Thursday, December 10, 2009
Πειραιώς: Διαψεύδει φήμες για Marfin
Πειραιώς: Διαψεύδει φήμες για Marfin
Σε διάψευση των φημών που φέρουν την Τράπεζα Πειραιώς να συγχωνεύεται με τη Marfin Popular, προχώρησε ο αξιωματούχος της Τρ. Πειραιώς, Γιώργος Πουλόπουλος στο πρακτορείο Reuters. «Δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Το διαψεύδουμε κατηγορηματικά», είπε.
Νωρίτερα, traders έκαναν λόγο για πράξη συγχώνευσης πίσω από την αύξηση της μετοχής της Marfin.
Πριν από δύο χρόνια, οι Marfin και Πειραιώς βρίσκονταν σε μάχη εξαγοράς, με τη μια τράπεζα να κάνει επιθετική προσφορά εξαγοράς προς την άλλη.
Τελικά, οι δύο τράπεζες συμφώνησαν να απέχουν από την υποβολή περαιτέρω δημόσιων προτάσεων εξαγοράς μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.
stockwatch.com.cy
Γιατί απέτυχε η συμφωνία της δεκαετίας
Γιατί απέτυχε η συμφωνία της δεκαετίας
Έπειτα από δέκα χρόνια «γάμου», AOL και Time Warner ανακοίνωσαν χθες επισήμως το «διαζύγιο», σύμφωνα με τους όρους του οποίου οι μέτοχοι θα λάβουν μία μετοχή της ΑΟL για κάθε 11 μετοχές Time Warner.
Η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της AOL αναμένεται από σήμερα, με το σύμβολο που είχε χρησιμοποιηθεί πριν από τη συγχώνευσή της με την Time Warner.
Η αξία όμως της εταιρείας είναι πολύ μικρότερη από ό,τι στο παρελθόν, περίπου 2,5 δισ. δολάρια, ενώ πριν από το 2001 η χρηματιστηριακή της αξία ξεπερνούσε τα 100 δισ. δολάρια.
Την εποχή της συγχώνευσης -το 2001- ο «γάμος» μεταξύ Time Warner και AOL είχε ανακηρυχθεί ως η συμφωνία της δεκαετίας, μια συγχώνευση που υποτίθεται ότι θα άλλαζε τον κόσμο.
Η συμφωνία ανακοινώθηκε στη διάρκεια της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής φούσκας όλων των εποχών, σηματοδοτώντας τον θρίαμβο του Διαδικτύου εναντίον των παραδοσιακών Μέσων μαζικής ενημέρωσης. 'Η, τουλάχιστον, έτσι νόμιζαν οι περισσότεροι τότε.
Η AOL αποτελούσε το πιο γνωστό όνομα στο Διαδίκτυο -τότε ελάχιστοι είχαν ακούσει για την Google- ενώ η Time Warner ήταν μια «αυτοκρατορία» περιοδικών, μουσικής, κινηματογραφικών ταινιών και δραστηριοτήτων τηλεόρασης.
Μέσω της συγχώνευσης με την AOL θα δημιουργείτο η πρώτη εταιρεία ΜΜΕ και επικοινωνιών, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής του Διαδικτύου.
Μία δεκαετία αργότερα, δεν υπάρχει το αίσθημα θριάμβου που επικρατούσε τότε: Ξαφνικά έκαναν την εμφάνισή τους νέες εταιρείες του Διαδικτύου, έχοντας στο τιμόνι νεαρούς επιχειρηματίες και με αξία πολλών δισ. δολαρίων, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν έσοδα.
Και όταν έσκασε η φούσκα του Διαδικτύου στα επόμενα χρόνια, πολλές από αυτές τις εταιρείες έπαψαν να υπάρχουν.
Η «μοναχική» πορεία της AOL προδιαγράφεται μάλλον δύσκολη, αν και διαθέτει αρκετά στοιχεία ενεργητικού που είναι ελκυστικά. Για παράδειγμα, διαθέτει ορισμένα δημοφιλή sites, που όμως αρκετοί χρήστες δεν γνωρίζουν καν ότι ανήκουν στην εταιρεία.
Όμως οι παραδοσιακές δραστηριότητες της εταιρείας συρρικνώνονται. Οι πελάτες dial-up σύνδεσης μόλις που αγγίζουν τα έξι εκατομμύρια, σχεδόν το ήμισυ της πελατειακής βάσης που είχε πριν από τρία χρόνια.
«Η συγχώνευση (AOL-Time Warner) θα φέρει επανάσταση στο Internet», είχε δηλώσει ο τότε επικεφαλής της AOL, Στιβ Κέις, το 2000. Από ό,τι φαίνεται όμως, η Google και όχι η AOL άλλαξε τα δεδομένα στον κόσμο του Διαδικτύου.
naftemporiki
Άνοδος 7% στο χρηματιστήριο του Dubai
Άνοδος 7% στο χρηματιστήριο του Dubai
Άνοδο για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερις συνεδριάσεις σημείωσε το χρηματιστήριο του Dubai, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο, έπειτα από την απόφαση της Emaar να μην συγχωνευθεί με την Dubai Holding.
Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης DFM ενισχύθηκε κατά 7% στις 1.640,76 μονάδες, παρουσιάζοντας την μεγαλύτερη άνοδο από τις 23 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το Bloomberg, από τις 25 Νοεμβρίου που η Dubai World ανακοίνωσε την αναδιάρθρωση του χρέους της, ο δείκτης έχει καταγράψει απώλειες της τάξης του 22%.
Η μετοχή της Emaar κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο κατά 15% στα 2,94 dirhams. Ανάλογη αύξηση κατέγραψαν και οι μετοχές της Dubai Islamic Bank (DIB) και της Islamic Arab Ins (SALAMA).
Σημειώνεται πως μόνο μια μετοχή κατέγραψε πτώση και συγκεκριμένα η μετοχή της Emirates NBD (EMIRATESNBD) υποχώρησε κατά 3,51% στα 3,30 dirhams.
Η Emaar ανέφερε πως η συμφωνία δεν είναι “οικονομικά βιώσιμη στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον”. Η εταιρεία είχε ανακοινώσει πως σχεδίαζε να συγχωνευτεί με τις Dubai Properties LLC, Sama Dubai LLC και Tatweer LLC, σε μια εταιρεία με 13,4 δισ. dirhams (3,7 δισ. δολ.) σε δανειακές υποχρεώσεις.
capital.gr
Τράπεζα της Αγγλίας: Στο 0,5% αμετάβλητα τα επιτόκια
Τράπεζα της Αγγλίας: Στο 0,5% αμετάβλητα τα επιτόκια
ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Απόφαση διατήρησης του ύψους του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έλαβε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς τα μέλη της ανέμεναν επιβεβαίωση πως η βρετανική οικονομία αναδύεται από την ύφεση.
Η απόφαση ήταν ευρέως αναμενόμενη. Οι 15 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν στο σύνολό τους πως η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα διατηρούσε τον στόχο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για αγορά ομολόγων με έκδοση νέου χρήματος στις 200 δισ. λίρες. Επιπλέον, είχαν προβλέψει πως η τράπεζα θα διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, για δέκατο διαδοχικό μήνα.
Η προσοχή για νέες πολιτικές στρέφεται πλέον στο Φεβρουάριο, όπου η Τράπεζα θα αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην τριμηνιαία έκθεση Πληθωρισμού. Ωστόσο, αυτό δεν θα εμποδίσει την Επιτροπή να πάρει επιπλέον μέτρα νωρίτερα, πιθανότατα καθιστώντας τα ήδη υπάρχοντα μέτρα πιο αποτελεσματικά.
Η Τράπεζα ανακοίνωσε την απόφαση χωρίς να κάνει σχόλια. Επεσήμανε μόνο πως αναμένει η προγραμματισμένη αγορά ομολόγων να κρατήσει άλλους δυο μήνες έως την ολοκλήρωσή της, ενώ το ύψος του προγράμματος θα παραμείνει υπό αξιολόγηση.
Τα πρακτικά της συνεδρίασης θα δημοσιευτούν στις 23 Δεκεμβρίου.
capital.gr
ΕΚΤ: "Μέτριος" ο ρυθμός ανάπτυξης το 2010
ΕΚΤ: "Μέτριος" ο ρυθμός ανάπτυξης το 2010
Μέτριος θα είναι το 2010 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ζώνης του ευρώ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως αναφέρεται στο Δελτίο της ΕΚΤ για το μήνα Δεκέμβριο, η διαδικασία ανάκαμψης το 2010 είναι πιθανόν να μην είναι ομοιόμορφη ενώ οι προοπτικές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα. Το αποτέλεσμα της νομισματικής ανάλυσης επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι χαμηλές μεσοπρόθεσμα, καθώς ο ρυθμός της νομισματικής και πιστωτικής επέκτασης συνεχίζει να επιβραδύνεται.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ οι πιο πρόσφατες πληροφορίες επιβεβαιώνουν επίσης την αναμενόμενη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με επάνοδο του ρυθμού αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ σε θετικά επίπεδα το τρίτο τρίμηνο του 2009. Ωστόσο, ορισμένοι από τους παράγοντες που στηρίζουν την ανάκαμψη επί του παρόντος είναι προσωρινοί.
Υπενθυμίζεται πως κατά τη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου 2009 το Διοικητικό Συμβούλιο, βασιζόμενο στην οικονομική και νομισματική ανάλυση που διενεργεί τακτικά, αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.
Τα ισχύοντα επιτόκια εξακολουθούν να κρίνονται ενδεδειγμένα. Αν ληφθούν υπόψη όλες οι πληροφορίες και αναλύσεις που έγιναν διαθέσιμες μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 5 Νοεμβρίου 2009, η εξέλιξη των τιμών αναμένεται να παραμείνει συγκρατημένη στον ορίζοντα που ενδιαφέρει τη νομισματική πολιτική.
Το αποτέλεσμα της νομισματικής ανάλυσης επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι χαμηλές μεσοπρόθεσμα, καθώς ο ρυθμός της νομισματικής και πιστωτικής επέκτασης συνεχίζει να επιβραδύνεται. Συνολικά, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι θα διατηρηθεί η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα, στηρίζοντας έτσι την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών στη ζώνη του ευρώ. Οι μεσομακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να είναι σταθεροποιημένες σε επίπεδα συμβατά με την επιδίωξη του Διοικητικού Συμβουλίου να διατηρεί τους ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.
Κατά τη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να συνεχίσει να διενεργεί τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης ως δημοπρασίες σταθερού επιτοκίου με κατανομή όλου του ποσού για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο – και τουλάχιστον μέχρι τη λήξη της τρίτης περιόδου τήρησης του 2010, στις 13 Απριλίου. Αυτό το είδος δημοπρασίας θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται για τις ειδικές πράξεις αναχρηματοδότησης διάρκειας ίσης με μία περίοδο τήρησης, οι οποίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον τις τρεις πρώτες περιόδους τήρησης του 2010.
Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι το επιτόκιο της τελευταίας πράξης πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης διάρκειας 12 μηνών, με προγραμματισμένη κατανομή στις 16 Δεκεμβρίου 2009, θα οριστεί ίσο προς το μέσο όρο, για όλη τη διάρκεια της εν λόγω πράξης, του ελάχιστου επιτοκίου προσφοράς των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης. Τέλος, όσον αφορά τις πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης το πρώτο τρίμηνο του 2010, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διενεργήσει την τελευταία πράξη πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης διάρκειας έξι μηνών στις 31 Μαρτίου 2010. Αυτή η πράξη θα διενεργηθεί ως δημοπρασία σταθερού επιτοκίου με κατανομή όλου του ποσού, όπως και οι τακτικές μηνιαίες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης διάρκειας τριών μηνών που έχουν ήδη ανακοινωθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2010.
Η βελτίωση των συνθηκών στις χρηματοπιστωτικές αγορές υποδεικνύει ότι δεν είναι πλέον απαραίτητα όλα τα μέτρα παροχής ρευστότητας στον ίδιο βαθμό όπως στο παρελθόν. Με αυτές τις αποφάσεις, το Ευρωσύστημα συνεχίζει να παρέχει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της ζώνης του ευρώ για παρατεταμένη περίοδο με πολύ ευνοϊκούς όρους και με σκοπό τη διευκόλυνση της παροχής πιστώσεων στην οικονομία της ζώνης του ευρώ.
Όσον αφορά την οικονομική ανάλυση, η οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ βελτιώθηκε περαιτέρω το τρίτο τρίμηνο του 2009 και ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ επανήλθε σε θετικά επίπεδα, έπειτα από συρρίκνωση του ΑΕΠ επί πέντε τρίμηνα. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, ο τριμηνιαίος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ ήταν 0,4%. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων ερευνών, η ανάκαμψη συνεχίζεται το τέταρτο τρίμηνο του 2009.
Επί του παρόντος, η ζώνη του ευρώ ωφελείται από την κυκλική εξέλιξη των αποθεμάτων και την ανάκαμψη των εξαγωγών, καθώς και από τα σημαντικά μακροοικονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας που βρίσκονται σε εξέλιξη και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποκατάσταση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ωστόσο, ορισμένοι από τους παράγοντες που στηρίζουν την ανάκαμψη είναι προσωρινοί και η δραστηριότητα είναι πιθανόν να επηρεαστεί για κάποιο χρονικό διάστημα στο μέλλον από τη συνεχιζόμενη διαδικασία προσαρμογής των ισολογισμών στο χρηματοπιστωτικό και το μη χρηματοπιστωτικό τομέα, εντός και εκτός της ζώνης του ευρώ. Για το λόγο αυτό, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ζώνης του ευρώ το 2010 αναμένεται να είναι μέτριος και η διαδικασία ανάκαμψης είναι πιθανόν να μην είναι ομοιόμορφη.
Σύμφωνα με τις προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ θα διαμορφωθεί μεταξύ -4,1% και -3,9% το 2009, μεταξύ +0,1% και +1,5% το 2010 και μεταξύ +0,2% και +2,2% το 2011. Το διάστημα για το 2010 αναθεωρήθηκε προς τα άνω σε σύγκριση με τις μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκαν το Σεπτέμβριο 2009. Οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών συμβαδίζουν σε γενικές γραμμές με τις προβολές Δεκεμβρίου 2009 των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι κίνδυνοι που περιβάλλουν αυτές τις προοπτικές είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι. Όσον αφορά τους ανοδικούς κινδύνους, ενδέχεται να υπάρξουν εντονότερες από τις αναμενόμενες επιδράσεις από τα εκτεταμένα μακροοικονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας που εφαρμόζονται και από άλλα μέτρα πολιτικής που έχουν ληφθεί.
Επίσης, η εμπιστοσύνη ενδέχεται να ενισχυθεί περαιτέρω και το εξωτερικό εμπόριο μπορεί να ανακάμψει με εντονότερο ρυθμό από ό,τι προβλέπεται. Όσον αφορά τους καθοδικούς κινδύνους, εξακολουθούν να υφίστανται ανησυχίες οι οποίες σχετίζονται με τυχόν εντονότερες ή πιο παρατεταμένες από τις αναμενόμενες αρνητικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ της πραγματικής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα, νέες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου και άλλων βασικών εμπορευμάτων, κλιμάκωση των πιέσεων προστατευτισμού και το ενδεχόμενο μη ομαλών κινήσεων της αγοράς σε σχέση με τη διόρθωση των παγκόσμιων ανισορροπιών.
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των τιμών, όπως αναμενόταν, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού (βάσει του ΕνΔΤΚ) στη ζώνη του ευρώ επανήλθε σε θετικά επίπεδα, αφού παρέμεινε αρνητικός επί πέντε μήνες. Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ανήλθε σε +0,6% το Νοέμβριο, έναντι -0,1% τον Οκτώβριο. Η άνοδος αυτή αντανακλά κυρίως ανοδικές επιδράσεις της βάσης σύγκρισης οι οποίες απορρέουν από την πτώση των διεθνών τιμών των βασικών εμπορευμάτων πριν από ένα έτος.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω βραχυπρόθεσμα, κυρίως λόγω ανοδικών επιδράσεων της βάσης σύγκρισης που συνδέονται με τις συνιστώσες των τροφίμων και της ενέργειας. Πιο μακροπρόθεσμα, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει μέτριος στον ορίζοντα που ενδιαφέρει τη νομισματική πολιτική, ενώ η συνολική εξέλιξη των τιμών, του κόστους και των μισθών θα παραμείνει συγκρατημένη παράλληλα με τη βραδεία ανάκαμψη της ζήτησης στη ζώνη του ευρώ και σε άλλες οικονομίες. Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί εκ νέου ότι οι μεσομακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν σταθεροποιημένες σε επίπεδα συμβατά με την επιδίωξη του Διοικητικού Συμβουλίου να διατηρεί τους ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, οι προβολές Δεκεμβρίου 2009 των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος προβλέπουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός (βάσει του ΕνΔΤΚ) θα διαμορφωθεί σε 0,3% το 2009, μεταξύ 0,9% και 1,7% το 2010 και μεταξύ 0,8% και 2,0% το 2011. Σε σύγκριση με τις προβολές Σεπτεμβρίου 2009 των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ, οι προβολές για τον πληθωρισμό το 2010 παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες. Οι διαθέσιμες προβλέψεις διεθνών οργανισμών δίνουν σε γενικές γραμμές παρόμοια εικόνα.
Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν αυτές τις προοπτικές παραμένουν γενικά ισορροπημένοι. Αφορούν, συγκεκριμένα, τις προοπτικές για την οικονομική δραστηριότητα και την εξέλιξη των τιμών των βασικών εμπορευμάτων. Επιπλέον, οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων και των διοικητικά καθοριζόμενων τιμών ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες από αυτές που αναμένονται επί του παρόντος, λόγω της ανάγκης για δημοσιονομική εξυγίανση τα επόμενα έτη.
Όσον αφορά τη νομισματική ανάλυση, τα στοιχεία Οκτωβρίου επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη υποχώρηση των ετήσιων ρυθμών αύξησης του Μ3 και των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα στο 0,3% και το -0,8% αντιστοίχως. Αυτή η ταυτόχρονη επιβράδυνση των δύο μεγεθών συνεχίζει να στηρίζει την εκτίμηση για μέτριο υποκείμενο ρυθμό νομισματικής επέκτασης και χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις μεσοπρόθεσμα. Παράλληλα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του Μ1 ήταν 11,8% τον Οκτώβριο 2009, έναντι 12,8% το Σεπτέμβριο, γεγονός που αποδίδεται κυρίως σε επίδραση της βάσης σύγκρισης.
Η παρούσα υποχώρηση των ετήσιων ρυθμών αύξησης των νομισματικών μεγεθών επηρεάζεται από διάφορους ειδικούς παράγοντες και συνεπώς είναι πιθανόν να υπερεκτιμά την επιβράδυνση του υποκείμενου ρυθμού νομισματικής επέκτασης. Πρώτον, οι επιδράσεις της βάσης σύγκρισης που συνδέονται με την κλιμάκωση της αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές το φθινόπωρο του 2008 είχαν καθοδική επίπτωση στον ετήσιο ρυθμό αύξησης του Μ3 το τελευταίο δίμηνο.
Δεύτερον, και πιο ουσιαστικά, η έντονα ανοδική κλίση της καμπύλης αποδόσεων ενθαρρύνει τη μετατόπιση κεφαλαίων από το Μ3 προς πιο μακροπρόθεσμες καταθέσεις και τίτλους, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της αύξησης του Μ3. Επίσης, η σημερινή διάρθρωση των επιτοκίων συνεχίζει να οδηγεί σε μετατοπίσεις κεφαλαίων εντός του Μ3, καθώς οι μικρές διαφορές μεταξύ των επιτοκίων επί διαφόρων κατηγοριών βραχυπρόθεσμων καταθέσεων περιορίζουν το κόστος ευκαιρίας των περιουσιακών στοιχείων με τη μεγαλύτερη ρευστότητα που περιέχονται στο Μ1.
Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου των τραπεζικών δανείων προς το μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκε σε ελαφρώς πιο αρνητικά επίπεδα τον Οκτώβριο. Στην περίπτωση των δανείων προς τα νοικοκυριά, τα πιο πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν περαιτέρω τη σταθεροποίηση σε χαμηλούς ρυθμούς αύξησης. Όσον αφορά τα δάνεια προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρυθμός ανόδου των δανείων προς τις επιχειρήσεις κατά κανόνα επιταχύνεται με κάποια χρονική υστέρηση σε σχέση με τον κύκλο της οικονομικής δραστηριότητας. Από αυτή την άποψη, τα ακόμη συγκρατημένα επίπεδα παραγωγής και εμπορικών συναλλαγών, καθώς και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τις επιχειρηματικές προοπτικές, είναι πιθανόν να περιορίσουν τη ζήτηση τραπεζικής χρηματοδότησης εκ μέρους των επιχειρήσεων και τους επόμενους μήνες, ιδίως όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα δάνεια.
Ταυτόχρονα, οι γενικές συνθήκες χρηματοδότησης συνεχίζουν να βελτιώνονται, γεγονός που αναμένεται να στηρίξει τη ζήτηση δανείων προσεχώς. Οι τράπεζες καλούνται επί του παρόντος να αντεπεξέλθουν στη διαχείριση του μεγέθους και της διάρθρωσης των συνολικών ισολογισμών τους, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διαθεσιμότητα πιστώσεων προς το μη χρηματοπιστωτικό τομέα. Στο πλαίσιο της βελτιωμένης κατάστασης ρευστότητας και πρόσβασής τους σε χρηματοδότηση από την αγορά, οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης και, όπου απαιτείται, αξιοποιώντας πλήρως τα κυβερνητικά μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Συνοπτικά, τα ισχύοντα επιτόκια εξακολουθούν να κρίνονται ενδεδειγμένα. Αν ληφθούν υπόψη όλες οι πληροφορίες και αναλύσεις που έγιναν διαθέσιμες μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 5 Νοεμβρίου 2009, η εξέλιξη των τιμών αναμένεται να παραμείνει συγκρατημένη στον ορίζοντα που ενδιαφέρει τη νομισματική πολιτική. Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες επιβεβαιώνουν επίσης την αναμενόμενη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με επάνοδο του ρυθμού αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ σε θετικά επίπεδα το τρίτο τρίμηνο του 2009. Ωστόσο, ορισμένοι από τους παράγοντες που στηρίζουν την ανάκαμψη επί του παρόντος είναι προσωρινοί.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ζώνης του ευρώ θα είναι μέτριος το 2010, αναγνωρίζοντας ότι η διαδικασία ανάκαμψης είναι πιθανόν να μην είναι ομοιόμορφη και ότι οι προοπτικές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα. Η διασταύρωση του αποτελέσματος της οικονομικής ανάλυσης με το αποτέλεσμα της νομισματικής ανάλυσης επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι χαμηλές μεσοπρόθεσμα, καθώς ο ρυθμός της νομισματικής και πιστωτικής επέκτασης συνεχίζει να επιβραδύνεται. Συνολικά, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι θα διατηρηθεί η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα, στηρίζοντας έτσι την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών στη ζώνη του ευρώ.
Με όλα τα μέτρα που έλαβε για να αντιμετωπίσει την κλιμάκωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο ενίσχυσε τόσο τη διαθεσιμότητα ρευστότητας προς τον τραπεζικό τομέα όσο και την ανάκαμψη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ. Καθώς η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής συντελείται με χρονική υστέρηση, η επίδραση των μέτρων νομισματικής πολιτικής αναμένεται να συνεχίσει να εμφανίζεται σταδιακά στην οικονομία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει την αυξημένη στήριξη της προσφοράς πιστώσεων προς το τραπεζικό σύστημα, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη συνεχιζόμενη βελτίωση των συνθηκών στις χρηματοπιστωτικές αγορές και αποφεύγοντας τις στρεβλώσεις που συνδέονται με τη διατήρηση σε ισχύ έκτακτων μέτρων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τα έκτακτα μέτρα παροχής ρευστότητας που δεν θα είναι πλέον απαραίτητα στον ίδιο βαθμό όπως στο παρελθόν θα αποσυρθούν σταδιακά την κατάλληλη στιγμή. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά κάθε απειλή εναντίον της σταθερότητας των τιμών μεσομακροπρόθεσμα, η χορηγηθείσα ρευστότητα θα απορροφηθεί όταν κριθεί απαραίτητο. Με αυτό τον τρόπο, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη σταθεροποίηση των μεσοπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Αυτή η σταθεροποίηση είναι απαραίτητη για τη στήριξη της διατηρήσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης και συμβάλλει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Συνεπώς, όλες οι εξελίξεις θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται πολύ προσεκτικά στο προσεχές μέλλον.
Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, το Διοικητικό Συμβούλιο υπογραμμίζει εκ νέου πόσο σημαντικό είναι οι κυβερνήσεις να αναπτύξουν, να δημοσιοποιήσουν και να εφαρμόσουν εγκαίρως φιλόδοξες στρατηγικές δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτές οι στρατηγικές πρέπει να βασίζονται σε ρεαλιστικές υποθέσεις όσον αφορά το ρυθμό αύξησης του προϊόντος και να επικεντρώνονται σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην πλευρά των δαπανών, κυρίως με σκοπό την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής επιβάρυνσης που συνδέεται με τη γήρανση του πληθυσμού. Όπως συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο ECOFIN στις 2 Δεκεμβρίου 2009, οι κυβερνήσεις πρέπει να καθορίσουν σαφή και ποσοτικώς προσδιοριζόμενα μέτρα προσαρμογής που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών. Κάποιες χώρες θα πρέπει να ξεκινήσουν την εξυγίανση το 2010 και όλες οι υπόλοιπες το 2011 το αργότερο.
Σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, η χρηματοπιστωτική κρίση έχει μειώσει το παραγωγικό δυναμικό των οικονομιών της ζώνης του ευρώ, φαινόμενο που θα συνεχίσει να παρατηρείται για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη. Για την ενίσχυση της διατηρήσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης απαιτείται ευελιξία στην αγορά εργασίας και πιο αποτελεσματικά κίνητρα για εργασία. Επιπλέον, χρειάζονται επειγόντως πολιτικές που ενισχύουν τον ανταγωνισμό και την καινοτομία, ούτως ώστε να επιταχυνθούν η αναδιάρθρωση και οι επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Σημαντικό ρόλο θα πρέπει επίσης να διαδραματίσει η κατάλληλη αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα. Υγιείς ισολογισμοί, αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων και επιχειρηματικά μοντέλα χαρακτηριζόμενα από διαφάνεια και αξιοπιστία αποτελούν βασικούς παράγοντες προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών στις διαταραχές και θέτουν έτσι τα θεμέλια για διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Κατά τη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου 2009 το Διοικητικό Συμβούλιο, βασιζόμενο στην οικονομική και νομισματική ανάλυση που διενεργεί τακτικά, αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Τα ισχύοντα επιτόκια εξακολουθούν να κρίνονται ενδεδειγμένα.
Αν ληφθούν υπόψη όλες οι πληροφορίες και αναλύσεις που έγιναν διαθέσιμες μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 5 Νοεμβρίου 2009, η εξέλιξη των τιμών αναμένεται να παραμείνει συγκρατημένη στον ορίζοντα που ενδιαφέρει τη νομισματική πολιτική. Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες επιβεβαιώνουν επίσης την αναμενόμενη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με επάνοδο του ρυθμού αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ σε θετικά επίπεδα το τρίτο τρίμηνο του 2009.
Ωστόσο, ορισμένοι από τους παράγοντες που στηρίζουν την ανάκαμψη επί του παρόντος είναι προσωρινοί. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ζώνης του ευρώ θα είναι μέτριος το 2010, αναγνωρίζοντας ότι η διαδικασία ανάκαμψης είναι πιθανόν να μην είναι ομοιόμορφη και ότι οι προοπτικές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα. Το αποτέλεσμα της νομισματικής ανάλυσης επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι χαμηλές μεσοπρόθεσμα, καθώς ο ρυθμός της νομισματικής και πιστωτικής επέκτασης συνεχίζει να επιβραδύνεται. Συνολικά, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι θα διατηρηθεί η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα, στηρίζοντας έτσι την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών στη ζώνη του ευρώ. Οι μεσομακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να είναι σταθεροποιημένες σε επίπεδα συμβατά με την επιδίωξη του Διοικητικού Συμβουλίου να διατηρεί τους ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.
Κατά τη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να συνεχίσει να διενεργεί τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης ως δημοπρασίες σταθερού επιτοκίου με κατανομή όλου του ποσού για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο – και τουλάχιστον μέχρι τη λήξη της τρίτης περιόδου τήρησης του 2010, στις 13 Απριλίου. Αυτό το είδος δημοπρασίας θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται για τις ειδικές πράξεις αναχρηματοδότησης διάρκειας ίσης με μία περίοδο τήρησης, οι οποίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον τις τρεις πρώτες περιόδους τήρησης του 2010.
Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι το επιτόκιο της τελευταίας πράξης πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης διάρκειας 12 μηνών, με προγραμματισμένη κατανομή στις 16 Δεκεμβρίου 2009, θα οριστεί ίσο προς το μέσο όρο, για όλη τη διάρκεια της εν λόγω πράξης, του ελάχιστου επιτοκίου προσφοράς των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης. Τέλος, όσον αφορά τις πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης το πρώτο τρίμηνο του 2010, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διενεργήσει την τελευταία πράξη πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης διάρκειας έξι μηνών στις 31 Μαρτίου 2010. Αυτή η πράξη θα διενεργηθεί ως δημοπρασία σταθερού επιτοκίου με κατανομή όλου του ποσού, όπως και οι τακτικές μηνιαίες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης διάρκειας τριών μηνών που έχουν ήδη ανακοινωθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2010.
Η βελτίωση των συνθηκών στις χρηματοπιστωτικές αγορές υποδεικνύει ότι δεν είναι πλέον απαραίτητα όλα τα μέτρα παροχής ρευστότητας στον ίδιο βαθμό όπως στο παρελθόν. Με αυτές τις αποφάσεις, το Ευρωσύστημα συνεχίζει να παρέχει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της ζώνης του ευρώ για παρατεταμένη περίοδο με πολύ ευνοϊκούς όρους και με σκοπό τη διευκόλυνση της παροχής πιστώσεων στην οικονομία της ζώνης του ευρώ.
Όσον αφορά την οικονομική ανάλυση, η οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ βελτιώθηκε περαιτέρω το τρίτο τρίμηνο του 2009 και ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ επανήλθε σε θετικά επίπεδα, έπειτα από συρρίκνωση του ΑΕΠ επί πέντε τρίμηνα. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, ο τριμηνιαίος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ ήταν 0,4%. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων ερευνών, η ανάκαμψη συνεχίζεται το τέταρτο τρίμηνο του 2009. Επί του παρόντος, η ζώνη του ευρώ ωφελείται από την κυκλική εξέλιξη των αποθεμάτων και την ανάκαμψη των εξαγωγών, καθώς και από τα σημαντικά μακροοικονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας που βρίσκονται σε εξέλιξη και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποκατάσταση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ωστόσο, ορισμένοι από τους παράγοντες που στηρίζουν την ανάκαμψη είναι προσωρινοί και η δραστηριότητα είναι πιθανόν να επηρεαστεί για κάποιο χρονικό διάστημα στο μέλλον από τη συνεχιζόμενη διαδικασία προσαρμογής των ισολογισμών στο χρηματοπιστωτικό και το μη χρηματοπιστωτικό τομέα, εντός και εκτός της ζώνης του ευρώ.
Για το λόγο αυτό, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ζώνης του ευρώ το 2010 αναμένεται να είναι μέτριος και η διαδικασία ανάκαμψης είναι πιθανόν να μην είναι ομοιόμορφη.
Σύμφωνα με τις προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ θα διαμορφωθεί μεταξύ -4,1% και -3,9% το 2009, μεταξύ +0,1% και +1,5% το 2010 και μεταξύ +0,2% και +2,2% το 2011. Το διάστημα για το 2010 αναθεωρήθηκε προς τα άνω σε σύγκριση με τις μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκαν το Σεπτέμβριο 2009. Οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών συμβαδίζουν σε γενικές γραμμές με τις προβολές Δεκεμβρίου 2009 των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι κίνδυνοι που περιβάλλουν αυτές τις προοπτικές είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι. Όσον αφορά τους ανοδικούς κινδύνους, ενδέχεται να υπάρξουν εντονότερες από τις αναμενόμενες επιδράσεις από τα εκτεταμένα μακροοικονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας που εφαρμόζονται και από άλλα μέτρα πολιτικής που έχουν ληφθεί. Επίσης, η εμπιστοσύνη ενδέχεται να ενισχυθεί περαιτέρω και το εξωτερικό εμπόριο μπορεί να ανακάμψει με εντονότερο ρυθμό από ό,τι προβλέπεται. Όσον αφορά τους καθοδικούς κινδύνους, εξακολουθούν να υφίστανται ανησυχίες οι οποίες σχετίζονται με τυχόν εντονότερες ή πιο παρατεταμένες από τις αναμενόμενες αρνητικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ της πραγματικής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα, νέες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου και άλλων βασικών εμπορευμάτων, κλιμάκωση των πιέσεων προστατευτισμού και το ενδεχόμενο μη ομαλών κινήσεων της αγοράς σε σχέση με τη διόρθωση των παγκόσμιων ανισορροπιών.
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των τιμών, όπως αναμενόταν, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού (βάσει του ΕνΔΤΚ) στη ζώνη του ευρώ επανήλθε σε θετικά επίπεδα, αφού παρέμεινε αρνητικός επί πέντε μήνες. Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ανήλθε σε +0,6% το Νοέμβριο, έναντι -0,1% τον Οκτώβριο. Η άνοδος αυτή αντανακλά κυρίως ανοδικές επιδράσεις της βάσης σύγκρισης οι οποίες απορρέουν από την πτώση των διεθνών τιμών των βασικών εμπορευμάτων πριν από ένα έτος.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω βραχυπρόθεσμα, κυρίως λόγω ανοδικών επιδράσεων της βάσης σύγκρισης που συνδέονται με τις συνιστώσες των τροφίμων και της ενέργειας. Πιο μακροπρόθεσμα, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει μέτριος στον ορίζοντα που ενδιαφέρει τη νομισματική πολιτική, ενώ η συνολική εξέλιξη των τιμών, του κόστους και των μισθών θα παραμείνει συγκρατημένη παράλληλα με τη βραδεία ανάκαμψη της ζήτησης στη ζώνη του ευρώ και σε άλλες οικονομίες. Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί εκ νέου ότι οι μεσομακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν σταθεροποιημένες σε επίπεδα συμβατά με την επιδίωξη του Διοικητικού Συμβουλίου να διατηρεί τους ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, οι προβολές Δεκεμβρίου 2009 των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος προβλέπουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός (βάσει του ΕνΔΤΚ) θα διαμορφωθεί σε 0,3% το 2009, μεταξύ 0,9% και 1,7% το 2010 και μεταξύ 0,8% και 2,0% το 2011. Σε σύγκριση με τις προβολές Σεπτεμβρίου 2009 των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ, οι προβολές για τον πληθωρισμό το 2010 παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες. Οι διαθέσιμες προβλέψεις διεθνών οργανισμών δίνουν σε γενικές γραμμές παρόμοια εικόνα.
Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν αυτές τις προοπτικές παραμένουν γενικά ισορροπημένοι. Αφορούν, συγκεκριμένα, τις προοπτικές για την οικονομική δραστηριότητα και την εξέλιξη των τιμών των βασικών εμπορευμάτων. Επιπλέον, οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων και των διοικητικά καθοριζόμενων τιμών ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες από αυτές που αναμένονται επί του παρόντος, λόγω της ανάγκης για δημοσιονομική εξυγίανση τα επόμενα έτη.
Όσον αφορά τη νομισματική ανάλυση, τα στοιχεία Οκτωβρίου επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη υποχώρηση των ετήσιων ρυθμών αύξησης του Μ3 και των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα στο 0,3% και το -0,8% αντιστοίχως. Αυτή η ταυτόχρονη επιβράδυνση των δύο μεγεθών συνεχίζει να στηρίζει την εκτίμηση για μέτριο υποκείμενο ρυθμό νομισματικής επέκτασης και χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις μεσοπρόθεσμα. Παράλληλα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του Μ1 ήταν 11,8% τον Οκτώβριο 2009, έναντι 12,8% το Σεπτέμβριο, γεγονός που αποδίδεται κυρίως σε επίδραση της βάσης σύγκρισης.
Η παρούσα υποχώρηση των ετήσιων ρυθμών αύξησης των νομισματικών μεγεθών επηρεάζεται από διάφορους ειδικούς παράγοντες και συνεπώς είναι πιθανόν να υπερεκτιμά την επιβράδυνση του υποκείμενου ρυθμού νομισματικής επέκτασης. Πρώτον, οι επιδράσεις της βάσης σύγκρισης που συνδέονται με την κλιμάκωση της αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές το φθινόπωρο του 2008 είχαν καθοδική επίπτωση στον ετήσιο ρυθμό αύξησης του Μ3 το τελευταίο δίμηνο. Δεύτερον, και πιο ουσιαστικά, η έντονα ανοδική κλίση της καμπύλης αποδόσεων ενθαρρύνει τη μετατόπιση κεφαλαίων από το Μ3 προς πιο μακροπρόθεσμες καταθέσεις και τίτλους, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της αύξησης του Μ3. Επίσης, η σημερινή διάρθρωση των επιτοκίων συνεχίζει να οδηγεί σε μετατοπίσεις κεφαλαίων εντός του Μ3, καθώς οι μικρές διαφορές μεταξύ των επιτοκίων επί διαφόρων κατηγοριών βραχυπρόθεσμων καταθέσεων περιορίζουν το κόστος ευκαιρίας των περιουσιακών στοιχείων με τη μεγαλύτερη ρευστότητα που περιέχονται στο Μ1.
Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου των τραπεζικών δανείων προς το μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκε σε ελαφρώς πιο αρνητικά επίπεδα τον Οκτώβριο. Στην περίπτωση των δανείων προς τα νοικοκυριά, τα πιο πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν περαιτέρω τη σταθεροποίηση σε χαμηλούς ρυθμούς αύξησης. Όσον αφορά τα δάνεια προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρυθμός ανόδου των δανείων προς τις επιχειρήσεις κατά κανόνα επιταχύνεται με κάποια χρονική υστέρηση σε σχέση με τον κύκλο της οικονομικής δραστηριότητας. Από αυτή την άποψη, τα ακόμη συγκρατημένα επίπεδα παραγωγής και εμπορικών συναλλαγών, καθώς και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τις επιχειρηματικές προοπτικές, είναι πιθανόν να περιορίσουν τη ζήτηση τραπεζικής χρηματοδότησης εκ μέρους των επιχειρήσεων και τους επόμενους μήνες, ιδίως όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα δάνεια.
Ταυτόχρονα, οι γενικές συνθήκες χρηματοδότησης συνεχίζουν να βελτιώνονται, γεγονός που αναμένεται να στηρίξει τη ζήτηση δανείων προσεχώς. Οι τράπεζες καλούνται επί του παρόντος να αντεπεξέλθουν στη διαχείριση του μεγέθους και της διάρθρωσης των συνολικών ισολογισμών τους, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διαθεσιμότητα πιστώσεων προς το μη χρηματοπιστωτικό τομέα. Στο πλαίσιο της βελτιωμένης κατάστασης ρευστότητας και πρόσβασής τους σε χρηματοδότηση από την αγορά, οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης και, όπου απαιτείται, αξιοποιώντας πλήρως τα κυβερνητικά μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Συνοπτικά, τα ισχύοντα επιτόκια εξακολουθούν να κρίνονται ενδεδειγμένα. Αν ληφθούν υπόψη όλες οι πληροφορίες και αναλύσεις που έγιναν διαθέσιμες μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 5 Νοεμβρίου 2009, η εξέλιξη των τιμών αναμένεται να παραμείνει συγκρατημένη στον ορίζοντα που ενδιαφέρει τη νομισματική πολιτική.
Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες επιβεβαιώνουν επίσης την αναμενόμενη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με επάνοδο του ρυθμού αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ σε θετικά επίπεδα το τρίτο τρίμηνο του 2009. Ωστόσο, ορισμένοι από τους παράγοντες που στηρίζουν την ανάκαμψη επί του παρόντος είναι προσωρινοί. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ζώνης του ευρώ θα είναι μέτριος το 2010, αναγνωρίζοντας ότι η διαδικασία ανάκαμψης είναι πιθανόν να μην είναι ομοιόμορφη και ότι οι προοπτικές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα.
Η διασταύρωση του αποτελέσματος της οικονομικής ανάλυσης με το αποτέλεσμα της νομισματικής ανάλυσης επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι χαμηλές μεσοπρόθεσμα, καθώς ο ρυθμός της νομισματικής και πιστωτικής επέκτασης συνεχίζει να επιβραδύνεται. Συνολικά, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι θα διατηρηθεί η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα, στηρίζοντας έτσι την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών στη ζώνη του ευρώ.
Με όλα τα μέτρα που έλαβε για να αντιμετωπίσει την κλιμάκωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο ενίσχυσε τόσο τη διαθεσιμότητα ρευστότητας προς τον τραπεζικό τομέα όσο και την ανάκαμψη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ. Καθώς η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής συντελείται με χρονική υστέρηση, η επίδραση των μέτρων νομισματικής πολιτικής αναμένεται να συνεχίσει να εμφανίζεται σταδιακά στην οικονομία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει την αυξημένη στήριξη της προσφοράς πιστώσεων προς το τραπεζικό σύστημα, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη συνεχιζόμενη βελτίωση των συνθηκών στις χρηματοπιστωτικές αγορές και αποφεύγοντας τις στρεβλώσεις που συνδέονται με τη διατήρηση σε ισχύ έκτακτων μέτρων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τα έκτακτα μέτρα παροχής ρευστότητας που δεν θα είναι πλέον απαραίτητα στον ίδιο βαθμό όπως στο παρελθόν θα αποσυρθούν σταδιακά την κατάλληλη στιγμή. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά κάθε απειλή εναντίον της σταθερότητας των τιμών μεσομακροπρόθεσμα, η χορηγηθείσα ρευστότητα θα απορροφηθεί όταν κριθεί απαραίτητο. Με αυτό τον τρόπο, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη σταθεροποίηση των μεσοπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Αυτή η σταθεροποίηση είναι απαραίτητη για τη στήριξη της διατηρήσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης και συμβάλλει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Συνεπώς, όλες οι εξελίξεις θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται πολύ προσεκτικά στο προσεχές μέλλον.
Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, το Διοικητικό Συμβούλιο υπογραμμίζει εκ νέου πόσο σημαντικό είναι οι κυβερνήσεις να αναπτύξουν, να δημοσιοποιήσουν και να εφαρμόσουν εγκαίρως φιλόδοξες στρατηγικές δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτές οι στρατηγικές πρέπει να βασίζονται σε ρεαλιστικές υποθέσεις όσον αφορά το ρυθμό αύξησης του προϊόντος και να επικεντρώνονται σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην πλευρά των δαπανών, κυρίως με σκοπό την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής επιβάρυνσης που συνδέεται με τη γήρανση του πληθυσμού. Όπως συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο ECOFIN στις 2 Δεκεμβρίου 2009, οι κυβερνήσεις πρέπει να καθορίσουν σαφή και ποσοτικώς προσδιοριζόμενα μέτρα προσαρμογής που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών. Κάποιες χώρες θα πρέπει να ξεκινήσουν την εξυγίανση το 2010 και όλες οι υπόλοιπες το 2011 το αργότερο.
Σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, η χρηματοπιστωτική κρίση έχει μειώσει το παραγωγικό δυναμικό των οικονομιών της ζώνης του ευρώ, φαινόμενο που θα συνεχίσει να παρατηρείται για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη. Για την ενίσχυση της διατηρήσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης απαιτείται ευελιξία στην αγορά εργασίας και πιο αποτελεσματικά κίνητρα για εργασία. Επιπλέον, χρειάζονται επειγόντως πολιτικές που ενισχύουν τον ανταγωνισμό και την καινοτομία, ούτως ώστε να επιταχυνθούν η αναδιάρθρωση και οι επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Σημαντικό ρόλο θα πρέπει επίσης να διαδραματίσει η κατάλληλη αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα. Υγιείς ισολογισμοί, αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων και επιχειρηματικά μοντέλα χαρακτηριζόμενα από διαφάνεια και αξιοπιστία αποτελούν βασικούς παράγοντες προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών στις διαταραχές και θέτουν έτσι τα θεμέλια για διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
capital.gr
Τουρκία: Συρρίνωση του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο 3,3% σε ετήσια βάση
Τουρκία: Συρρίνωση του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο 3,3% σε ετήσια βάση
ΚΩΝ/ΠΟΛΗ (Dow Jones) – Πτώση 3,3% σημείωσε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Τουρκίας το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, ενώ σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας το δεύτερο τρίμηνο εμφάνισε πτώση 7,9%.
Οι αρχικές εκτιμήσεις για το δεύτερο τρίμηνο τοποθετούσαν το ρυθμό ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας στο -7%. Επίσης αναθεωρήθηκε και το ποσοστό του πρώτου τριμήνου στο -14,7% από -14,3%.
Σημειώνεται πως στην τελευταία μελέτη της κεντρικής τράπεζας της χώρας το ΑΕΠ για ολόκληρο το 2009 αναμένεται να εμφανίσει συρρίκνωση 5,7% έναντι 5,6% της προηγούμενης εκτίμησης.
capital.gr
Αγοραστική ευκαιρία οι ελληνικές τράπεζες λέει η Nomura- Στα 10,2 ευρώ η τιμή στόχος για Alpha Bank
Αγοραστική ευκαιρία οι ελληνικές τράπεζες λέει η Nomura- Στα 10,2 ευρώ η τιμή στόχος για Alpha Bank
Οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να επηρεάζουν την πορεία των ελληνικών τραπεζών σημειώνει σε έκθεσή της για την Alpha Bank η Nomura, λόγω των αρνητικών ειδήσεων για τα οικονομικά της χώρας. Ο οίκος αναγνωρίζει τις προκλήσεις που υπάρχουν στα δημόσια οικονομικά και το πτωτικό ρίσκο στην ανάπτυξη του ΑΕΠ. Ωστόσο λόγω του πρόσφατου sell off βλέπει αγοραστική ευκαιρία στις ελληνικές μετοχές. Μετά την αύξηση κεφαλαίου ξεκινάει εκ νέου την κάλυψη της Alpha Bank με ουδέτερη σύσταση και τιμή στόχο τα 10,2 ευρώ. Διατηρεί τη σύσταση αγοράς για τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα.
Παρά το γεγονός ότι διατηρεί την προτίμησή της στις Eurobank και Eθνική Τράπεζα πιστεύει πως όταν οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας σταθεροποιηθούν η απόδοση της Alpha Bank έναντι του κλάδου θα βελτιωθεί και η τράπεζα θα ωφεληθεί. Δεν προβλέπει για κάποια από τις τράπεζες που καλύπτει πως θα αντιμετωπίσουν θέματα ρευστότητας και πιστεύει πως είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και ακόμα εκτιμά ανάκαμψη στην αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων το 2011.
reporter.gr
Stock picks from 5 pros
Stock picks from 5 pros
With economic uncertainty near an all-time high, we sought the advice of some of the smartest market watchers we know.
1 of 5 Susan Kempler
Susan Kempler is a portfolio manager for the giant TIAA -CREF organization, which invests nearly $400 billion of retirement plan assets.
Stock picks: Discovery Communications, Scripps Networks, Time Warner
I'd like to throw out a couple of names that aren't seen as the typical global competitors, but that are household names, if you think about it a little differently: Discovery Communications and Scripps Networks. And I'll even include Time Warner [parent of Fortune's publisher].
These stocks are all global competitors, and they're going to benefit from the proliferation of channels internationally.
Look at Discovery Networks. It's not a household name, but it has the Discovery Channel, the Learning Channel, Animal Planet. And it's got phenomenal programming -- shows like Meerkat Manor. A soap opera starring meerkats -- how great is that? And how easy is that to export? All you have to do is change the narration.
Scripps Networks has the Food Channel and Home & Garden Television. Time Warner has CNN and a lot of cable networks.
http://money.cnn.com/galleries/2009/fortune/0912/gallery.expert_roundtable.fortune/index.html
cnn
With economic uncertainty near an all-time high, we sought the advice of some of the smartest market watchers we know.
1 of 5 Susan Kempler
Susan Kempler is a portfolio manager for the giant TIAA -CREF organization, which invests nearly $400 billion of retirement plan assets.
Stock picks: Discovery Communications, Scripps Networks, Time Warner
I'd like to throw out a couple of names that aren't seen as the typical global competitors, but that are household names, if you think about it a little differently: Discovery Communications and Scripps Networks. And I'll even include Time Warner [parent of Fortune's publisher].
These stocks are all global competitors, and they're going to benefit from the proliferation of channels internationally.
Look at Discovery Networks. It's not a household name, but it has the Discovery Channel, the Learning Channel, Animal Planet. And it's got phenomenal programming -- shows like Meerkat Manor. A soap opera starring meerkats -- how great is that? And how easy is that to export? All you have to do is change the narration.
Scripps Networks has the Food Channel and Home & Garden Television. Time Warner has CNN and a lot of cable networks.
http://money.cnn.com/galleries/2009/fortune/0912/gallery.expert_roundtable.fortune/index.html
cnn
Foreclosure plague slowing: Filings fall 8%
Foreclosure plague slowing: Filings fall 8%
Foreclosures fell month-over-month but are still up nearly 20% compared with a year ago. Plus, Las Vegas wasn't the worst-hit city in November.
NEW YORK (CNNMoney.com) -- Foreclosure filings fell by 8% in November, making it the fourth consecutive month of improvement in the housing market.
There were 306,627 filings last month, according to RealtyTrac, an online marketer of foreclosed properties. That decline follows a 3% drop in October, 4% in September and 1% in August.
"Loan modifications and other foreclosure prevention efforts, along with the recently extended and expanded homebuyer tax credit, are keeping a lid on the most visible symptoms of the nation's ailing housing market -- foreclosures and home value depreciation," RealtyTrac CEO James Saccacio said in a prepared statement.
However, while there are signs of improvement, the industry has yet to turn around: Foreclosure filings were still a lofty 18% above November 2008's levels.
"This is providing a welcome respite for the real estate industry, but a full recovery will only come when unemployment recedes to normal, healthy levels and when availability of credit reaches a more rational balance between the extremes of the past few years," Saccacio said.
Additionally, RealtyTrac spokesman Rick Sharga isn't convinced the decline is a natural outgrowth of improved market conditions.
"I really don't believe we're looking at a trend that suggests the problem is going away," he said. "Much of the drop was artificially induced."
He attributes the stabilization to mandatory mediation programs that some states have introduced. For example, in Nevada, where filings have declined for three months in a row, lenders are required to go through mediation with borrowers before moving forward with foreclosure documents. In many cases, Sharga said, these programs just delay the inevitable.
But there has been some real help for turning the foreclosure tide. One factor has been a firming up of home prices. The S&P/Case-Shiller Home Price Index has reported five consecutive months of improved prices through September.
As a result of this mild upswing in prices, fewer homeowners owe more than what their homes are worth (called being underwater). Zillow, the online appraisal service, reported recently that the proportion of underwater homeowners dropped to 21% at the end of September from 23% at the end of June.
Home sellers have also grown more confident. The real estate Web sites Trulia and ZipRealty both reported that fewer home sellers are slashing their listing prices. Trulia said that 22% of homes currently on the market as of Dec. 1, 2009 had gone through at least one price cut, the lowest level since Trulia started tracking price reductions in April 2009.
ZipRealty said the average home in 27 markets they cover was discounted $23,953 in November, a 3% smaller discount than prevailed a month earlier.
Even with gain, there's still pain
All those positive signs do not mean that there's no foreclosure pain. RealtyTrac reported 76,701 homes were repossessed during the month, only a tad down from the 77,077 lost in October. For the year, there have been a total of 777,630 properties taken back by banks.
The "sand states" -- Nevada, Florida, California and Arizona -- continued to amass the largest numbers of foreclosure filings with Nevada the hardest hit state of all. One of every 119 households had a filing in November, nearly four times the national average of one for every 417.
Florida had one for every 165 households, California one for every 180, and Arizona one for every 186.
There was a bit of surprise among the worst hit cities. Las Vegas dropped out of the top spot it has occupied for the past four months. A 33% decline in filings to one for every 102 housing units put it in fifth place. Instead, Merced, Calif., took over the top spot with one filing for every 83 homes; Stockton, Calif., one for every 85; nearby Modesto, one for every 87; and Cape Coral, Fla., one for every 96.
cnn
Foreclosures fell month-over-month but are still up nearly 20% compared with a year ago. Plus, Las Vegas wasn't the worst-hit city in November.
NEW YORK (CNNMoney.com) -- Foreclosure filings fell by 8% in November, making it the fourth consecutive month of improvement in the housing market.
There were 306,627 filings last month, according to RealtyTrac, an online marketer of foreclosed properties. That decline follows a 3% drop in October, 4% in September and 1% in August.
"Loan modifications and other foreclosure prevention efforts, along with the recently extended and expanded homebuyer tax credit, are keeping a lid on the most visible symptoms of the nation's ailing housing market -- foreclosures and home value depreciation," RealtyTrac CEO James Saccacio said in a prepared statement.
However, while there are signs of improvement, the industry has yet to turn around: Foreclosure filings were still a lofty 18% above November 2008's levels.
"This is providing a welcome respite for the real estate industry, but a full recovery will only come when unemployment recedes to normal, healthy levels and when availability of credit reaches a more rational balance between the extremes of the past few years," Saccacio said.
Additionally, RealtyTrac spokesman Rick Sharga isn't convinced the decline is a natural outgrowth of improved market conditions.
"I really don't believe we're looking at a trend that suggests the problem is going away," he said. "Much of the drop was artificially induced."
He attributes the stabilization to mandatory mediation programs that some states have introduced. For example, in Nevada, where filings have declined for three months in a row, lenders are required to go through mediation with borrowers before moving forward with foreclosure documents. In many cases, Sharga said, these programs just delay the inevitable.
But there has been some real help for turning the foreclosure tide. One factor has been a firming up of home prices. The S&P/Case-Shiller Home Price Index has reported five consecutive months of improved prices through September.
As a result of this mild upswing in prices, fewer homeowners owe more than what their homes are worth (called being underwater). Zillow, the online appraisal service, reported recently that the proportion of underwater homeowners dropped to 21% at the end of September from 23% at the end of June.
Home sellers have also grown more confident. The real estate Web sites Trulia and ZipRealty both reported that fewer home sellers are slashing their listing prices. Trulia said that 22% of homes currently on the market as of Dec. 1, 2009 had gone through at least one price cut, the lowest level since Trulia started tracking price reductions in April 2009.
ZipRealty said the average home in 27 markets they cover was discounted $23,953 in November, a 3% smaller discount than prevailed a month earlier.
Even with gain, there's still pain
All those positive signs do not mean that there's no foreclosure pain. RealtyTrac reported 76,701 homes were repossessed during the month, only a tad down from the 77,077 lost in October. For the year, there have been a total of 777,630 properties taken back by banks.
The "sand states" -- Nevada, Florida, California and Arizona -- continued to amass the largest numbers of foreclosure filings with Nevada the hardest hit state of all. One of every 119 households had a filing in November, nearly four times the national average of one for every 417.
Florida had one for every 165 households, California one for every 180, and Arizona one for every 186.
There was a bit of surprise among the worst hit cities. Las Vegas dropped out of the top spot it has occupied for the past four months. A 33% decline in filings to one for every 102 housing units put it in fifth place. Instead, Merced, Calif., took over the top spot with one filing for every 83 homes; Stockton, Calif., one for every 85; nearby Modesto, one for every 87; and Cape Coral, Fla., one for every 96.
cnn
Fitch: Αρνητική παρακολούθηση σε ομόλογα
Fitch: Αρνητική παρακολούθηση σε ομόλογα
Σε καθεστώς «αρνητικής παρακολούθησης» έθεσε τα καλυμμένα ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank αλλά και της Marfin Egnatia Bank, ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ενώ προχώρησε σε υποβάθμιση θυγατρικών ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.
Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της Fitch η τοποθέτηση σε «αρνητική παρακολούθηση» των ομολόγων πραγματοποιείται ως συνέπεια της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα ο οίκος προχώρησε και στην υποβάθμιση των αξιολογήσεων των θυγατρικών Εθνικής Τράπεζας και EFG Eurobank στο εξωτερικό.
Πιο συγκεκριμένα υποβαθμίζει και σε ότι αφορά την Εθνική Τράπεζα. υποβαθμίζει σε «BBB» (από «ΒΒΒ+» πριν) την αξιολόγηση της θυγατρικής στην Βουλγαρία, United Bulgarian Bank, διατηρεί σε «BBB» την αξιολόγηση της θυγατρικής σε Ρουμανία Banca Romaneasca, ενώ υποβαθμίζει σε «A+(zaf)» (από «AA-(zaf)») την αξιολόγηση της θυγατρικής σε Ν. Αφρική, South African Bank of Athens Limited.
Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές της Eurobank, υποβαθμίζει τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Eurobank EFG Bulgaria AD σε «BBB» (από «BBB+») και επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Bancpost σε «BBB».
euro2day.gr
Dubai Group: Πώληση μεριδίου στην EFG-Hermes
Dubai Group: Πώληση μεριδίου στην EFG-Hermes
Το ποσό των 114 εκατ. δολαρίων άντλησε η Dubai Group, επενδυτική εταιρία του Ντουμπάι, από την πώληση μεριδίου 6,5% στην αιγυπτιακή επενδυτική τράπεζα EFG-Hermes Holding, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Η Dubai Group –θυγατρική της Dubai Financial- προχώρησε στην πώληση 25 εκατ. μετοχών της EFG-Hermes Holding προς 25 αιγυπτιακές λίρες έκαστη. Σημειώνεται ότι η Dubai Group είχε εξαγοράσει το 25% της αιγυπτιακής επενδυτικής τράπεζας έναντι του ποσού των 1,1 δισ. δολαρίων τον Νοέμβριο του 2007.
euro2day.gr
BOCY: Πώλησε ελληνικά ομόλογα €1,7 δισ.
BOCY: Πώλησε ελληνικά ομόλογα €1,7 δισ.
Οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν επηρεάζουν σημαντικά τους σχεδιασμούς και την κερδοφορία της Τρ. Κύπρου εκτιμά η διοίκηση του Συγκροτήματος. Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο πρώτος γενικός διευθυντής του Συγκροτήματος, Γιάννης Κυπρή, σημειώνει ότι ο περιορισμένος κίνδυνος της Τράπεζας σε κρατικά ομόλογα της Ελλάδας και η ισχυρή καταθετική ρευστότητα περιορίζουν τους κινδύνους από τη δεινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ενώ η ραγδαία ανάπτυξη στη Ρωσία θα αντισταθμίσει τις όποιες απώλειες εισοδημάτων από την κάμψη της πιστωτικής επέκτασης και τις επισφάλειες.
Με αφορμή τις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και την προχθεσινή επιβεβαίωση των διαβαθμίσεων της Τράπεζας από τους Fitch, ο κ. Κυπρή ανέφερε στη StockWatch ότι από την αρχή του έτους η Τράπεζα μείωσε την έκθεση της σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου από €1,8 δισ. σε €0,1 δισ. τον Οκτώβριο, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη που περιλήφθηκαν στους λογαριασμούς των δύο προηγούμενων τριμήνων.
Επαναλαμβάνοντας όσα είπε στους αναλυτές πριν ένα μήνα περίπου, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος, ο κ. Κυπρή σημειώνει ότι «η έκθεση της Τράπεζας στα ελληνικά ομόλογα είναι πολύ μικρή». «Για μας δεν υπάρχει κίνδυνος πλέον».
Η έκθεση στα ομόλογα είναι ένας από τους βασικούς λόγους προβληματισμού των ξένων αναλυτών για την πορεία των ελληνικών τραπεζών, αφού η διολίσθηση της αξίας τους αναμένεται να έχει ανάλογη επίδραση και στους λογαριασμούς τους.
Πέραν του θέματος των ομολόγων, ο κ. Κυπρή σημειώνει επίσης πως η Τράπεζα δεν επηρεάζεται από την απόσυρση της φθηνής ρευστότητας που έχει διαθέσει τον τελευταίο χρόνο σε ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Από πλευράς ρευστότητας, η Τρ. Κύπρου έχει μια από τις καλύτερες στην αγορά, επομένως αν αποσυρθεί το funding, δεν επηρεαζόμαστε».
Σύμφωνα με τους Fitch, που επιβεβαίωσαν την Τρίτη τα ratings της Τρ. Κύπρου, τα τρία τέταρτα της χρηματοδότησης της Τράπεζας προέρχονται από καταθέσεις.
Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν αναμένεται βέβαια να αφήσει εντελώς ανεπηρέαστη την Τρ. Κύπρου.
«Αναμένεται επιβράδυνση στη ζήτηση στα δάνεια», αναφέρει ο κ. Κυπρή.
«Τα μη εξυπηρετούμε δάνεια είναι αρκετά χαμηλά σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες και είναι ελεγχόμενα. Υπήρχε μια κάμψη στο ρυθμό αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τρίτο τρίμηνο. Αναμένουμε να συνεχίσουν να αυξάνονται οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, ίσως και μέχρι τα μέσα του 2010, αλλά ακόμα και αν υπάρχει επιτάχυνση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν θα είναι σε βαθμό που θα μας βγάλει από τους στόχους μας», συμπληρώνει.
Η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου εκτιμά πως η βελτίωση της πορείας της Uniastrum στη Ρωσία θα αντισταθμίσει τις όποιες απώλειες από την Ελλάδα.
«Το Συγκρότημα έχει μια ανάπτυξη στην Ρωσία, που από το τρίτο τρίμηνο άρχισε να απογειώνεται, παρουσιάζονται κέρδη. Για μας η Ρωσία είναι πρόσθετο μαξιλάρι που δημιουργείται τώρα, για να αντισταθμίσει την όποια μείωση της κερδοφορίας προκύψει από την Ελλάδα».
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να αντισταθμίσουμε οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική αγορά και συγκριτικά με τις άλλες τράπεζες, θα επηρεαστούμε λιγότερο».
Η Τράπεζα θα δώσει όπως και φέτος guidance το Φεβρουάριο για τα κέρδη του 2010, ενώ δεν αποκλείεται να δοθούν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για την τριετία.
stockwatch.com.cy
ΕΚ: Ψήφιση κανονισμού για ΟΑΠΙ από ΕΕ
ΕΚ: Ψήφιση κανονισμού για ΟΑΠΙ από ΕΕ
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοινώνει τα ακόλουθα:
1.Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησαν στη ψήφιση και έκδοση Κανονισμού (OJ L 302, 17.11.2009, http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:302:0001:0031:EL:PDF), ο οποίος ρυθμίζει θέματα σχετικά με τους Οργανισμούς Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας (‘ΟΑΠΙ’, Credit Rating Agencies).
2.Οι ΟΑΠΙ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές αφού εκδίδουν αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας (credit ratings) οι οποίες χρησιμοποιούνται από επενδυτές, δανειολήπτες, εκδότες και κυβερνήσεις για να λαμβάνουν επενδυτικές και χρηματοδοτικές αποφάσεις μετά λόγου γνώσεως.
3.Στη Δημοκρατία η αρμόδια αρχή για την αδειοδότηση και εποπτεία των ΟΑΠΙ είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
4.Πρόσωπα που είναι εγκατεστημένα στη Δημοκρατία και εκδίδουν αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, οι οποίες ανακοινώνονται δημόσια ή διανέμονται με την καταβολή συνδρομής, οφείλουν να υποβάλουν αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ρυθμιστικών Αρχών των Αγορών Κινητών Αξιών (‘CESR’) για να εγγραφούν ως ΟΑΠΙ όχι ενωρίτερα της 7ης Ιουνίου και όχι αργότερα της 7ης Σεπτεμβρίου 2010.
Σημειώνεται ότι μόνο νομικά πρόσωπα δύνανται να εγγραφούν ως ΟΑΠΙ.
5.Οι Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, τα πιστωτικά ιδρύματα, οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) και τα ιδρύματα επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών, οφείλουν, από την 7η Δεκεμβρίου 2010 και μετέπειτα, να χρησιμοποιούν, για κανονιστικούς σκοπούς και δη ως αναφορά για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών τους απαιτήσεων, για λόγους φερεγγυότητας ή για τον υπολογισμό των κινδύνων που ενέχει η επενδυτική τους δραστηριότητα, αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας οι οποίες θα εκδίδονται μόνο από ΟΑΠΙ που είναι εγκατεστημένοι στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και έχουν εγγραφεί σύμφωνα με τον ανωτέρω Κανονισμό.
stockwatch.com.cy
Γερμανία: Αύξηση 0,7% στις τιμές χονδρικής
Γερμανία: Αύξηση 0,7% στις τιμές χονδρικής
Αύξηση 0,7% παρουσίασαν οι τιμές χονδρικής στη Γερμανία, σε μηνιαία βάση, το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Σε ετήσια βάση, οι τιμές χονδρικής μειώθηκαν κατά 3,2%.
naftemporiki
Σε ελληνικά και ιαπωνικά χέρια η παγκόσμια ναυτιλία
Σε ελληνικά και ιαπωνικά χέρια η παγκόσμια ναυτιλία
Στα χέρια της χώρας μας και της Ιαπωνίας βρίσκεται η παγκόσμια ναυτιλία, σύμφωνα με έρευνα του Economist.
Πάνω από το 80% των παγκόσμιων εμπορευμάτων σε όρους όγκου διακινούνται με πλοία, ενώ το 30% του παγκόσμιου ωφέλιμου φορτίου μεταφέρεται με ελληνικά ή ιαπωνικά πλοία.
Ωστόσο, τα πλοία των δύο ναυτιλιακών υπερδυνάμεων συνήθως δεν φέρουν τη σημαία της χώρας τους αλλά άλλες, πιο «βολικές» σημαίες. Στην Ιαπωνία, οι ναυτιλιακές εταιρείες προτιμούν τη σημαία του Παναμά, ενώ οι ελληνικές εταιρείες δείχνουν προτίμηση στη Μάλτα και την Κύπρο.
Την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη με βάση το σύνολο του στόλου –υπό εγχώρια και ξένη σημαία– κατέχει η Γερμανία, η οποία συνηθίζει να υψώνει στα πλοία της τη σημαία της Λιβερίας.
Μόνο 15 χώρες ελέγχουν το 80% της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας, ενώ το 2008, η χωρητικότητα του παγκόσμιου στόλου σημείωσε αύξηση 6% καθώς οι παραγγελίες για καινούργια πλοία είχαν ήδη πραγματοποιηθεί προτού ξεσπάσει η διεθνής κρίση.
Σε επίπεδο εγχώριας σημαίας, πάντως, τα ελληνικά πλοία έρχονται πρώτα με διαφορά, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κίνα.
naftemporiki
Subscribe to:
Posts (Atom)