Tuesday, October 11, 2011
WSJ:"40-60% το ελληνικό haircut" - "Παράθυρο" για κούρεμα και των κρατικών δανείων
WSJ:"40-60% το ελληνικό haircut" - "Παράθυρο" για κούρεμα και των κρατικών δανείων
Οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και του ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προβλέπουν την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων («κούρεμα») από 40% έως 60%, ανάλογα με το μοντέλο που θα χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με την Wall Street Journal που επικαλείται πηγές που παρακολουθούν στενά τις διαβουλεύσεις.
Εκτός από το ποσοστό της απομείωσης, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως λένε οι ίδιες πηγές, παραμένει ανοικτό το θέμα αν εκτός από τους ιδιώτες ομολογιούχους θα πρέπει να εγγράψουν ζημίες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΚΤ.
source: reporter.gr
Κύπρος: Μεγαλύτερο των εκτιμήσεων το κοίτασμα φυσικού αερίου
Κύπρος: Μεγαλύτερο των εκτιμήσεων το κοίτασμα φυσικού αερίου
Η εξόρυξη φυσικού αερίου στην Κύπρο πάει περισσότερο από το αναμενόμενο καλά, αφού το κοίτασμα είναι πολύ πιο μεγάλο και από τους πλέον αισιόδοξους μέχρι τώρα υπολογισμούς (μπορεί να είναι ακόμα και 30-40% μεγαλύτερο), ενώ από τη Δευτέρα, το φρεάτιο της γεώτρησης «αχνίζει» φυσικό αέριο, όπως μεταδίδει το protothema.gr.
Για το επόμενο βήμα απορεί η Noble
Παρόλ’ αυτά, η εταιρεία Noble Energy ανησυχεί γιατί ακόμα δεν λήφθηκαν οι αποφάσεις για την επόμενη μέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες παρά τον ενθουσιασμό από τη σχεδόν απρόσκοπτη εργασία και τα υπεραισιόδοξα αποτελέσματα στην «Αφροδίτη», στη Noble Energy επικρατεί προβληματισμός για το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στις συμφωνίες της με την κυπριακή κυβέρνηση -κάτι που ζητά εδώ και δέκα
μήνες- σε σχέση με την αξιοποίηση της παραγωγής του φυσικού αερίου.
Η ηγεσία της Noble, έχει εκφράσει ήδη ανοικτά τους προβληματισμούς της για τη «σιγήν ιχθύος» που τηρεί η κυβέρνηση στο συνέδριο των επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών ενέργειας στον κόσμο.
Όμως την απορία γιατί δεν λαμβάνονται ακόμα οι αναγκαίες κυβερνητικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, όπως για αγωγούς και μονάδα υγροποίησης, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Noble την εκφράζουν και σε συναντήσεις τους και με υψηλόβαθμους παράγοντες της οικονομίας και της κοινωνίας της Κύπρου. Και ζητούν απόψεις για το τι πρέπει να πράξει επιπλέον η ίδια η εταιρεία, για να ληφθούν οι αποφάσεις αυτές από την κυβέρνηση, αφού το στάδιο των ερευνών ολοκληρώνεται, χωρίς να είναι ορατό το επόμενο βήμα.
Πάει επί τόπου ο Χριστόφιας
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χριστόφιας, θα μεταβεί στην πλατφόρμα «Όμηρος» στο τέλος της εβδομάδας, σε μια προφανώς επικοινωνιακή κίνηση με αποδέκτες εντός και εκτός Κύπρου, ενώ από χθες Δευτέρα άρχισαν οι σχετικές προεργασίες.
source: capital.gr
"Θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα για το 2013-2014" λέει η Τρόικα
"Θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα για το 2013-2014" λέει η Τρόικα
Αρχές του 2012 θα μάθουμε τα πρόσθετα μέτρα που θα επιβληθούν το 2013-2014, όπως ανακοίνωσε η Τρόικα. Στη κοινή δήλωση που εξέδωσαν πριν από λίγο, με το πέρας του περιπετειώδους –όπως εξελίχθηκε- ελέγχου για την 6η δόση, οι απεσταλμένοι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν τονίζουν ότι:
- ο στόχος για μείωση του ελλείμματος του 2011 θα μείνει ανέφικτος.
- η ύφεση στη χώρα μας ξεπέρασε τις προσδοκίες
- θα γίνει «κούρεμα» στα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις για φέτος.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση:
- πιθανόν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2013-2014 που θα ανακοινωθούν πριν τα μέσα του 2012
- η κυβέρνηση επιμένει ότι θα πετύχει ως το 2014 έσοδα 35 δισ. Από ιδιωτικοποιήσεις.
Ειδικότερα, η δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πέμπτη αποστολή αξιολόγησης στην Ελλάδα, έχει ως εξής:
Κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε την πέμπτη επίσκεψη αξιολόγησης στην Ελλάδα, η οποία αποσκοπούσε στη συζήτηση των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων. Η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία, σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων, με τις ελληνικές αρχές επί των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης να επανέλθει στη σωστή πορεία υλοποίησης.
Όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας, η ύφεση προβλέπεται να είναι εντονότερη σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου η δε ανάκαμψη δεν αναμένεται πριν από το 2013. Δεν παρατηρείται προς το παρόν βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ούτε αύξηση των επενδύσεων. Τούτο οφείλεται εν μέρει στο ότι η δυναμική των μεταρρυθμίσεων δεν έχει φτάσει στο επίπεδο εκείνο που απαιτείται ώστε να αρχίσει να μεταβάλλεται το επιχειρηματικό κλίμα.
Εν τούτοις, οι εξαγωγές ανακάμπτουν - έστω και από χαμηλά επίπεδα - η δε ενδυνάμωση του τομέα των εξαγωγών σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη συγκράτηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται μεσοπρόθεσμα να οδηγήσει σε πιο ισόρροπη και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί δραστικά το τελευταίο έτος και αναμένεται να παραμείνει σε επίπεδα κατώτερα του μέσου πληθωρισμού της ευρωζώνης στο προσεχές μέλλον.
Στο δημοσιονομικό τομέα, η κυβέρνηση πέτυχε μεγάλη μείωση του ελλείμματος στο διάστημα που μεσολάβησε από την έναρξη του προγράμματος, παρά την έντονη ύφεση. Ωστόσο, η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2011 δεν είναι πλέον εφικτή, εν μέρει λόγω περαιτέρω μείωσης του ΑΕΠ αλλά και λόγω αποκλίσεων στην υλοποίηση κάποιων μέτρων που είχαν συμφωνηθεί.
Όσον αφορά το 2012, πιστεύουμε ότι τα πρόσθετα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την αποφασιστική εφαρμογή του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, θα επαρκέσουν ώστε το δημοσιονομικό πρόγραμμα να επανέλθει στη σωστή πορεία υλοποίησης και να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για έλλειμμα 14,9 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τα έτη 2013-14 είναι πιθανόν να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο επικαιροποίησης του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής πριν από τα μέσα του 2012. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα θα ευνοεί την ανάπτυξη και ενόψει των αισιόδοξων προοπτικών για βελτίωση του μηχανισμού συλλογής εσόδων, που ήδη έχουν ενσωματωθεί στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο στρατηγικής, είναι ουσιώδους σημασίας τα εν λόγω μέτρα να επικεντρωθούν στο σκέλος των δαπανών.
Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, έχει επιτευχθεί πρόοδος με τη σύσταση ταμείου ιδιωτικοποιήσεων με άρτια διαχείριση. Ωστόσο οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην προετοιμασία των προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων και, ως ένα βαθμό, η επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς συνεπάγονται αισθητή μείωση των εσόδων που αναμένονταν το 2011. Η κυβέρνηση εν τούτοις επιμένει στη δέσμευσή της για έσοδα 35 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2014. Βασικός παράγοντας επιτυχίας του προγράμματος είναι η διατήρηση της ανεξαρτησίας του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων από πολιτικές πιέσεις.
Οι τράπεζες έχουν ενισχύσει την κεφαλαιακή τους βάση μέσω εργαλείων που βασίζονται στην αγορά. Όπως έγινε σαφές από την εξυγίανση της Proton Bank το περασμένο Σαββατοκύριακο, η πρόσφατη τροποποίηση του τραπεζικού νόμου διασφαλίζει ότι μη βιώσιμες τράπεζες μπορούν να τεθούν υπό εκκαθάριση με παράλληλη προστασία των συμφερόντων των καταθετών και διατήρηση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει μεταξύ άλλων σημειωθεί πρόοδος στις μεταφορές, στις διαδικασίες αδειοδότησης και στα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα. Η συνολική πρόοδος υπήρξε άνιση και γι’αυτό η ενδυνάμωση των μεταρρυθμίσεων παραμένει η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές. Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση να ανασταλεί η υποχρεωτική επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε επίπεδο επιχείρησης είναι σημαντικό βήμα, διότι θα διασφαλίσει την ευελιξία της αγοράς εργασίας, η οποία απαιτείται προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και να αποφευχθεί η παγίωση υψηλών ποσοστών ανεργίας.
Συνολικά οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να σημειώνουν σημαντική πρόοδο, ιδίως όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση. Προκειμένου να διασφαλιστεί η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο και να δημιουργηθούν οι όροι που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη, είναι απαραίτητο οι ελληνικές αρχές να επιμείνουν περισσότερο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και την οικονομία γενικότερα.
Η επιτυχία του προγράμματος εξακολουθεί να εξαρτάται από την εξασφάλιση κατάλληλης χρηματοδότησης μέσω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα ("PSI") και από το δημόσιο τομέα . Οι εν εξελίξει συζητήσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε συνδυασμό με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο της 21ης Ιουλίου διασφαλίζουν την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος.
Όταν το Eurogroup και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εγκρίνουν τα συμπεράσματα της πέμπτης αξιολόγησης, η επόμενη δόση ύψους 8 δισ. ευρώ (5,8 δισ. ευρώ από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και 2,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ) θα είναι διαθέσιμη, πιθανότατα, στις αρχές Νοεμβρίου.
source: protothema.gr
Κομισιόν: Στο 100% του ΑΕΠ το χρέος της ευρωζώνης σε 15 χρόνια
Κομισιόν: Στο 100% του ΑΕΠ το χρέος της ευρωζώνης σε 15 χρόνια
Βρυξέλλες (Dow Jones) – Τα υπερβολικά επίπεδα χρέους και ελλείμματος στην ευρωζώνη κινδυνεύουν να επιδεινωθούν και θα απαιτήσουν μέτρα μακροπρόθεσμης δημοσιονομικής ενοποίησης στα επόμενα 15 χρόνια, τόνισε η Κομισιόν.
Στην τριμηνιαία της έκθεση για την κατάσταση των οικονομιών της ευρωζώνης, η Κομισιόν προβλέπει ότι το χρέος στην ευρωζώνη θα ανέλθει στο 100% του ΑΕΠ στην επόμενη δεκαετία, εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα.
Η επιτροπή ανέδειξε μάλιστα τις δαπάνες που σχετίζονται με την ηλικία, ως αυτές που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην αύξηση του επιπέδου των χρεών στα επόμενα χρόνια, καθώς αυξάνεται το συνταξιοδοτικό και το υγειονομικό κόστος.
«Με την αύξηση του χρέους, η επίδραση μπορεί να αποδειχθεί σημαντική όσο περνάει ο καιρός. Οι δαπάνες για τους τόκους θα αυξάνονται συνεχώς και θα επιβαρύνουν την ανάπτυξη», επισημαίνει.
Με βάση αυτές τις δυναμικές στην ευρωζώνη, η Κομισιόν ανακάλυψε ότι πολλές χώρες θα χρειαστεί να υιοθετήσουν «σημαντικά μέτρα μόνιμης ενοποίησης», εκτός από αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Η Κομισιόν προειδοποίησε ότι υπάρχουν επικίνδυνοι συσχετισμοί μεταξύ του κρατικού χρέους και του τραπεζικού κλάδου.
source: capital.gr
Γιούνγκερ: Συζητάμε για κούρεμα πάνω από 50%!
Γιούνγκερ: Συζητάμε για κούρεμα πάνω από 50%!
Μιλώντας στην Αυστριακή τηλεόραση αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ αποκάλυψε ότι στην Ευρώπη συζητούν για haircut των ελληνικών ομολόγων πάνω από 50%.
Ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποτραπεί η χρεοκοπία χώρας - μέλους της Ευρωζώνης, καθώς και να μην δημιουργηθεί κίνδυνος μετάδοσης του προβλήματος σε άλλη χώρα - μέλος.
«Θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποτραπεί η χρεοκοπία χώρας μέλους της Ευρωζώνης» σημείωσε.
Σε ερώτηση, που αφορούσε το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους -ο δημοσιογράφος στη διατύπωση της ερώτησης ανέφερε ότι ενώ η αποφαση της 21ης Ιουλίου ήταν στο 21%, ώρα μιλάμε για ένα κούρεμα 50% έως 60%, ο Γιούνκερ απάντησε: «Μιλάμε για περισσότερο».
Ακόμη, υπογράμμισε πως «δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί ο κίνδυνος μίας μετάδοσης του προβλήματος σε άλλη χώρα μέλος».
source: reporter.gr
Νέα Proton bank στο ΤΧΣ
Νέα Proton bank στο ΤΧΣ - Η παλαιά Proton bank διασπάστηκε σε καλή και κακή τράπεζα - Είναι 100% εξασφαλισμένοι οι καταθέτες – Οι μετοχές των παλαιών μετόχων ακυρώνονται – H νέα αμκ στα 250 εκατ
Χθες υπήρξε ενημέρωση στο ΔΣ της Proton bank ότι θα καταλήξει σε μεταβατική τράπεζα. Δημιουργείται μια νέα Proton bank η οποία θα είναι πλήρως εξυγιασμένη ενώ τα προβληματικά assets θα παραμείνουν στην παλαιά Proton bank η οποία θα εκκαθαριστεί.
Η διαδικασία αυτή ακολουθείται και όχι π.χ. η λύση της απευθείας υπαγωγής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για 3 βασικούς λόγους
1)Η Proton bank χρειάζεται 470εκατ ευρώ νέα κεφάλαια. Όπως διαπιστώθηκε από τις διερευνητικές επαφές ούτε η Attica bank ούτε το ελληνοαμερικανικό fund το waterfall Capital investors μπορούσαν να καταβάλλουν τόσα κεφάλαια.
2)Οι μικρές τράπεζες έχει αποφασισθεί να μην οδηγηθούν στο ΤΧΣ απευθείας αλλά τα κεφάλαια του Ταμείου να είναι προς αξιοποίηση μόνο για τις μεγάλες τράπεζες.
Επίσης υπάρχουν δάνεια τα οποία χρήζουν επιπρόσθετων εξασφαλίσεων.
Η ΤτΕ αποφάσισε ορθά να υλοποιήσει ένα βήμα σημαντικής εξυγίανσης της Proton bank.
3) Η ΤτΕ προφανώς επέλεξε αυτή την λύση συμβάλλοντας μεταξύ των άλλων στην σταθερότητα του συστήματος και μέσω αυτής της λύσης αργότερα μπορεί να υπάρξει ένας ανοικτός πλειοδοτικός διαγωνισμός από το ΤΧΣ.
Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί;
Σήμερα επίσημα ανακοινώθηκε η έναρξη της διαδικασίας υπαγωγής της Proton bank σε μεταβατική τράπεζα Bridge bank.
Η τράπεζα θα διαχωριστεί σε good και bad bank σε καλή και κακή τράπεζα.
Η καλή τράπεζα που θα περιλαμβάνει το 75% της σημερινής Proton bank θα ενισχυθεί κεφαλαιακά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το ύψος της αύξησης θα εξαρτηθεί από το τελικό ενεργητικό, τα assets που θα διατηρηθούν προφανώς θα είναι πολύ λιγότερα των 470 εκατ ευρώ. Πιθανότατα το ύψος της αύξησης κεφαλαίου θα είναι 200-220 εκατ ευρώ αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα αξιοποιηθούν τόσο το tier 2 ομολογιακό όπως και το ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε από τις 4 τράπεζες. Ωστόσο είναι πιθανό τα ομολογιακά να πάνε στην Bad Bank.
Η τιμή της αύξησης μπορεί να υλοποιηθεί στα 5 ευρώ ανά μετοχή.
Όπως αναφέρεται στο νέο νόμο για το ΤΧΣ η αύξηση κεφαλαίου μπορεί να υλοποιηθεί σε τιμή πολύ χαμηλότερη του μέσου όρου εκείνη της περιόδου που θα υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου, ωστόσο στην περίπτωση της νέας Proton bank θα πρόκειται για νέα τράπεζα.
Στις 7 Οκτωβρίου η μετοχή της Proton bank έκλεισε στα 0,18 ευρώ με ονομαστική αξία 0,30 ευρώ.
Από την στιγμή που η Proton bank θα διχοτομηθεί παύει να ισχύει η ονομαστική αξία και θα επανακαθοριστεί όταν θα καθοριστεί και η τιμή της αύξησης κεφαλαίου.
Η κακή τράπεζα στην οποία θα υπαχθούν όλα τα προβληματικά assets της Proton bank κυρίως δάνεια που δεν έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις περίπου 500-600 εκατ ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το ΤΧΣ και προφανώς η ΤτΕ θα είναι άτεγκτη ώστε να αυξηθούν οι εξασφαλίσεις στα δάνεια.
Η παλαιά Proton bank θα μπει σε καθεστώς εκκαθάρισης από ειδικό εκκαθαριστή που διόρισε η ΤτΕ τον κ Δεληπέτρο. Είναι σημαντικό να τονιστει ότι τα προβληματικά δάνεια παρέμειναν στην Proton bank παραμένουν απαιτητά και στην είσπραξη τους θα βοηθήσει και η νέα Proton bank.
Οι παλαιοί μέτοχοι χάνουν τα επενδεδυμένα κεφάλαια τους καθώς όπως ορίζει ο νόμος οι μετοχές των παλαιών μετόχων ακυρώνονται.
Ωστόσο οι παλαιοί μέτοχοι μπορεί να κάνουν χρήση της παραγράφου 63Ζ με βάση την οποία δύνανται να ζητήσουν οικονομική αποκατάσταση λόγω της διαγραφής των μετοχών από τον προιόν της εκκαθάρισης.
Τι θα συμβεί με τους εργαζόμενους;
Οι εργαζόμενοι της Proton bank με τις συμβάσεις τους μεταφέρονται στην Good Bank στην καλή τράπεζα κατ΄ ουσία συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς προβλήματα.
Οι καταθέσεις από αυτή την διαδικασία κινδυνεύουν;
Οι καταθέσεις από αυτή την διαδικασία είναι οι πλέον εξασφαλισμένες στο ακέραιο.... Η ΤτΕ επέλεξε την λύση της μεταβατικής τράπεζας για να μπορέσει να διασφαλίσει το 100% των καταθέσεων.
Υπό την ομπρέλλα του ταμείου οι καταθέτες δεν θα πρέπει να ανησυχούν.
Τα χρήματα τους δεν κινδυνεύουν.
Ο νομοθέτης υποστηρίζει ότι το ΤΕΚΕ το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων παύει να ισχύει και ουσιαστικά το κράτος έρχεται να προστατεύσει το 100% των καταθέσεων.
Οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες.
Ποιος θα διοικεί την νέα καλή Proton bank και τι θα γίνει με την παλαιά Proton bank;
Την νέα Proton bank θα την διοικεί ο Στ. Παπαγεωργίου πρώην διευθύνων σύμβουλος της FBBank, με την συμμετοχή έμπειρων τραπεζικών στελεχών.
Με βάση τους σχεδιασμούς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει την δυνατότητα σε διάστημα έως και 2 χρόνια να πωλήσει τις κοινές μετοχές μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού.
Η ΤτΕ σε συνεργασία με το ΤΧΣ ίσως να επισπεύσουν την διαδικασία και η πώληση της καλής Proton bank να πραγματοποιηθεί λίγους μήνες αργότερα.
Τι σημαίνει η λύση της καλής τράπεζας και του ΤΧΣ;
Διασφαλίζεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην χώρα, η νέα τράπεζα μπορεί να πωληθεί εξυγιασμένη σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο τράπεζα ή fund στο καλύτερο δυνατό τίμημα.
Επιδώξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σύμφωνα με πηγές του ταμείου είναι όταν η τράπεζα εξυγιανθεί να προχωρήσει σε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό εξασφαλίζοντας το μέγιστο τίμημα. Η λύση αυτή επιτρέπει σε οποιδήποτε ενδιαφερόμενο που πληρεί τα κριτήρια της ΤτΕ να συμμετάσχει στον διαγωνισμό.
Τι θα συμβεί με τα δάνεια;
Το μεγαλύτερο ποσοστό των δανείων της Proton bank (λιανικής και επιχειρηματικά) μεταφέρονται στην νέα τράπεζα χωρίς να αλλάζουν οι δανειακές συμβάσεις.
Τι θα συμβεί με τα δάνεια Λαυρεντιάδη;
Τα δάνεια παραμένουν απαιτητά τόσο από την καλή όσο και από την κακή τράπεζα.
Η ΤτΕ θα ζητήσει περισσότερες εμπράγματες εξασφαλίσεις για όλα τα δάνεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα; μέρος των δανείων αυτών εξυπηρετείται κανονικά.
source: bankingnews.gr
Δεύτερες σκέψεις για το deal Alpha Bank - Eurobank
Δεύτερες σκέψεις για το deal Alpha Bank - Eurobank
Προ των θυρών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, βρίσκονται όλες οι ελληνικές τράπεζες, γνωρίζοντας πως η ανακοίνωση του ποσοστού του κουρέματος που θα υποστεί το δημόσιο χρέος, οδηγεί σε ανακεφαλαιοποιήσεις που δύσκολα θα μπορέσουν να σηκώσουν οι μέτοχοι.
Στην τραπεζική αγορά θεωρείται δεδομένο ένα hair cut των ελληνικών ομολόγων, όχι λιγότερο από 50% που αντιστοιχεί σε υποχρεώσεις νέων κεφαλαίων τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πέραν αυτών νέα κεφάλαια θα απαιτηθούν για την κάλυψη των επισφαλειών, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από την Black Rock.
Είναι βέβαιο ότι οι σημερινοί μέτοχοι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το σύνολο των ζημιών που θα προκύψουν από το κούρεμα των ομολόγων. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, θα ζητηθεί από τους μετόχους να προχωρήσουν σε αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου και το Ταμείο θα εισέλθει σε δεύτερο στάδιο εισφέροντας τα επιπλέον κεφάλαια που θα απαιτούνται ώστε ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών να διαμορφωθεί στο επίπεδο του 10%. Η είσοδος του Ταμείου όπου απαιτηθεί θα γίνει μέσω αγοράς κοινών μετοχών, καθιστώντας το Ταμείο βασικό μέτοχο, γεγονός που θα περιορίσει δραστικά το ποσοστό των υφιστάμενων μετόχων.
Η εξέλιξη αυτή, επηρεάζει όλες τις τράπεζες που θα προσφύγουν στο Ταμείο, ενώ δημιουργεί πλήθος ερωτηματικών για την πορεία της συγχώνευσης μεταξύ Alpha Bank και Eurobank καθώς και για τη συμμετοχή του Qatar το οποίο σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα συμμετείχε στο νέο σχήμα μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκτ. ευρώ αποκτώντας τον έλεγχο του 17% της νέας τράπεζας.
Σύμφωνα πηγές προσκείμενες στις διοικήσεις των δύο τραπεζών, η προετοιμασία της συγχώνευσης συνεχίζεται με στόχο η νομική συγχώνευση να ολοκληρωθεί αμέσως μετά την τελευταία επαναληπτική γενική συνέλευση στις 5 Νοεμβρίου.
Ωστόσο τα ερωτηματικά παραμένουν. Σε περίπτωση κουρέματος των ομολόγων κατά 50%, είτε έχει ολοκληρωθεί η νομική συγχώνευση, είτε όχι, η προσφυγή στο Ταμείο θεωρείται βεβαία. Το Qatar θα συμμετάσχει στο νέο σχήμα, στο οποίο πιθανότατα βασικό μέτοχος μπορεί να είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και όχι οι νυν μέτοχοι, δηλαδή οι οικογένειες Κωστόπουλου και Λάτση; Κι αν συμμετάσχει, οι όροι θα αποτελέσουν προϊόν νέας διαπραγμάτευσης, δεδομένου ότι οι τιμές των μετοχών στο ΧΑ έχουν καταρρεύσει.;
Εφόσον το εμιράτο αποφασίσει τελικά να συμμετάσχει, το πιθανότερο θα είναι συνεταίρος του στη συγχωνευμένη τράπεζα να είναι το ΤΧΣ κι όχι οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι των δύο τραπεζών, τα ποσοστά των οποίων θα συρρικνωθούν δραματικά, παρά το γεγονός ότι θα έχει προηγηθεί αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,2 δις ευρώ –σύμφωνα με το σχεδιασμό- καθώς και λοιπές κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Και τέλος, όλοι μαζί παλιοί και νέοι συνεταίροι, θα πρέπει να έχουν από πριν σχεδιάσει τις κινήσεις εκείνες που θα τους επιτρέψουν εν ευθέτω χρόνω να ανακτήσουν τις χαμένες αξίες των επενδύσεών τους. Διαφορετικά, ούτε η συγχώνευση θα έχει νόημα, ούτε πολύ περισσότερο η εισφορά κεφαλαίων από πλευράς τους στις αυξήσεις κεφαλαίου που πρέπει να προηγηθούν της εισόδου στο Ταμείο.
source: protothema.gr
Το who is who των νομπελούχων Οικονομίας για το 2011
Το who is who των νομπελούχων Οικονομίας για το 2011
Σε δύο Αμερικανούς απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομίας για το 2011.
Σε ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας αναφέρεται ότι το Νόμπελ αφορά στη δουλειά που έκαναν ως προς την ανάπτυξη μοντέλων για τη μέτρηση των επιπτώσεων της οικονομικής πολιτικής σε μεταβλητές όπως το ΑΕΠ, ο πληθωρισμός, η απασχόληση και οι επενδύσεις.
O Thomas John Sargent γεννήθηκε στις 19 του Ιούλη του 1943. Είναι γνωστός ως ένας από τους ηγέτες της ¨επανάστασης" της ορθολογικής προσδοκίας στα μακροοικονομικά και ο συντάκτης πολυάριθμων καινοτόμων μελετών. Εργασία με τον Neil Wallace, ο Sargent ανέπτυξε το μοντέλο saddle για να περιγράψει τη σταθερότητα της ορθολογικής προσδοκίας. Θεωρείται ότι είναι από τους πιο σημαντικούς οικονομολόγους στον κόσμο.
Απέκτησε το B.A. του από το Berkeley το 1964 ενώ ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Χάρβαρντ το 1968. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια της Πενσυλβάνια (1970-1971), Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (1971-1987), Πανεπιστήμιο του Σικάγου (1991-1998), Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (1998-2002), και είναι σήμερα ο καθηγητής Οικονομικών και Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Είναι μέλος της Οικονομετρικής Εταιρείας από το 1976. Το 1983 ο Sargent εξελέγη Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Έχει διατελέσει ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Hoover στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ από το 1987.
O Christopher Albert Sims γεννήθηκε στις 21 Οκτώβρη του 1942 και είναι σήμερα καθηγητής Οικονομικών και Τραπεζικών στο Πανεπιστήμιο του Princeton.
Ο Sims ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στα Οικονομικά το 1968 στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ μαζί με τον Σάρτζεντ. Δίδαξε στο Harvard, στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, στο Yale και, από το 1999,διδάσκει Princeton.
Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (από το 1989) και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών (από το 1988). Το 1995 ήταν ο πρόεδρος της Εταιρείας Οικονομετρίας. Θα είναι πρόεδρος της Αμερικάνικης Οικονομικής Ένωσης το προσεχές έτος.
Ο Sims δημοσιεύσει πολλές σημαντικές μελέτες οικονομετρίας, μακροοικονομικής θεωρίας και πολιτικής.
Μεταξύ άλλων, ήταν ένας από τους κύριους υποστηρικτές της χρήσης διανυσματικού autoregression στην εμπειρική μακροοικονομία.
Έχει, επίσης, συνέβαλε στην ανάπτυξη της δημοσιονομικής θεωρίας του επιπέδου των τιμών και τη θεωρία της 'ορθολογικής απροσεξίας" (rational inattention).
source: reporter.gr
Moodys: "Δεν θα επηρεαστεί η αξιολόγηση της Γαλλίας από τη διάσωση της Dexia" - Αρνητικό outlook για Βέλγιο από S&P
Moodys: "Δεν θα επηρεαστεί η αξιολόγηση της Γαλλίας από τη διάσωση της Dexia" - Αρνητικό outlook για Βέλγιο από S&P
Kανένα αντίκτυπο στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας δεν αναμένεται να έχει η διάσωση του γαλλοβελγικού ομίλου Dexia, αναφέρει στο πρακτορείο Reuters κορυφαίος αναλυτής του οίκου Moodys.
Ο αναλυτής τονίζει παράλληλα ότι η Γαλλία έχει επιδείξει ισχυρή δέσμευση για τήρηση του προγράμματος μείωσης των ελλειμμάτων της.
Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση της Γαλλίας είναι ΑΑΑ και το outlook σταθερό.
S&P για Βέλγιο
Αξιολόγηση ΑΑ για το Βέλγιο επιβεβαίωσε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P. Ωστόσο, ο οίκος προειδοποιεί έμμεσα για υποβάθμιση στο μέλλον, διατηρώντας αρνητικό το outlook.
Σύμφωνα με την S&P, μέχρι τώρα, και σύμφωνα με το σχέδιο στήριξης της τράπεζας Dexia, δεν επηρεάζεται άμεσα η αξιολόγηση του Βελγίου. Ωστόσο, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα μετριοπαθείς στην έκθεση τους στη χώρα, καθώς τόσο οι μακροοικονομικές όσο και οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες που επηρεάζουν τη βελγική οικονομία έχουν μπορούν να επιδράσουν
source: reporter.gr
Σε υψηλά ημέρας έκλεισε η Wall – Πάνω από 3%
Σε υψηλά ημέρας έκλεισε η Wall – Πάνω από 3%
Ισχυρή άνοδο σημείωσαν οι δείκτες στη Wall, στο δόγμα "no news is good news", αλλά και βλέποντας με ανακούφιση τις δεσμεύσεις Γαλλίας και Γερμανίας για συντονισμένο σχέδιο για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
O Dow κέρδισε 2,97% στις 11.433 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στο +3,50% στις 2.566 μονάδες ενώ ο S&P 500 σημείωσε κέρδη ύψους 3,41% στις 1.195 μονάδες.
Η Apple κερδίζει 3%, μετά την ανακοίνωση ότι καταγράφηκε ρεκόρ προ-παραγγελιών για το νέο iPhone 4S την περασμένη εβδομάδα.
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των διαβεβαιώσεων της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκέλα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε μία νέα λύση τόσο για το ελληνικό πρόβλημα όσο και για την ίδια την ευρωζώνη. Παράλληλα, το σχέδιο ενίσχυσης της Dexia έτυχε θετικής υποδοχής, ενώ εξανεμίστηκαν ελαφρώς οι φόβοι για πιθανή κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ο αγγλικός FTSE 100 κέρδισε 1,80% στις 5.399 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 βρέθηκε στο +2,07% στις 3.161 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σκαρφάλωσε κατά 3,02% στις 5.847 μονάδες.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η κοινή δέσμευση των ηγετών του γαλλογερμανικού άξονα πως θα συμφωνήσουν σε ένα συντονισμένο σχέδιο για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι «κάτι παραπάνω» από όσα έχουν συνηθίσει να μας δίνουν, στα οκτώ ραντεβού τους τους τελευταίους είκοσι μήνες...
Έτσι απορροφήθηκαν οι κλυδωνισμοί της τελευταίας εβδομάδας στον τραπεζικό κλάδο, μετά και τη λύση που δόθηκε στην γαλλοβελγική «ωρολογιακή βόμβα» της Dexia.
Ειδικότερα, την κρατικοποίηση του βελγικού παραρτήματος της Dexia έναντι 4 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η βελγική κυβέρνηση.
Στο σχεδιο, το οποίο ενέκρινε το ΔΣ της Dexia και στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου, το Βέλγιο θα εγγυηθεί τη χρηματοδότηση της μελλοντικής «κακής τράπεζας» ("bad bank") που θα προκύψει από την διάσπαση του ομίλου Dexia, κατά ποσοστό 60,5% και ανέρχεται σε 54 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αισιοδοξία παράλληλα επικρατεί ότι το ελληνικό πρόβλημα λαμβάνει μία συγκεκριμένη τροχιά, μετά και από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του υπουργού Οικονομικών κ.Βενιζέλου με την Τρόικα και την αποχώρηση των ελεγκτών από την Αθήνα.
source: reporter.gr
Subscribe to:
Posts (Atom)