Saturday, August 6, 2011
Οι μεγάλοι «losers» της οικονομικής κρίσης
Οι μεγάλοι «losers» της οικονομικής κρίσης
Τη λαϊκή ρήση «μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες» έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η πρωτοφανής πτώση των χρηματιστηριακών αγορών την εβδομάδα που πέρασε, καθώς περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια ευρώ «εξαφανίστηκαν» από τις αγορές του πλανήτη σε μια από τις χειρότερες βδομάδες από το 1930.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι κάποτε ισχυροί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούντο στη Μεγάλη Βρετανία βλέπουν τις αυτοκρατορίες του να κλυδωνίζονται επικίνδυνα. Εις εξ αυτών και ο γνωστός Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας Στέλιος Χατζηιωάννου, ο ιδρυτής της αεροπορικής εταιρίας χαμηλού κόστους “Easy Jet” ο οποίος μετρά απώλειες, μέσα σε ελάχιστες μέρες, που αγγίζουν το ποσό των 54 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας.
Στη λίστα των μεγάλων «losers» της Μεγάλης Βρετανίας, όπως τη δημοσιεύουν βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης βρίσκονται ακόμα μερικά από τα πιο ισχυρά επιχειρηματικά ονόματα, όπως ο μεγιστάνας του χάλυβα Λάκσμι Μίταλ, ο οποίος είδε τις μετοχές των εταιρειών του και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να υποχωρούν σημαντικά καταγράφοντας απώλειες ύψους 2,16 δισεκατομμυρίων λιρών Αγγλίας, ενώ και ο ιδιοκτήτης του ενεργειακού Κολοσσού Glencore, Άιβαν Γκλέισμπεργκ κατέγραψε απώλειες ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων λιρών.
source: protothema.gr
Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από S&P
Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από S&P
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απώλεσαν την αξιολόγηση AAA όσον αφορά το ομοσπονδιακό χρέος της χώρας για πρώτη φορά στην ιστορία της, καθώς ο οίκος Standard&Poor’s το υποβάθμισε στην βαθμίδα AA+, επικαλούμενος τα προβλήματα του χρέους και του ελλείμματος, καθώς και "πολιτικούς κινδύνους".
Ο S&P έκανε λόγο περί "αρνητικής προοπτικής" στην ανάλυσή του, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρξει νέα υποβάθμιση τους επόμενους 12 με 18 μήνες, ενώ κυβερνητικές πηγές που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με τον οίκο αξιολόγησης χαρακτήρισαν την ανάλυσή του εσφαλμένη.
Η -δίχως προηγούμενο- υποβάθμιση χαρακτηρίζεται ως δραματική εξέλιξη για την μεγαλύτερη οικονομία σε διεθνές επίπεδο. Είναι πιθανό να σημάνει την αύξηση του κόστους δανεισμού τόσο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
"Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής στο οποίο συμφώνησαν το Κογκρέσο και η κυβέρνηση υπολείπεται αυτού που, κατά την άποψή μας, θα ήταν αναγκαίο για να σταθεροποιηθεί η μεσοπρόθεσμη δυναμική του κυβερνητικού χρέους", ανέφερε ο S&P στο σχετικό ανακοινωθέν του.
Η υποβάθμιση αυτή σημειώνεται μετά την παρατεταμένη σκληρή διένεξη των κομμάτων στο Κογκρέσο που επικεντρώθηκε στην περιστολή των δαπανών και στην αύξηση των φόρων για να μειωθεί το χρέος και να αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού.
Στις 2 Αυγούστου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε ένα νομοθέτημα που προβλέπει την μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό κατά 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια. Αλλά το ποσό αυτό υπολείπεται αρκετά των 4 τρισεκατομμυρίων που ο S&P είχε εκτιμήσει πως θα αποτελούσε μια καλή "προκαταβολή" στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ.
Τα χρηματιστήρια κατέγραψαν μεγάλες απώλειες αυτή την εβδομάδα -- αθροιστικά, ο δείκτης S&P 500 έχασε το 10,8% της αξίας του τις τελευταίες 10 ημέρες συναλλαγών --, τόσο λόγω των ανησυχιών ότι η αμερικανική οικονομία ενδέχεται να οδεύει προς μια νέα ύφεση, όσο και λόγω της διάδοσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, που πλήττει πλέον και την Ιταλία.
Στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα που έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις με τον οίκο δήλωσε, υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμο, ότι υπάρχουν "σοβαρά και θεμελιώδη προβλήματα στην ανάλυση του S&P".
Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο Λευκός Οίκος διαφώνησε έντονα με τις προβλέψεις και τους υπολογισμούς των αναλυτών του S&P.
Οι ΗΠΑ παρέμεναν στη βαθμίδα αξιολόγησης AAA από το Standard&Poor’s από την δημιουργία του οίκου, το 1941. Ο αρχαιότερος οίκος αξιολόγησης, ο Moody's, αποδίδει στις ΗΠΑ την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση, AAA, από το 1917 ως σήμερα αδιαλείπτως.
Τα αμερικανικά ομόλογα, που ως σήμερα θεωρούνταν ως η αδιαμφισβήτητα ασφαλέστερη επένδυση σε διεθνές επίπεδο, αξιολογούνται πλέον από τον S&P χαμηλότερα από τα ομόλογα που εκδίδονται από χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.
"Καθήκον μας η υποβάθμιση"
Κορυφαίος αξιωματούχος του οίκου Standard & Poor's, ανέφερε ότι ήταν καθήκον της εταιρείας του να πάρει αυτή τη δύσκολη και αμφιλεγόμενη απόφαση.
"Παίρνουμε τις ευθύνες μας πολύ σοβαρά και αν στο τέλος της ανάλυσής μας η επιτροπή καταλήξει ότι μία αξιολόγηση δεν βρίσκεται εκεί που πιστεύουμε ότι πρέπει να βρίσκεται, είναι καθήκον μας να πάρουμε αυτήν την απόφαση" δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο Ντέιβιντ Μπιρς, επικεφαλής του τομέα αξιολόγησης κρατικού χρέους της S&P.
Ο Μπιρς παραδέχθηκε ότι η απόφαση του οίκου αξιολόγησης επηρεάστηκε από την αλλαγή στις "πολιτικές δυνάμεις" της Ουάσιγκτον, κάτι που εμπόδισε τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν ένα πιο περιεκτικό σχέδιο για την μείωση του ελλείματος.
"Από την άποψη της δημοσιονομικής πολιτικής, η διαδικασία έχει αποδυναμωθεί και έχει γίνει λιγότερο προβλέψιμη από ότι ήταν" σημείωσε.
Ο Μπιρς πρόσθεσε ότι στην απόφαση του οίκου Standard & Poor's συνέβαλε ακόμη η προς τα κάτω αναθεώρηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ πριν από μία εβδομάδα.
"Η ύφεση είναι βαθύτερη από ότι πίστευαν όλοι πριν από ένα χρόνο και θεωρούμε ότι αυτό αυξάνει την πιθανότητα η ανάκαμψη να συνεχίσει να είναι αδύναμη" ανέφερε.
source: protothema.gr
Subscribe to:
Posts (Atom)