Στα δάνεια, το συνολικό υπόλοιπο αυξήθηκε (από 65,985 δις. ευρώ τον Ιούλιο σε 66,260 δισ. ευρώ τον Αύγουστο), αλλά οι επιδόσεις επιβραδύνονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων μειώθηκαν στα 14,885 δισ. ευρώ από 14,975 δισ. ευρώ, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν οριακή αύξηση 0,1% (3,463 δισ. ευρώ από 3,438 δισ. ευρώ).

Τα υπόλοιπα των δανείων προς κατοίκους Κύπρου αυξήθηκαν σε 51,923 δισ. ευρώ, τον Αύγουστο, από 51,621 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, καταγράφοντας αύξηση 8,3% σε ετήσια βάση.

Δείτε εδώ τους αναλυτικούς πίνακες.

Η Ευρώπη
Σε επίπεδο ευρωζώνης η προσφορά χρήματος και τα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν με πιο γρήγορους ρυθμούς τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη απ’ ό,τι τον προηγούμενο μήνα, μειώνοντας τις πιθανότητες να ληφθεί απόφαση μείωσης των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ, στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δείχνουν ότι τα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 2,6% τον Αύγουστο φέτος σε σχέση με τη ίδια περίοδο πέρσι, υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έρχεται νέα πιστωτική κρίση.

Η ροή των δανείων σε εταιρείες ήταν κατά 13 δισ. ευρώ ψηλότερη τον Αύγουστο απ’ ό,τι τον Ιούλιο κάτι που σηματοδότησε την επιστροφή στην ανάπτυξη μετά από πτώση που σημειώθηκε τον Ιούλιο κατά 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με τα αναμενόμενα στοιχεία οικονομικού κλίματος στη Γερμανία αυτή την εβδομάδα, θα αποδυναμώσουν φωνές που ζητούν από την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια. Οι αγορές είχαν αρχίσει να υπολογίζουν ότι πιθανή μείωση μπορούσε να αποφασιστεί από την ερχόμενη εβδομάδα.

Αν βασιστεί κανείς τουλάχιστον στα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, μια μείωση των επιτοκίων θα ήταν πρόωρη, δήλωσε ο οικονομολόγος της ING Carsten Brzeski.

Ο δείκτης της προσφοράς χρήματος της Ευρωζώνης Μ3, που η ΕΚΤ θεωρεί ως βασικό δείκτη για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε σε ετήσιο ρυθμό της τάξης του 2,8% τον Αύγουστο σε σύγκριση με 2,1% τον Ιούλιο και τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ήταν γύρω στο 1,9%.

Στα 2,3%, ο τριμηνιαίος μέσος όρος της ανάπτυξης του Μ3 παραμένει αρκετά πιο χαμηλά από το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ της τάξης του 4,5%, πάνω από το οποίο η Τράπεζα προβλέπει ότι θα υπάρχουν κίνδυνοι για τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα τιμών.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Lorenzo Bini Smaghi ανέφερε την Τρίτη ότι η δράση αυτών που χαράζουν πολιτική θα είναι αποφασιστική για να παρεμποδιστεί η μετατροπή της οικονομικής επιβράδυνσης σε κάτι περισσότερο από μια προσωρινή ύφεση.



source: kathimerini.com.cy

Morgan Stanley: Το ελληνικό χρηματιστήριο λαμβάνει την χειρότερη βαθμολογία στην Ευρώπη


Morgan Stanley: Το ελληνικό χρηματιστήριο λαμβάνει την χειρότερη βαθμολογία στην Ευρώπη

Τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού ισχυρού πυρήνα συνεχίζει να προτιμά η Morgan Stanley, στην τελευταία ανάλυση της με τίτλο «Maintain preference for non-cyclical core countries – Overweight UK» (προτιμήστε τις χώρες που δεν γνωρίζουν κυκλικά φαινόμενα – Overweight στη Βρετανία), στην οποία και κατατάσσει τα χρηματιστήρια της Ευρώπης ανάλογα με το ρίσκο, τις αποτιμήσεις, την κερδοφορία και τους επιχειρηματικούς κύκλους.
Η Morgan Stanley συνεχίζει να θεωρεί ότι η περιφέρεια της Ευρώπης θα έχει αποδόσεις κατώτερες από αυτές της αγοράς, με τις αγορές της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας να βρίσκονται στην τελευταία πεντάδα. Η Ισπανία φαίνεται να ξεπερνά κάποια προβλήματα της, αλλά ακόμη βρίσκεται υπό πίεση καθώς οι επιπτώσεις από τα προβλήματα των άλλων χωρών δεν μπορούν να την αφήσουν ανεπηρέαστη. Μάλιστα, τόσο για τις τέσσερις «χειρότερες» αγορές, όσο και για την Ισπανία, η αμερικανική επενδυτική συστήνει στους επενδυτές να κρατήσουν μετριοπαθή στάση, και να… ελπίζουν σε κάτι καλύτερο.
Αντίθετα, αποδόσεις καλύτερες από το μέσο όρο της αγοράς αναμένει για την αγορά του Λονδίνου, με τη Μ. Βρετανία να εμφανίζει και τεχνικά και θεμελιωδώς καλύτερα στοιχεία. Μάλιστα, θεωρείται η αγορά με το χαμηλότερο συντελεστή «βήτα» και τη χαμηλότερη έκθεση σε κυκλικά φαινόμενα της οικονομίας.
Παράλληλα, η αγορά της Γερμανίας βρίσκεται στις υψηλές θέσεις προτίμησης, αν και έχει χάσει μέρος της δυναμικότητας της. Ωστόσο οι μακροπρόθεσμες προοπτικές καθώς και η υψηλή προστασία που έχουν λάβει αρκετές εταιρείες έχει ενισχύσει την προτίμηση των επενδυτών σε σχέση με άλλες αγορές, όπως η Σουηδία. Από τις αγορές του κέντρου, τη χαμηλότερη βαθμολογία την έχει η Ολλανδία, αντανακλώντας τα «φτωχά» αποτελέσματα σε επίπεδο κερδοφορίας, επιχειρηματικού κύκλου και τεχνικών σημείων.

Συνοπτική βαθμολογία αγορών ανά κατηγορία
Χώρα Βαθ/γία Τεχνικά Αποτιμήσεις Επιχ/τικός Κύκλος Κερδοφορία Ρίσκο
Ελβετία 1 2 1 2 4 1
Νορβηγία 2 3 9 4 2 5
Γερμανία 3 11 2 1 7 3
Μ. Βρετανία 4 1 11 8 3 2
Βέλγιο 5 4 15 7 1 12
Ισπανία 6 6 5 14 5 11
Γαλλία 7 12 4 3 13 9
Σουηδία 8 8 7 5 15 4
Δανία 9 9 13 6 9 7
Φινλανδία 10 14 3 10 12 6
Αυστρία 11 15 6 9 10 10
Πορτογαλία 12 7 14 15 6 15
Ιρλανδία 13 5 16 12 11 14
Ιταλία 14 13 8 11 14 13
Ολλανδία 15 10 10 13 16 8
Ελλάδα 16 16 12 16 8 16

source: bankingnews.gr

Κίνα: +28,2% τα κέρδη βιομηχανικών εταιρειών


Κίνα: +28,2% τα κέρδη βιομηχανικών εταιρειών

Αύξηση 28,2% σημείωσαν τα κέρδη των κινέζικων βιομηχανικών εταιρειών το πρώτο οκτάμηνο του 2011 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, στηρίζοντας την επέκταση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, τα καθαρά έσοδα ανήλθαν στα 3,2 τρισ. γουάν ($500 δισ.). Η άνοδος πλησιάζει την αύξηση του 28,3% που σημειώθηκε κατά την περίοδο Ιανουαρίου –Ιουλίου.

Όπως σημειώνεται, τα αυξανόμενα κέρδη μπορεί να βοηθήσουν στην στήριξη των επενδύσεων και τη διατήρηση της ανάπτυξης καθώς ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο αντιμετωπίζει την αδυναμία στην ζήτηση λόγω της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και της παραπαίουσας ανάκαμψης στις ΗΠΑ.

Το ΔΝΤ, εκτιμά ότι η κινέζικη οικονομία θα επεκταθεί κατά 9,5% φέτος.

source: stockwatch.com.cy
Share |