Tuesday, October 11, 2011
Δεύτερες σκέψεις για το deal Alpha Bank - Eurobank
Δεύτερες σκέψεις για το deal Alpha Bank - Eurobank
Προ των θυρών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, βρίσκονται όλες οι ελληνικές τράπεζες, γνωρίζοντας πως η ανακοίνωση του ποσοστού του κουρέματος που θα υποστεί το δημόσιο χρέος, οδηγεί σε ανακεφαλαιοποιήσεις που δύσκολα θα μπορέσουν να σηκώσουν οι μέτοχοι.
Στην τραπεζική αγορά θεωρείται δεδομένο ένα hair cut των ελληνικών ομολόγων, όχι λιγότερο από 50% που αντιστοιχεί σε υποχρεώσεις νέων κεφαλαίων τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πέραν αυτών νέα κεφάλαια θα απαιτηθούν για την κάλυψη των επισφαλειών, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από την Black Rock.
Είναι βέβαιο ότι οι σημερινοί μέτοχοι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το σύνολο των ζημιών που θα προκύψουν από το κούρεμα των ομολόγων. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, θα ζητηθεί από τους μετόχους να προχωρήσουν σε αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου και το Ταμείο θα εισέλθει σε δεύτερο στάδιο εισφέροντας τα επιπλέον κεφάλαια που θα απαιτούνται ώστε ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών να διαμορφωθεί στο επίπεδο του 10%. Η είσοδος του Ταμείου όπου απαιτηθεί θα γίνει μέσω αγοράς κοινών μετοχών, καθιστώντας το Ταμείο βασικό μέτοχο, γεγονός που θα περιορίσει δραστικά το ποσοστό των υφιστάμενων μετόχων.
Η εξέλιξη αυτή, επηρεάζει όλες τις τράπεζες που θα προσφύγουν στο Ταμείο, ενώ δημιουργεί πλήθος ερωτηματικών για την πορεία της συγχώνευσης μεταξύ Alpha Bank και Eurobank καθώς και για τη συμμετοχή του Qatar το οποίο σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα συμμετείχε στο νέο σχήμα μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκτ. ευρώ αποκτώντας τον έλεγχο του 17% της νέας τράπεζας.
Σύμφωνα πηγές προσκείμενες στις διοικήσεις των δύο τραπεζών, η προετοιμασία της συγχώνευσης συνεχίζεται με στόχο η νομική συγχώνευση να ολοκληρωθεί αμέσως μετά την τελευταία επαναληπτική γενική συνέλευση στις 5 Νοεμβρίου.
Ωστόσο τα ερωτηματικά παραμένουν. Σε περίπτωση κουρέματος των ομολόγων κατά 50%, είτε έχει ολοκληρωθεί η νομική συγχώνευση, είτε όχι, η προσφυγή στο Ταμείο θεωρείται βεβαία. Το Qatar θα συμμετάσχει στο νέο σχήμα, στο οποίο πιθανότατα βασικό μέτοχος μπορεί να είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και όχι οι νυν μέτοχοι, δηλαδή οι οικογένειες Κωστόπουλου και Λάτση; Κι αν συμμετάσχει, οι όροι θα αποτελέσουν προϊόν νέας διαπραγμάτευσης, δεδομένου ότι οι τιμές των μετοχών στο ΧΑ έχουν καταρρεύσει.;
Εφόσον το εμιράτο αποφασίσει τελικά να συμμετάσχει, το πιθανότερο θα είναι συνεταίρος του στη συγχωνευμένη τράπεζα να είναι το ΤΧΣ κι όχι οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι των δύο τραπεζών, τα ποσοστά των οποίων θα συρρικνωθούν δραματικά, παρά το γεγονός ότι θα έχει προηγηθεί αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,2 δις ευρώ –σύμφωνα με το σχεδιασμό- καθώς και λοιπές κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Και τέλος, όλοι μαζί παλιοί και νέοι συνεταίροι, θα πρέπει να έχουν από πριν σχεδιάσει τις κινήσεις εκείνες που θα τους επιτρέψουν εν ευθέτω χρόνω να ανακτήσουν τις χαμένες αξίες των επενδύσεών τους. Διαφορετικά, ούτε η συγχώνευση θα έχει νόημα, ούτε πολύ περισσότερο η εισφορά κεφαλαίων από πλευράς τους στις αυξήσεις κεφαλαίου που πρέπει να προηγηθούν της εισόδου στο Ταμείο.
source: protothema.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment