Tuesday, April 10, 2012

Sell off σε Wall και Ευρώπη


Sell off σε Wall και Ευρώπη


Οι ανησυχίες για την Ισπανία έχουν "κοκκινίσει" τα ταμπλό στις δύο όχθες τους Ατλαντικού, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες προσφυγής της χώρας στον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης.

Ευρώπη

Έντονες ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τους επενδυτές να επανέρχονται από την 4ήμερη ανάπαυλα λόγω του Καθολικού Πάσχα, με ανησυχίες για την Ισπανία. Παράλληλα, ήταν η πρώτη ευκαιρία για τις αγορές να αντιδράσουν στα απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ της περασμένης Παρασκευής τη στιγμή που και στην Ευρώπη οι ανησυχίες αποτυπώνονται στις αγορές ομολόγων με τις αποδόσεις των 10ετών ισπανικών και ιταλικών ομολόγων να διευρύνονται σημαντικά.

Στο Λονδίνο, ο FTSE υποχώρησε κατά 2,24% στις 5.596 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι έχασε 3,08% στις 3.218 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε απώλειες 2,49% στις 6.606 μονάδες. Ο Ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7.434 μονάδες και στο -2,96% .

Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι τράπεζες και αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ στα κόκκινα έκλεισαν οι δείκτες και των πετρελαϊκών λόγω της πτώσης στην τιμή του πετρελαίου.

Αναλυτικά, στη Γαλλία η SocGen και η BNP Paribas σημείωσαν βουτιά πάνω από 3,5%, ενώ η Credit Agricole έκλεισε με απώλειες 2,6%. Renault και Peugeot υποχωρούν από 3%. Στη Γερμανία, η Commerzbank έχασε 2,4% και η Deutsche Bank γύρω στο 1,5%.Σε ότι αφορά στο Λονδίνο, πτώση 1,25% σημείωσε η RBS, κατά 1,5% η Lloyds, ενώ η HSBC 0,73%.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, τα στοιχεία εμπορικού ισοζυγίου στη Γερμανία ήταν θετικά με τις εξαγωγές να ενισχύονται κατά 1,6% το Φεβρουάριο, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν πτώση κατά 1,2%.

Ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης Sentix στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Απρίλιο στις -14,7 μονάδες από τις -8,2 μονάδες με τις μέσες εκτιμήσεις να τοποθετούν τη μέτρηση στις -9,1 μονάδες.


Wall Street

Διευρύνονται οι απώλειες και στις αμερικανικοί δείκτες, με τις ισπανικές ανησυχίες να μεταφέρονται στην άλλη όχθη του Ατλαντικού καθώς πυκνώνουν τα σύννεφα γύρω από την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow υποχωρεί 1,17% στις 12.781 μονάδες, ο Nasdaq χάνει 1,55% στις 3.000 μονάδες και ο S&P 500 είναι στις 1.363 μονάδες και στο -1,33%

Αρνήθηκε να διαψεύσει ότι η Ισπανία μπορεί να χρειαστεί πακέτο διάσωσης ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, De Guindos, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτηθεί διεθνής παρέμβαση για τη διάσωση της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης της ευρωζώνης.

Στα μάκρο της ημέρες, απαισιόδοξες μετά από έξι μήνες αισιοδοξίας εμφανίστηκαν οι αμερικανικές μικρές επιχειρήσεις το Μάρτιο.
Ο σχετικός δείκτης της National Federation of Independent Business (NFIB), υποχώρησε στις 92,5 μονάδες από 94,3 μονάδες το Φεβρουάριο - που ήταν και το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριου του 2007. Οι αναλυτές ανέμεναν και νέα βελτίωση του κλίματος στις 95 μονάδες.

Αύξηση στα 3,5 εκατ. σημείωσαν τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στις ΗΠΑ οι ανοιχτές θέσεις εργασίας.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Υπ. Εργασίας, οι ανοιχτές θέσεις αυξήθηκαν 16% με αυτές του δημοσίου να αυξάνονται στις 373 χιλ.. Οι απολύσεις και οι παραιτήσεις αυξήθηκαν στα 4,09 εκατ. από 4,02 εκατ. ενώ οι προσλήψεις σημείωσαν άνοδο στα 4,39 εκατ.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα χονδρικής τον Φεβρουάριο


ΗΠΑ: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα χονδρικής τον Φεβρουάριο

Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τα αποθέματα των χονδρεμπόρων τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ ένδειξη ότι οι επιχειρήσεις ενδεχομένως να είναι αισιόδοξες για την πορεία της ζήτησης.

Τα αποθέματα σημείωσαν άνοδο 0,9% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 478,93 δισ. δολ. όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των αποθεμάτων κατά 0,5%.

Η άνοδος του Φεβρουαρίου ακολουθεί την αύξηση των αποθεμάτων κατά 0,6% τον Ιανουάριο σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία.

Τον ίδιο μήνα πωλήσεις των χονδρεμπόρων που σημείωσαν άνοδο 1,2% στα 409,37 δισ. δολ.


Πηγή:www.capital.gr

Μειώνεται σημαντικά το κόστος περιαγωγής


Μειώνεται σημαντικά το κόστος περιαγωγής

Από την 1η Ιουλίου 2012 θα ξεκινήσει σταδιακά μέσα σε μια τριετία ένας νέος γύρος μείωσης του κόστους περιαγωγής, δηλαδή των χρεώσεων που καταβάλλει ο συνδρομητής κινητής τηλεφωνίας για φωνητικές κλήσεις, SMS και υπηρεσίες διαδικτύου, όταν ταξιδεύει στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κομισιόν, η Ευρωβουλή και η Δανική Προεδρία για λογαριασμό του Συμβουλίου, κατέληξαν στις 28 Μαρτίου σε πολιτική συμφωνία, στο πλαίσιο του λεγόμενου τριλόγου (διαδικασία συναπόφασης), η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από τους ευρωβουλευτές και στη συνέχεια από τους υπουργούς των «27», διαδικασία που θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο μηνών.

Εκτός από τη δραστική μείωση των ανώτατων τιμών που πληρώνουν οι συνδρομητές όταν ταξιδεύουν σε άλλο κράτος μέλος, θα μπορούν από το 2014 να επιλέγουν και διαφορετικό πάροχο για την περιαγωγή, διατηρώντας τον ίδιο αριθμό κινητού τηλεφώνου.

Τελικός στόχος μετά την παρέλευση μιας τριετίας, δηλαδή από το 2015, είναι ο συνδρομητής που ταξιδεύει να μην έχει επιπρόσθετο κόστος από αυτό που θα είχε εάν χρησιμοποιούσε το κινητό του τηλέφωνο στη χώρα κατοικίας του.

Σύμφωνα με το νέο κοινοτικό Κανονισμό, από την 1η Ιουλίου του 2012, οι κλήσεις από το εξωτερικό (εντός της ΕΕ) θα κοστίζουν το πολύ 29 σεντ ανά λεπτό ομιλίας, ενώ σήμερα η ανώτατη τιμή που μπορούν να επιβάλουν οι πάροχοι είναι 35 σεντ/λεπτό. Από τον Ιούλιο του 2013, η χρέωση μειώνεται στα 24 σεντ/λεπτό και από τον Ιούλιο του 2014, στα 19 σεντ/λεπτό.

Για τις εισερχόμενες κλήσεις από την 1η Ιουλίου 2012, η χρέωση μειώνεται από 11 σεντ/λεπτό σήμερα σε 9 σεντ, ενώ το 2013 μειώνεται περαιτέρω στα 8 και το 2014 στα 6 σεντ/λεπτό.

Από την 1η Ιουλίου του 2012, η ανώτατη χρέωση για την αποστολή μηνυμάτων μειώνεται από 11 σεντ/SMS που κοστίζει σήμερα σε 9 σεντ/SMS. Τον Ιούλιο του 2013 η τιμή μειώνεται στα 8 σεντ και τον Ιούλιο του 2014 στα 6 σεντ/SMS.

Το κατέβασμα δεδομένων θα μειωθεί, επίσης, από την 1η Ιουλίου 2012 στα 70 σεντ/megabyte, τον Ιούλιο 2013 στα 45 σεντ και τον Ιούλιο 2014 στα 20 σεντ/megabyte.

Ο νέος κανονισμός περιέχει διατάξεις με στόχο την αύξηση της διαφάνειας της τιμολόγησης, ενώ βελτιώνει την ενημέρωση επί των τελών για τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες περιαγωγής.

source: stockwatch.com.cy

Tesco: Αναζητά £1 δισ. για αναζωογόνηση πωλήσεων


Tesco: Αναζητά £1 δισ. για αναζωογόνηση πωλήσεων

Επενδύσεις ύψους £1 δισ. χρειάζεται η Tesco Plc. για να αναζωογονήσει τις επιχειρήσεις της στο Ην. Βασίλειο σε μια διαδικασία που εκτιμάται ότι μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρία χρόνια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι αναλυτές και οι μέτοχοι της Tesco αναφέρουν ότι εκτός από το σημαντικό ποσό που είναι αναγκαίο, η αλυσίδα καταστημάτων πρέπει να παρέχει διαφάνεια ως προς το πού
ξοδεύονται τα χρήματα, τις επιστροφές που αναμένονται και τον τρόπο μέτρησης της αποτελεσματικότητας των εργασιών της

Η μεγαλύτερη εταιρεία καταστημάτων στο Ην. Βασίλειο υποσχέθηκε ένα χρόνο επενδύσεων σε χαμηλότερες τιμές, αύξηση του προσωπικού και βελτίωση των καταστημάτων και των προϊόντων ώστε να επαναφέρει τους θετικούς ρυθμούς στις πωλήσεις.

source: stockwatch.com.cy

Νέα αύξηση των γερμανικών εξαγωγών


Νέα αύξηση των γερμανικών εξαγωγών

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,6% ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 3,9%.

Αύξηση σημείωσαν οι γερμανικές εξαγωγές για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το Φεβρουάριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,6% ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 3,9%.

Ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα συρρικνώθηκε στα 13,6 δισ. ευρώ από 15,1 δισ. ευρώ που ήταν βάσει αναθεωρημένων στοιχείων τον Ιανουάριο.

source: naftemporiki.gr

Κίνα: Εμπορικό πλεόνασμα 5,35 δισ. δολ. το Μάρτιο


Κίνα: Εμπορικό πλεόνασμα 5,35 δισ. δολ. το Μάρτιο


Εμπορικό πλεόνασμα εμφάνισε απροσδόκητα η Κίνα τον περασμένο μήνα, καθώς η αύξηση των εισαγωγών της ήταν χαμηλότερη του αναμενόμενου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,3%, έναντι 9% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 8,9%.



Η Κίνα εμφάνισε, έτσι, εμπορικό πλεόνασμα ύψους 5,35 δισ. δολαρίων, έναντι μέσης πρόβλεψης για έλλειμμα 3,15 δισ. δολαρίων.

«Η αδύναμη ανάπτυξη των εισαγωγών δείχνει εξασθένηση της εγχώριας ζήτησης και της ανάπτυξης των επενδύσεων, ενώ οι εξαγωγές σταθεροποιούνται», σχολίασε οικονομολόγος της Barclays Capital στο Χονγκ Κονγκ.

Τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τα δημοσιονομικά της Ευρώπης και τις επιφυλακτικές προβλέψεις της Fed για την αμερικανική οικονομία, ασκούν πιέσεις σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

source: naftemporiki.gr

Sony doubles forecast of annual loss to $6.4bn


Sony doubles forecast of annual loss to $6.4bn

Sony has forecasted an annual loss of $6.4bn, double its previous estimate.

The company blamed tax expenses related to its business in the US. It will be the company's fourth year of losses.

Further details could emerge on Thursday when Sony's new chief executive, Kazuo Hirai, is expected to outline his strategy.

Reports say the company is planning 10,000 job cuts as it exits businesses that are not profitable or central to the firm's strategy.

Sony still expects to make an operating loss of $1.2bn for the year.

The company's performance has been dragged down by its television business which has lost money for eight years.

Analysts will be keen to hear what the new chief executive has planned for that unit.

"The interesting question is: What number of TVs do they expect to sell in the future?" said Pelham Smithers, who runs his own consultancy that specialises in electronics firms.

"Selling around 20 million units a year is too small to be price competitive and too big to be a niche player," he told BBC News.

source: bbc.co.uk

Στα αζήτητα τα ακίνητα από ξένους


Στα αζήτητα τα ακίνητα από ξένους

Πραγματική καθίζηση παρουσιάζει η εξωγενής ζήτηση ακινήτων δημιουργώντας αγορά δύο ταχυτήτων και προκαλώντας πολλά προβλήματα στους επιχειρηματίες ανάπτυξης, που διατηρούσαν προσδοκίες για σταδιακή επιστροφή των ξένων αγοραστών.

Οι αγορές από ξένους μένουν καθηλωμένες στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας την ίδια στιγμή που η εγχώρια αγορά βρίσκεται προς το παρόν στο πράσινο.

Τα δεδομένα του κτηματολογίου που επεξεργάστηκε η StockWatch δείχνουν τις διαφορετικές τάσεις που διαμορφώνονται το 2012 στην αγορά, η οποία στο σύνολο της παρουσιάζει αύξηση 6%.

Από τη μια η εγχώρια ζήτηση παρουσιάζει αύξηση 17% με τα πωλητήρια έγγραφα να φθάνουν το πρώτο τρίμηνο τα 1501 έναντι 1280 που ήταν πέρσι. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στα ιδιαίτερα θετικά νούμερα Ιανουαρίου χωρίς τα οποία θα προέκυπτε πολύ πιο ήπια μείωση στο αγοραστικό ενδιαφέρον κυπρίων.

Από την άλλη ο αριθμός των ακινήτων για τα οποία έχουν κατατεθεί πωλητήρια έγγραφα με αλλοδαπούς αγοραστές μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2012 στα 351 τεμάχια έναντι 469 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, που αντιστοιχεί με μεγάλη μείωση 25%.

Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε χώρες όπως η Βρετανία περιορίζουν τη ζήτηση αναγκάζοντας τους επιχειρηματίες του κλάδου να αναζητούν νέες αγορές και ενέργειες για να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Η κάμψη στη ζήτηση προκύπτει παρά τη μείωση που δημιουργεί η υπερπροσφορά στις τιμές των οικιστικών ακινήτων. Στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Κεντρική Τράπεζα δείχνουν ότι οι τιμές των οικιστικών οικιών και διαμερισμάτων επέστρεψαν στα επίπεδα του 2007.

Η μεγαλύτερη μείωση στην εξωγενή ζήτηση παρουσιάζεται στην Αμμόχωστο (-45,6%) με τον αριθμό των πωλήσεων να μειώνεται στα 31 από 57 τεμάχια, ενώ στην πτώση ακολουθεί η Λευκωσία (-36,5%).

Οι πωλήσεις στη Λεμεσό παρουσιάζουν μείωση 25% παρά τις νέες αναπτύξεις που έχουν αρχίσει (π.χ. μαρίνα), ενώ στην Πάφο 5,7% ενδεχομένως λόγω της προσέλκυσης ρώσων κυρίως αγοραστών.

Οι παράγοντες της αγοράς δεν είναι αισιόδοξοι για το εγγύς μέλλον.

«Τα πράγματα είναι στάσιμα. Για να βελτιωθεί η κατάσταση θα πρέπει να υπάρξει καλυτέρευση των οικονομιών της ΕΕ και κυρίως της Βρετανίας, ενώ η Κύπρος θα πρέπει να αναζητήσει νέες αγοράς όπως είναι η Κίνα, οι αραβικές χώρες και το Ισραήλ», ανέφερε στη StockWatch, ο εκτιμητής ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης.

Επίσης, τόνισε, θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ξένων αγοραστών στην κυπριακή αγορά ακινήτων, που δείχνει να κλονίζεται λόγω της ελλιπούς ρύθμισης της αγοράς.

Το 2011 η εξωγενής ζήτηση καθηλώθηκε στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας, καθώς οι πωλήσεις περιορίστηκαν στα 1652 τεμάχια από 2030 το 2010.

Το 2008 ένα στα δύο ακίνητα που πουλιούνταν ήταν σε ξένους ενώ σήμερα η αναλογία έχει περιοριστεί σε ένα στα τέσσερα.

source: stockwatch.com.cy
Share |