Sunday, August 1, 2010
Μπορεί το γουάν να γίνει παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα;
Μπορεί το γουάν να γίνει παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα;
Η άνοδος του χρέους των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την αυξανόμενη οικονομική ισχύ της Κίνας έχουν οδηγήσει ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν την πτώση του δολαρίου και την άνοδο του γουάν ως το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου, σημειώνει σε πρόσφατη έκθεσή της η Deutsche Bank.
Όπως σημειώνεται, «ενώ οι μακροοικονομικές συνθήκες, όπως το μέγεθος της οικονομίας και των διεθνών εμπορευματικών συναλλαγών σύντομα θα έχουν ωριμάσει, η Κίνα θα χρειαστεί μεταξύ άλλων να κάνει το νόμισμά της πλήρως μετατρέψιμο, αλλά και να εμβαθύνει την αγορά των ομολόγων της και να βελτιώσει τη ρευστότητά της».
Ωστόσο, ακόμη και τότε, εξωτερικοί παράγοντες όπως ο ανταγωνισμός ή ενδεχόμενα πολιτικά εμπόδια δεν καθιστούν αυτονόητο ότι το γουάν θα αναδυθεί πράγματι ως το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα, εκτιμά η DB.
Η Κίνα θα χρειαστεί ακόμη 15-20 χρόνια ώστε να δημιουργήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στο γουάν να αναδειχθεί ως ένα σημαντικό αποθεματικό νόμισμα και ακόμη περισσότερο χρόνο για να καταφέρει το κινεζικό νόμισμα να ανταγωνιστεί το δολάριο ως το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου.
Το γουάν αναμένεται να γίνει ένα από τα κύρια αποθεματικά νομίσματα λίγο μετά το 2030. Μέχρι τότε, τρία αποθεματικά νομίσματα (δολάριο, ευρώ, γουάν) είναι πιθανό να συνυπάρξουν, γεγονός που αντικατοπτρίζει την υφέρπουσα τριπολική δομή του διεθνούς οικονομικού συστήματος.
Η ανάδειξη του γουάν ως αποθεματικού νομίσματος θα αποφέρει σχετικά περιορισμένα οικονομικά, αλλά πολύ σημαντικά μη-οικονομικά, οφέλη για την Κίνα. Η υποχώρηση του δολαρίου θα επιβάλει απτούς περιορισμούς στην οικονομική και δημοσιονομική ευελιξία των ΗΠΑ. Εκτός από την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και τα χαμηλότερα έσοδα, η υποχώρηση του δολαρίου θα οδηγήσει σε επιδείνωση του ισοζυγίου πληρωμών. Και αυτό θα έχει ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες, οι οποίες θα επηρεάσουν την πολιτική θέση των ΗΠΑ στον κόσμο.
Σε ό,τι αφορά το μέγεθος της οικονομίας, η Κίνα είναι πιθανόν να φτάσει τις ΗΠΑ κάποια στιγμή το 2025 και να τις ξεπεράσει στη συνέχεια.
Κατά δεύτερον, αναφορικά με τις πολιτικές συγκράτησης του πληθωρισμού και τη σταθερότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας, το γουάν εκ πρώτης δείχνει να πληροί τις προϋποθέσεις. Ωστόσο, η Κίνα διατηρεί περιορισμούς τόσο στη διακίνηση κεφαλαίων όσο και στην ισοτιμία, επομένως ακόμη δεν μπορούμε να πούμε ότι βρίσκεται στο επιθυμητό επίπεδο.
Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η Κίνα δεν θα καταφέρει να διατηρήσει χαμηλό πληθωρισμό και σχετική σταθερότητα της ισοτιμίας, αν κινηθεί σταδιακά προς την πλήρη μετατρεψιμότητα του νομίσματός της σε συνδυασμό με τις αναγκαίες εσωτερικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις (π.χ. ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας), αναφέρει η έκθεση της Deutsche Bank. «Βεβαίως, αυτό θα απαιτήσει ένα βήμα προς την κατεύθυνση ενός πιο ‘αγοραίου’ τραπεζικού συστήματος. Και αυτό συνεπάγεται ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει απλώς να εφαρμόσει μια σειρά από δευτερεύουσες μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην εξασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, μετά τη μετάβαση στην πλήρη μετατρεψιμότητα, αλλά θα πρέπει επίσης να αποδεχθεί και τη σημαντική μείωση του άμεσου ελέγχου που είναι σε θέση να ασκεί στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα».
Καθώς το μέγεθος της οικονομίας της Κίνας θα αυξάνεται, η ανάπτυξή της θα εξαρτάται όλο και λιγότερο από τις εξαγωγές και την αγορά των ΗΠΑ, καθιστώντας έτσι πιο ελκυστική από πλευράς ευελιξίας την «στροφή» προς ένα πιο ευέλικτο καθεστώς συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Εκεί που η Κίνα υστερεί περισσότερο, είναι στο βάθος και στην αποτελεσματικότητα των κεφαλαιαγορών, στοιχεία πιο σημαντικά και από την μετάβαση στην πλήρη μετατρεψιμότητα του νομίσματός της. Το γουάν δεν είναι πλήρως μετατρέψιμο και οι αρχές διατηρούν αυστηρούς ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων. «Η εγχώρια αγορά ομολόγων είναι σχετικά μικρή και με περιορισμένη ρευστότητα, ενώ η πρόσβαση ξένων επενδυτών είναι, φυσικά, εξαιρετικά περιορισμένη», σημειώνει η DB.
Ένα αποθεματικό νόμισμα απαιτεί επίσης την ύπαρξη εξελιγμένων αγορών συναλλάγματος και παραγώγων. Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει για τη δέσμευσή του για σταδιακή μετάβαση προς την πλήρη μετατρεψιμότητα του γουάν και επιδιώκει να αναπτύξει τις εσωτερικές αγορές ομολόγων, παραγώγων και συναλλάγματος.
Επιπλέον, αν και η Κίνα απολαμβάνει πολιτική σταθερότητα, εξακολουθεί να υστερεί σε κράτος δικαίου Όσο συνεχίζει να συγκρίνεται δυσμενώς με τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, οι ξένοι επενδυτές θα εξακολουθούν να διστάζουν να επενδύσουν σε γουάν. Και αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Κίνα έχει παρουσιάσει σχεδόν μηδενική πρόοδο σε αυτόν τον τομέα την τελευταία δεκαετία.
Η Κίνα έχει πολύ δρόμο να διανύσει. Το πόσο γρήγορα θα τεθούν σε εφαρμογή οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να αναδυθεί το γουάν ως ένα σημαντικό αποθεματικό νόμισμα, εξαρτάται κυρίως από τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται στο Πεκίνο.
Σήμερα είναι σχεδόν αμελητέος ο ρόλος του γουάν ως αποθεματικό μέσο (π.χ. στα συναλλαγματικά αποθέματα). Σε περίπτωση που το Πεκίνο καταφέρνει να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις, το γουάν θα γίνει αποθεματικό νόμισμα. Το οικονομικό μέγεθος της Κίνας και το μερίδιό της στο διεθνές εμπόριο θα αυξηθεί, αυξάνοντας έτσι τα κίνητρα των εμπορικών εταίρων της, ιδίως των μικρών ανοικτών οικονομιών, να διατηρούν τουλάχιστον ένα μέρος των αποθεμάτων τους σε γουάν, εφόσον το τελευταίο πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις. Από εκεί και πέρα, θα χρειάζεται ένα μικρό μόνο βήμα προς μια ευρύτερη χρήση του γουάν ως αποθεματικό νόμισμα.
Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι το γουάν θα καταστεί υποχρεωτικά το κυρίαρχο νόμισμα στον κόσμο. Πολλά θα κριθούν σε πολιτικό επίπεδο. Χώρες που δεν έχουν στενές πολιτικές σχέσεις με το Πεκίνο είναι λιγότερο πιθανό να διατηρήσουν το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγματικών διαθεσίμων τους σε γουάν (π.χ. Ινδία, Ιαπωνία). Φυσικά, όσο περισσότερο εξαρτημένη -εμπορικά- είναι μια χώρα είναι από την Κίνα, τόσο πιο περιορισμένες θα είναι οι επιλογές της.
Το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με την Deutsche Bank, είναι ότι το γουάν προορίζεται μεν να γίνει ένα σημαντικό αποθεματικό νόμισμα, αλλά δεν είναι αυτονόητο ότι θα έχει εξελιχθεί στο κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου σε 20, 30 ή ακόμη και 40 χρόνια από σήμερα. «Διότι», όπως εξηγεί, «παρά την έντονη θεωρητική συζήτηση, είναι δυνατόν δύο ή και τρία κύρια αποθεματικά νομίσματα να συνυπάρξουν. Το πόσο σταθερό θα αποδειχθεί ένα τέτοιο σύστημα θα εξαρτηθεί -όπως πάντα- από τις υποκείμενες οικονομικές, δημοσιονομικές και πολιτικές δυνάμεις».
source: capital.gr
Unemployment Rate in U.S. Probably Rose, Raising Risk of Slower Spending
Unemployment Rate in U.S. Probably Rose, Raising Risk of Slower Spending
Unemployment probably climbed in July, raising the risk American households will keep a lid on spending for the rest of the year, economists said before a government report this week.
The jobless rate rose to 9.6 percent last month from 9.5 percent in June, according to the median estimate of 57 economists surveyed by Bloomberg News ahead of a Labor Department report Aug. 6. A drop in federal census workers as the population count wound down depressed payrolls by 60,000, the data may also show.
Both manufacturing, which led the U.S. out of the recession, and service industries kept cooling last month, indicating the economic recovery waned at the start of the second half, other reports this week may show. Federal Reserve Chairman Ben S. Bernanke last month said joblessness is “the most important” problem facing the economy.
“The poor job picture is the Achilles heel of the economy,” said Sung Won Sohn, a professor of economics and finance at California State University-Channel Islands in Camarillo, California. “Reflecting the lackluster job market, consumers have become more cautious about spending.”
The Census Bureau said it let go about 144,000 of the people conducting the decennial population count from mid-June to mid-July. It still had about 200,000 temporary workers on staff as of July 17, indicating additional cuts to come that will keep distorting the payroll figures for months.
Private Employment
For that reason, economists say private employment, which excludes government jobs, will be a better gauge of the state of the labor market for much of 2010. Employment at companies rose by 90,000 after an 83,000 gain in June, according to the median forecast.
“We are getting job gains, but they just don’t feel good enough,” said Jonathan Basile, an economist at Credit Suisse in New York.
Joblessness, which reached a 26-year high of 10.1 percent in October, will take time to recede as the number of previously discouraged jobseekers returning to the labor force exceeds the number of available jobs.
Factory payrolls increased in July for the seventh straight month, according to the survey. Health and education fields have also been adding workers.
Household spending rose 0.1 percent in June following a 0.2 percent gain the previous month, economists project a report from the Commerce Department Aug. 3 will show. Incomes likely increased 0.2 percent after climbing 0.4 percent.
‘Focused on Saving’
“Consumers seem to be focused on saving and spending only on necessities, and that’s likely to continue through the rest of the year,” said Ryan Sweet, a senior economist at Moody’s Economy.com Inc. in West Chester, Pennsylvania.
Tomorrow, the Institute for Supply Management’s manufacturing index will show factories expanded in July, albeit at a slower pace for a third straight month, according to economists surveyed.
The rebound has boosted manufacturers’ shares. The Standard & Poor’s Supercomposite Industrial Machinery Index of 52 companies, including Caterpillar Inc. and Deere & Co., has increased 14.5 percent so far this year compared with a 1.2 percent decline in the broader S&P 500.
Some companies are adding staff in the U.S. Vestas Wind Systems A/S, the world’s largest wind-turbine maker, plans to hire 850 workers at its Colorado plants over the next year.
More Orders
“Throughout 2009 we didn’t see any orders in the U.S. whatsoever,” Vestas spokesman Michael Holm said in a telephone interview from the company’s Randers, Denmark, headquarters. “That is changing. We see the market is easing up.”
Another report from the Institute for Supply Management, due Aug. 4, will show service industries in the U.S. expanded in July at a slower pace compared with the previous month. The index of non-manufacturing businesses, which covers about 90 percent of the economy, fell to a five-month low of 53, from 53.8 in June, according to the survey median. Readings above 50 signal expansion.
The housing market is one area showing signs of weakness in the wake of an expired government tax incentive for homebuyers. Construction spending fell in June for a second consecutive month, dropping 0.5 percent after a 0.2 percent decline in May, economists said ahead of a report tomorrow from the Commerce Department.
An index of signed purchase agreements, or pending home resales, climbed 3.7 percent in June after plunging a record 30 percent the previous month, economists projected an Aug. 3 report from the National Association of Realtors will show.
Bloomberg Survey
==============================================================
Release Period Prior Median
Indicator Date Value Forecast
==============================================================
ISM Manu Index 8/2 July 56.2 54.0
Construct Spending MOM% 8/2 June -0.2% -0.5%
Pers Inc MOM% 8/3 June 0.4% 0.2%
Pers Spend MOM% 8/3 June 0.2% 0.1%
Factory Orders MOM% 8/3 June -1.4% -0.3%
Pending Homes MOM% 8/3 June -30.0% 3.7%
ADP Payroll ,000’s 8/4 July 13 35
ISM NonManu Index 8/4 July 53.8 53.0
Initial Claims ,000’s 8/5 31-Jul 457 455
Nonfarm Payrolls ,000’s 8/6 July -125 -60
Private Payrolls ,000’s 8/6 July 83 90
Unemploy Rate % 8/6 July 9.5% 9.6%
Hourly Earnings MOM% 8/6 July -0.1% 0.1%
=============================================================
source: bloomberg.com
Subscribe to:
Posts (Atom)