Tuesday, February 2, 2010

Υψηλότερα κατά 2,80 δολάρια το αργό


Υψηλότερα κατά 2,80 δολάρια το αργό

Αλμα σημείωσε σήμερα η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της αύξησης των εκκρεμών πωλήσεων κατοικιών και της προσδοκίας ότι αύριο θα ανακοινωθεί πτώση των αποθεμάτων του αργού από την αμερικανική κυβέρνηση.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 3,6%, ή 2,80 δολάρια, στα 77,23 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα 4 μηνών.

Αυξημένες κατά 1% εμφανίστηκαν οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών κατά τον μήνα Δεκέμβριο, ανακάμπτοντας από τη βουτιά του 16,4% που σημείωσαν το Νοέμβριο. Η άρση του μέτρου της βοήθειας για την αγορά πρώτης κατοικίας από την κυβέρνηση, οδήγησε τους αγοραστές στις λύσεις των κατοικιών που ανήκουν σε ιδιώτες. Ο εν λόγο δείκτης είναι κατά 10,9% υψηλότερος σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2008, ενώ διαμορφώθηκε στις 96,6 μονάδες από 95,6 το Νοέμβριο.

Τα διυλισμένα αποθέματα, τα οποία περιλαμβάνουν το diesel και το πετρέλαιο θέρμανσης, αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 1,15 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενέργησε το δίκτυο Bloomberg μεταξύ 16 αναλυτών. Η εξέλιξη αυτή είναι συνέχεια της υποχώρησης της θερμοκρασίας, και της αύξησης της ζήτησης κυρίως από τη μεριά των καταναλωτών.

reporter.gr

Κέρδη 1,2% στο χρυσό


Κέρδη 1,2% στο χρυσό

Συνεχίστηκε και σήμερα η άνοδος του χρυσού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της αύξησης των εκκρεμών πωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ, γεγονός που ενίσχυσε τις προσδοκίες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού αυξήθηκαν κατά 1,2% στα 1.118 δολάρια η ουγγιά. Σημειώνεται ότι και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο χρυσός είχε σημειώσει κέρδη, τα οποία μάλιστα είχαν φτάσει το 2%. Η πλατίνα ενισχύθηκε κατά 2,6% στα 1.579,80 δολάρια.

Αυξημένες κατά 1% εμφανίστηκαν οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών κατά τον μήνα Δεκέμβριο, ανακάμπτοντας από τη βουτιά του 16,4% που σημείωσαν το Νοέμβριο. Η άρση του μέτρου της βοήθειας για την αγορά πρώτης κατοικίας από την κυβέρνηση, οδήγησε τους αγοραστές στις λύσεις των κατοικιών που ανήκουν σε ιδιώτες. Ο εν λόγο δείκτης είναι κατά 10,9% υψηλότερος σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2008, ενώ διαμορφώθηκε στις 96,6 μονάδες από 95,6 το Νοέμβριο.

reporter.gr

Απειλεί με νέα υποβάθμιση η Fitch


Απειλεί με νέα υποβάθμιση η Fitch

Αιτία για νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας μπορεί να εξελιχθεί το σχέδιο νόμου περί αναδιάρθρωσης των χρεών των νοικοκυριών, στην υπάρχουσα μορφή του, προειδοποιεί ο οίκος Fitch Ratings.
Το εν λόγο σχέδιο νόμου, το οποίο βρίσκεται προς δημόσια διαβούλευση, αποσκοπεί στη θεσμοθέτηση τρόπου που θα επιτρέπει στους ιδιώτες να κηρύσσουν πτώχευση. Εντούτοις ο οίκος εκτιμά ότι, τελικά, αν εφαρμοστεί θα μειώσει την ανάκτηση κεφαλαίων, ενώ παράλληλα θα αυξήσει τις στάσεις πληρωμών σε μια σειρά οικονομικών δραστηριοτήτων, από υποθήκες μέχρι καταναλωτικά δάνεια.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου οι δανειολήπτες θα είναι υπόλογοι μέχρι και το 90% του συνολικού ποσού των οφειλόμενων μετά από τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων τους. Από τη ρευστοποίηση θα εξαιρείται η πρώτη κατοικία, όπου οι όποιες υποθήκες θα επαναδιαπραγματεύονται.

"Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις της Fitch για μια πτώση των τιμών στην ελληνική κτηματαγορά της τάξης του 15-20%, τότε ένας διαρκώς αριθμός υποθηκών θα εμπίπτει στα πλαίσια του νόμου, κάτι που με τη σειρά του θα αυξήσει τις απώλειες και θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων" αναφέρει ο Σπύρος Μίχας, Associate Director της Fitch's Structured Finance στο Λονδίνο.

Επιπρόσθετα τονίζεται ότι η εισαγωγή χαλαρότερων προτύπων στο σύστημα "Τειρεσίας" θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση στο μέτωπο των χρεών.

Στις παραπάνω προειδοποιήσεις η Υπουργός Οικονομίας, κ. Λ. Κατσέλη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι εκτιμήσεις από τον οίκο Fitch ''βασίζονται στην εσφαλμένη υπόθεση ότι προωθείται γενικευμένη ρύθμιση''»

Ειδικότερα, ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Δ. Σπυράκος του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας δήλωσε τα ακόλουθα:

· Το εν λόγω σχέδιο νόμου εισάγει θεσμούς που υπάρχουν από χρόνια στην πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης, και όπως δείχνουν εμπειρικές μελέτες όχι μόνο δεν διατάραξε αλλά αντίθετα ενίσχυσε την ηθική των πληρωμών. Και αυτό γιατί η πληρωμή δεν παραμένει σε αυτές τις περιπτώσεις στη διαιώνιση του χρέους αλλά προσφέρει διέξοδο και προοπτική απεγκλωβισμού από την υπερχρέωση.

· Με το σχέδιο νόμου καθιερώνεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών για οφειλέτες που έχουν αποδεδειγμένη και μόνιμη αδυναμία πληρωμής, δηλαδή για οφειλέτες που εκ των πραγμάτων δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Το σχέδιο νόμου δημιουργεί λοιπόν κίνητρα στους οφειλέτες αυτούς να εξυπηρετήσουν, εξαντλώντας τις δυνατότητές τους για μία χρονική περίοδο τεσσάρων ετών, ένα μέρος των χρεών τους προκειμένου να απεγκλωβιστούν από την υπερχρέωση.

· Ας μην παραβλέπουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών κατά τα προηγούμενα χρόνια το ποσοστό ανάκτησης των τραπεζών στα καταναλωτικά δάνεια και κάρτες που εμφανίζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των έξι μηνών δεν υπερβαίνει το 20-25%. Είναι βέβαιο ότι η εισαγωγή του εν λόγω σχεδίου νόμου θα επιτρέψει στα πιστωτικά ιδρύματα την αποσπασματική τουλάχιστον ικανοποίηση απαιτήσεών τους που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να επιτύχουν από την περιουσία και τα εισοδήματα των καταναλωτών που θα θελήσουν και θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στο πλάνο αποπληρωμής που θα τους θέσει το δικαστήριο.

· Ιδιαίτερα σημαντική μάλιστα είναι η πρωτοποριακή διάταξη που εμπεριέχει ο νόμος για τη δυνατότητα εξαίρεσης της κατοικίας από τη ρευστοποιήσιμη περιουσία. Κι’ αυτό γιατί τούτο συμβαίνει με ευνοϊκούς για τις τράπεζες όρους. Στην περίπτωση δηλαδή αυτή ο οφειλέτης αναλαμβάνει να εξυπηρετήσει ένα πρόσθετο χρέος στο 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

· Χωρίς το σχέδιο νόμου τα εν λόγω ακίνητα θα εκπλειστηριάζονταν σε κατά πολύ μικρότερες αξίες, δίχως να ικανοποιηθούν αντίστοιχα οι τράπεζες. Οι δε υπερχρεωμένοι δανειολήπτες θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούν τα στεγαστικά τους δάνεια υπό ευνοϊκότερους όρους, καθώς θα έχουν απαλλαγεί από ένα σημαντικό μέρος των λοιπών οφειλών τους.

· Σε αντίθεση με όσα κάποιοι θέλουν να ισχυρίζονται το σχέδιο νόμου ενισχύει εντέλει και τις τιτλοποιήσεις των στεγαστικών δανείων, γιατί καθιστά και πάλι βιώσιμη την εξυπηρέτησή τους.

reporter.gr

Moody's: Δεν κινδυνεύουν οι κινέζοι εκδότες τίτλων από την αύξηση επιτοκίων


Moody's: Δεν κινδυνεύουν οι κινέζοι εκδότες τίτλων από την αύξηση επιτοκίων


Η αύξηση των επιτοκίων θα δώσει στις τράπεζες την ευκαιρία ενίσχυσης των εσόδων τους.

Ήπιες επιπτώσεις θα έχει στην κερδοφορία των κινεζικών εκδοτών τίτλων και στις θέσεις των μετόχων μια μικρή ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων στην Κίνα, υποστηρίζει στην τελευταία της έκθεση η Moody's.

«Ως εκ τούτου, δεν προβλέπεται να προβούμε σε υποβάθμιση των κινέζων εκδοτών τίτλων που παρακολουθούμε εξαιτίας μια μικρής αύξησης στα επιτόκια. Εάν, όμως, τα επιτόκια αυξηθούν δραματικά, οι πιέσεις στην κεφαλαιακή τους διάρθρωση ενδέχεται να ενταθούν», δηλώνει ο Ντάνιελ Γονγκ, αναλυτής της Moody's και συντάκτης της έκθεσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι κινέζοι εκδότες τίτλων διατηρούν συντηρητικά χαρτοφυλάκια επενδύσεων –στην πλειονότητά τους απαρτίζονται από ομόλογα και τραπεζικές καταθέσεις.

Εξαιτίας της περιορισμένης προσφοράς μακροχρόνιων εγχώριων ομολόγων στην Κίνα και των περιορισμών όσον αφορά στις ξένες επενδύσεις, η διάρκεια των επενδύσεων των Κινέζων εκδοτών είναι σχετικά σύντομη και η λογιστική αξία των ομολόγων δεν επηρεάζεται από τις μεταβολές των επιτοκίων.

Η αύξηση των επιτοκίων, απεναντίας, θα δώσει στις τράπεζες την ευκαιρία ενίσχυσης των εσόδων τους. Εν τω μεταξύ, οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης των κινέζων τραπεζών θα συνεχιστούν στο προσεχές μέλλον δεδομένων των χαμηλών ποσοστών διείσδυσης, των προοπτικών ισχυρής ανάπτυξης, των υψηλών ποσοστών αποταμίευσης και της γήρανσης του πληθυσμού.

naftemporiki

Συμβιβασμοί διακυβεύουν τη φήμη της Ιαπωνίας


Συμβιβασμοί διακυβεύουν τη φήμη της Ιαπωνίας


Και η παγκόσμια οικονομική κρίση συνέβαλε στο να έλθουν στην επιφάνεια τα «τρωτά» σημεία, την ώρα που ιαπωνικοί όμιλοι όπως Toyota και Sony δέχονται έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις από νεοσύστατες επιχειρήσεις σε Νότια Κορέα, Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας.

Η Τoyota αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα ενός ομίλου, η εικόνα του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ιαπωνικό επιχειρείν, που μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα του Τύπου, αλλά για λάθος λόγους.

Η είδηση για τις μαζικές ανακλήσεις αυτοκινήτων εξαιτίας του ελαττωματικού συστήματος γκαζιού ανακοινώθηκε λίγες ημέρες αφότου η Japan Airlines -που κάποτε αποτελούσε έναν από τους πιο «αγέρωχους» εθνικούς αερομεταφορείς- κήρυξε πτώχευση, «λυγίζοντας» υπό το βάρος χρεών, αξίας πολλών δισ. δολαρίων.

Η Sony έχει χάσει την ηγετική της θέση στον τομέα των ηλεκτρονικών gadgets από εταιρείες όπως η Apple, ενώ και η ίδια έχει ανακοινώσει στο πρόσφατο παρελθόν ανακλήσεις συσκευών, λόγω κάποιων προβλημάτων ποιότητας.

Και η Honda, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία αυτοκινήτων στην Ιαπωνία, ανακαλεί 646.000 αυτοκίνητα ανά τον κόσμο, εξαιτίας ελαττωματικού διακόπτη παραθύρου.

Συνυπολογιζομένων των παραπάνω περιστατικών, η άλλοτε φήμη της Ιαπωνίας για άψογη ποιότητα έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα -ακριβώς την εποχή που η Κίνα βρίσκεται πολύ κοντά στο να υποσκελίσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και εντείνεται ο ανταγωνισμός από τις εταιρείες της Νότιας Κορέας.

Τι πήγε στραβά με τον οικονομικό «κολοσσό», ο οποίος είχε καταφέρει να αναδυθεί από τις στάχτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Toyota Sony και JAL διαφέρουν αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι προσπάθειές τους έχουν κάποια κοινά σημεία: τους κινδύνους από την επέκτασή τους στις ξένες αγορές, αλλά και της υπεροπτικής στάσης, που προέρχεται από την ίδια την επιτυχία τους.

«Η αλαζονεία και ο εφησυχασμός, αποτέλεσαν έναν "μοιραίο" συνδυασμό», εκτιμά αναλυτής της Newedge Group.

Και η παγκόσμια οικονομική κρίση συνέβαλε στο να έλθουν στην επιφάνεια τα «τρωτά» σημεία, την ώρα που ιαπωνικοί όμιλοι όπως Toyota και Sony δέχονται έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις από νεοσύστατες επιχειρήσεις σε Νότια Κορέα, Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας.

«Μπορούν να προσφέρουν προϊόντα τόσο καλά όσο τα ιαπωνικά και σε πολύ χαμηλότερο κόστος», τονίζει ο Σινίτσι Ισικάουα, στρατηγικός αναλυτής στην Credit Suisse

Στην προσπάθεια μείωσης του κόστους ώστε να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση, Toyota, Sony και άλλες επιχειρήσεις «συμβιβάσθηκαν» στην ποιότητα ελέγχου, καθώς προσπαθούσαν να υλοποιήσουν ολοένα και υψηλότερους στόχους πωλήσεων, τονίζουν αναλυτές, που όμως θεωρούν ότι σύντομα θα επανέλθουν δριμύτερες.

naftemporiki

ΗΠΑ: Πακέτο 30 δισ. δολ. υπέρ των περιφερειακών τραπεζών


ΗΠΑ: Πακέτο 30 δισ. δολ. υπέρ των περιφερειακών τραπεζών

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται σήμερα να προτείνει επισήμως νομοσχέδιο, το οποίο θα θεσπίζει ταμείο ύψους 30 δισ. δολαρίων υπέρ των περιφερειακών τραπεζών.

Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν σε πιστώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να προβούν σε προσλήψεις υπαλλήλων, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

Λεπτομέρειες σχετικά με το μέτρο αυτό κατά της ανεργίας θα δώσει ο Μπαράκ Ομπάμα με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο Νάσουα του Νιου Χαμσάιρ.

Το νομοσχέδιο, το οποίο απομένει να ψηφιστεί από το Κογκρέσο, προβλέπει πως τα 30 δισ. δολάρια θα προέλθουν από το πακέτο του σχεδίου για τη διάσωση των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων.

Θα εφαρμοσθεί δε για τις μικρές περιφερειακές τράπεζες, των οποίων τα αποθεματικά δεν ξεπερνούν τα 10 δισ. δολάρια, όπως τονίζει ο Λευκός Οίκος.

naftemporiki

Πρόγραμμα ανάκλησης από Τοyota


Πρόγραμμα ανάκλησης από Τοyota

Πρόγραμμα ανάκλησης αυτοκινήτων στην Ευρώπη εκτελείται από την Toyota Motor Europe για προληπτικό έλεγχο στο πεντάλ του γκαζιού.

H Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ανακοινώνει ότι η εταιρεία Toyota Motor Europe, μέσω του αντιπροσώπου της στην Ελλάδα TOYOTA Ελλάς A.B.E.E και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου, εκτελεί πρόγραμμα ανάκλησης 8 μοντέλων Toyota στην Ευρώπη, για τον προληπτικό έλεγχο στο πεντάλ του γκαζιού. Τα εν λόγω μοντέλα και οι περίοδοι παραγωγής τους είναι: Aygo (Φεβ. 2005 - Αυγ. 2009), iQ (Νοεμ. 2008 - Νοεμ. 2009), Yaris (Νοεμ. 2005 - Σεπ. 2009), Auris (Οκτ. 2006 - 5 Ιαν. 2010), Corolla (Οκτ. 2006 - Δεκ. 2009), Verso (Φεβ. 2009 - 5 Ιαν. 2010, Avensis (Νοεμ. 2008 - Δεκ. 2009) και RAV4 (Νοεμ. 2005 - Νοεμ. 2009).

Ο ακριβής αριθμός των οχημάτων δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, αλλά ενδέχεται να φτάσει πανευρωπαϊκά το 1,8 εκατομμύριο. Κανένα μοντέλο Lexus ή κάποιο άλλο από τα υπόλοιπα μοντέλα Toyota δεν επηρεάζεται.

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων, θα ενημερωθούν εγγράφως μέσω επιστολής, ώστε να προσέλθουν στο δίκτυο Εξουσιοδοτημένων Επισκευαστών αυτοκινήτων ΤΟΥΟΤΑ σε όλη την Ελλάδα, για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στο όχημά τους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι καταναλωτές παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την Τoyota Ελλάς - Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών στο τηλέφωνο 210 2808222.

capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση στις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών το Δεκέμβριο


ΗΠΑ: Αύξηση 1% στις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών το Δεκέμβριο.

capital.gr

Ρωσία: Έγκριση συγχώνευσης της κρατικής αεροπορικής Aeroflot με έξι εταιρείες


Ρωσία: Έγκριση συγχώνευσης της κρατικής αεροπορικής Aeroflot με έξι εταιρείες

ΜΟΣΧΑ (Dow Jones) – Τη συγχώνευση του κρατικού αερομεταφορέα OAO Aeroflot (AFLT.RS) με έξι εγχώριες εταιρείες που προσφάτως το κράτος διέσωσε από την κατάρρευση ενέκρινε η ρωσική κυβέρνηση.



Ο πρωθυπουργός Vladimir Putin ενέκρινε τη συγχώνευση η οποία θα δώσει στην κρατική εταιρεία τον έλεγχο του 30% έως 35% της εγχώριας αγοράς έναντι του 15% που κατείχε.


Την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε την εξαγορά του 25,8% από τον Alexander Lebedev ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης της βρετανικής ημερήσιας εφημερίδας The Evening Standard.

capital.gr

Κίνα: Οδηγία για αύξηση των επιτοκίων σε στεγαστικά δάνεια


Κίνα: Οδηγία για αύξηση των επιτοκίων σε στεγαστικά δάνεια

Οδηγία προς τις τράπεζες για την αύξηση των επιτοκίων σε στεγαστικά δάνεια και των προκαταβολών θα απευθύνει η Bank Of China σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία τα οποία επικαλούνται ανώνυμες πηγές.

Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, η Bank Of China θα προειδοποιήσει τις τράπεζες για τους κινδύνους που συνδέονται με τα κεφάλαια που εισρέουν στην αγορά ιδιοκτησίας καθώς οι αθετήσεις πληρωμών παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση στην Κίνα.

Η αύξηση στις χορηγήσεις κατά 1,7 τρισ. δολ. το 2009 είχε ως συνέπεια το Δεκέμβριο την αύξηση των τιμών με το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων 18 μηνών των τιμών σε 70 πόλεις.

Ενδεικτικό της κατάστασης και των ανησυχιών είναι πως ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σανγκάης που παρακολουθεί τις τιμές των μετοχών κτηματομεσιτικών εταιρειών υποχώρησε σήμερα σε χαμηλό εννέα μηνών

Σύμφωνα με τις πηγές, η Bank Of China θα ζητήσει επίσης από τις τράπεζες το σταμάτημα των νέων χορηγήσεων σε εταιρείες που συσσωρεύουν εκτάσεις ή καθυστερούν σκοπίμως τις πωλήσεις όπως επίσης και την απόρριψη των αιτήσεων από ιδιώτες οι οποίοι αγοράζουν κατοικίες για “επενδυτικούς και κερδοσκοπικούς λόγους”. Για το λόγο αυτό η Bank Of China θα ζητήσει από τις τράπεζες την αύξηση των επιτοκίων με “ένα ευρύ περιθώριο” εάν δεν είναι σίγουρες για τις προθέσεις των αιτούντων.

capital.gr

PwC: Ανάκαμψη για την παγκόσμια αγορά Outsourcing


PwC: Ανάκαμψη για την παγκόσμια αγορά Outsourcing




Παγκοσμίως οι εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες Outsourcing προβλέπουν ότι η ζήτηση των υπηρεσιών επεκτείνεται ταχύτατα, ενώ δηλώνουν ότι προσλαμβάνουν προσωπικό και αναζητούν νέες υπηρεσίες, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στην αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που έγινε από το Offshoring Research Network του Duke University και την PricewaterhouseCoopers (PwC).

Από την έρευνα, η οποία βασίστηκε σε δείγμα 514 εταιριών Οutsourcing από 50 χώρες, προκύπτει ότι ο κλάδος μεταμορφώνεται λόγω της εμφάνισης νέων παρόχων σε όλο τον κόσμο, καθώς και της προσπάθειας των υφιστάμενων εταιρειών Outsourcing να επεκταθούν σε νέες αγορές.

Οι εταιρίες Outsourcing στη Βόρειο Αμερική και στην Ινδία, που εδώ και καιρό κυριαρχούν στον κλάδο, αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό από τη Λατινική Αμερική, την Ανατολική Ευρώπη και την Ασία σε τομείς υπηρεσιών που ξεκινούν από την ανάθεση της εταιρικής επικοινωνίας (contact centers) και των υπηρεσιών πληροφορικής και καταλήγουν σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες εξωτερικής ανάθεσης (business process outsourcing).

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας μεγάλος αριθμός εταιριών Outsourcing αναμένει την υπογραφή συμβολαίων ανάπτυξης νέου λογισμικού και παροχής υπηρεσιών πληροφορικής μέσα στους επόμενους 18 με 36 μήνες. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των εταιρειών Outsourcing που πρόκειται να προσφέρουν χρηματοοικονομικές και λογιστικές υπηρεσίες, αλλά και υπηρεσίες ανθρωπίνων πόρων διπλασιάστηκε σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Συνολικά, το 62% των εταιρειών Outsourcing δήλωσε ότι σχεδιάζει να διευρύνει τη γκάμα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.


Αν και η Ινδία παραμένει κορυφαία χώρα στον κλάδο του Outsourcing, άλλες αναδυόμενες οικονομίες θέλουν να επεκταθούν στον κλάδο. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, η κινεζική κυβέρνηση επέλεξε 20 πόλεις ως κόμβους Outsourcing, σε μία προσπάθεια να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις απ’ όλο τον κόσμο, ενώ η κυβέρνηση των Φιλιππίνων δήλωσε ότι το Outsourcing αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα. Παρ’ όλα αυτά, μόνο το 16% των εταιρειών παροχής υπηρεσιών από την Ινδία βλέπει τους ανταγωνιστές από άλλες αναδυόμενες οικονομίες ως απειλή.

Σύμφωνα με τη μελέτη η εξελισσόμενη οικονομική κρίση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της περικοπής δαπανών και στη βελτίωση της αποδοτικότητας ως δύο από τους πιο σημαντικούς λόγους για Outsourcing, εκτός από εκείνον της πρόσβασης σε εξειδικευμένο προσωπικό.

Επιπλέον, από τη μελέτη προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

• Το 70 % των συμφωνιών Outsourcing το 2008 ανανεώθηκαν με τη λήξη του πρώτου συμβολαίου, σε σχέση με το 72% το 2007.

• Οι κυριότεροι λόγοι για τη λύση των συμβολαίων Outsourcing αποτέλεσαν οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες των πελατών και η εν γένει έλλειψη στρατηγικής Outsourcing.

• Η έννοια του "near-shoring" αρχίζει να απασχολεί σημαντικά την παγκόσμια Οικονομία, ως η προσέγγιση του Outsourcing για την αποτελεσματικότερη διοίκηση και έλεγχο παραδοσιακά απομακρυσμένων επενδύσεων.

«Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός έχει μετατρέψει τον κλάδο του Outsourcing σε έναν παγκόσμιο αγώνα ταχύτητας για την απόκτηση μεριδίου αγοράς,» δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνος Καρύδης, Partner, Head of Accounting and Tax Compliance της PricewaterhouseCoopers στην Ελλάδα.

«Στην Ελλάδα, η δαιδαλώδης και διαρκώς μεταβαλλόμενη νομοθεσία οδηγούν τις επιχειρήσεις στη λύση του Outsourcing των χρηματοοικονομικών και λογιστικών λειτουργιών τους προκειμένου να εξασφαλίσουν φορολογική και λογιστική συμμόρφωση με τη βοήθεια εξειδικευμένων στελεχών της αγοράς. Ταυτόχρονα, οι Ελληνικές εταιρείες αναγνωρίζουν πλέον την αξία του Outsourcing και το υιοθετούν για τις μη κύριες λειτουργίες τους, προκειμένου να αποκτήσουν ταχύτερη και ακριβέστερη πρόσβαση στη πληροφορία και να βελτιώσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.»

«Τα οικονομικά οφέλη του Outsourcing είναι αναμφισβήτητα, καθώς προσφέρει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στις εταιρείες αφού αυτές πλέον επικεντρώνονται απερίσπαστες στην κύρια δραστηριότητά τους και βεβαίως συνεισφέρει στη μείωση των δαπανών τους μεσοπρόθεσμα με παράλληλη αύξηση της προστιθέμενης αξίας», συνέχισε ο κ. Καρύδης.

«Στην PricewaterhouseCoopers στην Ελλάδα είναι στρατηγική μας επιλογή να προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις Outsourcing στον χρηματοοικονομικό και λογιστικό τομέα, αλλά και στον τομέα του ανθρωπίνου δυναμικού. Βασικός μας στόχος είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή διεθνούς εμβέλειας λύσεων για επιχειρηματικές διαδικασίες, οι οποίες βελτιώνουν την απόδοση της εταιρείας του πελάτη μας.

Η προσέγγισή μας εδράζεται στη συνεργασία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Διατηρούμε στενή συνεργασία με τους πελάτες μας για τη συνεχή βελτίωση της απόδοσης των επιχειρήσεών τους και τη μείωση των επιχειρηματικών κινδύνων αποσκοπώντας στην εξυπηρέτησή τους σε κλίμα εμπιστοσύνης. Για αυτό το λόγο και η PwC αποφάσισε να επενδύσει σε μία ομάδα 130 επαγγελματιών στα γραφεία μας στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη.», κατέληξε ο κ. Καρύδης.

euro2day.gr

M. Lynch: "Κόβει" τέσσερις ελληνικές τράπεζες


M. Lynch: "Κόβει" τέσσερις ελληνικές τράπεζες



Νέες χαμηλότερες τιμές στόχους για τέσσερις ελληνικές τράπεζες περιλαμβάνει έκθεση της Merrill Lynch με ημερομηνία 1η Φεβρουαρίου.

Η τιμή για την Εθνική αναθεωρείται στα 24 από 30, για την Alpha από τα 11,4 στα 9,8 ευρώ, για την Eurobank στα 10,1 από 12,6 ευρώ και για την Πειραιώς στα 10 από τα 11,4 ευρώ. Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση Buy για τα ελληνικά ιδρύματα ενώ θεωρεί top pick του την Εθνική.

euro2day.gr

Ζητούν κρατική στήριξη 5 αναπτυξιακές εταιρείες

Ζητούν κρατική στήριξη 5 αναπτυξιακές εταιρείες



Οικονομική ενίσχυση ζητούν από το κράτος οι πέντε αναπτυξιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, για να μπορέσουν να συμβάλουν πιο αποτελεσματικά στην αναπτυξιακή προοπτική των περιοχών που αντιπροσωπεύουν.

Το θεσμικό status των εταιρειών αυτών, αλλά και η οικονομική συνεισφορά του κράτους στις χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αποτελέσουν σήμερα αντικείμενο συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, που θα εξετάσει αυτεπάγγελτα το θέμα, μετά από πρόταση του βουλευτή της ΕΔΕΚ, Γιώργου Βαρνάβα.

Μέτοχοι των εταιρειών αυτών είναι τοπικοί φορείς και οργανώσεις, όπως δήμοι και κοινότητες. Στόχος τους είναι συνήθως η παροχή υπηρεσιών προς τους μετόχους τους για εκμετάλλευση κοινοτικών κονδυλίων μέσω της συμμετοχής τους σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα εργαλεία που αξιοποιούν οι εταιρείες για επίτευξη των στόχων είναι η πληροφόρηση και η ενημέρωση του κοινού σε θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός των επαρχιών, η αξιοποίηση των διαθέσιμων εθνικών και κοινωνικών πόρων, η ανάληψη πρωτοβουλιών για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και η προώθηση των σχέσεων της Κύπρου με τις χώρες της ΕΕ.

Μιλώντας στη StockWatch, ο εκπρόσωπος των Αναπτυξιακών Εταιρειών, Σπύρος Ελενοδώρου, ανέφερε ότι ενώ οι συγκεκριμένες εταιρείες είναι απαραίτητα εργαλεία ανάπτυξης στην Κύπρο, η μη οικονομική ενίσχυση από το κράτος επηρεάζει το έργο τους. Ο κ. Ελενοδώρου ζητά τη θεσμοθέτηση του ρόλου των εταιρειών αυτών και την οικονομική τους στήριξη από το κράτος.

Στα ευρωπαϊκά προγράμματα, εξήγησε, το 85% του προϋπολογισμού του κάθε προγράμματος καταβάλλεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και το 15% από το κάθε κράτος μέλος.

Οι αναπτυξιακές εταιρείες υποστηρίζουν ότι τον περσινό Μάρτιο το υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε αίτημα για οικονομική συμβολή του κράτους σε προγράμματα που έλαβαν οι εταιρείες, παρά τη σχετική εισήγηση του Γραφείου Προγραμματισμού.

Το αιτιολογικό του υπουργείο, αναφέρει ο κ. Ελενοδώρου, ήταν ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν είναι θεσμοθετημένοι φορείς.

Οι εταιρείες ελπίζουν, κατέληξε, πως η σημερινή συζήτηση θα ανοίξει το δρόμο για θεσμοθέτηση και στήριξη των εταιρειών από το κράτος.

stockwatch.com.cy

Φρένο στις επενδύσεις


Φρένο στις επενδύσεις


Φρένο στις επενδύσεις βάζουν οι κυπριακές επιχειρήσεις προμηνύοντας τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το 2010 η οικονομία προτού καταφέρει να εξέλθει από την ύφεση. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως οι κυπριακές εταιρείες αφήνουν στα συρτάρια τα σχέδια για ανάπτυξη, αρκούμενες στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων και εξαντλώντας παράλληλα τα όποια αποθέματα καταθέσεων είχαν φυλάξει κατά την περίοδο των παχιών αγελάδων. Οι εκτιμήσεις για ανάκαμψη της οικονομίας, που τοποθετείται προς το δεύτερο εξάμηνο του 2010, δεν έχουν πείσει προς το παρόν τον επιχειρηματικό κόσμο, που περιμένει δύσκολες μέρες αποφεύγοντας νέα ανοίγματα.


Τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας αποτυπώνουν το κλίμα που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο, που περιμένει κουμπωμένος τις πρώτες σαφείς ενδείξεις για ανάκαμψη προτού προχωρήσει με νέες χρηματοδοτήσεις. Τα δανειακά υπόλοιπα των κυπριακών επιχειρήσεων αυξήθηκαν το Δεκέμβριο του 2009 με ρυθμό 5,1%, το χαμηλότερο των τελευταίων ετών. Περιορίστηκαν σε €21,5 δισ. έναντι €21,2 δισ. που ήταν τον περσινό Δεκέμβριο. Η αύξηση στα πιστωτικά υπόλοιπα των επιχειρήσεων το 2009 υπολογίζεται ότι προήλθε σχεδόν εξολοκλήρου από τον τοκισμό των δανείων και όχι από νέα δάνεια.

Την προηγούμενη διετία τα πιστωτικά υπόλοιπα των κυπριακών επιχειρήσεων είχαν αυξηθεί κατά 76% εν μέσω της ευφορίας που είχε δημιουργήσει η κατάσταση στην αγορά ακινήτων. Το μεγαλύτερο μέρος των νέων δανείων είχε διοχετευθεί σε εταιρείες ανάπτυξης γης και σε κτηματομεσιτικά γραφεία.


Για να καλύψουν τις τρέχουσες τους ταμειακές ανάγκες, πολλές επιχειρήσεις προχωρούν σε αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων ενώ άλλες αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τα μετρητά που έχουν κατατεθειμένα σε τράπεζες. Αυτό ενδεχομένως να εξηγεί τη μείωση των συνολικών καταθέσεων των κυπριακών επιχειρήσεων το 2009 κατά 0,8%. Τα προηγούμενα χρόνια τα καταθετικά υπόλοιπα των κυπριακών επιχειρήσεων είχαν παρουσιάσει σημαντική αύξηση, αντανακλώντας τη θετική πορεία που κατέγραφαν οι επιχειρήσεις την περίοδο της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης.

Παρά τη διστακτικότητα που συνεχίζει να επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο, τα τελευταία στοιχεία αφήνουν μια χαραμάδα ελπίδας για σταθεροποίηση της κατάστασης. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των πιστωτικών υπολοίπων των επιχειρήσεων βελτιώθηκε οριακά το Δεκέμβριο σε σχέση με το Νοέμβριο, όταν είχε καταγραφεί αρνητικό ρεκόρ.

Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν επίσης και τα στοιχεία για σταθεροποίηση της ανεργίας και για αναθέρμανσης της εγχώριας ζήτησης ακινήτων. Θετικά είναι και τα σημάδια από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον όπου η ανάκαμψη είναι ταχύτερη από ότι αναμενόταν.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα οικονομικών προσδοκιών, όμως, οι επιχειρήσεις παρέμειναν κουμπωμένες τον Ιανουάριο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι, εκτός απροόπτου, ο δρόμος της ανάκαμψης θα είναι μακρύς.

stockwatch.com.cy

America's Biggest Rip-offs

America's Biggest Rip-offs

Are you infuriated every time you open your cell phone bill? Livid when you buy a snack at the movies? These are nine of the rawest deals around.

http://money.cnn.com/galleries/2010/news/1001/gallery.americas_biggest_ripoffs/index.html

cnn

Σε επίπεδο-ρεκόρ ο δανεισμός της ευρωζώνης


Σε επίπεδο-ρεκόρ ο δανεισμός της ευρωζώνης



Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δανειστεί το ποσό-ρεκόρ των 110 δισ. ευρώ από τις αγορές μέχρι στιγμής φέτος, ωθώντας υψηλότερα το κόστος δανεισμού για τις χώρες που βρίσκονται σε αδύναμη δημοσιονομική θέση, καθώς πληρώνουν ακριβά το τίμημα για τα ογκώδη χρέη τους.

Οι επενδυτές προειδοποίησαν ότι τα yields, ή επιτόκια, που θα απαιτήσουν για να δανείσουν την Ελλάδα και άλλες περιφερειακές οικονομίες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ιταλία, θα συνεχίσουν να αυξάνονται, μέχρι να υπάρξει η βεβαιότητα ότι οι χώρες έχουν βάλει τάξη στα δημοσιονομικά τους.

Η κ. Theodora Zemek, διεθνής επικεφαλής τμήματος fixed income της Axa Investment Managers, δήλωσε: "Το πρόβλημα με τον κίνδυνο του δημοσίου χρέους μόλις τώρα αρχίζει… Οι χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους θα πρέπει να πληρώνουν όλο και μεγαλύτερες αποδόσεις για να εκδίδουν νέα ομόλογα".

Ένας άλλος επενδυτής δήλωσε: "Η εμπιστοσύνη στις χώρες με υψηλά χρέη έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αν υπάρξει κάποιο σημάδι από τους πολιτικούς ότι δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τα επίπεδα χρέους, τότε θα ακολουθήσει ξεπούλημα στα ομόλογα της ευρωζώνης".

Αυτή η επενδυτική προειδοποίηση έρχεται την ώρα όπου η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα δανεισμού ως έχει, παρά τις ανησυχίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπου οι αποδόσεις των ομολόγων ανήλθαν σε υψηλό 10 ετών την περασμένη εβδομάδα. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας δήλωσαν με την προϋπόθεση της ανωνυμίας πως η χώρα εξακολουθεί να σκοπεύει να εκδώσει 10ετές ομόλογο με τη μορφή κοινοπρακτικού δανείου και επίσης θα επιμείνει με το road show στις ΗΠΑ και στην Ασία, αν και δεν έχουν κανονιστεί οι ημερομηνίες.


Η ελληνική προσπάθεια καθησυχασμού των αγορών συνεχίστηκε με έκτακτη συνεδρίαση μεταξύ Ελλήνων τραπεζιτών και κορυφαίων αξιωματούχων της οικονομίας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, για να συζητηθούν οι επιπτώσεις της κρίσης.
Η Ελλάδα αναμένεται να ανακοινώσει πιο αυστηρά οικονομικά μέτρα, ως απάντηση στην αξιολόγηση του τριετούς της Προγράμματος Σταθερότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τετάρτη.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης ακολουθούν την άνοδο της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου την περασμένη εβδομάδα μέχρι το 7,25%. Αν και τα yields υποχώρησαν τη Δευτέρα στο 6,62%, παραμένουν 3,44 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τα ανάλογα γερμανικά, απόκλιση που πλησιάζει το ρεκόρ.

Οι επενδυτές δηλώνουν ότι η Ελλάδα και άλλες περιφερειακές οικονομίες αντιμετωπίζουν αφενός προβλήματα αξιοπιστίας και αφετέρου την απειλή του αποκαλούμενου "crowding out". Αυτό συμβαίνει όταν οι διαχειριστές των ομολογιακών εκδόσεων υποχρεώνονται να αυξήσουν τις αποδόσεις για να προσελκύσουν επενδυτές, εξαιτίας του ανταγωνισμού από άλλες κυβερνήσεις.

Η απειλή αυτού του "ανταγωνισμού" θα παραμείνει για αρκετό διάστημα, καθώς οι κυβερνήσεις θα συνεχίζουν να συγκεντρώνουν ποσά-ρεκόρ σε ομόλογα για να ξεπληρώσουν τα χρέη που ανέλαβαν για να διασώσουν τις τράπεζες και να ανατρέψουν την οικονομική διολίσθηση που προκάλεσε η χρηματοπιστωτική κρίση.

Αυτήν την εβδομάδα οι χώρες της ευρωζώνης προβλέπεται να δανειστούν επιπλέον 27 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Barclays Capital, που είναι κοντά σε εβδομαδιαίο υψηλό.
Ένας αξιωματούχος δήλωσε: "Σκοπεύουμε να προχωρήσουμε με το 10ετές ομόλογο όπως ενημερώσαμε τις αγορές την περασμένη εβδομάδα, αλλά η ημερομηνία ίσως καθυστερήσει πέρα από τον επόμενο μήνα".

Έχοντας συγκεντρώσει 8 δισ. ευρώ σε κοινοπρακτική προσφορά την περασμένη εβδομάδα -μέγεθος υπερδιπλάσιο από το προγραμματισμένο- η Ελλάδα έχει καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους έως τα τέλη Μαρτίου, δήλωσε.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να σκοπεύει να διασπείρει την επενδυτική της βάση πουλώντας μεγάλα μεγέθη χρεογράφων στις ΗΠΑ και στην Ασία που θα εκδοθούν σε δολάρια.

euro2day.gr

Καλύτερη λύση για την Ελλάδα να "καλέσει" το ΔΝΤ

Καλύτερη λύση για την Ελλάδα να "καλέσει" το ΔΝΤ



Οι τελευταίες ημέρες ήταν δραματικές για την ελληνική οικονομία. Γεμάτες με αμφιβολίες για το κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της μεγέθη αλλά και για το κατά πόσο τα κράτη της ευρωζώνης και οι αρχές της ΕΕ θα παράσχουν βοήθεια στη χώρα. Τα yields των ελληνικών ομολόγων ενισχύθηκαν περισσότερο από 1% την περασμένη εβδομάδα, φθάνοντας στο 7,25%.

Εάν η Ελλάδα δεν ήταν στην ευρωζώνη θα είχε, ήδη, στραφεί προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και θα διαπραγματεύονταν συμφωνία στήριξης, προκειμένου να λάβει βοήθεια με «αντίκρισμα» τη λήψη διορθωτικών μέτρων, όπως έπραξαν Ουγγαρία, Λετονία και Ρουμανία. Μαζί με το δάνειο του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει στήριξη στο ισοζύγιο πληρωμών της και από την ΕΕ.

Το να είναι, όμως, μέλος της ευρωζώνης έχει δύο αποτελέσματα: πρώτον, η Ελλάδα (και οι αγορές) είχε την λανθασμένη άποψη ότι είναι «άνοση» απέναντι σε προβλήματα που αφορούν το χρέος. Δεύτερον, ότι δεν έχει ανάγκη στήριξη στο ισοζύγιο πληρωμών της από την ΕΕ.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα η πρώτη «συνθήκη» επικράτησε: παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει θεσμοθετημένος τρόπος για παροχή βοήθειας σε ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης, βάσει της Συνθήκης τους Μάαστριχ, ο κίνδυνος του ελληνικού χρέους και η πιθανότητα χρεοκοπίας δεν εξετάζονταν από τις ομολογιακές αγορές. Πρόσφατα, όμως, άρχισαν να ενισχύονται οι ανησυχίες καθώς οι τράπεζες κατέθεταν τεράστια ποσά ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ προκειμένου να λάβουν δάνεια.



Ένας από τους λόγους που δυσχέραναν οι συνθήκες είναι η ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι στα τέλη του 2010 θα «σκληρύνει» τους όρους βάσει των οποίων αποδέχεται ομόλογα ως εγγυήσεις. Μία κίνηση που έθεσε το ενδεχόμενο τα ελληνικά ομόλογα να μην γίνουν, πλέον, δεκτά ως εγγυήσεις για τις δημοπρασίες αναχρηματοδότησης. Τόσο αυτό, όσο και η αδυναμία της Ελλάδας να παρουσιάσει ένα αξιόλογο πρόγραμμα τακτοποίησης των δημοσιονομικών της μεγεθών, εξηγούν τον συναγερμό που σήμανε στις αγορές.

Η ελληνική κρίση χρειάζεται συγκεκριμένες θεραπείες. Η καλύτερη λύση θα ήταν να κληθεί το ΔΝΤ. Μία συμφωνία με το ΔΝΤ, στην οποία θα περιλαμβάνονταν παροχή δανείου θα προσέφερε τόσο τα κεφάλαια που χρειάζονταν, όσο και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Όμως, τόσο οι αρχές της ευρωζώνης όσο και οι αρχές της ΕΕ φαίνεται να είναι αντίθετες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Υπάρχουν δύο λόγοι γι’ αυτήν την αντίθεση.

Πρώτον θα φαίνονταν σαν παραδοχή ότι η ευρωζώνη είναι ανίκανη να διαχειριστεί τα εσωτερικά της προβλήματα και ότι χρειάζεται την βοήθεια της «Ουάσινγκτον». Δεύτερον θα εκλαμβάνονταν ως κτύπημα για το σύστημα εποπτείας της ΕΕ και για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Εάν το ΔΝΤ αποκλειστεί, τότε πως θα ήταν μία λύση που έχει τη στήριξη και την έμπνευση μόνο της ΕΕ; Εάν εξαιρεθεί και βοήθεια από την ΕΕ, τότε τα χρήματα θα πρέπει να προέλθουν από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Εάν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια κοντά στο 5% ή 10% του ΑΕΠ της, τότε αυτό σημαίνει ότι οι άλλες χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να της δώσουν 12 έως 24 δισ. ευρώ ή μεταξύ του 0,13% έως 0,26% του συνολικού ΑΕΠ της ευρωζώνης. Με δεδομένο το χαμηλό ύψος του ποσού, τα κεφάλαια μπορούν να βρεθούν.

Όμως, την ίδια στιγμή, θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί η σταθερή και αξιόπιστη παρακολούθηση της προόδου της Ελλάδας, κάτι που θα συνέβαινε εάν η βοήθεια προέρχονταν από το ΔΝΤ.

Ας υποθέσουμε ότι το όλο πρόγραμμα το είχε σχεδιάσει η Κομισιόν και οι χώρες της ευρωζώνης έδιναν τα χρήματα. Θα ήταν αξιόπιστο η Κομισιόν να παρακολουθεί την όλη διαδικασία (την πρόοδο της Ελλάδας), ενώ ταυτόχρονα θα έπρεπε να διακόψει την παροχή επιδοτήσεων προς την Ελλάδα όσο διάστημα διαρκούσε αυτή η διαδικασία;

Η Κομισιόν έχει τα απαραίτητα τεχνικά μέσα, αλλά πιθανώς να ήταν δύσκολο να ελέγξει όλα τα «επιμέρους» στοιχεία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Όμως στη βάση του το όλο θέμα είναι αμιγώς πολιτικό. Πως θα αντιδρούσε η ΕΕ στην οργή που θα υπήρχε στους δρόμους της Αθήνας; Θα αντιδρούσαν όλες οι χώρες της ευρωζώνης με τον ίδιο τρόπο; Ή κάποιες θα έπρεπε να αποκλειστούν από την παροχή βοήθειας, καθώς θα θεωρούνταν ως μελλοντικοί υποψήφιοι για οικονομική στήριξη; Επιπρόσθετα θα άντεχε η ευρωζώνη το κόστος στον προϋπολογισμό της, εάν χρειάζονταν να παράσχει βοήθεια σε κάποια άλλη, πιο μεγάλη χώρα;

Το να κληθεί το ΔΝΤ έχει πολιτικό κόστος, το οποίο, όμως, δεν θα πρέπει να υπερτιμάτε, και θα πρέπει να προτιμηθεί έναντι άλλων εναλλακτικών λύσεων. Πρώτον, παρά το γεγονός ότι έχει έδρα στην Ουάσινγκτον, τόσο το ΔΝΤ όσο και η ευρωπαϊκή του υπηρεσία διοικούνται από πρώην υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης. Δεύτερον, ένα πρόγραμμα από το ΔΝΤ δεν θα αφαιρούσε από την ΕΕ την δυνατότητα εποπτείας, καθώς τίποτε δεν εμποδίζει ΔΝΤ και ΕΕ να συνεργαστούν με την Κομισιόν προκειμένου να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, ακόμη και χωρίς να δοθούν κεφάλαια από την Ευρώπη. Τρίτον, το πολιτικό κόστος θα ήταν ισχυρότερο εάν τελικώς η «ενδοοικογενειακή λύση» αποτύχει και τότε κληθεί το ΔΝΤ.

Το δίλημμα της ΕΕ για την Ελλάδα είναι εξαιρετικής σημασίας. Θα επηρεάσει τόσο τη μελλοντική διαδικασία προσαρμογής της χώρας όσο και την μελλοντική διαχείριση κρίσεων για χώρες της ευρωζώνης. Αντί να επιλεγεί η ριψοκίνδυνη λύση, οι επικεφαλής της ΕΕ θα ήταν καλύτερο να προτρέψουν την Ελλάδα να καλέσει το ΔΝΤ.

euro2day.gr

Γερμανία: Αύξηση 0,8% των λιανικών πωλήσεων το Δεκέμβρη


Γερμανία: Αύξηση 0,8% των λιανικών πωλήσεων το Δεκέμβρη

Αύξηση 0,8% κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία το Δεκέμβρη σε μηνιαία βάση, κατώτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για άνοδο 0,8%. Σημειώνεται ότι σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 2,5%. Για το 2009, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση 1,8% σε σχέση με το 2008.

reporter.gr

Κόβει τις εκτιμήσεις της για τις ελληνικές τράπεζες η UBS- Υποβαθμίζει Eurobank και Marfin


Κόβει τις εκτιμήσεις της για τις ελληνικές τράπεζες η UBS- Υποβαθμίζει Eurobank και Marfin


Σημαντικές μειώσεις στις τιμές στόχους αλλά και υποβαθμίσεις συστάσεων περιλαμβάνονται στην έκθεση της UBS για τις ελληνικές τράπεζες. Πιο αναλυτικά ο οίκος διατηρεί τη σύσταση αγοράς για την Alpha Bank αλλά μειώνει την τιμή στόχο στα 9,5 ευρώ από 12,8 ευρώ. Υποβαθμίζει τη σύσταση για τη Eurobank σε ουδέτερη από αγορά μειώνοντας την τιμή στόχο στα 7,1 ευρώ από 13,5 ευρώ.

Υποβαθμίζει τη σύσταση για τη Marfin σε ουδέτερη από Αγορά μειώνοντας την τιμή στόχο στα 2,4 ευρώ από 3,5 ευρώ. Παραμένει ουδέτερη για την Εθνική Τράπεζα μειώνοντας την τιμή στόχο στα 18,2 ευρώ από 23 ευρώ. Ουδέτερη παραμένει και για την Τράπεζα Πειραιώς με τιμή στόχο τα 7,2 ευρώ από 11 ευρώ. Για την ΑΤΕ Bank διατηρεί τη σύσταση πώλησης με τιμή στόχο το 1 ευρώ από 1,4 ευρώ.

Η κατάσταση στην Ελλάδα περιέχει προκλήσεις αναφέρει ο οίκος στη σημερινή του έκθεση και η ψυχολογία είναι πολύ αδύναμη. Οι αγορές ασκούν πίεση στην Κυβέρνηση να διορθώσει το έλλειμμα με άμεσο και αληθοφανή τρόπο. Η Κυβέρνηση είναι πρόθυμη να πάρει τα απαραίτητα μέτρα κατά την άποψη του οίκου αλλά χρειάζεται να προετοιμάσει τον κόσμο για αυτό που θα έρθει.

Οι τιμές των ομολόγων οδηγούν τις τιμές των μετοχών και στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν κρίσιμα νέα, όπως αύριο η Κομισιόν θα πει τη γνώμη της για το πρόγραμμα σταθερότητας ενώ στις 15-16 αναμένεται η έγκρισή του από το Eurogroup και το Ecofin.

Ο οίκος έριξε μία ματιά με βάση τα θεμελιώδη στις τράπεζες και θέλησε να εκτιμήσει πόσο θα επηρεάσει αυτή η αναστάτωση τις τράπεζες ( αύξηση των spreads, εκτίμηση για μηδενική ανάπτυξη του όγκου των δανείων κ.α.) και κατέληξε στο συμπέρασμα πως πρέπει να γίνει πιο επιφυλακτικός. Μείωσε τις εκτιμήσεις κατά 40% περίπου και διατηρεί σύσταση αγοράς μόνο για την Alpha Bank.


reporter.gr

Με "οδηγό" το Nikkei οι ασιατικές αγορές


Με "οδηγό" το Nikkei οι ασιατικές αγορές

Θετική είναι η συνολική εικόνα που παρουσιάζουν τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικοονμία των ΗΠΑ. Ισχυρά κέρδη σε Ιαπωνία και Αυστραλία.

Πιο αναλυτικά, τα πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας ώθησαν τους ασιατικούς δείκτες. Παρά το γεγονός ότι κάποιοι δείκτες υποχωρούν, οι απώλειες που σημειώνουν είναι πολύ μικρές ή ακόμη και οριακές σε σύγκριση με τα κέρδη άνω του 1,5% που κατέγραψαν οι αγφορές της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας.

Στην Αυστραλία, η κεντρική τράπεζα της χώρας εξέπληξε τις αγορές σήμερα, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια στο 3,75% μετά το σερί των αυξήσεων στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις. Μετά την ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων τον τελευταίο καιρό, τα οποία εμφανίστηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων, οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 4%, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των Dow Jones Newswires και Reuters.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, η ιαπωνική χρηματιστηριακή Nomura εμφάνισε κέρδη έναντι ζημιών στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, αν και τα μεγέθη ήταν μικρότερα των προσδοκιών.

Ειδικότερα, τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας για το τρίτο τρίμηνο χρήσης διαμορφώθηκαν στα 10,24 δις. γεν (112,8 δις. δολάρια), έναντι ζημιών 342,9 δις. γεν την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires επηρεάστηκαν θετικά από τις προμήθειες των ΑΜΚ-ρεκόρ που σημειώθηκαν στην Ιαπωνία.

Στα ταμπλό, ο MCSI Asia Pacific, κινήθηκε ανοδικά κατά 0,9%, διαμορφούμενος στις 115,65 μονάδες.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 10.371,09 μονάδες, με κέρδη 1,63%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί οριακά σε ποσοστό 0,04%.

Μικρές απώλειες καταγράφουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Κίνας, με τον Shanghai Composite στο -0,23% και τον Shenzhen Composite στο -0,58%. Ο ευρύτερος CSI 300 καταγράφει πτώση 0,21%.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημειώνει απώλειες 0,66%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex κινείται πτωτικά σε ποσοστό 1,26%.

Στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 υποχώρησε σε ποσοστό 0,11%, ενώ ο ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με άνοδο 1,79%.

Στην Σιγκαπούρη ο Straits Times σημειώνει πτώση 0,19%, ενώ στην Ινδία ο δείκτης Sensex υποχωρεί κατά 0,05%.

capital.gr

BP: Κέρδη 4,3 δισ. δολάρια στο τέταρτο τρίμηνο


BP: Κέρδη 4,3 δισ. δολάρια στο τέταρτο τρίμηνο

Κέρδη της τάξης των 4,3 δισ. δολαρίων κατέγραψε στο τέταρτο τρίμηνο χρήσης η BP, καθώς η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, η ενίσχυση της παραγωγής και η υψηλότερη διαθεσιμότητα των διϋλιστηρίων επηρέσαν θετικά τα μεγέθη της εταιρείας, όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία.

Εξαιρουμένων των επιπτώσεων από τις μεταβολές στα αποθέματα που δεν πουλήθηκαν και των 937 εκατ. δολαρίων που αντιστοιχούν σε μη λειτουργικά στοιχεία, τα αναπροσαρμοσμένα κέδη του πετρελαϊκού κολοσσού ανέρχονται σε 4,38 δισ. δολάρια, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της εταιρείας για κέρδη ύψους 4,66 δισ. δολαρίων.

Η παραγωγή αυξήθηκε στα 4,05 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, ενισχυμένη από τα 3,95 εκατ. βαρέλια και ελαφρώς υψηλότερα από τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 4,03 εκατ. βαρέλια.

Η παραγωγή το 2010 αναμένεται να διαμορφωθεί ελαφρώς χαμηλότερα, αντικατοπτρίζοντας το γεγονός ότι το 2009 η περίοδος των τυφώνων ήταν αδύναμη. Η διοίκηση της εταιρείας τόνισε ότι αναμένει οι οργανικές κεφαλαιακές δαπάνες να διαμορφωθούν στα 20 δισ. δολάρια, όπως και το 2009.

capital.gr

Ανέκτησε τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας το αργό


Ανέκτησε τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας το αργό

Ανέκτησε τις απώλειες που σημείωσε την περασμένη η εβδομάδα το αργό καθώς στις συναλλαγές του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης σημείωσε άνοδο 2,1% στηριζόμενο στα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που είδαν το φως της δημοσιότητας.



Συγκεκριμένα, η τιμή του συμβολαίου Μαρτίου σημείωσε άνοδο 1,54 δολ. κλείνοντας στα 74,43 δολ. τα βαρέλι έχοντας καταγράψει πτώση την προηγούμενη εβδομάδα 2,4%. Στο Λονδίνο η τιμή του Brent ενισχύθηκε 2,3%, ή 1,65 δολ., κλείνοντας στα 73,11 δολ. το βαρέλι.


ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός ISM Ιανουαρίου

O δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας ISM αναρριχήθηκε τον Ιανουάριο στις 58,4 μονάδες από 54,9 μονάδες το Δεκέμβριο, επίπεδο το οποίο είναι το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2004.


Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για μικρότερη άνοδο του δείκτη στις 55,3 μονάδες. Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης νέων παραγγελιών σημείωσε άνοδο στις 65,9 μονάδες από 64,8 μονάδες το Δεκέμβριο.


Ο δείκτης παραγωγής ενισχύθηκε στις 66,2 μονάδες από 59,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης απασχόλησης ενισχύθηκε στις 53,3 μονάδες από 50,2 μονάδες το Δεκέμβριο, επίπεδο το οποίο είναι το υψηλότερο τον Απρίλιο του 2006.. Τέλος, ο δείκτης των αποθεμάτων έφτασε τις 46,5 μονάδες από 43 μονάδες.

capital.gr
Share |