Tuesday, January 11, 2011

WSJ: Συζητούν την αύξηση των κεφαλαίων Μηχανισμού Στήριξης στην Ε.Ε.


WSJ: Συζητούν την αύξηση των κεφαλαίων Μηχανισμού Στήριξης στην Ε.Ε.

Εξετάζεται η αύξηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) από τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal. Το δημοσίευμα επικαλείται αξιωματούχους της Ε.Ε.

Το γεγονός αυτό αποτελεί αναγνώριση πως το ποσό των 440 δισ. ευρώ δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των χωρών που θα το χρειαστούν, εάν η κρίση επεκταθεί στην Ισπανία.

Καμία απόφαση δεν έχει παρθεί ακόμα κάτι που δεν αναμένεται να γίνει ούτε στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη WSJ οι υπουργοί Οικονομικών σε συνομιλίες που είχαν στις Βρυξέλλες σήμερα και χθες συζήτησαν το ενδεχόμενο μεταρρύθμισης του μηχανισμού με στόχο την προετοιμασία του εδάφους για τη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας.

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν, διότι η δυνατότητα χορήγησης δανείων μέσω του μηχανισμού περιορίζεται από την ανάγκη διατήρησης μέρους των 440 δισ. ευρώ ως εγγυήσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η αξιολόγηση των ομολόγων του EFSF. Μία πρόταση που εξετάζεται είναι η αύξηση του ποσού που μπορεί να χορηγηθεί σε δάνεια, κάτι που καθιστά αναγκαία την αύξηση των εγγυήσεων από τις οικονομικά δυνατές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Άλλες προτάσεις που μελετούνται είναι η αγορά μέσω του EFSF κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, αντικαθιστώντας ορισμένες από τις δραστηριότητες της ΕΚΤ, καθώς και η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που χορηγούνται.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Υποχώρησαν τα αποθέματα χονδρικής το Νοέμβριο


ΗΠΑ: Υποχώρησαν τα αποθέματα χονδρικής το Νοέμβριο

Πτώση σημείωσαν τα αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, καθώς διαμορφώθηκαν κατά 0,2% χαμηλότερα στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 425,54 δισ. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Η εξέλιξη αυτή ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη καθώς οι εταιρείες λιανικής προετοιμάζονταν για την περίοδο των εορτών. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο αποθεμάτων κατά 0,9%.

source: reporter.gr

Πορτογαλία: Συρρίκνωση της οικονομίας το 2011 εκτιμά η Κεντρική Τράπεζα


Πορτογαλία: Συρρίκνωση της οικονομίας το 2011 εκτιμά η Κεντρική Τράπεζα

ΛΙΣΑΒΟΝΑ (Dow Jones)— Η Τράπεζα της Πορτογαλίας εκτιμά πως η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί το 2011, καθώς τα μέτρα λιτότητας που έλαβε η κυβέρνηση θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ιδιωτική κατανάλωση, ενώ το 2012 θα επιστρέψει στην ανάπτυξη οδηγούμενη από τις ισχυρές εξαγωγές.

Στο χειμερινό της outlook, η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει πως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας θα συρρικνωθεί 1,3% σε αυτό το έτος, που αποτελεί καθοδική αναθεώρηση των προηγούμενων εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για μηδενική ανάπτυξη το 2011.

Για το 2012, προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 0,6%.

Η ισχυρή αναθεώρηση στα στοιχεία του ΑΕΠ για το 2011 αντανακλούν τις δυσμενείς προοπτικές της ιδιωτικής κατανάλωσης, με τα μέτρα διόρθωσης του προϋπολογισμού να συρρικνώνουν τα εισοδήματα των καταναλωτών.

Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να υποχωρήσει κατά 2,7% το 2011, πτώση σημαντικά μεγαλύτερης της κατά 0,8% που είχε προβλεφθεί στο outlook του φθινοπώρου.

Ωστόσο, η Τράπεζα της Πορτογαλίας αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ του 2010 σε 1,3% από 1,2% προηγουμένως.

Η οικονομία της Πορτογαλίας έχει αναπτυχθεί κατά ταχύτερο των προσδοκιών ρυθμό το 2010, κυρίως λόγω της αύξησης των εξαγωγών.





source: capital.gr

ΕΚΤ: Διοχέτευσε €180 δισ. σε πράξη κύριας αναχρηματοδότησης


ΕΚΤ: Διοχέτευσε €180 δισ. σε πράξη κύριας αναχρηματοδότησης

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι διοχέτευσε 180,081 δισ. ευρώ σε εβδομαδιαίες πιστώσεις στο πλαίσιο της πράξης κύριας αναχρηματοδότησης με σταθερό επιτόκιο 1%.

Το μέγεθος αυτό είναι μικρότερο κατά 15,61 δισ. ευρώ από την πράξη της περασμένης εβδομάδας.

Η ΕΚΤ πραγματοποιεί τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης με πλήρη κατανομή, ουσιαστικά επιτρέποντας στις τράπεζες να δανειστούν όσο θέλουν από εβδομάδα σε εβδομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τις απαραίτητες εγγυήσεις.

Καθώς το επιτόκιο της ΕΚΤ είναι αρκετά πάνω από τα επιτόκια της αγοράς για βραχυπρόθεσμα κεφάλαια, η χρήση των πράξεων αναχρηματοδότησης κυριαρχείται από τράπεζες που δυσκολεύονται να αναχρηματοδοτηθούν στις αγορές.

Τον Νοέμβριο, τον τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, πάνω από το 60% του δανεισμού της ΕΚΤ ήταν προς τράπεζες από την ταραγμένη περιφέρεια της ζώνης του ευρώ: Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία.




source: capital.gr

Στο 4,9% η απόδοση των εντόκων του ελληνικού δημοσίου


Στο 4,9% η απόδοση των εντόκων του ελληνικού δημοσίου

Απόδοση χαμηλότερη του 5% πέτυχε το ελληνικό δημόσιο στο πλαίσιο της σημερινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας.

Ειδικότερα, πουλήθηκαν έντοκα γραμμάτια 26 εβδομάδων, αξίας 1,95 δισ. ευρώ, με απόδοση 4,9%, έναντι 4,82% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 3,4 φορές έναντι υπερκάλυψης κατά 5,15 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία.

Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν στα 5,1 δισ. ευρώ. Ημέρα διακανονισμού ορίστηκε η 14η Ιανουαρίου 2011.

Ο ΟΔΔΗΧ είπε ότι αποδέχτηκε συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 450 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα, το Capital.gr σε δημοσίευμα με τίτλο "Σήμερα το κρίσιμο τεστ για το ελληνικό χρέος" ανέφερε τα εξής:

«Όταν φταρνίζεται η Πορτογαλία, κρυολογεί (και) η Ελλάδα», κατά τη γνωστή ρήση: «όταν φταρνίζεται η Κίνα, κρυολογεί ολόκληρος ο πλανήτης». Και οι αγορές έχουν το κακό συνήθειο να τιμωρούν τους αδύνατους κρίκους όταν βγαίνουν για δανεικά. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είχε «κρυολογήσει» πολύ πριν φταρνιστεί η Πορτογαλία. Πάντως, Λισσαβόνα και Αθήνα μοιάζουν να προσπαθούν να αποφύγουν το αναπόφευκτο. Οι μεν στην Ιβηρική παλεύουν κόντρα στο ρεύμα που τους θέλει να είναι η τρίτη χώρα στο μηχανισμό στήριξης, ενώ οι δε στη Βαλκανική παλεύουν κόντρα σε ένα κόστος δανεισμού που δεν είναι βιώσιμο και συνεπώς οδηγεί αναγκαστικά σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και πιθανότατα σε νέο δανεισμό από τον καινούργιο μηχανισμό το 2013.

Φαίνεται λοιπόν ότι και οι δύο χώρες δεν έχουν(;) άλλη επιλογή. Οι Πορτογάλοι αρνούνται μεν ότι ζητούν βοήθεια, αλλά οι πιέσεις που ασκούνται στα ομόλογά τους δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια. Μόλις πριν από λίγες μέρες άντλησαν 500 εκατ. ευρώ για έξι μήνες με επιτόκιο 3,7% όταν το Σεπτέμβριο οι ίδιοι τίτλοι βρισκόντουσαν στο 2%. Άλλωστε, το ίδιο σενάριο παίχτηκε τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Ιρλανδία. Η χώρα μας από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της μόνο με τις δόσεις των 110 δισ. ευρώ και πρέπει να ψάξει φέτος για επιπλέον περίπου 20 δισ. ευρώ από τις αγορές. Τα 2,4 δισ. ευρώ ελπίζει να τα αντλήσει (μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές) από τα έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας που εκδίδει σήμερα το Δημόσιο. Ο πήχης έχει ήδη τεθεί ψηλά από την προηγούμενη έκδοση του Νοεμβρίου, όταν το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,85%. Συνεπώς, η αγωνία του οικονομικού επιτελείου σχετικά με την υπέρβαση ή όχι του 5% κρίνεται δικαιολογημένη. Όταν όμως ολόκληρη η ευρωπαϊκή περιφέρεια δέχεται απανωτά χτυπήματα από τις αγορές, δεν είναι εύκολο να βγει η Ελλάδα εκτός κάδρου. Η Ιταλία, για παράδειγμα, είδε προχθές τα spread στα δεκαετή ομόλογά της να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να συνεχίζει την αγορά κρατικών ομολόγων από τις «προβληματικές» χώρες, εντείνοντας την αίσθηση ότι αντιμετωπίζουμε το σύμπτωμα και όχι την αιτία της αστάθειας.

Πάντως, οι πιθανότητες να αλλάξει το κλίμα στις διεθνείς αγορές με την ενδεχόμενη ένταξη της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης, είναι μικρές. Αφού το ντόμινο δεν σταμάτησε ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ιρλανδία, μάλλον είναι απίθανο να σταματήσει στην Πορτογαλία. Οι πάντες περιμένουν το επόμενο βήμα. Τη διάσωση της Ισπανίας ή της Ιταλίας. Ήδη, έχει αρχίσει η φιλολογία για τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν και ακούγονται ποσά της τάξης των 2 ή 3 τρισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, αυτό που έγινε σε περιορισμένη κλίμακα για την Ιρλανδία, δηλαδή η έκδοση ευρωομολόγου για την κάλυψη του πακέτου που θα πάρει από τον μηχανισμό, θα γίνει αναγκαστικά για το σύνολο της ευρωζώνης.

Ξαναγυρνώντας στα δικά μας, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς το γιατί δεν είναι βιώσιμα τα επιτόκια με τα οποία δανειζόμαστε. Το 2011 θα δαπανήσουμε πάνω από 63 δισ. ευρώ για τόκους και χρεολύσια. Βέβαια, αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή δανειζόμαστε ακριβά, αλλά και επειδή δανειστήκαμε πολλά τις τελευταίες δεκαετίες. Φτάσαμε να καλύπτουμε τον μισό προϋπολογισμό του κράτους με δανεικά.

Η επιστροφή μας στις εκδόσεις πολυετών ομολόγων μάλλον θα καθυστερήσει λίγο παραπάνω απ’ ό,τι εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών και συνεπώς θα πρέπει να συνεχιστεί η ψυχοφθόρα διαδικασία των μηνιαίων δημοπρασιών εντόκων γραμματίων εξάμηνης και τρίμηνης διάρκειας. Την ερχόμενη Τρίτη 18 Ιανουαρίου, πιθανότατα θα έχουμε την έκδοση των τρίμηνων εντόκων με στόχο επίσης κοντά στα 2 δισ. ευρώ.



source: capital.gr

Groupon raises, like, a billion dollars


Groupon raises, like, a billion dollars

Groupon, the online coupon company that recently spurned a $6 billion takeover offer from Google (GOOG), announced today that it has raised $950 million in private equity financing. Actually, the press release headline reads: "Groupon raises, like, a billion dollars."

New investors included Andreessen Horowitz, Greylock Partners, Kleiner Perkins Caufield & Byers, Maverick Capital, Silver Lake Partners and Technology Crossover Ventures. There also have been reports that both Morgan Stanley, Fidelity and T. Rowe Price participated, but they are not listed in the release.

Returning investors included Battery Ventures and Mail.ru Group (fka DST Group), while fellow existing backers Accel Partners and New Enterprise Associates did not re-up.

Allen & Company served as placement agent.

An earlier regulatory filing disclosed that at least $345 million of the round would be used to provide liquidity for early employees and shareholders, but that was based on just the round's first $500 million. It's unclear if any of the remaining $450 million also will be used to provide liquidity, or only for expansion and technology investment. A Groupon spokeswoman declined to elaborate, even though the company likely will share the information in an amended regulatory filing.

A few additional thoughts on this deal, which already was discussed ad nausea before today's press release:

*** I called a Groupon spokeswoman to set up an interview with one of the company's senior executives -- either CEO Andrew Mason or president/COO Rob Solomon -- but was told neither were available. More specifically, she said both were in meetings all afternoon, which seems to imply that the press release timing was not entirely of the company's choosing (note: she did not explicitly say so, but also admitted that she was "out of the loop" in response to a deal-specific question -- despite being listed as the press release contact). Maybe another regulatory filing is on its way sooner than expected? Or some reporter had the scoop? Or maybe I'm just reading between lines that aren't there...

*** There has been lots of speculation as to why Groupon turned down Google's offer, including a theory that Groupon was concerned about the search giant's recent tussles with the FTC (AdMob, ITA Software, etc.). Were it true, then it could have a chilling effect on the entire VC market. After all, when you have a billion dollar-plus web company to sell, Google is usually your first stop. On the other hand, I've heard an alternate theory that much of Google's $6 billion offer was in the form of earn-outs, and that Groupon figured it could raise much of the up-front cash on its own (without sacrificing control).

*** Either way, plenty of Groupon stockholders were upset with the decision. That's one reason why they were allowed to cash out up to 15% of their shares via this financing round.

*** Until we know how much of the $950 million was "new" equity, we won't know if this is the largest-ever VC deal on record.

*** Upon hearing the news, Todd Dagres of Spark Capital tweeted: "Is it just me or are VC firms acting like hedge funds?" No Todd, it's not just you...

*** To that last point: Late-stage venture capital is nothing new, with a slew of regular participants that include new Groupon investor Technology Crossover Ventures. But this particular deal could be a bit troubling for those who invest in the overall VC asset class. Such investors, known as limited partners, typically try to diversify their investments in order to better manage risk. Moreover, they expect that different funds will invest in different deals. Sure there might be some syndication on certain deals, but rarely on so broad or expensive as this Groupon round. Seems to me that a bunch of LPs now have extraordinary exposure to Groupon, at the exact same valuation. Sure it may work out, but LPs typically shy away from such doubling down.

source: cnn.com

Ιαπωνία: Προς αγορά ομολόγων της ευρωζώνης


Ιαπωνία: Προς αγορά ομολόγων της ευρωζώνης

Στην αγορά ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σχεδιάζει να προχωρήσει η Ιαπωνία, προκειμένου να συμβάλει στη σταθεροποίηση της ευρωζώνης, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

«Είναι πρέπον η Ιαπωνία, μία σημαντική χώρα, να αγοράσει κάποιο ποσοστό» από τα ομόλογα που το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ετοιμάζεται να εκδώσει, δήλωσε ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Γιοσιχίκο Νόντα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Όπως ανέφερε, η αγορά αυτή θα ενισχύσει την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών τίτλων.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποσό που το Τόκιο ετοιμάζεται να διαθέσει για την αγορά ο Νόντα αναφέρθηκε «στο 20% περίπου» των τίτλων της προσεχούς έκδοσης ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Nikkei [.N225] .

Το ευρώ ενισχύθηκε κοντά σε υψηλό τετραμήνου μετά την ανακοίνωση του ιάπωνα υπουργού.

Οι επενδυτές «αγόρασαν ευρώ, υπό το κράτος της έκπληξης» που προκάλεσαν οι απρόσμενες δηλώσεις του Γιοσιχίκο Νόντα, εξηγεί αναλυτής της Credit Agricole σημειώνοντας ότι το ευρώ [EUR=X] υποχώρησε και πάλι όταν οι επενδυτές κατάλαβαν ότι το Τόκιο προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα αποθέματά του σε ευρώ για να αγοράσει τα ομόλογα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αναμένεται μαζική αγορά ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει 440 δισ. ευρώ κρατικών εγγυήσεων των χωρών της ευρωζώνης και είναι ο κύριος φορέας της οικονομικής βοήθειας που αποφασίσθηκε την άνοιξη του 2010 από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την υποστήριξη της Ελλάδας και, στη συνέχεια, της Ιρλανδίας.

Στις 5 Ιανουαρίου, η ΕΕ εξέδωσε ομόλογα 5 δισ. ευρώ, το πρώτο μέρος από το σύνολο των ομολόγων ύψους 17,6 δισ. ευρώ που σκοπεύει να εκδώσει κατά το 2011 για να υποστηρίξει την Ιρλανδία. Τέσσερις ή πέντε εκδόσεις ομολόγων προβλέπονται για το 2011, εκ των οποίων οι τρεις εντός του πρώτου εξαμήνου.

Έτοιμη να βοηθήσει τις περισσότερο εκτεθειμένες ευρωπαϊκές οικονομίες στην κρίση χρέους έχει δηλώσει και η Κίνα, η οποία δεσμεύτηκε να αγοράσει απευθείας κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

source: naftemporiki.gr
Share |