Saturday, December 19, 2009
Federal Deposit Insurance Company (FDIC) closes seven U.S. banks in six states
Federal Deposit Insurance Company (FDIC) closes seven U.S. banks in six states
Seven U.S. banks were seized by regulators, bringing this year’s total of failed lenders to 140 as financial companies are tested by the recession and the Federal Deposit Insurance Corp. anticipates more shutdowns.
Banks with $14.4 billion in total assets were closed yesterday in six U.S. states, the FDIC said in statements on its Web site. The agency is overseeing the dissolution of banks at the fastest pace in 17 years.
Two of the closures were in California. The assets and deposits of Federal Bank of California in Santa Monica were bought by closely held OneWest Bank, which acquired IndyMac Federal Bank this year. Imperial Capital Bank was bought by City National Corp., the Beverly Hills-based parent of City National Bank, which expanded in Southern California with the purchase.
“Imperial Capital Bank is a very good fit for City National, given that eight of its nine locations are in communities we serve,” City National Chief Executive Officer Russell Goldsmith said in a statement. “We’re pleased to contribute to the increased stability of the banking system.”
Federal Bank was the biggest lender seized yesterday, with $6.1 billion of assets and $4.5 billion in deposits, according to the FDIC. Based in La Jolla, Imperial Capital had assets of $4 billion and $2.8 billion in deposits.
Earlier this week, the FDIC boosted its 2010 budget by 56 percent to $4 billion to manage further shutdowns. The total budget will increase from $2.6 billion and the set-aside for bank failures doubles to $2.5 billion over this year, according to a proposal approved by the FDIC board. The agency staff will increase to 8,653 next year from 7,010 this year.
The budget “will ensure that we are prepared to handle an ever-larger number of bank failures next year, if that becomes necessary,” FDIC Chairman Sheila Bair said in a statement. Yesterday’s bank closings will cost the agency about $1.8 billion, according to the FDIC statements.
U.S. lenders are buckling under the weight of loans tied to commercial real estate, which is plummeting in value. Prices have dropped 43 percent from their peak in October 2007, Moody’s Investors Service said last month.
nydailynews.com
Kraft seeks OK for share sale
Kraft seeks OK for share sale
LOS ANGELES/NEW YORK (Reuters) - Kraft Foods
iii.co.uk
ΕΚΤ: Προβλέπει αύξηση 187 δισ.€ στις απομειώσεις
ΕΚΤ: Προβλέπει αύξηση 187 δισ.€ στις απομειώσεις
Οι τράπεζες της ευρωζώνης ενδεχομένως να προχωρήσουν σε απομειώσεις κατά επιπλέον 187 δισ. ευρώ, καθώς τα δάνεια σε κτηματικές εταιρίες και χώρες της ανατολικής Ευρώπη απειλούν την ανάκαμψη στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας του ευρώ.
Η ΕΚΤ αναβάθμισε την εκτίμησή της για το σύνολο των απομειώσεων κατά 13% στα 553 δισ. ευρώ στην περίοδο 2007 με 2010.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που δημοσιοποίησε το επικαιροποιημένο Σύμφωνο Οικονομικής Σταθερότητας σήμερα, δήλωσε επίσης ότι «η εκτίναξη στα κυβερνητικά χρέη» ανά τον πλανήτη, συνιστά κίνδυνο για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς και ότοι ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες εξακολουθούν να εξαρτώνται από τον έκτακτο δανεισμό της ΕΚΤ.
euro2day.gr
Λήξη triple witching, έρχεται window dressing;
Λήξη triple witching, έρχεται window dressing;
Συνεδρίαση δύο όψεων, όπου μέχρι την λήξη του triple witch Δεκεμβρίου ο Γενικός Δείκτης περιορίστηκε σε κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, όμως μετά τις 14.00 η Αγορά “είδε” τους πωλητές στον Τραπεζικό κλάδο να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες και ο Δείκτης να φθάνει να υποχωρεί έως και 1,56% και μάλιστα χωρίς η εικόνα των διεθνών Αγορών να συνηγορεί για τόσο κακή συμπεριφορά.
Είναι ενδεικτικό ότι στις 14.00 ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 2192,29 μονάδες και στις 14.55 είχε υποχωρήσει στο χαμηλό ημέρας των 2161,09 μονάδων, επιβεβαιώνοντας την παθογένεια που πλήττει εδώ και πολλές συνεδριάσεις την εγχώρια Αγορά.
Στους Δεικτοβαρείς τίτλους τα μεγαλύτερα κέρδη για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (+5,21%), Αγροτική Τράπεζα (+4,42%) και ΔΕΗ (+3,69% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Αξιοσημείωτα κέρδη για Coca-Cola, Motor Oil, θετικό πρόσημο για Τράπεζα Κύπρου, Intralot και αμετάβλητος ο τίτλος της MPB.
Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Εθνική Τράπεζα (-4,08% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Τιτάν. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και MIG.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 2205,96 (12.24) και 2161,09 (14.55) και έκλεισε στις 2168,43 μονάδες με απώλειες 1,23%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 195 εκατ. από τα οποία τα 1,7 αφορούσαν “πακέτα”.
Τηρουμένων των αναλογίων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 97 ανοδικές μετοχές έναντι 88 πτωτικών και με 19 τίτλους να κλείνουν με κέρδη από 6 έως 10,42%.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι σε μία αρνητική για τον Γενικό Δείκτη, συνεδρίαση και μετά από πολύ καιρό οι μετοχές με θετικό πρόσημο κατέλαβαν την πρώτη θέση και αυτό ίσως δίνει πρόσθετο ενδιαφέρον στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.
Η εβδομάδα που μόλις έληξε με δύο ανοδικές και τρεις πτωτικές συνεδριάσεις έδωσε στον Γενικό Δείκτη κέρδη 0,36%, αυξάνοντας αυτά από την αρχή του χρόνου στο +21,38%.
Θετικές εκπλήξεις και επιλεκτικά “πονταρίσματα” στις πιθανολογούμενες επικείμενες αποκρατικοποιήσεις. Έτσι σε κίνηση “contrarian” αποδόθηκαν οι Αγροτική Τρ. Αγροτική Ασφ., Ταχ. Ταμιευτήριο, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ κ.λ.π.
Επίσης από το Τραπεζικό ταμπλό προσπάθησαν και πέτυχαν να διαφοροποιηθούν οι Τρ. Ελλάδος και Αττικής.
Οι ανησυχίες και σήμερα έδειξαν να περισσεύουν στην Σοφοκλέους με τα νέα “πυρά” για την πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας να αναμένονται από την Moody's, κάτι που δεν απέκλεισε και ο Υπουργός Οικονομίας.
Δυστυχώς το Χ.Α. εδώ και αρκετές συνεδριάσεις δεν έχει μόνο “καταστρατηγήσει” τα θεμελιώδη, αλλά έχει ακυρώσει και τα περισσότερα χρηματιστηριακά θεωρήματα όπως αυτό που αναφέρει: “να φοβάστε όταν οι άλλοι είναι άπληστοι, και να είστε άπληστοι όταν οι άλλοι φοβούνται”. Δυστυχώς στην Σοφοκλέους, πλέον, φοβούνται όλοι (!)
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές
Η μεταβλητότητα θα παραμείνει σαν κύριο χαρακτηριστικό και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις με τα βλέμματα της επενδυτικής κοινότητας να εστιάζονται κυρίως στις διακυμάνσεις του spread των Ελληνικών ομολόγων εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης. Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ υποστηρίζει ότι η Αγορά έδωσε ένα πιο ξεκάθαρο μήνυμα μετά τις 14.00, ενώ δεν αποκλείει να συνεχιστεί η θετική διαφοροποίηση μέρους του ταμπλό που θα έχει σχέση με τίτλους που το Δημόσιο πιθανολογείται ότι θα μειώσει ποσοστό. Τεχνικά, περιορισμένο παραμένει το ανοδικό περιθώριο με την πρώτη αντίσταση να τοποθετείται στην περιοχή των 2220 μονάδων.
Παρά ταύτα ο αναλυτής της Πήγασος επισημαίνει ότι οι ανοδικές μετοχές βρέθηκαν κοντά στα υψηλά ημέρας προς το τέλος της συνεδρίασης και αυτό υπό προϋποθέσεις ενισχύει το σενάριο για πιθανό μίνι “year end rally” που μπορεί να έλθει στις απομένουσες εξήμισυ συνεδριάσεις.
Συγκρατημένα αισιόδοξος για το 2010, υπό την προϋπόθεση ότι η Κυβέρνηση θα λάβει πιο “χειροπιαστά” μέτρα για την επίλυση του δημοσιοοικονομικού προβλήματος, δηλώνει ο Αντ. Χριστοφίδης. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της ΑΤΕ Sec. εκτιμά ότι μέχρι τότε θα παραμείνει η νευρικότητα από πλευράς διεθνών οίκων, με “αδύναμο κρίκο” της Αγοράς τον Τραπεζικό κλάδο λόγω των εξελίξεων στην Αγορά ομολόγων.
Η Αγορά στην παρούσα φάση μπορεί να υποστηριχθεί ότι έχει προεξοφλήσει και την πιθανολογούμενη υποβάθμιση και από την Moody΄s, όμως θα συνεχίσει να “αφουγκράζεται” τις δηλώσεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ και των Κυβερνητικών παραγόντων της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη η τρέχουσα εικόνα παραμένει αρνητική, όμως το περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης δείχνει περιορισμένο, ιδιαίτερα αν εκτονωθεί το “μπαράζ” των “εισαγόμενων” αρνητικών ειδήσεων.
Πληθώρα τεχνικών εκτιμήσεων για την στήλη παραθέτει ο Απ. Μάνθος.
Ξεκινώντας από τις διεθνείς Αγορές ο αναλυτής της Fortius Finance επισημαίνει την δυσκολία του S&P 500 να υπερκεράσει πειστικά τις 1110 μονάδες. Έτσι δεν αποκλείεται κάποιο “pull back” προς τις 1085 μονάδες, καθοδική διάσπαση των οποίων μπορεί να οδηγήσει τον δείκτη προς την περιοχή των 1050 μονάδων.
Επιστρέφοντας στα καθ΄ ημάς και στον δείκτη που συνεχίζει να διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις, δηλαδή τον Τραπεζικό, ο αναλυτής της Fortius επισημαίνει: Σταθεροποιητικές κινήσεις πάνω από το μακροπρόθεσμο Fibo απλό κινητό μέσο των 233 ημερών (ΚΜΟ 233: 2533 μονάδες) πραγματοποιεί στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Τραπεζικός Δείκτης δηλώνοντας όμως εμφανή σημάδια αδυναμίας ανοδικής διαφυγής πάνω από την αντίσταση των 2.670 μονάδων. Πιθανή τώρα επιβεβαιωμένη με αυξημένο τζίρο συναλλαγών ανοδική διάσπαση της εν λόγω περιοχής θα οδηγήσει το δείκτη με γοργό βηματισμό προς τις 2854 μονάδες βάζοντας όμως ως στόχο τις 3085 μονάδες. Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο δείκτης διασπάσει καθοδικά και τον Fibo 233, στις 2.533 μονάδες, αλλά και τον προηγούμενο τοπικό πυθμένα, στις 2.456 μονάδες, τότε θα πρέπει να περιμένουμε βίαιη κίνηση καθοδικής εκτόνωσης, που θα φέρει το Τραπεζικό Δείκτη προς τη ζώνη, που σχηματίζουν η γραμμική στήριξη των 2285 μονάδων και το διορθωτικό επίπεδο του 61,8% των Fibonacci Retracement, στις 2217 μονάδες επιφέροντας πιθανές “ακραίες” ρευστοποιήσεις.
Τεχνική ανάλυση από τον κ. Μάνθο και για την λοκομοτίβα της Αγοράς, δηλαδή τον τίτλο της Εθνικής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αναλυτή ο τίτλος συνεχίζει να δείχνει ότι μαζεύεται στην περιοχή 17,56 – 17,00 ευρώ, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί μία τελευταία “εκφοβιστική” κίνηση προς την ισχυρή στήριξη των 16,00 ευρώ, περιοχή που αποτελεί το 61,8% των Fibonacci Retracement. Από εκεί και πέρα αν ο τίτλος επιτύχει ανοδική αντίδραση και επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 18,50 ευρώ, μπορεί να ελπίζει τουλάχιστον σε κίνηση προς τα 19,40 ευρώ.
Μία διερευνητική ματιά αξίζει και ο “ξεχασμένος” FTSEM που συνεχίζει να κινείται υψηλότερα από τους δύο προηγούμενους “πυθμένες” στις 2425 μονάδες (27/11) και 2459 μονάδες (9/12) και ζητά κλείσιμο υψηλότερα των 2600 και πολύ περισσότερο των 2641 μονάδων για να κινηθεί προς τις 2840 μονάδες. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 2425 μονάδων ανοίγει τον δρόμο προς την ισχυρή στήριξη της ζώνης 2360 – 2350.
Δανεισμός Τίτλων- Short Selling
Υποχώρηση στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας που συνδυάστηκε με μείωση των συναλλαγών. Με discount μεγαλύτερο του 1% τα συμβόλαια Μαρτίου, ενώ μικτές κινήσεις σημειώθηκαν από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13364, τιμή εκκαθάρισης 1096,08) κινήθηκαν μεταξύ 1090,5 και 1127,75 μονάδων.
Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (5700 Αγροτική, 105300 ΟΤΕ, 213800 MPB, 7900 Eurobank, 16800 Εθνική, 19100 Τιτάν, 26000 Πειραιώς, 7900 ΟΠΑΠ, 16000 Κύπρου, 468400 MIG, 7200 Intralot, 7600 Motor Oil, 14400 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4041), Alpha Bank (1734), ΟΤΕ (5362), MPB (3862), Eurobank (1235), Πειραιώς (1185), ΔΕΗ (1144), MIG (4847), Κύπρου (676), Ιντρακόμ (1548), ΟΠΑΠ (1284), Αγροτική (3728), Ταχ. Ταμιευτήριο (1956), Coca-Cola (322), Intralot (954), Μυτιληναίος (2939), ΕΧΑΕ (194), ΓΕΚ (756), Ελλάκτωρ (244), Τιτάν (153), Ελ. Πετρέλαια (103), Βιοχάλκο (115).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 18/12 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Αγροτική 185000 τεμ., Alpha Bank 150000 τεμ., Jumbo 31915 τεμ., MIG 33891 τεμ.
Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Ελ. Πετρέλαια 9527τεμ.
Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Alpha Bank (5303920 τεμ.), Εθνική (6142962 τεμ.), Eurobank (8468357 τεμ.), Κύπρου (5417776 τεμ.), Jumbo (6175482 τεμ.), Πειραιώς (6770962 τεμ.)
euro2day.gr
Περισσότερες συμφωνίες το 2010
Περισσότερες συμφωνίες το 2010
«Προάγγελο» της δραστηριότητας για το 2010 αποτελεί η εξαγορά της ΧΤΟ Energy από την Exxon Mobil
Σταδιακή ανάκαμψη της παγκόσμιας αγοράς εξαγορών και συγχωνεύσεων προβλέπεται για το 2010, έπειτα από τις ελάχιστες μεγα-συμφωνίες που ανακοινώθηκαν στη διάρκεια του 2009, εν μέσω ανάκαμψης της οικονομίας.
Από τις αρχές του έτους, η συνολική αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων ανά τον κόσμο ανέρχεται στο 1,968 τρισ. δολάρια, μειωμένη κατά 32% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2008 και 53% κάτω των επιπέδων - ρεκόρ του 2007, όπως προκύπτει από στοιχεία της Thomson Reuters.
Στην αμερικανική αγορά, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις υποχώρησαν σε χαμηλά έξι ετών, παρ' όλα αυτά κατάφεραν να υποσκελίσουν την αντίστοιχη δραστηριότητα στην Ευρώπη, για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια.
Για το 2009, στρατηγικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η συνολική αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων ανά τον κόσμο θα ανέλθει στα δύο τρισ. δολάρια, ενώ για το 2010, εκτιμάται μικρή ανάκαμψη, με τη συνολική αξία των συμφωνιών στα 2,1 τρισ. δολάρια.
«Αυτό που χρειάζονται οι αγορές είναι σταθερή οικονομική ανάκαμψη. Δεν μπορεί να περιμένει κανείς εντυπωσιακή αύξηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων χωρίς να επικρατούν ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες.
Οι εποχές μετά το σκάσιμο μιας φούσκας δημιουργούν ευκαιρίες για συμφωνίες, δεν αποτελούν όμως πάντοτε την καλύτερη εποχή για σταθερή δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων», επεξηγεί ο Τζέφρι Κάπλαν, αναλυτής στην Bank of America Μerrill Lynch.
H κίνηση που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η Exxon Mobil για εξαγορά της ΧΤΟ Energy, έναντι τριάντα δισ. δολαρίων σε μετοχές, ενδεχομένως να αποτελεί «προάγγελο» της δραστηριότητας του 2010, με τους τομείς ενέργειας, χρηματοοικονομικών, τεχνολογίας και υγείας να θεωρούνται από τους πιο «καυτούς» για το 2010.
Εξάλλου, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις αποτελούν έναν παράγοντα καθοριστικό για τις εκδόσεις εταιρικού χρέους το 2010, οι οποίες αναμένεται να είναι μειωμένες έναντι των επιπέδων-ρεκόρ του 2009.
Οι ανά τον κόσμο πωλήσεις εταιρικών ομολόγων ξεπέρασαν φέτος το ένα τρισ. δολάρια και ήταν οι μεγαλύτερες όλων των εποχών, με τις εκδόσεις εταιρικού χρέους υψηλής αξιολόγησης να αγγίζει υψηλά τριών ετών, στα 153 δισ. δολάρια.
Από τον Οκτώβριο του 2008, οι εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα συγκέντρωσαν περίπου 845 δισ. δολάρια, μέσω προγραμμάτων έκδοσης ομολόγων με κρατικές εγγυήσεις σε 16 χώρες.
naftemporiki
«Προάγγελο» της δραστηριότητας για το 2010 αποτελεί η εξαγορά της ΧΤΟ Energy από την Exxon Mobil
Σταδιακή ανάκαμψη της παγκόσμιας αγοράς εξαγορών και συγχωνεύσεων προβλέπεται για το 2010, έπειτα από τις ελάχιστες μεγα-συμφωνίες που ανακοινώθηκαν στη διάρκεια του 2009, εν μέσω ανάκαμψης της οικονομίας.
Από τις αρχές του έτους, η συνολική αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων ανά τον κόσμο ανέρχεται στο 1,968 τρισ. δολάρια, μειωμένη κατά 32% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2008 και 53% κάτω των επιπέδων - ρεκόρ του 2007, όπως προκύπτει από στοιχεία της Thomson Reuters.
Στην αμερικανική αγορά, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις υποχώρησαν σε χαμηλά έξι ετών, παρ' όλα αυτά κατάφεραν να υποσκελίσουν την αντίστοιχη δραστηριότητα στην Ευρώπη, για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια.
Για το 2009, στρατηγικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η συνολική αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων ανά τον κόσμο θα ανέλθει στα δύο τρισ. δολάρια, ενώ για το 2010, εκτιμάται μικρή ανάκαμψη, με τη συνολική αξία των συμφωνιών στα 2,1 τρισ. δολάρια.
«Αυτό που χρειάζονται οι αγορές είναι σταθερή οικονομική ανάκαμψη. Δεν μπορεί να περιμένει κανείς εντυπωσιακή αύξηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων χωρίς να επικρατούν ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες.
Οι εποχές μετά το σκάσιμο μιας φούσκας δημιουργούν ευκαιρίες για συμφωνίες, δεν αποτελούν όμως πάντοτε την καλύτερη εποχή για σταθερή δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων», επεξηγεί ο Τζέφρι Κάπλαν, αναλυτής στην Bank of America Μerrill Lynch.
H κίνηση που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η Exxon Mobil για εξαγορά της ΧΤΟ Energy, έναντι τριάντα δισ. δολαρίων σε μετοχές, ενδεχομένως να αποτελεί «προάγγελο» της δραστηριότητας του 2010, με τους τομείς ενέργειας, χρηματοοικονομικών, τεχνολογίας και υγείας να θεωρούνται από τους πιο «καυτούς» για το 2010.
Εξάλλου, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις αποτελούν έναν παράγοντα καθοριστικό για τις εκδόσεις εταιρικού χρέους το 2010, οι οποίες αναμένεται να είναι μειωμένες έναντι των επιπέδων-ρεκόρ του 2009.
Οι ανά τον κόσμο πωλήσεις εταιρικών ομολόγων ξεπέρασαν φέτος το ένα τρισ. δολάρια και ήταν οι μεγαλύτερες όλων των εποχών, με τις εκδόσεις εταιρικού χρέους υψηλής αξιολόγησης να αγγίζει υψηλά τριών ετών, στα 153 δισ. δολάρια.
Από τον Οκτώβριο του 2008, οι εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα συγκέντρωσαν περίπου 845 δισ. δολάρια, μέσω προγραμμάτων έκδοσης ομολόγων με κρατικές εγγυήσεις σε 16 χώρες.
naftemporiki
ΗΠΑ: Πτώση ανεργίας σε 36 πολιτείες το Νοέμβριο
ΗΠΑ: Πτώση ανεργίας σε 36 πολιτείες το Νοέμβριο
Υποχώρησε η ανεργία σε 36 πολιτείες των ΗΠΑ το Νοέμβριο με το Κεντάκι και το Κονέκτικατ να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη βελτίωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, δεκατέσσερις πολιτείες εμφάνισαν ποσοστό ανεργίας τουλάχιστον 10%, ενώ η ανεργία στις πολιτείες της Ν. Καρολίνας και της Φλόριντα διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1976.
Ειδικότερα, η ανεργία στο Κεντάκι υποχώρησε στο 10,6% από 11,3% ενώ στο Κονέκτικατ στο 8,2% από 8,8%. Το Μίσιγκαν συνεχίζει να εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό με 14,7% έναντι 15,1% τον Οκτώβριο, ενώ στη Νέα Υόρκη το ποσοστό μειώθηκε στο 8,6% από 9%.
capital.gr
Ποιος είναι ο Mr. Moody’s;
Ποιος είναι ο Mr. Moody’s;
Όποιοι πιστεύουν ότι εκτός συνόρων με το δυσεπίλυπτο πρόβλημα ή αλλιώς «μπελά», που ακούει στο όνομα «ελληνικό δημόσιο χρέος και διαχείρισή του», ασχολούνται δευτεροκλασάτα στελέχη, τότε πλανώνται πλάνην οικτρά. Δεν έχουν δε παρά να ρίξουν μια ματιά στην περίπτωση της Moody’s, για να πειστούν περί του αντιθέτου. Εν προκειμένω, το ελληνικό πρόβλημα «το έχει χρεωθεί με 104», ολόκληρος αντιπρόεδρος – κι όχι απλός αναλυτής, όπως γράφεται και ξανά γράφεται εσφαλμένα στον ελληνικό Τύπο. Ο λόγος αφορά στον κ. Arnaud Mares, ο οποίος, για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, ασχολείται παράλληλα και με τη βρετανική περίπτωση, η οποία, όσο και αν δεν το πιστεύετε, είναι εξίσου περίπλοκη με την ελληνική, αλλά για άλλους λόγους που δεν είναι της παρούσης για να αναλυθούν. Είναι όμως γεγονός.
Ο κ. Arnaud λοιπόν ή Mr. Moody’s, όπως θα αποκαλείται από εδώ και στο εξής, έχει τη φήμη ενός μάλλον σκληρού αναλυτή, που τον συνοδεύει από την εποχή ακόμα που υπηρετούσε τη... θητεία του στη Φρανκφούρτη, στα κεντρικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Αυτή άλλωστε οφείλει να είναι η πορεία ενός καλού επαγγελματία του κλάδου. Πρώτα Φρανκφούρτη (ΕΚΤ) ή Παρίσι (ΟΟΣΑ) ή σπανιότερα Νέα Υόρκη (ΔΝΤ) και μετά Λονδίνο, σε κάποιο από τα μεγάλα «σπίτια», με τη Moody’s και την S&P για κάποιο λόγο να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεών τους. Ενδεχομένως να έχει να κάνει με το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, ενώ σίγουρα είναι και θέμα πρεστίζ.
Ο Mr. Moody’s λοιπόν εγκαταστάθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα τον Ιούλιο του 2004. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που περνούσε τη Μάγχη, οπότε και το σοκ που υπέστη ως... καλός Γάλλος ήταν μικρότερο. Παλαιότερα, δηλαδή κατά την προ-ΕΚΤ εποχή, όταν εργάζονταν για επενδυτική τράπεζα της πατρίδας του, είχε εργαστεί για ένα διάστημα στο Λονδίνο απ’ όπου έφυγε για τη Φρανκφούρτη, όταν του προτάθηκε θέση senior economist σε μία από τις (πάμπολλες) διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Μr. Moody’s, όπως κάθε άνθρωπος, έχει τις παραξενιές του. Ας πούμε, αποφεύγει συνήθως τις φωτογραφίες. Είναι κάτι δεδομένο που έχει τη δυνατότητα κανείς να διαπιστώσει αναζητώντας στον κυβερνοχώρο πληροφορίες για το άτομό του. Ακόμα και σε διεθνή συνέδρια, όπου έχει συμμετάσχει, με την υποχρέωση να στείλει φωτό και βιογραφικό, στέλνει συνήθως ένα ολιγόλογο curriculum, αλλά δεν στέλνει ποτέ φωτογραφία του. Πρόκειται μάλλον περί παραξενιάς. Σεβαστή. Και ποιος δεν έχει άλλωστε; Ούτως ή άλλως, όταν θα αποφασίσει για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτεί ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος που θα κληθεί «να πληρώσει τη νύφη», θα είναι σίγουρα το «πώς να είναι αυτός ο μπαγάσας που το αποφάσισε...». Θα έχει σίγουρα άλλα προβλήματα να απασχολούν το κεφάλι του.
Και μια σημείωση, με περιεχόμενο: Ο Mr. Moody’s ή καλύτερα –για να μην είμαστε άδικοι– η ίδια η Moody’s δεν είναι και το πιο σταθερό «μαγαζί» ως προς τις απόψεις του. Ό,τι συμβαίνει δηλαδή με όλες τις φίρμες αυτής της αγοράς. Κατά συνέπεια, τη μια θα διαβάσεις στα reports της, δηλαδή στα reports του Αrnaud Mares, ότι «η πιθανότητα η Ελλάδα να καταφέρει να μειώσει το χρέος ως προς το ΑΕΠ είναι ελάχιστες» και την άλλη ότι «ο κίνδυνος η ελληνική κυβέρνηση να μην καταφέρει να διαχειριστεί το χρέος δεν είναι στην ουσία διαφορετικός από αυτόν που αντιμετωπίζουν κι άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης».
Τελευταία, μάλιστα, ο Mr. Moody’s αποδείχτηκε και βαθύς γνώστης της... ιατρικής επιστήμης. Συγκεκριμένα, έγραφε κάπου αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα: «Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από καρδιακή προσβολή, αλλά από πρόβλημα αιμοδοσίας...». Ο Θεός κι η ψυχή του, δηλαδή.
capital.gr
Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης από την Moody΄s άφησε ο ΥΠΟΙΚ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης από την Moody΄s άφησε ο ΥΠΟΙΚ
Το ενδεχόμενο υποβάθμισης και από την Moody΄s άφησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και τα μέτρα που θα προτείνει στους συμμετέχοντες στο διάλογο για τα φορολογικά.
Ειδικότερα, ο ΥΠΟΙΚ ερωτηθείς σχετικά με την φημολογία για υποβάθμιση από την Moody΄s δήλωσε: "Μας έχει αξιολογήσει πολύ υψηλότερα από τους άλλους και δεν μας έχει υποβαθμίσει εδώ και καιρό".
Υπενθυμίζεται ότι κλιμάκιο της Moody΄s βρέθηκε στην Αθήνα στις 14 Δεκεμβρίου και όπως έχει ήδη αναφέρει το «Κεφάλαιο» κατά τους αναλυτές της αγοράς η επίσκεψη είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σε αρνητική αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.
Όπως έχει ήδη αναφερθεί εφόσον οι εκτιµήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για την πρώτη τέτοια κίνηση της Moody’s από το 2002, όταν είχε αναβαθµίσει την Ελλάδα από το Α2 σε Α1 συµβάλλοντας σηµαντικά τότε στη µείωση των επιτοκίων δανεισµού κράτους και ιδιωτικού τοµέα.
Η υποβάθμιση από την Moody’s σε κάθε περίπτωση θεωρείται σχεδόν βέβαια και δη ύστερα από τις πρόσφατες υποβαθμίσεις τόσο από την Fitch όσο και από την S&P.
Τέλος ο προδανεισμός για φέτος
Αποκλείει κάθε ενδεχόμενο το δημόσιο να προχωρήσει σε νέο προδανεισμό για το 2010 μέχρι το τέλος του έτους, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
"Ό,τι δανειστήκαμε, δανειστήκαμε", είπε χαρακτηριστικά.
Θυμίζουμε ότι το δημόσιο προχώρησε την Τρίτη σε προδανεισμό 2 δισ. ευρώ για το 2010, με κυμαινόμενο επιτόκιο.
capital.gr
Το ενδεχόμενο υποβάθμισης και από την Moody΄s άφησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και τα μέτρα που θα προτείνει στους συμμετέχοντες στο διάλογο για τα φορολογικά.
Ειδικότερα, ο ΥΠΟΙΚ ερωτηθείς σχετικά με την φημολογία για υποβάθμιση από την Moody΄s δήλωσε: "Μας έχει αξιολογήσει πολύ υψηλότερα από τους άλλους και δεν μας έχει υποβαθμίσει εδώ και καιρό".
Υπενθυμίζεται ότι κλιμάκιο της Moody΄s βρέθηκε στην Αθήνα στις 14 Δεκεμβρίου και όπως έχει ήδη αναφέρει το «Κεφάλαιο» κατά τους αναλυτές της αγοράς η επίσκεψη είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σε αρνητική αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.
Όπως έχει ήδη αναφερθεί εφόσον οι εκτιµήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για την πρώτη τέτοια κίνηση της Moody’s από το 2002, όταν είχε αναβαθµίσει την Ελλάδα από το Α2 σε Α1 συµβάλλοντας σηµαντικά τότε στη µείωση των επιτοκίων δανεισµού κράτους και ιδιωτικού τοµέα.
Η υποβάθμιση από την Moody’s σε κάθε περίπτωση θεωρείται σχεδόν βέβαια και δη ύστερα από τις πρόσφατες υποβαθμίσεις τόσο από την Fitch όσο και από την S&P.
Τέλος ο προδανεισμός για φέτος
Αποκλείει κάθε ενδεχόμενο το δημόσιο να προχωρήσει σε νέο προδανεισμό για το 2010 μέχρι το τέλος του έτους, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
"Ό,τι δανειστήκαμε, δανειστήκαμε", είπε χαρακτηριστικά.
Θυμίζουμε ότι το δημόσιο προχώρησε την Τρίτη σε προδανεισμό 2 δισ. ευρώ για το 2010, με κυμαινόμενο επιτόκιο.
capital.gr
Porsche: Ενδεχόμενη πώληση του 25% του κεφαλαίου στην Qatar
Porsche: Ενδεχόμενη πώληση του 25% του κεφαλαίου στην Qatar
Την πώληση μέρους του μετοχικού της κεφαλαίου εξετάσει η αυτοκινητοβιομηχανία Porsche στην εταιρεία Qatar, έναντι του ποσού των 2,5 δισ. δολαρίων, στα πλαίσια του σχεδιασμού για μείωση των υποχρεώσεων της, ώστε να μείνει ανεξάρτητη από την Volkswagen.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών, η συμφωνία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, γεγονός που δεν θεωρείται απίθανο, αφού σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Porsche, Albrecht Bamler, οι συνομιλίες διεξάγονται σε πολύ καλό κλίμα.
Η Qatar επιθυμεί να αγοράσει το 25% της Porsche, ώστε να βοηθήσει την Porsche να «ανακουφιστεί» από το συσσωρεμένο χρέος μετά την συμφωνία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου στη Volkswagen (50,8%). Η Qatar θα αποκτήσει σημαντικό μερίδιο του μετοχικού κεφαλαίου, γεγονός που θα της προσδώσει ιδιαίτερο βάρος στη χάραξη της στρατηγικής της εταιρείας.
reporter.gr
GM to 'wind down' Saab business
GM to 'wind down' Saab business
GM has been trying to sell Saab since January.
GM says it has failed to sell its Swedish car brand Saab and will begin "an orderly wind-down of Saab operations".
GM had been in talks with the Dutch speciality car maker Spyker over a sale. Talks with Sweden's Koenigsegg also fell through earlier this year.
"We regret that we are not able to complete this transaction with Spyker Cars," said GM Europe boss Nick Reilly.
GM has been trying to sell Saab as part of its turnaround plans since January.
It is the end of the road for Saab, the car that emerged from a company making fighter jets.
When its owner GM bought Saab, it was seen as a brand that could become the US automotive group's European luxury brand.
But the quirky cars did not attract a broad enough following, so it failed to make money.
GM's solution was to cut costs by sharing ever more parts with Opel while, at the same time, toning down their design.
Such moves alienated traditional Saab customers without gaining new ones. New product development ground to a halt and in the end, there was simply not enough left of Saab to make it worth preserving.
Mr Reilly added that all debts would be paid and that the winding-down would be "an orderly process".
On a conference call, GM vice-president John Smith said it became clear that there were serious problems with the Spyker talks that could not be resolved.
He said: "We reached a point of impasse, we decided to deal with it and move on."
A statement from the firm said that Saab would continue to honour all warranties, while providing service and spare parts to current Saab owners around the world.
Last week, Saab agreed a deal with Beijing Automotive to sell it some of Saab's technology. That deal will not be affected by the latest announcement.
Saab employs 3,400 people in Sweden and GM estimates 8,000 people will suffer indirectly.
'Sad news'
Sweden's government said it was sad news but that it would not step in to save Saab.
THE HISTORY OF SAAB
1937: Saab founded as aircraft maker
1946: Starts making cars
1969: Merges with Scania-Vabis
1990: Car division splits from aircraft business. GM and Investor AB take 50% stake
2000: GM takes 100% ownership
Jan 2009: GM announces talks to sell Saab
Aug 2009: Koenigsegg agrees terms to buy Saab.
Nov 2009: Koenigsegg pulls out of talks.
1 Dec 2009: GM says will consider offers until end of December
18 Dec 2009: GM announces the winding down of Saab
Source: Reuters
"It is very dismal. Very sad news for all of the employees and its comes at the worst possible time", the Enterprise Minister Maud Olofsson told the Swedish news agency TT.
She has called a meeting to discuss the situation with unions on Monday.
"I don't think GM really knows how the wind-down is going to take place, but GM has to take its responsibility," she said.
"The most important thing right now is to take care of the employees and the future, how to make the most of their know-how," she added.
Last year, Saab lost 3bn kronor (£255m; $412m). It has not made a profit since 2001 and made up 1.1% of GM's global sales.
"This has been 20 years in the making. At one point, Saab had cachet, but it just didn't update its models fast enough," said Michael Tyndall, auto specialist at Nomura. "This just shows that the industry moves on and if you don't invest, you don't do well."
Saab was just about to replace its 9-5 model after more than a decade on the market. Most car companies bring out a new model every five or six years.
New focus
GM said its focus would remain on its four core brands - Buick, Cadillac, Chevrolet and GMC - as well as its European business Opel.
GM pledged to become a leaner company when it emerged from bankruptcy protection in July this year. It had been hit by a sharp slump in sales - partly because of the financial crisis, but also because of stiff competition from Japanese rivals.
The company is now 62%-owned by the US government.
bbc
Fine for Google over French books
Fine for Google over French books
A Paris court has found Google guilty of copyright infringement in a ruling which could have ramifications for its plans to digitise the world's books.
The search giant must pay 300,000 euros (£266,000) in damages and interest to French publisher La Martiniere.
It was one of many to take Google to court for digitising its books without explicit permission.
Google was also ordered to pay 10,000 euros a day until it removes extracts of the books from its database.
Google expressed disappointment at the ruling.
"French readers now face the threat of losing access to a significant body of knowledge and falling behind the rest of internet users," said a spokesman for the firm.
Serge Eyrolles, head of the French publisher's union Syndicat National de l'Edition, said he was "completely satisfied with the verdict".
"It shows Google that they are not the kings of the world and they can't do whatever they want," he said.
Google wants to scan millions of books to make them available online.
This court case will be seen as a victory for critics of the plan who fear Google is creating a monopoly over information.
Publisher Herve de La Martiniere launched his court case three years ago but Google continued to scan books during this period.
La Martiniere, the French Publishers' Association and authors' group SGDL who started the court battle initially demanded that Google be fined 15m euros (£13.2m).
The book publishers claimed that scanning books was an act of reproduction and, as such, was something that should be paid for.
Google's plans to establish a digital library have hit several buffers.
It agreed to a settlement with US authors and publishers but is renegotiating after the US Justice Department concluded that the deal violates anti-trust law.
bbc
Subscribe to:
Posts (Atom)